Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Szerintem ez AC/DC függetlenül a kapcsolási rajztól. A jobb felső sarokban van az a négy billenőkapcsoló, ott lehet átváltani az AC-DC között. Csak szar a fotó a hirdetésben. Ez ugyanaz a kínai típus, ami Stahlwerk márkanév alatt vívott ki magának elismerést. Ez egy fasza gép, legalább is a Stahlwerk nagyon ott van. Van amelyikben plazma is van.
Ezt a HyperTig-et nem ismerem, de Jasic és Stahlwerk gépekkel sokfelé lehet találkozni ipari szinten is. Nem nagyon szoktak panaszkodni a felhasználók.
Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a kínai gép az bizony nagy lutri.
Én perpillanat a negyedik kínai inverteremet nyúzom. A jelenlegi (Jasic Mig 200) tűnik eddig a legjobbnak. Ez nagyon ipari kivitel de nem is az a fajta, amit 3 hónapig gyártottak nyolc féle színben, 15 márkanéven. A BLM AC/DC az sokat szivatott, pedig külsőre a csúcstechnikát képviselte. Full digit vezérlés, grafikus kijelző stb. Jól lehetett vele dolgozni, amíg működött.
A méret sok mindent elárul. Ha a mindentudó gép testileg nem sokkal nagyobb, mint egy 6 dobozos sörösrekesz, akkor kezdj el gyanakodni. A kis házban nem fér el egy normális méretű hűtőborda, ventillátor. Ha bekapcsoláskor zúg, mint egy Boeing 747-es. Ha a panelokon csak a robotok által beépíthető apró, felületszerelt alkatrészeket látod, az sem jó jel. Vannak fizikai törvények, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni, még ha a kínaiak gyakran meg is teszik. A fent említett Jasic inverterem közel akkora, mint egy trafós. A tököm leszáll, ha odébb kell rakni. Az ipari Ergus awi már kisebb, de belül az is nagyon átgondolt, nincs agyonzsúfolva, rendesen átjárja a hűtőlevegő. Bírja is a strapát. Az AC/DC verziója már kétszer akkora, mint az én DC gépem. A BLM AC/DC kisebb házában, kétszer annyi panel, alkatrész volt belezsúfolva. Bele is pusztult.
Van néhány kínai márka, (Jasic, Rilon, Stahlwerk) ami már bizonyított ipari körülmények között is, de azokat évekig ugyanazzal a fizimiskával gyártották, volt elég idejük kiforrni. Szóval van kockázat a kínai projektben, de annyi pénzért, amennyiért általában adják őket, újan nincs alternatíva. De a használt profi gépekkel is lyukra lehet futni.
Nem nagyon tud itt senki hiteles értékelést adni ezekről a gépekről. Mire elterjednének annyira, hogy egy reprezentatív közvéleménykutatást lehetne szervezni, addigra már túl vannak a hatodik típusváltáson. A múltkor Batri Guszti levezette néhány profi márka típusait alapul véve, hogy a nagyok 10-12 évig gyártanak egy típust. Elgondolkoztató.
Igazából mindegy mert ez is kb 4-5 éves konstrukció. Akinek volt/van az nem panaszkodott rá, de az új digipulse-ok állítólag sokkal jobbak.
Majd jönnek a fiúk és megmondják. Refse-nek is ilyesmi van (a digipulse) csak nem alfaweld néven, talán Viliék is használnak ilyet ... akinek a régebbi volt az úgy maximum olyanra panaszkodott hogy nagyon hangos a hűtőventi, nehéz a gép, illetve nem olyan stabil az ív alacsony áramon. Azt azért látni kell hogy ez nagyon a belépő szint, sajna nagy csodát ennyiért nem lehet várni :-( Ennek ellenére megvehető, használható, aztán ha van vele elég meló és kitermeli az árát akkor gyorsan le kell cserélni egy jobbra :-) ha meg nem hozza a pénzt akkor meg ez is több mint elég.
Azt ugye tudod hogy ez nettó ár? (kurvára a lap alján pici betűkkel ott van hogy ÁFA nélküli árak)
Egyébként ebben a 200e körüli ársávban nem nagyon lesz más gép. Főleg hogy ezt gépcsaládot az alfaweld már nem árulja, az iweldek, jasicoc, stahlwerkek 300 körül, új alfaweld Digipulse-ok (amik ennél sokkal jobbak) szintén 300-ért ... szóval sajna nem
A gépről készült youtube videónál és máshol is elég jókat írnak róla a hozzászólásokban. Lehet hogy csak a gyártó megbizottjai irkálnak az eladás elősegítésére de az oroszok elég jó és tartós gépeket szoktak gyártani legalábbis régen ez így volt .
Kompresszor tömlő is jó lenne a palackhoz? méretre szerintem stimmelne
Egyébként közben eszembe jutott hogy az alfaweldnek van a 185-ösnél olcsóbb Co gépe.
Nem szoktuk ajánlani mert a 185-ös 15-el többért tudja a bevont elektródát is, meg erősebb is, de ha ez a 85 körülia max keret, és csak co gép kell akkor a dragon mig jó vétel
A reduktor és a gép közt bármilyen méretben passzoló tömlőt használhatsz, amihez hozzá tudsz jutni. Nincs benne nagy nyomás, ennek ellenére érdemes vagy egy szorosabbat rámelegíteni a csatikra, vagy egy passzentosabbat bilinccsel rögzítve.
6-os vagy 9-es szokott lenni a tömlővéges csati.
Én a 6-osra 5-ös méretű BEHKA MIG márkájú tömlőt tettem. Bármilyen márkájú jó, nincs jelentősége. Barkácsboltból, légtechnikásból, autós, vagy mezőgazdasági boltból, ahonnan, amilyet sikerül.
Van nála REDBO néven is, más előlappal, arról ugyanez, bocs hogy csak én válaszolok, de szerintem a többiek már kinyomják a gépet, elmennek sörért, és hanyatt vágják magukat a sírástól ha felmerül ez az orosz gép kérdés :-)
Hívd fel az eladót, ha megnyugtató az a garanciális és szerviz háttér amit majd mond, akkor ajánlott vétel.
Két lehetőség lehet
1 nem tudja azokat az adatokat ami az adattáblán szerepel (ez a valószínűbb)
2 tudja az adatokat ami az adattáblán szerepel (ez egyrészt kisebb csoda, de annál nagyobb szívás lenne, mert akkor PAKSRA kell direktbe dugni a hegesztőt)
Viccet félre téve továbbra is azt mondom hogy szerintem nem annyival olcsóbb egy IWELD alufluxnál hogy megérje a kockázatot.
Én is így tudom, azért is írtam, hogy nem igazán értem miért lenne gond a bar-os manométer. De azt nem sikerült megtudnom, hogy mennyi lehet a max átfolyása lit/perc-ben.
Amik így vannak kalibrálva, azok 16 vagy 32 literesek.
Azért nyammogok rajta, mert láttam a listán olyant is, ami csak 1,5 liter/perc-et tud. Nem tudom, hogy milyen technológia igényel ilyen kis mennyiséget, de ha gyártják, akkor biztosan kell valahová ilyen is.
Felhívtam a Messer hegesztő szakmérnökét, kifaggattam a bar-os nanométeres reduktorról. Azt mondta, hogy elvileg lehetne használni, de a nyomásmérős reduktorok nem mennyiségi szabályozásra vannak tervezve. Nehéz precízen beállítani. Nem igazán értettem, hogy mi a különbség, mert akármilyen mértékegységben is mérünk, az eredmény ugyanaz, vagyis egy bizonyos mennyiségű gáz jön ki belőle. Ha ezt meg tudom mérni a pisztolynál, akkor nagy gond nem lehet, de valamiért mégsem ajánlotta. Ha a mennyiségi szabályozás a mérvadó, akkor lit/min-es óra, vagy a lebegőtestes, rotacső kell. Azt mondta, hogy a nyomásmérős igazán olyan ipari berendezésekhez való, ahol fix kimenő nyomás kell.
Van Linde telep is. Nem az a gondom, hogy nem tudnék reduktort venni a városban. Van jópár szaküzlet. Csak ez a Messer igen jó áron van és nem volt használva.
Némelyiknél véletlenül L/min-ben adták meg, de ott is nagy a szórás (1-50 lit/perc között). Ha belefutok, akkor a max érték nem éri el a szükséges gázáramlást, vagy ha túl nagy, akkor meg nem lehet precízen belőni a kisebb értéket.
Nekem is ez a gondom. Találtam egy Messer reduktort, amin az átfolyásmérőn 10 bar-nál van a piros csík. Széttúrtam a netet, de a belegravírozott típusjelzés alapján semmit sem lehet találni. A típuscsalád meg kb. 25 tagot számlál, csak a fotó alapján beazonosítottam vagy 8-at. Ahány annyiféle paraméterrel. Van ami csak 1,5 bar-t tud kifelé. Az eladó meg semmit nem tud róla.
Letöltöttem a Messer katalógust, abban minden bent van, csak az a gravírozott cikkszám nincs, így 8 típusra szűkült a dolog. Hollandert tudnék hozzá csináltatni, ha netán nem G1/2-es lenne. Meg tudnám mérni rotaméterrel a pisztolynál, de ahhoz meg kellene vennem. Így meg lutri.