Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sziasztok!
Egyszer kb. 2 hónapja végig olvastam a topikot.
Most kaptam cserépben egy kb. 40 cm magas banánfa csemetét. Szeretném kiültetni a kertbe.
Hogyan csináljam?
Most nincs időm újra végigolvasni az elhangzott tanácsokat.
Örülnék, ha valaki összefoglalná, hogy milyen talaj, trágya, mennyi víz, hogyan telel, ..stb.
Előre megköszönve a segítséget:
Üdv.
H
Kedves ht.
Én is imádom az egzotikus növényeket.Van több magról kelt narancsfám, me egy ami terőre fordult (1 szem 3 cm átmérőjü.) Nagyon szeretném
megtanulni beoltani, ahoz hogy sikerüljön egyszer látnom kellene, azt
hogyan kell csinálni. Nincs ismerősd aki megmutatná?
Szia: Zsófi.
Igazából a gyökere szerintem már beteríti az egész edényt (kb. 25 cm átméröjü), úgyhogy nem nagyon mernék semmit sem mellé szúrni, egyébként sem férne el mellette, a törzse már lassan túllép az ökölnyi vastagságon (alig érem át).
A permetezést csak ritkán szoktam alkalmazni, amikor eszembe jut. Általában alulról kapta eddig a vizet, onnan viszont szinte folyamatosan, vagyis állt a vízben, talán ezért barnulhatnak be a levelei. Ezentúl megpróbálom kombinálni: többször kevesebb öntözéssel + gyakoribb permetezéssel.
Párásítani tudsz,mert lehet attól szárad a levél vége.Az enyém,a nagy elpusztult,de hozott kis hajtásokat,de a szél elég jól megcibálta őket,beszakadtak,a sok napfénytől barna csíkos a levelük.Kényes a tartása.Szúrjál le mellé egy botot amerre húzatni szeretnéd,ki sem kell kötni,igazodik magától.
Hello!
Végig olvastam a fórumot, néhány alapvet? kérdésem lenne a banánfával kapcsolatban:
- milyen típusú talajra van szüksége ?
- öntözés: fentr?l vagy lentr?l vagy permetezzem és ezeket milyen gyakorisággal ?
Lassan egy éve van nálam egy kis növendék (amat?r kertész szakértelmem szerint kb. 2-2.5 éves lehet, kb. 120 cm a legmagasabb levél legmagasabb pontja). A friss levelei lassacskán a fél méteres hosszat rúgják, de a szárrésze nem nagyon akar nyúlni. Kérdezem, hogy ha átültetném egy nagyobb edénybe, akkor vajon a szár is növekedésnek indulna vagy csak a gyökere kezd terpeszkedni ?
Fény
Tapasztalataim szerint oda van a minél hosszabb ciklusú direkt napfényért. Mivel déli nyitottságú a szobám, elég világos, de még ígyis a legkevésbé sz?rt napfény (ami nem közvetlen) látványosan visszafojtotta a levélhozását.
Aztán egy olyan van még, hogy mikor megkaptam nem sokat értettem a növényekhez, vagyis nagy vétkemre nem forgattam a növényt, ezért eléggé csálén áll most. Az egyik oldalán nem sokkal több, viszont annál nagyobb levelek vannak, és természetesen arra az oldalra is d?l be. Átültetéssel elegend? lesz ezt korrigálni + azóta természetesen a forgatással is manipulálom, vagy van erre egyéb taktika ?
Levelek
Amióta megvan, az új hajtások bizony egy-egy régibe kerülnek, azt hiszem ez elég természetes folyamat. Viszont szinte kivétel nélkül mindegyiknek a csúcs vége olyan barnás, mintha megpörkölték volna (még a legújabbak is, mikor kinyílnak). S?t, a rózsa része, ahol már er?teljesen válnak el egymástól a levelek, ott is folyton feketék a levelek legalsó, még a törzshöz kapcsolódó küls? részei. (huh, remélem ezt érti valaki!)
Átültettem,és rá kellet döbbenem, hogy ez bizony egy mandarin lessz, mert csak úgy árad a mandarin illat belőlle :))))Viszont úgylátom megtetszett valami láthatatlan állatkának is, mert lukakat rágott a levelekre :(((
Árnyékolás téma nem nálam jött elő, a magam részéről már grapefruit-túltengésben szenvedvén elajándékoztam vagy 3-4 cseréppel, de már a megajándékozottak is rájöttek, hogy mit kell vele tenni. :)
De azért köszönöm! :)
(Egyébként továbbra is itt burjánzanak!:) )
Datolya:
Az új levélkék lassan nőnek, inkább a régiek nyúlnak-szélesednek, de megint csak saját tapasztalatokról beszélhetek.
Ps.:
Mit tegyek a főnöki feng-shui bambusszal, hogy sokkal-sokkal jobban nőjjön?
(Valamint és egyáltalán! hol szokott egy bambusz új hajtásokat hozni? Avagy hogyan? Pláne egy kihajtatott szárdarab esetén?)
Bizony déli fekvésű @z erkély, de árnyékolok!
Most látom, hogy másik citrom (ami kissebb), elágzott, eddig még egyik sem csinált ilyet!
Még egy kérdés: dtoly@, szintén m@gról, lass@n két éve ugy@n ott t@rt, kinőt 2-3 levél és ennyi.
@ b@rátnőm @zt mondt@ vágjm le @z eggyik levelét, egy párn@k levágt@m, @z sem csinál semmit, meg @minek nem vágt@m le @z sem. Biztos ennek is s@v@nyú föld kellene.
Opi.
Egy erkély, különösen ha déli fekvésü, igen meleg még a trópusi növényeknek is. A közvetlen napfényen kivül a visszavert sugarak és a fal sugárzása miatt igen magasra nő a hőmérséklet. Árnyékolni kell ilyenkor.
Nekünk van egy kb 13 éves citromfánk. Savanyú földet szereti A tipusut. Amikor egyszer kezdett a levele pöndörödni, egy szakember azt mondta, hogy adjak neki olyan tápot, amit a fenyőknek rododenronoknak szokat. Akkor teljesen rendbejött. Azóta is kap időnként.
Szerintem is még elméletben vedd át az oltást,mert erősödnie kell.Azt hiszem kicsit savanyút szeret,de ennek inkább nézz utána,mert régen volt ilyenem.Jobb virágföldeken rajta van minek jó.
Az enyémnek is vannak levéldobálós időszakai, de túléli... (Viszont azt vettem észre, hogy a hirtelen fényerőváltozást nem nagyon bírják... Lehet, hogy az erkély sokkal napsütöttébb?)
(ps. Behoztam őket az irodába, azóta nőnek, mint a veszettfene!:) )
Szia!
Nem, csak bedugtam valami mellé a konyhában, mindíg ezt csinálom, sajnálom kidobni a magot.
Locsolom, most az erkélyen van, ami néha nagyon is cugos, de amikor bent volt akkor is kb 10-12 levélnél feladta.A topikot olvastam,a Citruskertet nem.A Nállunk is megterem-ben olvastam még, mindenféle oltásról, de annak neki sem mernék állni, meg persze sosem lessz akkora a kis citromkám :(
Mijen földbe kéne tennem?
Citromnak való földbe ülteted?Locsolod?Nem öntözöd túl?Tápozod?Nincs huzatban?Takácsatka?Ezt a topicot elolvastad?Van egy könyv,a Citruskert,azt olvastad?
Van egy kis citrom kezdeményem magról, és most érezte úgy hogy elkezdi ledobni a leveleit. Mindig eddig jutok a citrom magokkal, megnőnek max 10 cm-re és eldobálják a leveleiket. Mit rontok el?
Ha valaki erre jár válaszoljatok! Köszi.
Takácsatka ellen a Biolának és a Mitacnak kell hatnia. Azonban el kell találni az átkokat mert ha csak megfujdogálod akkor csak a markukba röhögnek. Ajánlatos nedvesitőszert belekeverni és 3 naponta gondosan lepermetezni. Ezt legkevesebb 5x megismételni. A megkevert permetlét aznap fel kell használni.
Értesits az eredményről
Ja az enyémeken takácsatkák pusztítják a leveleket, ezáltal kicsit gyorsabban sárgulnak az alsók. Fújogatom rovarölőkkel, Biola, Fito-akármi... de csak nem akarnak megszűnni. És a többi növényen is előfordulnak. :-/
A szabadban tartott banánoknál ez általános szerintem. Nekem szobában van kettő, és nem szakad a levele, de láttam pl. a füvészkertben, vagy kiállításokon amiknek csíkozva meg van szaggatva. Nincs annak semmi baja attól, az új levelei majd egészben lesznek, ezek meg egyszer úgyis leszáradnak.
Egy banánfával kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Egy elpusztult banánfa (szüleimnél elfagyott) gumójából (vagy mije van?) lett 4 kis növény. A jó időre való tekintettel kitettem az erkélyre, fény, hőmérséklet, minden ideális, csak jött a tegnapi vihar és megtépázta egy kicsit őket. Beszakadtak a levelei, más baj egyenlőre nincs, kérdés, hogy ezt simán kinövi, vagy nem ártana valamilyen kezelés?
Ribizlimag,van olyan topic,hogy növényvédelem,ahol biztos találsz a bajodra megoldást,biot és nem biot.A leánderemet legutóbb beöntöztem a rovarírtóval,de a pajzsokat le is kell sk.mosni.