"(Valahol van nekem erről egy kimutatásom, anno a levlistára is beküldtem, csak most nem találom. De amint meglesz, beidézem ide is.) "
Ha erről a leveledről van szó, akkor utólagos engedelmeddel beidézem, tényleg tanulságos:
-------------------------------------------------------------------------------------------
Subject: [akos] Erdekesseg
Date: Tue, 21 May 2002 01:04:04 +0200
To: list@www.akos.hu
Hello Mindenkinek,
Ezt a MAHASZ honlapjan talaltam.
Szűkülő hanglemezpiac - csökkenő példányszámok
A hamisítás és a házi másolás sajnálatos világméretű terjedése évről évre jobban sújtja a hanglemezipart a világ minden
országában, így hazánkban is.
A hivatalos forgalomban értékesített hanghordozók száma folyamatosan csökken, míg az üres CD-k és kazetták eladásai
folyamatosan növekednek. Nyilván ennek tudható be az, hogy 2001-ben a magyar hanglemezpiac 20%-kal szűkült. Ezzel
párhuzamosan az egy-egy kiadványból eladott példányszámok is drasztikusan csökkentek. Ez a jelenség a nemzetközi
kiadványokat még súlyosabban érinti.
Összehasonlító táblázat itt található.
A jelenlegi helyzet ellen a MAHASZ minden rendelkezésére álló eszközzel tenni próbál, de a piaci folyamatokat ennek ellenére
nem lehet figyelmen kívül hagyni. E folyamatokra figyelemmel a MAHASZ legutóbbi közgyűlése úgy határozott, hogy az arany
illetve platinalemez minősítéshez szükséges eladási darabszámokat csökkenti.
A piac említett szűkülése mellett a fent említett határozat másik indoka az, hogy az egy főre jutó lemezvásárlási adatok, illetve a
teljes lemezpiac eladási statisztikáit tekintve, nemzetközi összehasonlításban már eddig is aránytalanul nehéz volt
Magyarországon elérni az aranylemez minősítést. Az új limitekkel a MAHASZ közgyűlése a hazai feltételeket igyekszik az
európai átlaghoz közelíteni. A mellékelt táblázat mutatja, hogy mely országokban mekkora a lakosság, mennyi az egy főre jutó
éves hanghordozó-értékesítés, illetve melyek az arany- és platinalemez minősítéshez szükséges példányszámok.
Az előzőek alapos tanulmányozása és mérlegelése után a MAHASZ közgyűlése úgy döntött, hogy az alábbiak szerint állapítja
meg Magyarországon az arany- illetve platinalemez eléréséhez szükséges eladási példányszámok határát:
Ezek a limitek minden olyan albumra vonatkoznak, amelyek eladásai 2002. Január 1. után érték el ezeket a példányszámokat.
A magyar és a külföldi, illetve a klasszikus és jazz albumok arany illetve platinalemez limit megkülönböztetésének okai:
1. A hazai kiadványok átlagosan lényegesen nagyobb példányszámban fogynak, mint a külföldiek és kevésbé érintik őket a
házi másolások. Hazai kiadványok között a 15 ezres példányszám bár igen jó eladási eredménynek számít, egy sikeres
kiadvány aránylag könnyen eléri ezt a példányszámot.
2. Külföldi albumok esetében viszont a már a 10 ezres eladás is nagyon jónak számít. A 2001-re aranylemezes albumok közül
a magyar kiadványok száma közel háromszorosa volt a külföldi kiadványoknak. A 2001-ben megjelent külföldi albumok közül
egyetlen egy albumnak sikerült elérni az aranylemez határt (Linkin Park: Hybrid Theory).
3. A klasszikus zenei, illetve jazz albumokra ez fokozottan igaz, itt még kisebbek az átlagosan eladott példányszámok.
Meghatározások
Kislemeznek (single v. maxi) számít minden olyan kiadvány - melynek teljes játszási ideje nem haladja meg a 20 percet, és
maximum 4 különböző szerzemény (illetve ezeknek remixei) szerepel rajta. (Ebben az idő-, illetve mennyiségi korlátban nem
szerepel az esetleges multimedia track.) - melyen teljes játszási ideje meghaladja a 20 percet, de maximum 2 különböző felvétel
(illetve ezeknek remixei) szerepel rajta.
Mini albumnak (EP) számít minden olyan kiadvány - melynek játszási ideje 20 és 40 perc közé esik, és legalább 3, legfeljebb 8
különböző szerzemény szerepel rajta. Ebbe nem tartoznak bele a számok elé vagy közé elhelyezett intro-k, illetve szöveges
részek.
Nagylemeznek számít minden olyan kiadvány - melynek játszási ideje legalább 40 perc, vagy 8-nál több különböző
szerzemény szerepel rajta.
Filmzenének (soundtrack) számít minden olyan album - melyen szereplő dalok legalább 50%-a új, máshol korábban meg nem
jelent felvétel, mely a film céljaira készült. A már korábban megjelent, régebbi szerzemények újbóli, a filmhez készült felvétele
ebből a szempontból természetesen új felvételnek számít, nem számít viszont új felvételének egy olyan korábbi, más
hanghordozón is megjelent dal, amelyet a filmben csak felhasználtak, még ha akár remastering is történt.
Dupla albumnak számít minden olyan kiadvány - amely egy csomagolásban két db. hanghordozót tartalmaz. Ezek esetében az
arany- ill. platinalemez eléréséhez szükséges példányszám a szokásosnak a fele, vagyis egy eladott darab kettőnek számít.
www.mahasz.hu
Elég durva, most már minden utolsó senkiházi aranylemezes lesz. Minden lemez elovetelben lesz arany meg platina. Mi a sz@rért
hiszik, hogy ha alacsonyabb példány után kapják az aranyt, akkor több lemez fog fogyni? Inkább érjék el, hogy ne maximális
ÁFA érték legyen a CD-ken.
Örvendjetek fiatalok, eszerint a lista alapján Chooby is aranylemezes lesz, előbb-utóbb. Eddig 52 millát költöttek a gyerekre,
és eladott 1500 példányt a lemezből. 2 év alatt. Ha így folytatja, potom 8 év múlva aranylemezes lesz, de addigra az
aranylemez határa 328 példány lesz. Ja nem is, most számoltam ki, hogy 246. :)
1985-ig 100 ezer után adták az aranyat, (ha jól emlékszem) 1994-ig 50 ezer után, mostanáig meg 25 ezer után. Most meg 15
után. Tiszta röhej.
A maxi meg tényleg szánalmas. Ezek szerint a KAU 1 platina + 1 arany. És i kell adni, mivel már át is lépték ezt a határt. Nagy
b@szás ez a hülye Mahasz.
All the best!
-------------------------------------------------------------------------------------------
"rajmunder: Szépen kérlek, ne csináld ezt. Minden beírásomban azt keresed, hogy hol lehet belém kötni, és amint teheted, meg is teszed."
Én úgy vettem/veszem észre, hogy nem csak Te vagy a célpont. Én csak azt nem értem, miért esik nehezére egyeseknek az hogy _elfogadják_ az eltérő véleményt bármiről is. Nem az _egyetértésről_ vagy az _egyet nem értésről_ beszélek, hanem az _elfogadásról_ .
A hamisítás és a házi másolás sajnálatos világméretű terjedése évről évre jobban sújtja a hanglemezipart a világ minden országában, így hazánkban is.
A hivatalos forgalomban értékesített hanghordozók száma folyamatosan csökken, míg az üres CD-k és kazetták eladásai folyamatosan növekednek. Nyilván ennek tudható be az, hogy 2001-ben a magyar hanglemezpiac 20%-kal szűkült. Ezzel párhuzamosan az egy-egy kiadványból eladott példányszámok is drasztikusan csökkentek. Ez a jelenség a nemzetközi kiadványokat még súlyosabban érinti.
A jelenlegi helyzet ellen a MAHASZ minden rendelkezésére álló eszközzel tenni próbál, de a piaci folyamatokat ennek ellenére nem lehet figyelmen kívül hagyni. E folyamatokra figyelemmel a MAHASZ legutóbbi közgyűlése úgy határozott, hogy az arany illetve platinalemez minősítéshez szükséges eladási darabszámokat csökkenti.
A piac említett szűkülése mellett a fent említett határozat másik indoka az, hogy az egy főre jutó lemezvásárlási adatok, illetve a teljes lemezpiac eladási statisztikáit tekintve, nemzetközi összehasonlításban már eddig is aránytalanul nehéz volt Magyarországon elérni az aranylemez minősítést. Az új limitekkel a MAHASZ közgyűlése a hazai feltételeket igyekszik az európai átlaghoz közelíteni. A mellékelt táblázat mutatja, hogy mely országokban mekkora a lakosság, mennyi az egy főre jutó éves hanghordozó-értékesítés, illetve melyek az arany- és platinalemez minősítéshez szükséges példányszámok.
Az előzőek alapos tanulmányozása és mérlegelése után a MAHASZ közgyűlése úgy döntött, hogy az alábbiak szerint állapítja meg Magyarországon az arany- illetve platinalemez eléréséhez szükséges eladási példányszámok határát:
Arany Platina
Magyar 15.000 30.000
Külföldi 10.000 20.000
Klasszikus/Jazz/Maxi 5.000 10.000
Ezek a limitek minden olyan albumra vonatkoznak, amelyek eladásai 2002. Január 1. után érték el ezeket a példányszámokat.
A magyar és a külföldi, illetve a klasszikus és jazz albumok arany illetve platinalemez limit megkülönböztetésének okai:
1. A hazai kiadványok átlagosan lényegesen nagyobb példányszámban fogynak, mint a külföldiek és kevésbé érintik őket a házi másolások. Hazai kiadványok között a 15 ezres példányszám bár igen jó eladási eredménynek számít, egy sikeres kiadvány aránylag könnyen eléri ezt a példányszámot.
2. Külföldi albumok esetében viszont a már a 10 ezres eladás is nagyon jónak számít. A 2001-re aranylemezes albumok közül a magyar kiadványok száma közel háromszorosa volt a külföldi kiadványoknak. A 2001-ben megjelent külföldi albumok közül egyetlen egy albumnak sikerült elérni az aranylemez határt (Linkin Park: Hybrid Theory).
3. A klasszikus zenei, illetve jazz albumokra ez fokozottan igaz, itt még kisebbek az átlagosan eladott példányszámok.
Meghatározások
Kislemeznek (single v. maxi) számít minden olyan kiadvány - melynek teljes játszási ideje nem haladja meg a 20 percet, és maximum 4 különböző szerzemény (illetve ezeknek remixei) szerepel rajta. (Ebben az idő-, illetve mennyiségi korlátban nem szerepel az esetleges multimedia track.) - melyen teljes játszási ideje meghaladja a 20 percet, de maximum 2 különböző felvétel (illetve ezeknek remixei) szerepel rajta.
Mini albumnak (EP) számít minden olyan kiadvány - melynek játszási ideje 20 és 40 perc közé esik, és legalább 3, legfeljebb 8 különböző szerzemény szerepel rajta. Ebbe nem tartoznak bele a számok elé vagy közé elhelyezett intro-k, illetve szöveges részek.
Nagylemeznek számít minden olyan kiadvány - melynek játszási ideje legalább 40 perc, vagy 8-nál több különböző szerzemény szerepel rajta.
Filmzenének (soundtrack) számít minden olyan album - melyen szereplő dalok legalább 50%-a új, máshol korábban meg nem jelent felvétel, mely a film céljaira készült. A már korábban megjelent, régebbi szerzemények újbóli, a filmhez készült felvétele ebből a szempontból természetesen új felvételnek számít, nem számít viszont új felvételének egy olyan korábbi, más hanghordozón is megjelent dal, amelyet a filmben csak felhasználtak, még ha akár remastering is történt.
Dupla albumnak számít minden olyan kiadvány - amely egy csomagolásban két db. hanghordozót tartalmaz. Ezek esetében az arany- ill. platinalemez eléréséhez szükséges példányszám a szokásosnak a fele, vagyis egy eladott darab kettőnek számít.
Itt tényleg nem Ákos munkáját akartam minősíteni, hanem azt, ahogyan a MAHASZ évről évre egyre lejjebb szorítja az arany- illetve platinalemezhez szükséges eladási értéket.
Konkrétan az aranylemezről tudom, hogy '86-ban még 100.000 darab után adták. A Bonanza első korszakában 50.000, aztán 25.000 darab után adták az aranylemezt, ez asszem 2000-ig volt így, aztán levitték 20.000-re, amit (ha jól emlékszem) idén év elején megint lecsökkentettek, de nem emlékszem mennyire, 15 vagy 10 ezerre.
(Valahol van nekem erről egy kimutatásom, anno a levlistára is beküldtem, csak most nem találom. De amint meglesz, beidézem ide is.)
Ez utóbbi döntés idején hozták létre a kislemezeknek a külön kategóriát, annak most 5000 a határa. Amikor a KAU megjelent, akkor még erre is a nagylemezek szabálya vonatkozott, tehát a 25 ezer. Pontosabban nem vonatkozott rá, mivel fel sem merült addig a MAHASZ-nál, hogy kislemez-sikert is elbír a magyar lemezpiac. Többek között a KAU sikere motiválta döntésüket, hogy külön kategóriát hoztak létre a kislemezeknek. De 2000-ben még ez nem létezett, így az az abszurd eset áll fenn, hogyha valaki ma elad 5000 maxit, akkor kap érte egy aranylemezt, Ákos meg nem kap semmit a majd' húszezres KAU-ért. :-(
rajmunder: Szépen kérlek, ne csináld ezt. Minden beírásomban azt keresed, hogy hol lehet belém kötni, és amint teheted, meg is teszed. Ez már nem az első alkalom volt. Csak sejtem miért, de ennek szerintem semmi értelme. Én eddig nem személyeskedtem veled, és a te személyem elleni támadásaidat is szó nélkül hagytam. De KÉRLEK, most állj le. Vagy vállald fel, hogy egy bizonyos nézeteltérésünk miatt (amit ugyancsak te provokáltál ki) nem a véleményemmel van bajod, hanem velem. Tudod, amíg a véleményemmel, addig minden OK, persze csak ha tolerálod, hogy én másként gondolkozom bizonyos dolgokról. (És milyen meglepő, vannak dolgok, amikről hasonlóképp gondolkodunk.) De engem igencsak zavar, hogy nem az érdekel, amit írtam, hanem azt nézed, hogy én írtam, és onnantól kezdve más szemmel nézel emiatt rá.
Hmm, kivancsi vagyok MTV World Chart Expressben is elso lesz-e ;) /vagy csak a jovo heten, mintha ugy remlene, hogy magyar listat csak 2hetenkent nyomnak/
cliftony csak arra utalt hogy mondjuk 5 vagy 8 évvel ezelőtt egy 'aranylemez'-ért jobban meg kellett dolgozni (=több lemezt kellett eladni) mint ma egy 'platináért', s ez az igazán szomorú.
No meg a stílusod...
A Mammutban van a Radio Dee Jay stúdiója,
ott volt vendég élő adásban két órán keresztül,
ahogy a honlap hírei előre jelezték.
A kedvenc számaiból játszott,
a béna műsorvezető és tehetségtelen hangtechnikus ellenére
igen jó hangulatú beszélgetés kerekedett,
Ákos poénkodott, betelefonálóként megszólalt Szakos Krisztián és Samu is,
ő pl. egy nagyon aranyos sztorit adott elő.
A Demokrata-cikk fenomenális, nagyon tetszik, ajánlom mindenkinek!!!
Hát hallod, Márió: A harmónikás c. lemeze a jelek szerint 3-szoros platinalemez lenne??? :)))
Mondjuk megérteném, hiszen már olyan sokat hallottam róla! :))
Jaja, ez platinát jelent, de ez valójában szart se nagyon jelent. Ma ugyanis egy platináért kevesebb lemezt kell eladni, mint 5 éve az aranylemezért... :-(
Az egy hete megjelent ÚJ TÖRVÉNY a Magyar hanglemezgyártók Szövetségének albumeladási listáján (közismert nevén a Mahasz-listán) azonnal az ELSŐ HELRE UGROTT!
K ö s z ö n j ü k !
www.mahasz.hu
Kattintsatok a képre, ha nagyobb méretben is látni szeretnéntek. Többen bizonyára inkább a Shape-et ismeritek, de érdemes a Station-t is megnézni, nagyon jól játszanak U2-t, és a saját dalaik is jók!
1. kezdet elott (top)
2. majom a ketrecben
3. conq
4. bosszu nepe
5. uj torveny
6. virraszto
7. egyetlen egy
8. alig hitted
9. be lettel oltva
10. elj a maban (errol mindig a carpe diem jut eszembe :) )
11. altato
12. OLELJ MEG UJRA (egszeruen irrital ez a szam nekem, nagyon rossz, foleg benne a zavaro sipolas)
1.Majom a ketrecben 76 pont
2.Virrasztó 69 pont
Új törvény 69 pont
4.Alig hitted 63 pont
5.Ölelj meg újra 57 pont
6.A kezdet előtt 54 pont
7.Conquistador 50 pont
9.Élj a mában 43 pont
8.Be lettél oltva 41 pont
10.Egyetlen egy 40 pont
11.Altató 34 pont
12.A bosszú népe 27 pont
Hát, én a netre biztosan nem raktam fel a bedigizett verziót. Azért kértem el joshtól is ezt, hogy capture-oljak pár képet belőle. De vissza is adom neki ezt a digizett anyagot mert... finoman is szólva, elhaladt már a kor az ilyen minőségű digizés felett (ettől jobbat is ki lehet manapság hozni egy VHS kazettából...)
Ráadásul tárhely is kellene neki ugye, mert az egész tokkal-vonóval több mint 2 óra! Eleve a leghosszabb blokk benne a 3 taggal külön-külön készített interjúk (ahol is Ákos egymaga több mint 40 percet beszél :)) s még ebben a -mai szempontból sok kívánnvalót hagyó- tömizett minőségben is 3 CD-re fért ki...
1. Majom a ketrecben
2. Alig hitted
3. Új törvény
4. Conquistador
5. Bosszú népe
6. Élj a mában
7. Virrasztó
8. A kezdet előtt
9. Egyetlen Egy
10. Ölelj meg újra
11. Be lettél oltva
12. Altató
Az első két szám nálam 5-ös, 3-6-ig 4-es, 7-12-ig ¾.