Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nyomtam elektródával is! Nagyfather trafójával, ősrégi 3.2 elektródák (kis füleket az oszlopok végére a betonba). Ment CO2-vel is, meg a porbeles. Sőt áramfejlesztőről is ment a Caddy. Talán ebben az évben ment a legtöbbet a Caddy, mióta megvan. Lement egy pár normál huzal is. Most érzem úgy, hogy nagyon megszolgálta az árát!
Nagyon ráéreztem erre a porbelesre. Qseten kívül nagyon jól be lehet állítani.
Én 150 lebetonozott oszlop után nem számoltam már, hogy hol járunk :)
Túlságosan "sci-fi", ahogy már írtad Te is ez a gép. Csinálnék neki helyet amúgy, ha adnák :) :) Mondjuk az a különálló huzaltoló egység az brutálisan tetszik. Az úgy minden nagy gépen megfog. Gyönyörű, meg ahogy betölti a videóban. Hibátlan!
Ez a Miller viszont nagyon letisztult, főleg egy ilyen Kemppihez képest. Szerintem pofon egyszerű a beállítása is. Az ára se annyi, mint a Kemppié :)
Még mindig kerítést gyártunk, tököm már kezd ki lenni! De a porbelest nagyon megszerettem, most fog lefogyni a 2. guriga. Áldom azt aki feltalálta :) :)
Voltam nagykerben huzalokért, elektródákért. Gyenge 10 percet szemeztem ezzel a géppel!
Én Guszti módszerével állítom be a huzaltoló erőt. Úgy van belőve, hogy ha 5 mm-re tartom egy kemény felülettől, akkor elforog a görgő, 50 mm-es távolságból már elhajlítja a huzalt. Nekem így még sohasem gyűrte be, sem az acélt, sem az alu huzalt. Így ha beég az áramátadó, akkor sincs gond.
Őő igen,legyen az elég hogy hegeszteni kell :) nem? ;)
Eszterga?Igen,jól megszivatott,de ez benne volt a pakliban,azért vettem ilyen jó áron,de úgy voltam vele hogy úgyis szétszedem teljesen és patentra vágom.
Mar majdnem teljeskész (90%-os),4 kiló alatt nem is adnám oda.
Felétek érdekesség/ujdonság?
Ja,valamelyik nap azért begyűrte a huzalt,nem tud mit csinállni ha úgy beég az áramátadóba,most kicsit vissza vettem a rugó nyomásból, (néha sikerül ilyet).
Nyugalmi állapotban, az utoljára beállított értéket mutatja. Ha közben átfolyás nélkül eltekered akkor is változatlan. Aztán átfolyás közben korrigálódik az érték.
Tanfolyamon anno ment is ezzel a szórakozás :-) Hegeszt az ember nagyban, másik odasettenkedik ; pillanatszelep elzár; pár másodperc múlva jön a káromkodás :-)
"Hátdebazmeg ...palack nyitva, hát látod elég a gáz ... mutatja hogy 12 liter... hát a faszomat húzzam bele, nincs gáz bazmeg, mondom nincs gáz" :-)
10-ből 9x senkinek nem jut eszébe a kis tekerentyű
Alul a nagy tekerővel állítod be az átfolyás mennyiséget, a kis tekerővel oldalt meg nyitsz és zársz. Ez akkor jó ha rövid időre szeretnéd elzárni a gázt, de nem akarsz, se palackot elzárni, sem pedig membránt feszteleníteni. Vagy olyan esetben ha mondjuk nem gyorcsati van és mondjuk a tömlőt át kell tenni másik gépre ... ez a hivatalos szöveg.
Gyakorlatilag csak a saját megszivatásodra szolgál :-) Vagy arra hogy ne használd :-) Ritkán tekergetem
Nekem valami nem tiszta ezzel a reduktorral. Az ok. hogy van alul az a nagy marokkerék, azzal állítom az üzemi nyomást. Az a kisebb kerék oldalt, az miért van? A leírás szerint az az átfolyás szabályzó. Miért kell két helyen állítani?
A spéci Elga Optimator reduktoromon csak az a nagy nyomásszabályzó szelep van, azzal állítom az átfolyást is. Igaz, hogy az Elga az kétfokozatú, gáztakarékos reduktor, lehet, hogy azokon csak egy szelep van.
No pont erről beszélek :-) Sokkal igényesebben állsz neki mint itt a többség.
Tízből 5 ember lekente volna ecsettel, kettő talán legurította volna szivacshengerrel, 1-1 vett volna sprayt, vagy összerakta volna a kompresszort meg a szórópisztolyt. Te? Szintereztetsz :-) Ennyi :-)
Múltkor voltam úgy hogy módosítottam a hegesztő kocsin, kapott pár akasztót a kábeleknek, meg valamit variáltam még rajta (nem tudom már mit) a módosított részeket egyszerűen átfestettem ecsettel, talán még van a régi meg az új festék között árnyalatnyi különbség mert ugye más a szín ha fújod, meg ha kened ... na de pont leszarom :-) Szürke 'oszt kész :-)
Ja hát BLM kocsi 2 perc alatt meglett. Használom a keresőt ott a bal oldali menüben :-)
Jó a Rhöna, nem is nagyon érdemes mást venni, mert tényleg alig van különbség (mondjuk én a Linde-t 7500/db áron vettem mert akkor volt a Linde-nél valami nagy reduktor csereakció, meglett a 2 reduktor 17-ért ... hogy aztán kinek lett elszámolva, ÁFA visszaigényelve az engem nem érdekelt) Mikor mondtad hogy jó áron van a messer azt hittem kb ilyen 5-6000, de 10 felett nyilván neméri meg a használt.
Ne mondd má'. Ez volt életem eddigi leggyorsabban és legolcsóbban kivitelezett hegesztőkocsija :-)
Mindig elcsodálkozom a fórumlakók technikai hátterével kapcsolatos naprakész adatbázisodról. Jobban tudod, hogy kinek milyen cucca van, volt, mint mi magunk. Én már nem tudtam volna előszedni a fotókat arról a rosszemlékű, hajdanvolt BLM szettről. Olyan vagy, mint egy profi levéltáros :-).
Az a palacktartó tényleg nagyon jól sikerült, de nem volt nagy kaland. Maradt a polcnak beszerzett 2-es acéllemezből annyi, hogy dekopírral kikanyarítottam belőle a felső lemezt, 3-as laposvasból meghajlítottam az ívet és összehegesztettem.
Még van valamennyi abból az aranyáron vásárolt "elektromos gumiszőnyegből, de egy polcnyi már nem jött ki belőle. De nem is nagyon akarok gumizni, olyan vastagon szinterezték a srácok, hogy sohasem kopik le. Eredendően sötétszürkét akartam, de három napig csak ezüsttel festenek, utána világos szürkével újabb három nap. Az ünnepek miatt így kellett volna várnom közel két hetet. A szinterezős technikánál nem olyan egyszerű a színváltás, nem elég kilöttyinteni higítóval a pisztolyt, így inkább bevállaltam az ezüstöt. De sokkal szebb lett, mint gondoltam. Ma reggel odavittem, kettőre már ki is hűlt.
Délután futottam egy kört reduktor ügyben is. Végül egy Rhöna-t vettem. Voltam a Linde-nél is, ott majdnem ugyanannyi volt, mint a Rhöna. A Kayser is hasonló áron volt, Iweld, Dynareg valamivel olcsóbb. A használt is belekerült volna 12-13 ezerbe postával, így inkább vetem egy újat, garanciával.
Olvasgatva a használati útmutatót, lehet, hogy nem is volt rossz döntés, mert a reduktoktorok sem élnek örökké.
Meglepve olvasom, hogy a gyártó 12 hónap garanciát vállal rá, de max. 18 hónap a gyártás időpontjától számítva! Ergo egy évek óta a bolt polcán porosodó reduktor már eleve nem is garanciális. Legalább is a Rhöna (GCE) rendszere szerint. A gyártó szerint, egy reduktor általános élettartama 5 év, ezen túl már a kopó alkatrészek cserére szorulnak. Szóval a legjobb reduktor az új reduktor.
Ja olyan mint egy autó , percekig lehet nézegetni:)) Az én hidraulikus présem olyan csúf lett ,hogy csak akkor szedem elő mikor kell használni,mondjuk jól működik:D
Nekem sincs. Szerintem most is csak arra a 2 palacktartóra kb annyi időt fordított (nézd meg az alulnézetet) mennyit én egy komplett hegesztőkocsival foglalkoznék :-) Hirtelen megnézed a művet, ja , oké, ez most elég egyszerű lett :-) Aztán 2 perc múlva rájössz hogy a büdös francot :-))) mikor megnézed a részleteket :-)
Jó masszív darab lett :-) Elég erősek a kerekek, meg a felfüggesztés, nem fog egyhamar elpilledni.
Ez az ezüst szürke ez meglepett :-) Azt hittem olyan színűre fested majd mint az előlap, vagy esetleg feketére.
Külön tetszik a szép kivitelezés a palacktartónál. Kicsit furcsa hogy nincs fogantyú elől, de valóban csak nagyon komplikáltan lehetett volna megoldani.
10-ből 9 pont, de csak azért mert az ERGUS-nak készült kocsit nehéz überelni:-) Eddig az a 10/10, bár az nagyon más költségvetéssel készült :-)
Annó többen rákérdeztetek a videóimon/fotókon a hegesztőkocsi felett látható fali fűtőtestre.
Kis műhelybe, garázsba szerintem ideális.
A fagyvédő funkció egész évben be volt rajta kapcsolva, mikor télen (alkalomszerűen) dolgozgattam a műhelyben akkor 18 fokot tartott, kapcsolt ki-be automatikusan ... kb egy hónapja volt éves elszámolás (ez a garázs világítással együtt 1 fázisú órán van, a hegesztő és a fexek másik órán vannak) 6800Ft volt az éves áramfogyasztás a kb 12m2-es helyiség fűtésére/világításra.
Holnaptól ismét akciós a LIDL-ben, akit érdekel annak HAJRÁ, reggel lehet sorba állni :-)
Ezeket a rajzokat nem is nevezném kapcsolási rajznak. Ezek csupán sematikus szerkezeti vázlatok. Annyi van rajtuk, amit enélkül is meg lehet tippelni, mint hogy van benne hálózati tápegység, vezérlőpanel stb. Normális márkánál valóban figyelnek erre, de részletes kapcsolási rajzot nem ad ki senki. Azt csak a szervizek kapják meg.
Ne felejtsük el, hogy ez is Kínából származik. Ott semmi sem szent, mindent fenntartással kell fogadni :-) Kicsit off, de egyszer hirtelen kellett és vettem egy Straus fűkaszát. A leírásában, a dobozán, de még a gépen lévő adattáblán is az volt, hogy 52 cm3 és 3,5 LE. Aztán mikor vettem egy ipari kategóriás, hasonló hengerűrtartalmú Husqvarna fűkaszát, meglepve láttam, hogy az jóval kevesebbet tudott teljesítményben, míg gyakorlatban a csenevészebb tölgyfát is kivágta, ha nem figyeltem eléggé:-)). Nem hagyott nyugodni a dolog, egyszer szétszedtem a Straust. Szoktam ilyen gépeket felújítani, javítani értek hozzá valamicskét. Úgy egyébként meglepően jól megépített motorja van, később kiderült, hogy Komatsu koppintás. Amúgy minden lógott, lötyögött rajta. Lemértem a henger belső átmérőjét, a dugattyú löketét és rövid számolás után kiderült, hogy csak 42 cm3. A teljesítménye ez alapján lehetett vagy 2 LE. Aztán felfigyeltem rá, hogy a szivató karnál pont fordítva van a feliratozás. Nyitott állapotban az OFF jelzésen, zárva pedig az OPEN-en volt. Aztán egyszer nekiállt rezegni, remegni. Megint szétszedés és kiderült, hogy a hajtó tengelyszár, ami jó esetben fullra van tömve zsírral (tizenezreket pörög percenként) száraz volt, mint a Kalahári sivatag. Sohasem látott zsírt.
Ennyit a "hobbikategóriás kínai" minőségről, ennyire hihetünk a leírásnak, a gépen lévő feliratoknak. Elképesztő faszságokat lehet találni az egyébként hivatalos kereskedelmi forrásból származó gépek használati útmutatóiban, műszaki adataiban.
Igen, ezekkel én is tisztába vagyok. De azt hittem hogy az adattábla az szentírás. Ott nem lehet valótlant írni. Így elírhatnak rajta bármit.
És ha mégsem tud ac-t és visszaviszed a gépet, akkor azt fogják mondani hogy látnod kellett volna az adattáblán hogy ez nem tud olyat.
Az hogy a nevében szerepel az ac-dc azt ki lehet magyarázni. Mint ahogy sok mig-mag hegesztőgépen a 200 nem a maximális ampert jelöli, hanem a rá helyezhető dob méretét.
Egyébként találtam a jófogáson még egy ugyanilyet 168 ér.