Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ja, és inverteres gép ritkán van használtan, általában akkor sem sokkal olcsóbb mint az új, tehát jobban megéri újat venni. (nyilván akad néha kihagyhatatlan vétel, de az nagyon hamar elkel)
5kg huzal kb ugyanarra elég amire 5kg elektróda. Annyi hogy a huzalt többnek érzed a miatt hogy lassabban fogy el, nem olyan haladós egy 0,8-as mint a 3,2-es vagy 4-es elektróda.
Bocs hogy elkeserítelek, de a koppintós awit nem nagyon ajánlom. Szerintem több bosszúság lenne vele mint hasznon. Inkább hanyagold.
A reduktorral kapcsolatban annyit hogy nem nyomást hanem átfolyást (literben) kell állítani, így a nyomásra kalibrált manométer nem igazán jó. Szóval GEKO reduktor felejtős, mert kéne mellé venni még egy átfolyás mérő csövet (+2500FT) akkor meg ugyanott vagy mintha vettél volna 6-7000-ért egy rendes literes manométeres reduktort. Mondjuk egy ilyet:
Másik rossz hír, az orosz gépek. Kiveséztük itt többször hogy a teljesítmény az nem az ami rajta van, a 300-as gép max 180-as, garancia, szerviz nem olyan biztos, annyira meg nem olcsóbb mint egy megbízható gép. Mint a jelenlegi legjobb vétel az iweld aluflux, vagy akár az alfaweld mig/mma 185 (utóbbi géphez + 5% felárért lehet + 1 év garanciát venni a forgalmazónál)
aluflux (ingyen posta + 5kg ajándék huzal) ami csak 13-al több mint az orosz gép LEGJOBB VÉTEL!
Sziasztok, a segítségeteket ill a tanácsotokat szeretném kérni, co hegesztő vásárlása előtt állok és egy kicsit tanácstalan vagyok hogy milyet is vegyek.
Már kapható az ESAB REBEL itthon is. Gondoltam hogy nem lesz olcsó, de azért a listaár az kicsit mellbevágó :-( Az akciós/bevezető ár is sok, de az legalább a kinti árakhoz képest rendben van
Üdv! Lehet belőle valami gond, ha co palackon oxigén reduktort használok? Most vettem egy gépet és azt kaptam hozzá. Van valami különbség köztük, vagy csak az órák és a jelölések?
Köszönöm, értettem hogy mire gondoltál, sőt meg is fogadtam. Ma este folytattam a projektet és rendes élletörést csináltam. Nagyon jók lettek a tompavarratok is. Most már nem is pattogott, mert rátekertem az amper/huzaltolást.
Inkább letörésnek hívnám, de igen. :) pl. két zártszelvénynél ahol nem a sarkot varrod ott van egy lapos varrat. A zártszelvény éle az majdnem minden esetben íves, tehát ott már adott a gyök a másik zártszelvénynél meg kb. 60°-os letörést köszörülsz. Én általában az íves részére tartok jobban rá és arról olvasztom össze. Lehet nem szakszerűen fogalmaztam :)
Hát nem egy kategória az Iweld és a Fronius az biztos. De az Iweld, BLM, Alfaweld legalább megbízható beszerzési forrás. Ha gondod van, (ezekkel szokott lenni - nekem is volt) akkor legalább van szerviz, eléred a forgalmazót stb.
Szállóige, hogy "csak a nevet kell megfizetni". Ez igaz is, csak azt felejtik el, hogy azt a nevet, azt az elismertséget amiért ennyit elkérhetnek, azt ki is kellett vívni. Ahhoz nem elég a tetszetős külső, a szimpla marketing.
Én amilyen hülye vagyok, biztosan a Froniust választanám :-)
Sziasztok! Lehet nem a legjobb fórumra írok, de talán tudtok benne segíteni. Elektropolirozást vagy ahhoz hasonló technológiák érdekelnek, az lenne a feladat, hogy a lemezt tükörsima legyen. Találkoztam olyan hegesztővel aki azt mondta, hogy létezik még az a megoldás is, amikor originált lemezt használunk (akkor még nem kerül rá semmilyen szennyeződés, és kb. olyan mintha polírozva lenne.)
köszönöm neked is Rahed Lee szépen összefoglaltad amikre én is jutottam és persze a minőségnek mindig is ára van, mert a legdrágább ha all a termelés egy kis hiba miatt...
másrészt az Iweld is azért szimpatikus, mert az se a "csomagtartóból" árulós és valamiért nagyon szimpi az aluflux, és jó az ár. Gondolkoztam még alfaweld mig-mma 185-ön is, ár hasonló, de alu miatt iweld inkább. Viszont a jó emlék és a név meg a Fronius felé húz.
Nem ment egyenletesen a pisztoly, elakadt a kábel félúton és saját káromon tanultam meg, hogy az ilyen belső varratoknál nem állhatok meg a sarokban, mert akkor minden szemetet odagyűjt. Nagyon nehéz kipucolni. Jól kitoltam magammal.
Én is és rajtam kívül még sokan mások is megtanulták itt ezen a fórumon is. Természetesen az az igazi, ha van segítség, úgy sokkal hatékonyabb, gyorsabb. De a mai világban minden megtalálható az interneten is. Oktatóvideók, komoly szakmai anyagok. Saját tapasztalatomból kiindulva, az a legjobb ha bebiflázod a legszükségesebb alapokat és nekilátsz gyakorolni. Vannak dolgok amiket célszerű előbb elméletben rendbe tenni. Ilyenek a gép alap paraméterei, beállításai mint pl. az ívgyújtás módja, gáz elő,- utánfúvás, áram le- és felfutás, az impulzus üzemmód stb. Utána a megfelelő pisztoly tartás, elektróda távolság, gázmennyiség, áram értékek és ehhez hasonlók. Ha ezek a dolgok nagyjából megvannak, akkor már nagy galiba nem lehet.
Nekilátsz és kiértékeled a varratot. Tudni kell, hogy a hibákat mi okozza, mert csak úgy tudod javítani. A hegesztési hibákról is rengeteg anyagot lehet találni. Az első időszakban én többet köszörültem az elektródát, mint hegesztettem. Továbbá elment legalább egy palack argon, mire kezdtem belelendülni. Most már sokkal ritkábban köszörülök elektródát és egy palack gázzal háromszor annyit tudok hegeszteni, mint eleinte. Én minden alkalmat megragadtam, hogy kérdezzek. Amerre csak jártam olyan helyeken, cégeknél, ahol hegesztettek, azonnal meginterjúvoltam a szakikat. Mindig volt problémám, amire választ vártam. Általában nagyon készségesek, gyakran meg is mutatták. Csak elszántság kérdése, de ha az elméleti alapokat nem tisztázod, akkor nagyon keserves lesz, a kudarc elveszi az ember kedvét.
Az ipari kategóriás gépek is meghibásodhatnak. Csak annyi a különbség a gagyi barkács kategóriával szemben, hogy sokkal nagyobb igénybevételre vannak tervezve, továbbá ezekhez van alkatrész, van rendes szervize. Itt a 10-15 éves géphez is kapsz mindent, mert ezek a cégek hosszú évekig gyártanak egy-egy típust, nincs 2-3 évente teljes típusváltás. És nem hagyák magukra a régi kuncsaftjaikat sem. De azzal is tisztában kell lenni, hogy ennek ára van. Drága a gép, drága a szerviz, drága az alkatrész. Én csak egy vezérlő pedál csatlakozó dugóért fizettem közel 8.000 Ft-ot. az Ergus-hoz. És azt is szem előtt kell tartani, hogy az ipari gépeket általában ipari körülmények között is használják. Egy hónap alatt mehet annyit, mint egy hozzám hasonló amatőrnél 5-10 év alatt. Nem mindig jó üzlet a használt, nagynevű, profi gép, de ki lehet fogni. Nekem is sikerült :-)
A kínai gépek legtöbbjéhez technikai információ, szervizleírás gyakorlatilag hozzáférhetetlen. Hiába írsz a gyárnak, szarnak a fejedre. A profi márkáknál ez nem így van. Azoktól mindig kaptam választ, technikai segítséget. És nem a titkárnő válaszolt, hogy köszönjük érdeklődését... :-)
Azért a kínaiaknál is változik a világ. A jelenlegi Jasic MIG 200-as gépet pl. azért mertem megvenni, mert nagyon sok helyen láttam ipari körülmények között termelni, baromi profi módon meg van építve, sok éve gyártják és simán rendelhető hozzá bármilyen vezérlőpanel, alkatrész. Kínai létére minden alkatrészén megtalálható a márkajelzés, típus cikkszám. A keresőbe beütve azonnal megtalálható a gyártó, a forgalmazó. És egyre több ilyen géppel lehet találkozni. De az is igaz, hogy ezek már nem az "egyfázison háromszáz amperes, überfasza, NASA fejlesztésű csúcsgépek ukrajnából mindössze 80 ezerért" amit Kalányos Szebasztián árul a lepukkant Lada csomagtartóból a mátészalkai piacon.
Szia lee a varratot látán szerintem kevés a tolásod elején jól indultál csak közben el vesztetted a sebeséget tartsad a sebeséget. Én először a fügőt huztam volna le és megálás nélkül rögtön a sarokbol kifelé haladva mert ha befelé tolod a sarkot nem győzöd cunderolni mindig kifelé haladj a sarokból nekem ez bevált. Nálunk van a cégnél egy srác valahogy nem ál rá a keze és teli veri cunderal utána viszont rá megy az idő a takarításra. olyan ez mint a szimfonikus zenekar öszhangban kell lenni !! az áramerőségnek az előtolásal sok sok gyakorlás után már hallásra be álítod a gépet. Ja és köszönöm amiket írtál az awinál sokat segítet további szép napot
Szerintem gyakorold a fogyós /CO/ technikát, könnyebb, gyorsabb, tisztább a bevonatosnál, csak meg kell szokni /egyébként a jobbat könnyebb megszokni/.
Az AWI megtanulható ha van segítség /oktató/ könnyebbség ha előtte tudtál lánggal hegeszteni.
Szerintem a lánghegesztés minden hegesztés alapja, mivel kellően lassú ahhoz, hogy közben lásd mit is csinálsz /a hegesztendő alap fémek melegedése, olvadása, a hegfürdő képzése, a hozanyag adagolása stb/.
Tompa varratnál, hogy lapos legyen meg kell gyökölni a két anyagot, de úgy is marad púpja. Persze, ha nagy a gyök, akkor képes homorú maradni, de az meg nem jó :)
Ma folytattam a hegesztőkocsi projektet. Szépen alakul a dolog, egyre jobban összehaverkodunk Jasic komával. A sarokvarrataim már lassan a vállalható kategóriába kerülnek, de a tompa varrataim magasak. Valamiért nem sikerül olyan szépre, ahogy szeretném, pedig emeltem a feszültségen.
Ha olyan pattogós hangja van az áhított lágy sercegés helyett, azt mi okozza? Nem durrog, csak pattog. Esetleg nagyobb huzalsebesség után sóvárog? Azt már tudom, hogy milyen amikor kevés a huzal, amikor szakaszosan olvad, cseppen le a huzal. Ez nem olyan effekt.
A varrat nem olyan rossz, csak a hangzás nem az igazi. Ez egy "pattogós varrat":
De most nincs. Szerintem faszsag arra költeni. Ha kell megoldhato palcaval miggel awival. A kerdes hogy mit vegyen? A gaz cuccnal az awi es a mig is jobb beruhazas. Raadasul fogyossal könnyebb megtanulni mint gazzal..
Ezert en vennek rezcsovet, ont, forrasztolampat meg kolcsonoznek egy menetmetszot... idomok, karmantyuk megvehetoek. Megcsinalnam rezzel. Aztan par ev mulva lecserelnem a vascsoveket is a vekonyabb csovezesre a falba bevesve......
Sziasztok. kis útmutatásra lenne szükségem. már kezdek ráhangolódni az alufluxra de kicsit remeg a kezem. Semmi különös terv tényleg otthoni barkácsolás tanulgatás és sztem legtöbbet úgy is pálcával fogom használni (elég lenne egy sima inverter is tudom). volt co gépem azt szerettem és végül is összeragadtak a cuccok. Viszont anno volt szerencsém egy froniushoz és az vonz és most lenne hasonló áron egy tig-es (transtig) inverter és meginogtam. Fogom ezt kihasználni, ezzel a nagyobb nevű géppel lehet meghibásodás, igen hüle kérdés, de azért ahogy itt is olvasgattam ezeket az ipariakat jobban összerakták, eddig messze nem volt kihasználva, a wolframos technika elsajátítása elképzelhető halandó embernek belátható időn belül? köszi a véleményeteket előre is.
Füstcsövet olvastam..elnézést de már volt az agyban.
co2-vel előgyártani célszerű amit tudsz forgatni.A helyszini hegesztést is meglehet vele oldani csak jól hozáférjél.A munkakábel hosszusága akadályt jelenthet ha a plafon alatt akarsz dolgozni.Azért mondtam az autogént.Nem férsz a hegesztéshez mert közel van a falhoz? Nem baj! Meghefteled a hegesztést majd távolabb megmelegíted a csövet egy 5-ös égőszárral, elhúzod, meghegeszted egy 3-as pisztollyal aztán megint rámelegítsz vissza nyomod és Kész!
Bocsi! Bunkó voltam.Mentségem az hogy már volt a filkóban egy kevés.
Azt írtam hogy csak autogénnel lehet vascsöves fűtést csinálni.Úgy helyesbítenék hogy azzal célszerű.Mire a fűtés csöveket elviszed a a radiátorokig rengeteg helyen kell kiigazítani.Ha hidraulikusan hajlítod, ha forrívekkel dolgozol mindig van igazitani való a csöveken ,hajlításokon azért hogy összejöjjön a hegesztés,meglegyen a megfelelő lejtés/emelkedés valamint a szemnek is jól mutasson, mert a tapasztalatom az hogy a legritkább esetben egyenesek és derékszögűek a falak.A csövek igazítását legkönnyebben melegítéssel éred el.Lánghegesztésnél azok a hézagok is könnyen hegeszthetők ami már co2, awi vagy pálcással nem tudod megcsinálni.