Tudtommal a Kubrick fele Ragyogas eleg jo /imdb-n a top250-ben benne van/, de sajnos nem lattam. Valaki amugy igazan kolcsonadhatna, ha megvan neki. (:
Nekem tetszett a Christine is...
Ja meg az Allj mellem! is jo allitolag. Na arrol is vagy ketszer maradtam le /teveben volt mar parszor/.
Na azért a Tortúra nem volt rossz. És a Carrie abban az időben (marharég) jól meg volt csinálva.
Speciel a Dolores is tetszett, csak kihagytak egy pár dolgot. Bár nekem minden tetszik, amiben King kedvenc női színésznője Katie Bates (vagy a franc tuggya, hogy írja a nevét, de nagyon szeretem!) játszik.
Ennyire ijesztot irtam, hogy senki sem reagalt az elmult 5 napban? :-)
Lehet, hogy volt mar szo a filmekrol, de en igazabol csak 3 King-mubol keszult filmet tartok ertekelhetonek:
- Kedvencek Temetoje
- A Halalsoron
- Hasznos Holmik
a tobbi sajnos rem gyenge, vagy kimondottan rossz
ellenvelemeny?
Nightwish,
Igen, van benne ilyesmirol szo, sot, a konyv nagy resze ezekrol szol.
Azon gondolkodom, mi lehet meg erdekes...
Peldaul az, hogy mikor elkeszul egy konyv, es masfel honap piheno utan elkeszul az elso javitott valtozat, SK odaadja a nyersanyagot nehany mervado ismerosenek (ez olyan 6-8 ember), es kikeri a velemenyuket rola. Ha a reakciok valamit egyontetuen rosszallnak, vagy valaki tenybeli hibakat talal benne (pl. rossz egy fegyver kaliberszama az adott tipushoz), akkor alapos megfontolas utan belejavit a kesz anyagba.
Az elso es legfontosabb kritikusa a felesege, az o szava majdnem szent, o a Nr1 Ideal Reader.
Az egyik sztoriban elmeseli, hogy amikor odaadta neki az Atlantisz Gyermekei nyers verziojat, eppen valami besaball-meccsre autoztak, es vezetes kozben King surun pislogott felesegere, hogy lassa a reakciokat az arcan. Ugy a tizedik pillantas utan az asszony felnezett a konyvbol es ennyit mondott:
"Stevie, figyelj a vezetsere, es ne legyel mar ilyen ehenkorasz!"
:-)
Nagyon érdekes volt, nem tudnál még egy picit fordítani belôle, fôleg ami az írói fogásokat, ill. műhelytitkokat illeti – ha van benne ilyesmi egyáltalán? Kérlek!
King a kovetkezoket irja On Writing c. konyveben a ket evvel ezelotti
baleseterol szolo (On Living: A Postscript cimu) fejezeteben.
(Ha valaki nem tudna mirol van szo, 1999 junius kozepen egy szokasos
delutani seta kozben egy eppen kutyajat igazgato sofor elgazolta az
orszagut szelen setalo King-et, akit eloszor mentoautoval, majd
helikopterrel szallitottak korhazba, ut kozben kis hijan meghalt.
Az eredmeny: alsovegtag-tores 9 helyen, egy kettetort terdkalacs,
8 darab gerincserules, 4 torott borda, egy csontig letarolt husdarab
a kulcscsont kornyeken, es egy 20-30 oltessel osszevart fejborserules.)
A mentoorvosrol igy emlekezik meg:
"...Ugy ket honappal kesobb felhivtam (Dr Paul) Fillebrown-t, hogy
megkoszonjem neki, amit ertem tett, addigra megertettem, hogy
valoszinuleg az eletemet mentette meg azzal, hogy megfelelo
helyszini ellatasban reszesitett, es korulbelul 110 merfoldes
sebesseggel repitett a korhazba mindenfele foltozott es buckas
utakon.
Fillebrown biztositott rola, hogy igazan nincs mit, es valoszinusitette,
hogy valaki nagyon vigyazhatott ram.
- Husz eve csinalom ezt - mondta a telefonba - es amikor meglattam
az arokban heverve, plusz lattam azokat a remes seruleseket, nem
hittem volna, hogy kibirja a korhazig. Maga aztan egy szerencses flotas,
hogy meg mindig reszt vesz a programban..."
A korhaz utani idoszakrol (ez a fejezet legvege):
"Azutan a dolgaim elkezdtek helyreallni.
Ket labmuteten estem at azota a tikkaszto delutan ota, volt egy komoly
fertozesem, es korulbelul szaz tablettat kell bevennem minden nap,
de a sineket mar levehettem a labamrol, es ujra elkezdtem irni.
Vannak napok, amikor az iras szornyen nehezen megy. Mas napokon
- es ezekbol egyre tobb van, ahogy gyogyul a labam, es az agyam
lassan visszaszokik a regi eletmodomhoz - ujra erzem a boldogsag
zakatolasat, ahogy megtalalom a szavakat es sorrendbe rakom oket.
Olyan ez, mint mikor a repulogep felemelkedik, meg lent vagy, lent
vagy, lent vagy... aztan felemelkedsz, es mar csak a levego parnainak
fenseges latvanyat szemleled. Ez tesz boldogga, hiszen ezert vagyok.
Meg nem vagyok tul eros - az egykori napi teljesitmenyemnek
jo, ha alig tobb, mint a felere vagyok kepes - de eljutottam ennek a
konyvnek a vegere, es ezert halas vagyok. Az iras nem mentette meg
az eletem - Dr David Brown tapasztalata es a felesegem szereto
gondoskodasa tette meg ezt - de elfoglalta a regi helyet: fenyesebbe
es kellemesebbe teszi az eletemet.
Az iras nem a penzkeresesrol, hirnevrol, randikrol, nok lefekteteserol,
baratokrol szol. Leginkabb az a feladata, hogy gazdagitsa az eleted es
azok eletet, akik olvassak a munkadat. Arrol szol, hogy elj, jol elj, es
tulelj. Es hogy boldog legy, erted? Hogy boldog legy.
Ennek a konyvnek egy resze - talan tul nagy resze - arrol szolt, hogyan
tanultam meg ezt. Szinten nagy resze arrol, hogy te hogyan csinalhatnad
jobban. A tobbi pedig - talan eppen a legjobbja - tulajdonkeppen egy
irasbeli engedely: kepes vagy ra, meg kellene tenned, es ha elegge bator
vagy belevagni, meg fogod tenni. Az iras varazslat, akarcsak barmelyik
kreativ muveszet, ez az elet vize. A viz ingyen van, ugyhogy igyal belole.
Igyal es toltsd fel magad!"
Tobb konyvenek szereploi kozt is volt atfedes, ha figyelmesen olvastad oket, egyesek tobb regenyben is megjelentek, esetleg mellekszereplokent.
A Setet torony szvsz az egyik legjobb muve, nem tudja vki, hogy megirta mar az 5. reszt, vagy csak nem forditottak le eddig?
A Stand telleg nagyon jo, en most a spanyol forditast olvasom, kb. 1500 oldal, de nagyon jol van felepitve a sztori. Az eloszoban le is irja, hogy mennyit veszodott vele, mire megirta.
Bizony-bizony, Insomnia finom kis konyv, az egyik kedvencem. Eppen azon gondolkodom, hogy ki kene probalni azt, hogy hany napig birom ki alvas nelkul, meg hatha en is elkezdek furi dolgokat latni... :-)
Van meg Pista Bacsinak egy ilyesmi konyve, a The Long Walk, amelyben fiatalemberek vesznek reszt egy ongyilkos gyalogturan, a szaz indulobol az lesz a gyoztes (es az egyetlen tulelo), aki a legtovabb gyalogol megallas nelkul a kijelolt uton.
Aki haromszor lelassit, vagy megall, azt azonnal ott helyben kivegzik.
Kellemes kis konyv, a vegen is jo a csattano.
Én azért vitatkoznék veled. Szerintem a Nem jön szememre az egyik legjobb regénye! Legalábbis a Carrie (Boszorkánylány)-nél százszor jobb, ami szerintem egyébként a leggyengébbek közt van...
a nem jön szemére álom stephen king egyik legrosszabb könyve. rögtön utána a desperation és a sárkány szeme. az első kettő túl erőltetett, ráaádsul az insomnian látszik, hogy úgy fogott bele, hogy maga se tudta, mi lesz a vége. a középső nem rendelkezik egy valamire való gonosz erővel [szedett vedett, értelmetlen csúnyaság :] sok-sok eltemetett kínai nyomán]. a harmadik pedig: ne írjon fantasyt, ha nem ért hozzá...
legjobbak: carrie, a ragyogás, the tommyknockers, misery, christine.
Nekem még pár oldal visszavan. Tetszik, de a Holtsáv marad a kedvenc. Én túl agyasnak találtam a repülőbeli részt, pontosabban azt, amikor a Bíbor királlyal találkozott. Vagy ez az, amihez jól jönne, ha elolvastam volna a Tornyot?
Végigolvastam a Nem jön szememre álmot.Tetszett úgy a felétől, bár a végén valahogy túl egyszerüen alakult ki minden.Az ember várt volna egy kis csavart a dolgok menetébe de nem volt.Azért igy is izgalmas, érdemes elolvasni.Első helyen még mindig marad a Borzalmak városa nálam.
Én már kb 600 oldal körül járok, és egyre jobban tetszik. Talán azért, mert a kedvencem a Holtsáv, és szerintem ez is egy kicsit arra "hajaz". DE csak nagyon kicsit!
éppen a Nem jön szememre álom felénél tartok kb.Nagyon nehezen olvastam végig majdnem a köny első felét, valahogy nem kötött le annyira, mint az eddigi regényei Kingnek.A felétől aztán(legalábbis addig ahol most tartok) kezd igazán izgalmas lenni.Kiváncsi vagyok már a végére:)
Es mit szoltok az Atlantisz Gyermekei es a ST-konyvek kozotti atfedesekrol???
Pista bacsi szerint az A.GY. valahol szerves resze a Torony-sorozatnak, sot valahol megemlitette, hogy oreg Ted Brautigan bizony fel fog tunni a kovetkezo ST-k valamelyikeben!
Erre mit leptek?
Sokat gondolkodtam ezen, es megosztok veletek meg egy felfedezesemet. A Vegitelet (The Stand) c. konyv satani foszereploje Randall Flagg, aki mindig R.F. kezodbetus nevvel tunik fel, akarhol is armanykodik, nem mas, mint az az alak, aki a Setet Torony 3 vegen elhivja a Tik-Tak Embert, sot ott megemlit egy alakot, aki annak idejen allandoan azt kantalta, hogy "eletem a tied", es ez az illeto a piromanias orult ficko volt szinten a Vegiteletbol...
Lehet, hogy nehany ev mulva osszeall az a mozaik, amibol minden egyes konyvben talalhatunk bizonyos darabokat? Lehet, hogy ez az egesz egy nagy jatek, es egyszer csak ott talaljuk magunkat az osszes eddigi szereplovel egyutt a Setet Torony labanal??????????
Az egyik ilyen, hogy - mint mar emlitettem - atlagosan 3 honapig irja oreg Stephen bacsi a konyveit, ez alol udito kivetel volt a The Stand cimu (magyarul Vegitelet cimmel vetitettek teven) tobb, mint ezer oldalas konyve volt, ennek az elso verzioja 16 honap alatt keszult el. Kozben parszor elakadt az irassal, es vergodott, hogy hogyan is vigye tovabb ezt a sokszereplos, komplex sztorit, sot el is dobta volna az egeszet ("God knows, I had done it before"), ha nem tartott volna az otszazadik oldal kornyeken, am ekkor az egyik szokasos delutani setaja alkalmaval (ami ugye jopar ev mulva kis hijan a vesztet okozta - ilyenkor gazolta el az a bizonyos teherauto '99-ben) megvilagosodassal felero otlete tamadt, hogy bedob egy bombat a sztoriba, kinyirja a szereplok felet, es ez ujabb lokest ad a tortenetnek... Egyebkent megemliti, hogy erdekes modon a leghusegesebb olvasoi kozott ez a legnepszerubb konyve (es ezt jomagam is tanusithatom!), amit egy kicsit azert fajlal, leven, hogy ezek szerint husz eve nem tudta felulmulni az akkori teljesitmenyet... :-)
Sziasztok!
Uj vagyok itt, de HC King-olvaso, talan az osszes magyarul megjelent konyvet elolvastam, sot angolul a kovetkezoket is:
- Night Shift
- Nightmares & Dreamscapes
- The Stand (Complete & Uncut Edition)
- The Long Walk
- On Writing (A Memoir Of The Craft)
Az utobbit most olvasom, egy nagyon allat kivonatos oneletrajzot es egy regenyirasi utmutatot tartalmaz kezdo iroknak. King bacsi mesel gyerekkorarol, elso szarnyprobalgatasairol, ket evvel ezelotti baleseterol, iroi technikairol,
stb... lehet, hogy unlamasnak hangzik, de higgyetek el, huszonvalahany konyvenek elolvsasa utan rem izgalmas megtudni olyasmiket, hogy pl. altalaban delelott szokott a konyvein dolgozni, egy atlag konyvet kabe 3 honap alatt ir meg, utana masfel honapig allni hagyja, mielott nekiall kijavitani, es megszerkeszteni. Tudtatok pl. hogy iras kozben legtobbszor, Metallicat, GNR-t, vagy AC/DC-t hallgat?
Ha erdekel benneteket, szivesen meselek meg ilyeneket.
Udv,