Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ezen az oldalon kb minden le van írva amit érdemes tudni, mindenképpen ezt választanám , bármikor jól jöhet a plazmavágó ,MMA-ról nem is beszélve , és ott van az AWI amit ha elsajátítasz akkor gyönyörű varratot készíthetsz.
Ha biztosan nem lesz nagyon hosszú hosszabítós meg generátoros üzem (mert azt nem tudja) akkor egyértelműen Rilon. (mert nagyon jó gép, és amennyivel drágább, annyival szerintem jobb is, mint a BLM)
BLM egy jó kis gép ... nem ragozom.. most akcióban van nálunk a barkácsboltban (megatoolon is láttam) és a 65000-es árban mellé jár egy automata pajzs is .. szóval árban elég nyerő vétel..
A HD220-as IWELD, elég különleges jószág - a bekapcs ideje nekem kicsit alacsony mondjuk a Rilonhoz képest
általános célokra, esetenként több napos munkára is
kb egy kategóriás gépek, (én a rilon felé hajlok minőségben)
rilon arc 160
blm 1600tm
blm 1600tdm
jasic arc160 z211
esetleg még az iweld/rilon hd220lt re gondoltam, de annyira keveset találni róla, ráadásul gyanusak kicsi és olcsó is, igazából nem hiszem, hogy valaha is használnék awit, de ha van, akkor miért ne legyen alapon kipróbálnám. De még a digital pulse előnyeit sem találtam meg.
Hááát munkafüggő. Ha csak MMA, meg Co2, akkor nem vennék jobbat/drágábat az Iweld Nored eye II-nél, mert (abból is a legolcsóbb fekete "black base" 10500-ért) felesleges. Nagyon tuti kis pajzs, könnyű, cserélhető elemes, elég korrekt látómezővel, és olcsó, nem kell sajnálni.
Ha már az awi is szóba kerül akkor ESAB warrior 27-ért
... ha esetleg nyersz a lottón, akkor egy optrel vagy speedglas :-) (ebben az esetben én egy Optrel vegaview 2,5-t vennék awira, meg mellé egy E684-et Co-zni ... nyilván frisslevegőset :-))) ha lúd legyen kövér .. ez így simán több mint fél milla)
Én nagyon IWELD párti vagyok, de ebben az esetben tuti STAHWERK-et vennék. Valószínű hogy a 3 funkciósat.
A Stahlwerk-ek nagyon korrekt gépek. Megkockáztatom hogy jobbak mint az iweld, blm, alfaweld. Inkább a Jasiccal játszanak egy ligában. Az a helyzet hogy azért nem ez van ajánlgatva sűrűbben mert egy időben nagyon megdrágultak a gépeik (100e körül volt az arc200-as MMA gép, míg a BLM 55 az iweld 60, rilon 65 ... jó hogy nem a stahlit ajánlottuk. Az awi gépek is 200 körül, míg az iweldnek, BLM-nek volt 150-ért)
Még azon el filóznék a helyedben, hogy kell-e az impulzus, meg a plazma, mert ha nem, vagy csak ritkán, akkor lehet jó vétel a STAHLWERK MIG 200 is. Az egy 3 funkciós gép. MIG/MAG, MMA, s kategóriájában egyedüliként HF AWI!!!!
Ahol nem kell a nagyon precíz, aprólékos meló, ott a MIG/MAG résszel gyorsan tudnál dolgozni. Van külön gázbemenet az argonnak, külön gázszelep, állítható lefutás, tartozék az 5m-es awi pisztoly. Lacinak ilyen van, szerintem meg van vele elégedve (előtte ITIG 200-as awija volt, szerintem em nagyon hiányzik neki a + funkció amit bukott a kombigéppel) 200 körül elég nyerő vétel az is.
Nálam ez a nyerő http://www.civishegesztohaz.hu/?t=601 ,én is hasonlóra gyűjtök Stahlwerk WIG 200P AC/DC Plasma ,de ha nem akarsz alumíniumot hegeszteni akkor mért nem "CO-t" választod?
Jelenleg van egy JASIC ARC 160-as MMA kis gépem amivel ugyan elméletileg lehetne AWI "kíséleteket" tenni (koppintással),
de se szelep, se HF gyújtás, Így ezzel nem szeretnék "erőlködni"...
Ezért szeretnék szert tenni egy olyan AWI hegesztő gépre amiben van gáz szelep, HF gyújtás és impulzus funkció...
A topikot végig böngésztem kb. 2 évre visszamenőleg és a sok hasznos infó ellenére a bizonytalanságom nem csökkent... :)
A legtöbbet elhangzó típus (márka?) a BLM, IWELD, JASIC, ALFAWELD... Ugyan akkor képbe került nálam a STAHLWERK és ezekről elég kevés infót találtam. Pl. egy elfogadható letölthető manuált sem találtam hozzá... :(
A lényeg, hogy egyenlőre ez a kettő (3?) gép van kiszemelve.
Ott valami más gebasz lehet. Az én Optrel pajzsom rendben működik az eredeti elemmel több mint másfél éve, igaz újan vettem, de 2 évig állt a polcon az eladónál. Nekem nagyon kényelmes, akár egy napon át is viselve, igaz én azonnal raktam rá egy Weldas homlokpántot.
Szerintem kurva jó pajzs. A villogás ellenére rendesen besötétedik? Mert ha nem, akkor véletlenül benyomtad a köszörű (grind) üzemmódot. Azt ugyanúgy LED villogással jelzi.
szia, hegesztőpajzsban milyen árban és tipusban érdemes gondolkozni? most még nem vennék majd csak ha olyan helyre megyek hegeszteni akkor veszek majd egyet, ami itthon van meg nem vinném magammal az kell itthon.
AKI TUD DEBRECENBEN CO HEGESZTŐS MELÓT kevés gyakorlattal rendelkezőknek, az ne tartsa magát vissza irja meg akár priviben mert dec 1 től keresek melót. kevés gyakorlattal, lehetőleg olyan melót keresek ahol adnak szállást is.
voltam régebben a társ 95 nél interjun de oda profik kellenek.
Hmm.. ez bosszantó :-( Nem szabadna neki ilyen gyorsan merülni. (persze kérdés hogy amit tettél bele elemet mennyire volt friss)
Múltkor egy asztali kvarc órával jártam hasonlóképp. Abba is Cr2032es gombelem megy 2db. A gyárvial elment 3 évig. Amit a TESCO-ba vettem, azzal meg 2 hónapot. Utána a netről rendeltem SONY-t, azzal most egy fél éve megy.
Gyere mondj valami okosat mert ma komolyan mondom majdnem a lemezolló alá tettem az Optrelt.
Kezdetektől nem vagyok meg elégedve vele,ugye az hagyán hogy a 15.000ft os Iweld SOKKAL kényelmesebb volt és átműtöttem rá a pántot mindenestől de hogy max fél éves japán elem van benne és hegesztenék és villog hogy ő lemerült!!!
Az Iweldembe azt se tudom milyen elem volt,kint volt a műhelybe egész télen,sokszor 5 fok környékén és soha nem csinált ilyet.
Elem csere valami márkásra és ha még egyszer igy csinál akkor nagyon gyorsan megy a háztól!!!!!! :))))))
Kezdjük a tömeggel. Fizikai képtelenség abba a dobozba több alkatrészt betenni, így maximum az lehet hogy a BLM-nél a bruttó tömeget adták meg (munkakábelekkel értendő, és ez a bruttó tömeg a másik gépnél is annyi)
A kijelző meglétre ezeknél a gépeknél tökmindegy, mert csak hegesztés közben ír ki értéket (akkor meg te pont nem látod mit, mert hegesztesz XD) alapállapotban mindegy mit tekergetsz, 000 van a kijelzőn. Az alufluxnak értelmesebb poti a skálázása, mert voltban, amperban, és m/percben van. A többinél van egy skála 1-7-ig aztán majd kitalálod milyen értéket jelenthet ( vagy valaki áll melletted és nézi a kijelzőt miközben hegesztesz)
Az aluflux is csak akciósan ennyi, néhány helyen 125-130 a jellemző ár. A gyártó webáruházában lévő listaártól meg dobsz egy hátast :-) Igen, jól látod .. bruttó 179e FT :-)
Annyit nem ér, de bruttó 100-105 közt a legjobb vétel. Ja és ezért a pénzért van hozzá tartalék huzaltoló görgő az aluhoz. Én 6000-ért vettem külön a régebbi 165-ös Iweld géphez.
Az is előny ha vékonyabb anyagokon jobban teljesít.
Köszönöm.
Azt azért nem értem hogy ha a BLM SMARTMIG2000 ugyan az a belső csak feljebb engedik 20A-al teljesítményben, akkor miért nehezebb és nagyobb a másik kettőnél:
Tömeg (Kg) 15Méretek (mm) 555x310x385
Alfaweld MIG 185A:
Tömeg 10,6kg Méret 430x230x350mm
GORILLA POCKETMIG 195 ALUFLUX:
Tömeg 12.5 kg Méret 485 x 185 x 370 mm
A BLM előnye hogy 200A-os ilyen gépek 160e ft körül mennek és ez csak 109e. Persze ha csak szoftveresen felhúzták akkor ez a legrosszabb vétel.
Az Alfaweld előnye a két év gari ráadásul még soha senkitől nem hallottam hogy elromlott volna de még olvasni sem olvastam ilyet.
195 ALUFLUX előnye hogy ö a leguniverzálisabb 0.6 tól 1mm-es dróttal is megy, alacsonyabb az induló áram ami jól jön vékony anyagoknál, IP23-mas nem IP21-es (talán nehezebben ázhat vagy koszolódhat), ráadásul ő a legolcsóbb is.
Azt hiszem jelenleg a GORILLA POCKETMIG 195 ALUFLUX a nyerő nálam ha jövő héten megveszem ha addig nem változtatja meg a véleményemet valami új infó.
Alapvetően ugyanaz mindkét gép, csak a BLM-et fentebb engedik kicsit csúcsáramban, és van az elején polaritás váltás. (utóbbi csak akkor fontos szempont ha szeretnél önvédő porbeles huzallal dolgozni) Igazából nincs is lényeges árkülönbség a gépek közt, tehát azt kell megvenni ami jobban tetszik.
Azért arra még felhívnám a figyelmed hogy az Iweld pocketmig 185 vagy 195 aluflux mindkettőnél jobb gép ugyanazért a pénzért. Vékonyabb anyagokon jobban teljesít, mert lentebbről indul a feszültség állíthatósága. Szóval az alufluxon még agyalnék a helyedben.
Szerintem ez a két gép gyakorlatilag ugyanaz. Nem csodálkoznék, ha a műszaki paramétereik is megegyeznének függetlenül a gépkönyvben leírt adatoktól. Nem hinném, hogy bármelyik is megbízhatóbb lenne a másiknál.
Eddig mindenki az alfaweldre beszélt rá, olvastam is hogy az a megbizhatóbb, már majdnem meg is vettem, de ár érték arányban a BLM nem többet ér? nem jobban megérné 5 ezer ft különbséggel egy 200A-es gép egy 180A-es helyett? ráadásul még egyéb az adatokban is komolyabbnak tűnik...
Persze lehetnek kamu adatok és nem erősebb a BLM akkor viszont mindenképpen az alfaweld lenne a nyerő., és ezt én nem tudom megállapítani talán még akkor sem ha kipróbálnám.
Meg köszönném ha a segítséget abban hogy melyiket ajánlja az aki ért hozzá és ismeri ezeket a típusokat