Keresés

Részletes keresés

jmoon Creative Commons License 2003.08.30 0 0 209
És télálló? mert ha nem, nem biztos, hogy túléli...
Előzmény: HOOD (208)
HOOD Creative Commons License 2003.08.30 0 0 208
Sziasztok!
Egyszer kb. 2 hónapja végig olvastam a topikot.
Most kaptam cserépben egy kb. 40 cm magas banánfa csemetét. Szeretném kiültetni a kertbe.
Hogyan csináljam?
Most nincs időm újra végigolvasni az elhangzott tanácsokat.
Örülnék, ha valaki összefoglalná, hogy milyen talaj, trágya, mennyi víz, hogyan telel, ..stb.
Előre megköszönve a segítséget:
Üdv.
H
snejderfáni Creative Commons License 2003.08.19 0 0 207
Citromfát ajánlgat a Sieberz Kft. őszi katalógusa cca. 3,000.- pénzér. Van ezzel valakinek tapasztalata, érdemes megrendelni?
irolf Creative Commons License 2003.08.16 0 0 206
Kedves ht.
Én is imádom az egzotikus növényeket.Van több magról kelt narancsfám, me egy ami terőre fordult (1 szem 3 cm átmérőjü.) Nagyon szeretném
megtanulni beoltani, ahoz hogy sikerüljön egyszer látnom kellene, azt
hogyan kell csinálni. Nincs ismerősd aki megmutatná?
Szia: Zsófi.
Előzmény: ht (13)
bedeco Creative Commons License 2003.08.10 0 0 205
Igazából a gyökere szerintem már beteríti az egész edényt (kb. 25 cm átméröjü), úgyhogy nem nagyon mernék semmit sem mellé szúrni, egyébként sem férne el mellette, a törzse már lassan túllép az ökölnyi vastagságon (alig érem át).

A permetezést csak ritkán szoktam alkalmazni, amikor eszembe jut. Általában alulról kapta eddig a vizet, onnan viszont szinte folyamatosan, vagyis állt a vízben, talán ezért barnulhatnak be a levelei. Ezentúl megpróbálom kombinálni: többször kevesebb öntözéssel + gyakoribb permetezéssel.

Tozatu Creative Commons License 2003.08.08 0 0 204
Párásítani tudsz,mert lehet attól szárad a levél vége.Az enyém,a nagy elpusztult,de hozott kis hajtásokat,de a szél elég jól megcibálta őket,beszakadtak,a sok napfénytől barna csíkos a levelük.Kényes a tartása.Szúrjál le mellé egy botot amerre húzatni szeretnéd,ki sem kell kötni,igazodik magától.
Előzmény: bedeco (203)
bedeco Creative Commons License 2003.08.07 0 0 203
Hello!
Végig olvastam a fórumot, néhány alapvet? kérdésem lenne a banánfával kapcsolatban:
- milyen típusú talajra van szüksége ?
- öntözés: fentr?l vagy lentr?l vagy permetezzem és ezeket milyen gyakorisággal ?

Lassan egy éve van nálam egy kis növendék (amat?r kertész szakértelmem szerint kb. 2-2.5 éves lehet, kb. 120 cm a legmagasabb levél legmagasabb pontja). A friss levelei lassacskán a fél méteres hosszat rúgják, de a szárrésze nem nagyon akar nyúlni. Kérdezem, hogy ha átültetném egy nagyobb edénybe, akkor vajon a szár is növekedésnek indulna vagy csak a gyökere kezd terpeszkedni ?

Fény
Tapasztalataim szerint oda van a minél hosszabb ciklusú direkt napfényért. Mivel déli nyitottságú a szobám, elég világos, de még ígyis a legkevésbé sz?rt napfény (ami nem közvetlen) látványosan visszafojtotta a levélhozását.

Aztán egy olyan van még, hogy mikor megkaptam nem sokat értettem a növényekhez, vagyis nagy vétkemre nem forgattam a növényt, ezért eléggé csálén áll most. Az egyik oldalán nem sokkal több, viszont annál nagyobb levelek vannak, és természetesen arra az oldalra is d?l be. Átültetéssel elegend? lesz ezt korrigálni + azóta természetesen a forgatással is manipulálom, vagy van erre egyéb taktika ?

Levelek
Amióta megvan, az új hajtások bizony egy-egy régibe kerülnek, azt hiszem ez elég természetes folyamat. Viszont szinte kivétel nélkül mindegyiknek a csúcs vége olyan barnás, mintha megpörkölték volna (még a legújabbak is, mikor kinyílnak). S?t, a rózsa része, ahol már er?teljesen válnak el egymástól a levelek, ott is folyton feketék a levelek legalsó, még a törzshöz kapcsolódó küls? részei. (huh, remélem ezt érti valaki!)

Köszi a segítséget!

Opi Creative Commons License 2003.08.06 0 0 202
Sajnos semmi többet nem tudok róla. :( De úgy gondolom, hogy ki kell bírnia az enyhébb teleket...
Előzmény: Tozatu (201)
Tozatu Creative Commons License 2003.08.06 0 0 201
Az ízközöknél van levele a bambusznak,el kell darabolni,vagy a gyökerénél hoz újat,de többet tudsz róla?Télálló vagy nem?
Előzmény: Opi (199)
krimo Creative Commons License 2003.08.05 0 0 200
Átültettem,és rá kellet döbbenem, hogy ez bizony egy mandarin lessz, mert csak úgy árad a mandarin illat belőlle :))))Viszont úgylátom megtetszett valami láthatatlan állatkának is, mert lukakat rágott a levelekre :(((
Opi Creative Commons License 2003.07.30 0 0 199
Árnyékolás téma nem nálam jött elő, a magam részéről már grapefruit-túltengésben szenvedvén elajándékoztam vagy 3-4 cseréppel, de már a megajándékozottak is rájöttek, hogy mit kell vele tenni. :)

De azért köszönöm! :)

(Egyébként továbbra is itt burjánzanak!:) )

Datolya:
Az új levélkék lassan nőnek, inkább a régiek nyúlnak-szélesednek, de megint csak saját tapasztalatokról beszélhetek.

Ps.:
Mit tegyek a főnöki feng-shui bambusszal, hogy sokkal-sokkal jobban nőjjön?
(Valamint és egyáltalán! hol szokott egy bambusz új hajtásokat hozni? Avagy hogyan? Pláne egy kihajtatott szárdarab esetén?)

krimo Creative Commons License 2003.07.28 0 0 198
Szisztok!

Bizony déli fekvésű @z erkély, de árnyékolok!
Most látom, hogy másik citrom (ami kissebb), elágzott, eddig még egyik sem csinált ilyet!
Még egy kérdés: dtoly@, szintén m@gról, lass@n két éve ugy@n ott t@rt, kinőt 2-3 levél és ennyi.
@ b@rátnőm @zt mondt@ vágjm le @z eggyik levelét, egy párn@k levágt@m, @z sem csinál semmit, meg @minek nem vágt@m le @z sem. Biztos ennek is s@v@nyú föld kellene.

endru Creative Commons License 2003.07.28 0 0 197
Opi.
Egy erkély, különösen ha déli fekvésü, igen meleg még a trópusi növényeknek is. A közvetlen napfényen kivül a visszavert sugarak és a fal sugárzása miatt igen magasra nő a hőmérséklet. Árnyékolni kell ilyenkor.
Előzmény: Opi (194)
demjengi Creative Commons License 2003.07.28 0 0 196
Nekünk van egy kb 13 éves citromfánk. Savanyú földet szereti A tipusut. Amikor egyszer kezdett a levele pöndörödni, egy szakember azt mondta, hogy adjak neki olyan tápot, amit a fenyőknek rododenronoknak szokat. Akkor teljesen rendbejött. Azóta is kap időnként.
Előzmény: krimo (191)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.25 0 0 195
Szerintem is még elméletben vedd át az oltást,mert erősödnie kell.Azt hiszem kicsit savanyút szeret,de ennek inkább nézz utána,mert régen volt ilyenem.Jobb virágföldeken rajta van minek jó.
Előzmény: krimo (193)
Opi Creative Commons License 2003.07.25 0 0 194
Az enyémnek is vannak levéldobálós időszakai, de túléli... (Viszont azt vettem észre, hogy a hirtelen fényerőváltozást nem nagyon bírják... Lehet, hogy az erkély sokkal napsütöttébb?)

(ps. Behoztam őket az irodába, azóta nőnek, mint a veszettfene!:) )

Előzmény: krimo (193)
krimo Creative Commons License 2003.07.23 0 0 193
Szia!
Nem, csak bedugtam valami mellé a konyhában, mindíg ezt csinálom, sajnálom kidobni a magot.
Locsolom, most az erkélyen van, ami néha nagyon is cugos, de amikor bent volt akkor is kb 10-12 levélnél feladta.A topikot olvastam,a Citruskertet nem.A Nállunk is megterem-ben olvastam még, mindenféle oltásról, de annak neki sem mernék állni, meg persze sosem lessz akkora a kis citromkám :(
Mijen földbe kéne tennem?
Előzmény: Tozatu (192)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.22 0 0 192
Citromnak való földbe ülteted?Locsolod?Nem öntözöd túl?Tápozod?Nincs huzatban?Takácsatka?Ezt a topicot elolvastad?Van egy könyv,a Citruskert,azt olvastad?
Előzmény: krimo (191)
krimo Creative Commons License 2003.07.22 0 0 191
helló! van itt valaki?

Van egy kis citrom kezdeményem magról, és most érezte úgy hogy elkezdi ledobni a leveleit. Mindig eddig jutok a citrom magokkal, megnőnek max 10 cm-re és eldobálják a leveleiket. Mit rontok el?
Ha valaki erre jár válaszoljatok! Köszi.

endru Creative Commons License 2003.05.30 0 0 190
Takácsatka ellen a Biolának és a Mitacnak kell hatnia. Azonban el kell találni az átkokat mert ha csak megfujdogálod akkor csak a markukba röhögnek. Ajánlatos nedvesitőszert belekeverni és 3 naponta gondosan lepermetezni. Ezt legkevesebb 5x megismételni. A megkevert permetlét aznap fel kell használni.
Értesits az eredményről
Előzmény: jmoon (189)
jmoon Creative Commons License 2003.05.30 0 0 189
Ja az enyémeken takácsatkák pusztítják a leveleket, ezáltal kicsit gyorsabban sárgulnak az alsók. Fújogatom rovarölőkkel, Biola, Fito-akármi... de csak nem akarnak megszűnni. És a többi növényen is előfordulnak. :-/
Előzmény: jmoon (188)
jmoon Creative Commons License 2003.05.30 0 0 188
A szabadban tartott banánoknál ez általános szerintem. Nekem szobában van kettő, és nem szakad a levele, de láttam pl. a füvészkertben, vagy kiállításokon amiknek csíkozva meg van szaggatva. Nincs annak semmi baja attól, az új levelei majd egészben lesznek, ezek meg egyszer úgyis leszáradnak.
Előzmény: Lucky Strike (186)
Tozatu Creative Commons License 2003.05.29 0 0 187
Ha ngyon gondos szeretnél lenni,gombaölőszerrel lefújhatod.Vannak kis sprayk,nem kell nagy adagot megvenni azért.
Előzmény: Lucky Strike (186)
Lucky Strike Creative Commons License 2003.05.29 0 0 186
Sziasztok!

Egy banánfával kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Egy elpusztult banánfa (szüleimnél elfagyott) gumójából (vagy mije van?) lett 4 kis növény. A jó időre való tekintettel kitettem az erkélyre, fény, hőmérséklet, minden ideális, csak jött a tegnapi vihar és megtépázta egy kicsit őket. Beszakadtak a levelei, más baj egyenlőre nincs, kérdés, hogy ezt simán kinövi, vagy nem ártana valamilyen kezelés?

Előre is köszi a segítséget

LS

Tozatu Creative Commons License 2003.03.14 0 0 185
Tényleg nagyon aranyos!
Előzmény: Shee (184)
Shee Creative Commons License 2003.03.12 0 0 184
Köszönöm!

Szerencsére van egy zárt, üvegezett teraszunk!

endru Creative Commons License 2003.03.12 0 0 183
Jaj de csinos :-))
Hol tartottad télen?
Előzmény: Shee (182)
Shee Creative Commons License 2003.03.11 0 0 182
Sziasztok!

Ime az én kis mandarinfám!
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Opi Creative Commons License 2003.01.07 0 0 181
Lehet, hogy nálam is ez a probléma. De a múlt évben is ugyan így voltak, mégsem lett semmi bajuk.:(
Előzmény: demjengi (177)
Tozatu Creative Commons License 2003.01.06 0 0 180
Ribizlimag,van olyan topic,hogy növényvédelem,ahol biztos találsz a bajodra megoldást,biot és nem biot.A leánderemet legutóbb beöntöztem a rovarírtóval,de a pajzsokat le is kell sk.mosni.
Előzmény: ribizlimag (178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!