Keresés

Részletes keresés

Rainvan Creative Commons License 2024.07.22 0 0 41574

Mellesleg igaza van a kritikának abban, hogy George arcképe a Revolveren nem sikerült valami jól :))))

George-nak mindenesetre 22 év távlatából is tetszett. :))

Előzmény: BGbr (41571)
Rainvan Creative Commons License 2024.07.22 0 0 41573

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csináltak "legjobb borítók" listát is:

https://www.rollingstone.com/music/music-lists/best-album-covers-1235035232/

És ott 3 Beatles is van azért:

23. White Album (milyen trollkodás lett volna első helyre tenni :D)

14. Sgt. Pepper

2. Abbey Road

(Első helyen egy underground gyöngyszem, a Joy Division első lemeze)

Akár 1975 és 1980 között is írhatott és rajzolhatott volna

Így tett, lett is belőle egy - sajnos már csak posztumusz - kötet 1986-ban:

https://en.wikipedia.org/wiki/Skywriting_by_Word_of_Mouth

BGbr Creative Commons License 2024.07.22 0 0 41572

Ja, mellesleg, a Broad streetnek van egy jelenete, ahol az ellenséges cég vezetőjéről csinál Macca egy karikatúrát a tárgyalóteremben...

És éppen a nyolcvanas években ő maga is elkezdett festeni...

Jól? Rosszul? Rosszabbul mint John...?

BGbr Creative Commons License 2024.07.22 0 0 41571

"milyen különleges, személyes dolog lett volna (és lenne mai szemmel is) egy Beatle által készített Beatles-borító"

Hát, eszébe se jutott, úgy tűnik... Hiszen a szólóéveiben sem csinált igazából komolyan borítót, pedig akkor aztán végképp rajta múlott volna...

(Tudom, a Walls and bridges)...

Akár azt is megtehette volna, hogy az összes lemezének borítóját ő tervezi és rajzolja meg... Gesamtkunstwerk... :)

Dehát nem nagyon érdekelte a rajzolás - ahogy az írás sem... az egész csak addig, amíg kiadták a nagy biznisz reményében két vékonyka könyvét...

Akár 1975 és 1980 között is írhatott és rajzolhatott volna (ha már a lemezkészítést elhagyta a fia nevelése kedvéért)...

Ahogy Paul filmet is csinált, a Broad streetet, John rajzolhatott volna...

Mellesleg igaza van a kritikának abban, hogy George arcképe a Revolveren nem sikerült valami jól :))))

Előzmény: Rainvan (41570)
Rainvan Creative Commons License 2024.07.19 0 0 41570

A Rolling Stone így az uborkaszezonban megint csinált egy -borítékolhatóan vitákat generáló- listát:

https://www.rollingstone.com/music/music-lists/worst-album-covers-12350441

Szerintem kimondottan rossz borítójuk nincs, ez sem az (nekem még pólóm is van ilyen).

Én inkább azt furcsállom, hogy míg Vormann rajzolhatott borítót, maga Lennon hiába ajánlkozott tíz évvel később, hogy megtervezi a Rock And Roll Music válogatás borítóját, elutasította a kiadó. Pedig rajzban, kollázsban is jó volt:

Szóval szerintem simán jobbat csinált volna, mint ami végül a borító lett:

https://jpgr.co.uk/pcsp719.html

Arról nem is beszélve, milyen különleges, személyes dolog lett volna (és lenne mai szemmel is) egy Beatle által készített Beatles-borító. Ahogy szerintem ugyanígy kuriózum a régi hamburgi barát, később egyenesen zenésztárs által rajzolt Revolver is.

sutcliffe Creative Commons License 2024.07.18 0 0 41569

Igen.

Fő műsoridőben adta le a Magyar Televízió 1990 körül.

A karácsonyi ünnepek tájékán, úgy rémlik.

Arra viszont határozottan emlékszem, hogy Takács Marika volt a bemondónő aki egy rövid felkonfot is mondott a film vetítése előtt.

Kár, hogy nekem akkor még nem volt videóm...

A No more lonely nights az egyik legkedvesebb McCsrtney dalom.

/Nem mellékesen David Gilmour játssza benne a gitárszólót/

Paul egyik utolsó nagy világsikere. / Angliában második, Amerkában hatodik lett a slágerlistán. Mint a Free As a bird/

Ennek ellenére tudtommal soha nem játszotta el élőben.

Nem is értem...

Előzmény: BGbr (41561)
Gideon's bible Creative Commons License 2024.07.17 0 0 41568

A Hard Day's Night

Érdekesség,amit csak a restore után vettem észre,hogy Johnnak a filmbeli koncertet sérült ujjal kellett végigjátszania.

Ez tisztán látszik az If I Fell alatt.A bal keze kisujján ott "virít" a sebtapasz.Kis háztartási baleset,fúrt-faragott az otthonában?Valami olcsó lambériát,amit a britek nemes egyszerűséggel norwegian woodnak hívnak?  ;)

sutcliffe Creative Commons License 2024.07.17 0 0 41567

Szerintem az egész országban vetítették, én Celldömölkön láttam.

A bemutató 50. évfordulójának a tiszteletére újították fel digitálisan.

Lehet, hogy már az 1964-es kópián is lassabban szólhattak a dalok?

Nem tudom, de akkor, 2014-ben nekem legalábbis ez nagyon szembetűnő volt.

Előzmény: rubbersoul1968 (41564)
Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2024.07.17 0 0 41566

OFF: Macca lemezek (III, I-II-III, meg vmi Red Rose bakelit a Wings-zel) akciósak az mgrecordsnál.

rubbersoul1968 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 41565

Én örülök a Mind Games új kiadásának, mert a bónusz lemezeken kristálytisztán és effektek nélkül hallható Lennon éneke. Gyönyörű hangja volt önmagában, ezért a végleges verzióknál sokkal jobban szeretem az outtake-eit.

Előzmény: Rainvan (41544)
rubbersoul1968 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 41564

Melyik moziban vetítették 2014-ben?

Előzmény: sutcliffe (41546)
BGbr Creative Commons License 2024.07.16 0 0 41563

Hááát... egész egyszerűen Paul "A ZENÉSZ", aki nem tud nem szerezni dalokat és nem tud nem koncertezni...

És hát persze, hogy ő csinált saját magáról filmet is, hiszen már a hatvanas években is neki voltak filmötletei...

És Lennon meg Harrison volt az, aki nem szerette a koncertezést, már 66-tól kezdve, egy-egy fellángolásaik voltak, egy-egy nagyobb koncertet adogattak.

De milyen jó lenne most, ha lenne egy ilyen film, amelyben Lennon vagy Harrison szerepel...

Pl. Lennon, ha már tervezett egy "musicalt" a hatvanas évekről; ha már Harrison is kapcsolódott a filmekhez (Monty Python, Rutles) így-úgy...

Előzmény: Rainvan (41562)
Rainvan Creative Commons License 2024.07.16 0 0 41562

"Kár, hogy Lennon és/vagy Harrison nem csinált ilyen filmet..."

Én azt sajnálom, hogy Lennon sosem turnézott szólóban, illetve, hogy öt (hatot is mondhatunk) éven át lemezeket sem csinált (pedig olvasni, hogy '75-re is tervezett albumot Between The Lines címmel, fekete zenészekkel. Yoko terhességének hírére azonnal ejtette a tervet - egyrészt értem, másrészt utólag nagy kár). 

A turnék hiányát végülis nagyjából értem: az első lemeze túl személyes, túl megterhelő volt ahhoz, hogy estéről estére kiállhatott volna vele, az Imagine pont akkor jelent meg, amikor Amerikába költözött, gondolom inkább akklimatizálódott (illetve egy költözés még országon belül se egyszerű, nemhogy kontinensek között), aztán jött a harc a zöld kártyáért meg az elveszett hétvége, szóval újabb három lemez turné nélkül. (Bár úgy rémlik, 1972-ben felmerült egy roadshow jellegű turné a választás kapcsán, de erről az ügyvédei villámgyorsan lebeszélték, mondván, akkor aztán biztos nem lesz itt egyhamar zöld kártya.)

Szóval lényegében 75-ig bezárólag ezért-azért sose stimmelt neki magánéletileg a turnézás. 

Harrison esetében ugyanígy sajnálom, hogy jóval több idő, közel 30 év (azért csak 'közel' mert a '97-es rákdiagnózis, aztán a '99-es merénylet után nem csoda, hogy eleve sem akart volna...) alatt két turnéja volt csak és hogy 1987 után saját lemeze életében már nem. (Persze legtöbb lemeze közepes, de gyöngyszem azért szinte mindegyiken akad.)

Szóval az, hogy az utókor szemében Paul a Beatles, már a hetvenes években kialakult, hiszen ő volt az egyedüli, aki folyamatosan turnézott és lemezeket adott ki. Egyszerűen ő volt a köztudatban folyamatosan. Ez csak hatványozódott az eltelt évtizedekben, pláne és sajnos 1980 és 2001 után.

Előzmény: BGbr (41561)
BGbr Creative Commons License 2024.07.16 0 0 41561

Megnéztem - sok év után, még annó a magyar tévében volt, és felvettem VHS-re :) - Macca Broad street-jét.

Na ja, a sztori az nagyon vékonyka, de legalább van benne pár angolhumor-sziporka... kicsit olyan hosszúra nyúlt, kibővített videóklip-gyűjtemény.

És hát Ringo van benne, (aki a szerep szerint a saját nejét fűzi), Linda (nem csinál semmit, csupa faarc), és megjelenik George Martin meg Geoff Emerick...

szóval azért jó, hogy van.

A Beatles két maradék tagja, negyvenegynéhány évesen...

Kár, hogy Lennon és/vagy Harrison nem csinált ilyen filmet...

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2024.07.15 0 0 41560

Ja bocs, a 'ha' kimaradt. (Ha valaki nagyon keresi...)

:)

De amúgy szívesen. Megtaláltam az Anthology VHS archívomat a régi MyBook-omon. kb. 60-70 GB, meg kéne már rendesen csinálni...

Előzmény: Gideon's bible (41559)
Gideon's bible Creative Commons License 2024.07.15 0 0 41559

Kösz',bár nem én kerestem.

Most még csak az egyes lemezt tettem magamévá.

Aki már meghallgatta az összeset,melyiket ajánlaná még elengedhetetlenül fontosnak.

/ hi-res rulez /

Előzmény: Őrült kacsa a zebrán (41557)
abelian1 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 41558

"Ringofi" lett a WHO dobosa manapság. (Az eredeti WHO -ból a gitáros Townshend és az énekes Daltrey)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Zak_Starkey

Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2024.07.13 0 0 41557

Amúgy valaki nagyon keresi...

John Lennon - 2024 - Mind Games (The Ultimate Collection) (24bit-192kHz)
=============================================

Disc 1 The Ultimate Mixes

https://terabox.com/s/1pJ_mQ11EyajeSy-vAnLbHQ
Disc 2 The Elemental Mixes
https://terabox.com/s/1BYOSOTgV5a8C8K9RsgbkMg
Disc 3 The Elemental Mixes
https://terabox.com/s/1UMuTVNRqfJZA68O_dB7iOg
Disc 4 The Evolution Documentary
https://terabox.com/s/1TS-P3fx0PkRQcApRzF5cew
Disc 5 The Raw Studio Mixes
https://terabox.com/s/1e5mcxtyCyNsKEKb4PJhVYA
Disc 6 The Out-takes
https://terabox.com/s/1t9FC9b4YKOyggyseORopRg

Előzmény: Őrült kacsa a zebrán (41543)
Gideon's bible Creative Commons License 2024.07.13 0 1 41556

Cseppet sem zárójelben,ebben a népszerűség növekedésben bizonyára erősen közrejátszott egy bizonyos John Lennon.

Előzmény: Rainvan (41553)
Rainvan Creative Commons License 2024.07.11 0 0 41554

Ui:

Temesi Ferenc Nincs búcsú John c. (szerintem nagyon jó) írása 1980 decemberében jelent meg az ÉS-ben. A végén a Blackbird-ből idéz, sőt, egyenesen úgy szólítja meg Johnt, hogy "Te feketerigó", de a neten olvasható verzióban már a Strawberry Fields-re utal azon a helyen. Pedig a Blackbird annak ellenére, hogy nem Lennon dala és nem is róla szól, mint látjuk valami "mágikus, misztikus" módon mégiscsak nagyon passzolt. :)

Egyébként Temesi Lennon-rajongása szívemből szól:

https://www.irodalmijelen.hu/05242013-1602/honap-iroja-temesi-ferenc-aki-nem-volt-kolto-john-lennon-novella

Előzmény: Rainvan (41553)
Rainvan Creative Commons License 2024.07.11 0 0 41553

Tudta-e a Blackbird szerzője, hogy a címbeli madár a Lennon név egyik jelentése? Valószínűleg maga John se tudta, különben nem a Hey Jude-ra gyanakodott volna, hogy hozzá szól. :)

Rainvan Creative Commons License 2024.07.11 0 0 41552

Azt hiszem, az embernek egyszerűen meg kell békélnie azzal, hogy akár életkori, akár történelmi okokból egész egyszerűen lemarad. 

Úgy értem, hiába lettem volna kortársuk, itt élve akkor se láthatnám őket, ha 1965-öt írnánk. Plusz ott van bennem az is, hogy ha 2003-ban magát McCartneyt kihagytam, 21 évre rá érjem be egy ilyen pótlékkal, pláne úgy, hogy ő maga napjainkban is koncertezik. 

Illetve szerintem a könnyűzenéhez pont a Beatles óta hozzátartozik a személyesség, magyarán hogy azt látod-hallod, aki megírta az adott dalokat. Túl közel élünk ahhoz a korhoz, amikor még aktív zenekar volt a Beatles (egyrészt az 1970 óta eltelt idő történelmi távlatban semmi, másrészt több kortárs zenekar, illetve maga Paul és Ringo ma is fellép). Száz év múlva másképp gondolnám, ugyanúgy ahogy a komolyzenében - hacsak nem kortársat játszanak, de arra a közönségigény elenyésző - a zenekarok nem mások, mint nagyszabású tribute zenekarok. A könnyűzene még nem tart itt szerencsére. Vagy csak számomra nem, hiszen a különböző tribute események - és várhatóan ez is - nagyon népszerűek. 

Előzmény: BGbr (41551)
BGbr Creative Commons License 2024.07.10 0 0 41551

Ha nem az eredetit hallgatom, akkor zeneileg érdekel a produkció: pl. az Analogues élőben, koncertként előadta az egész Peppert, a White Albumot, az Abbey roadot - ez érdekel, szívesen nézem.

Andrew Lubman meg egyszemélyes zenekarként adott elő pár számot...

Ezek érdekelnek - de amikor inkább a külsőségekre mennek rá, az nem igazán... igazán nem.

Előzmény: Rainvan (41549)
comedia Creative Commons License 2024.07.09 -4 0 41550

Hogy idétlenség. Mint a hülyegyerekek. Ilyenkor megértem, miért hülyegyerekezték le az akkori öregek a Beatlest. Pedig 63-64-ben voltak a legjobbak, legátütőbbek. Utána már csak fáradt, fásult, nyomott hülye felnőttek voltak. Kiábrándító karrier.

Előzmény: Rainvan (41549)
Rainvan Creative Commons License 2024.07.09 -1 1 41549

Mi a véleményetek erről?

sutcliffe Creative Commons License 2024.07.09 0 0 41548

Köszi.

Előzmény: Őrült kacsa a zebrán (41547)
Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2024.07.06 0 1 41547

24 -> 25 kockás konverzió?

Előzmény: sutcliffe (41546)
sutcliffe Creative Commons License 2024.07.06 0 0 41546

Az nektek is feltűnt, hogy az A Hard day's night filmben lassabban szólnak az album dalai?

Engem nagyon bosszantott, hogy 2014-ben így kellett meghallgatnom a moziban a kedvenc Beatles dalaimat. Főleg az If I Fell-nél tűnt fel ez nagyon.

Van erre valami magyarázat?

sutcliffe Creative Commons License 2024.07.06 0 0 41545

Nekem tetszenek a Mind Games album lírai dalai.

Valóban könnyűsúlyúak, de kellemes hallgatnivók, fülbemászó dallamokkal és a hangszerelésük is bejön. Szerintem a Some Time in New York City kereskedelmi kudarca után kénytelen volt valami populárisabbal, simulékonyabbal előjönni.

Nagyjából így vagyok ezzel a London Town nagylemez dalaival is. A címadó szerzemény és a With a little luck is nagy kedvencem, és a Girlfriendet is kedvelem./ Ezt Michael Jackson is feldolgozta/ Habkönnyű dalok, de mégis...

A Walls and Bridges egy picit talán rockosabb az előzőnél, de azon is van egy-két kedvenc. Old dirt road, What you got, Going down on love, Surprise, surprise.

Viszont a az Elton John-nal énekelt duett dal szerintem elég gyenge. Pedig még a Jealous Guy-ból is felhasznált egy kis dallamrészletet. Whatever gets you thru the night - I was dreaming of the past

Tényleg emlékeztet rá...

A Lennon Anthology-n is meg lehet hallgatni. 

Előzmény: Rainvan (41544)
Rainvan Creative Commons License 2024.07.04 0 0 41544

Lennon az örök kedvenc szerzőm, előadóm, mégis azt mondom, hogy a '72-'74 időszak volt a lapos korszaka. Gyenge lemezek ezek az ő mércéjével és pláne nincs bennük annyi, ami ilyen boxokat indokolna... (1980-ban megint jó formában volt, lehetett volna egy nagyon jó tisztán saját lemeze.

Persze összerakjuk magunknak, de azért az nem ugyanaz.)

Előzmény: Őrült kacsa a zebrán (41543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!