Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Fantasztikus a leírás mindenre kiterjedő
Gratulálok!!!
Nekem egy olyan télikertem van ami fűthető és a lakáshoz kapcsolódik 27 m2 csak pálma van benne a citrusok kint vannak a lépcsőházban ami 10c
köszi
Ki az, aki még nem nézett lelkesülten a Földközi-tenger mellékén egy citrommal vagy naranccsal tömött fára, majd ne kívánta volna, hogy otthon is tarthasson ilyen csábos illatú, gyönyörű növényeket?
A 17. és a 18. század uralkodói és hercegei is ebbe a szenvedélybe estek és ezen fák átteleltetésére fényűző narancsáriumokat építettek.
Korábban a távoli Kínában is az uralkodókról nevezték el a mandarint (Citrus reticula), amit csak maguk az uralkodók fogyaszthattak!
A citrusok valóban nagy részét alkotják minden mediterrán vidék növényfajtáinak. Ezen felül még lehetővé teszik számunkra, hogy a téli hónapokban friss, C-vitaminban gazdag gyümölcsöket szüretelhessünk, amelyek télikertjeinkben ugyanolyan érettek és édesek lesznek, mint termőhelyükön. A citrus nemzetségből sok fajta alkalmas télikertekben való tartásra. A sokszínű kínálatból szeretnék néhány különlegességet bemutatni, amely dekoratív (bizarr) vagy kiemelkedően ízletes gyümölcsével tűnik ki. A további fajtákat a Citrusok a trópusiaktól a télállókig c. cikkben találhatnak.
Sajnos ezek a szép fajták még mindig széles körben ismeretlenek.
Gyakori két fajta hibridje pl.: a Mineola Tangelo, amely a Tangerine(mandarin) és a Pomelo(a Grapefruit angol neve) keresztezése. Ezek a hibridek gyakran a két fajta ízét egy új, speciális aromában egyesítik.
A dekoratív fajták között találhatunk olyan gyümölcsformát is, ahol a gyümölcs különálló részekre tagolódik (mint pl. a Buddha-keze Zedratcitrone) vagy az érdes héjú gyümölcsöket (mint pl.: Kaffir Limette, Isole di Brissago Zedratcitrone). A Bouquettier de Nice á fleurs doubles egy dupla gyümölcsű narancs (Pomeranze), amelynél az egyik gyümölcs a másikat körülfogja.
A télikerteknél meg szeretném különböztetni az egész évben meleg télikerteket a hidegházi és fűtetlen télikertektől, mivel a tartási körülmények itt egymástól valamelyest eltérnek. A két télikert típushoz más-más citrus-fajta alkalmas.
Az egész évben meleg télikertekben amelyek többnyire a lakótérhez tartoznak télen is minimum 15 C fok az éjszakai hőmérséklet. Ez télen is használható lakótérként. Ez a fajta télikert csak korlátozott mértékben alkalmas a citrus tartásra a következő okok miatt:
12 C fok fölött minden citrus növény éber állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a növények növekedésben vannak (a gyökér és a hajtásnövekedés mindig egymás után történik), tápanyagot igényelnek és sok napfényt az asszimilációhoz. Mivel Észak-Európában a téli hónapokban a napfény intenzitása és a nappalok hossza nem elegendő, a növény az új hajtásokat többnyire eldobja, mielőtt azok még beérnének. Ezután legtöbbször az idősebb levelek is hullani kezdenek, mígnem az egész ágrész visszaszárad. Ez leginkább tavasz idején történik meg, amikor a növény már az egész tartalékát felhasználta. Ezt nem a száraz légtér okozza, hanem kizárólag a hiányzó fénymennyiség. Ehhez járul még gyakran a vörös citrus-szövőatkák támadása, amely atka a meleg télikertekben igen jól érzi magát, a levélzöldet (klorofilt) pusztítja, így a levelek ezüstös fényt kapnak. Létezik egy pár intézkedés a citrusok télen is meleg télikertekben történő tartásakor, amely a növényeket az áttelelésben segíti:
- a téli éjszakai hőmérséklet lehetőleg 12 C fok alá süllyedjen,
- nappal szellőztessünk (a hőmérsékletet ne hagyjuk 20 C fok fölé emelkedni),
- lehetőség szerint állítsunk be még egy növénymegvilágító lámpát, amellyel reggel, este és az esős napokon gondoskodunk a nagyobb fényintenzitásról (12 óra napfényre és 500 Lux-ra törekedjünk),
- és nem utolsó sorban a növényeket rendszeresen át kell vizsgálni, hogy nincs-e rajtuk kártevő.
Ezután már tarthatunk néhány trópusi fajtát a télikertben:
Édes fajták:
Minneola Tangelo; Star Ruby Grapefruit (a narancs és a citrancs keresztezése); óriásgyümölcsű citrancsok; Hirado Muntan és Chandler Pomelo (mindkettő vörös húsú)
Minneola Tangelo (C.reticulata x paradisi)
Előállítás: 1930-ban hozta ki a floridai USDA
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: jól növekvő, kerek koronájú fa. Széles, hegyes, narancshoz hasonló levelek.
Gyümölcs: olyan, mint a Navelorange, de kifejezettebb nyaki résszel. Mély narancs szín, A héj a gyümölcs méretéhez képest igen vékony. Nagyon kevés mag, poliembrionális. Közepesen aromás, mint a narancs és a mandarin keveréke. Nagyon lédús.
Különlegességek: nagyon dekoratív, a jobb gyümölcskötéshez idegen pollent igényel.
Star Ruby Grapefruit (C.paradisi)
Előállítás: 1959-ben a Hudson Grapefruit gyümölcsének sugárkezelt magvaiból szelektálva és a texasi Welasco Egyetem által 1970-ben kiadva.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: csak mérsékelt intenzitással növekszik, bokros és kompakt, tipikus grapefruit-levelek.
Gyümölcs: a grapefruitok közt a legkisebb gyümölcsű. Az összes fajta között a legsötétebb vörös gyümölcshússal rendelkezik. Nagyon vékony héj, amely aranysárga színű vöröses enyhe bevonattal. Csaknem mag nélküli, poliembrionális. Közepesen aromás, lédús.
Különlegességek: Ez a fajta ugyan a legmutatósabb, de egyben a legérzékenyebb grapefruit-fajta is a sugárkezelés következtében, amely nem csak a vörös gyümölcsszínt eredményezte!
Hirado Butan csemete USA (C.maxima)
Előállítás: a floridai USDA-ban véletlenszerűen keletkezett magoncokból, vörös gyümölcshúsa színével tér el az eredeti japán Hirado Buntantól.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: erőteljes növekedés, igen nagy levelek, hajtások és virágok. A levél mérsékelten szárnyalt (hasonlóan a grapefruit leveléhez), sötét, nagy és csupasz.
Gyümölcs: nagyon nagy, formája a kerektől a laposig terjed (max. átmérő 25 cm). Max. 60 db mag, rózsaszín gyümölcshús. Közepesen vastag héj, amely világos zöldessárga vöröses fénnyel. Közepesen aromás, mérsékelten lédús, édes.
Különlegességek: A gyümölcsök nagy méretük ellenére viszonylag korán érnek, legalább 2 4 hónappal a Chandler előtt. A fajta robosztusabb, mint a legtöbb Pomelos. Nagyon mutatós dézsás növény.
Savanyú fajták:
perzsa (kissé robosztusabb) és mexikói Limette (mindkettő ízletesebb, mint bármelyik citrom), Kaffir Limette
Mexikói Limette (C.aurantiifolia)
Előállítás: ismeretlen, vélhetően Indiában
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes növekedés, nagyon finom gallyak, asszimetrikusan bokros, rövid tövisek. Kicsi, szárnyalt, világoszöld levél.
Gyümölcs: kicsi, kerek vagy enyhén hosszúkás, kb. 3 cm átmérőjű gyümölcs. Erősen aromás, lédús, savanyú, tipikus Limette-íz, zöldessárga gyümölcshús. Nagyon vékony, zöldessárga héj. 5 10 db poliembrionális mag.
Különlegességek: Az érett gyümölcs leesik a bokorról. Thailandon termesztenek egy változatot grapefruit-forma és több részre osztott (max. 14) gyümölccsel. Ez erősen aromás és a gyümölcsei kissé nagyobbak (átmérő: 5 cm).
Kaffir Limette / Makrut Limette / Mauritius Papeda (C.hystrix)
Előállítás: vad forma, kelet-indiai Archipel, Ceylon, Mauritius
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: gyenge növekedésű fa vagy bokor. A törzse többnyire nagyon vékony, koronája nem egyenletes, sűrű lombozat. A levélnyél olyan szélesen szárnyalt, hogy egy második levélnek vélhetnénk. A levél erősen aromás, színe mély sötétzöld és fényes.
Gyümölcs: 5 7 cm átmérőjű. Csupasz, közepesen vastag héj, amely az érett gyümölcsön zöldessárga és nagyon hullámosan ráncos (mint a krokodil behunyt szeme). Zöld gyümölcshús, kevés mag. Erősen aromás, csak mérsékelten lédús. Az aroma nagyon jellegzetes tulajdonsága fajtának, amelyet nem csak a gyümölcse miatt termesztenek.
Különlegességek: A gyümölcsöt nem frissen fogyasztásra veszik, hanem a héjában lévő olajat mint rovarölőt a moszkitók ellen alkalmazzák a fejen és a lábszáron. Leveleivel ételeket fűszereznek Thailandon.
Dekoratív fajták:
Nagyon dekoratív Citronat-(Cedrat-)Citromok, pl.: Isole di Brissago (régi fajta Olaszországból, J.C.Volkamer már 1714-ben leírta, mint Lima Verrucosa-t), Buddha-keze Citronatcitrom
Buddha-keze Citronatcitrom (C.medica var. Sarcodactylus)
Előállítás: Kínában
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: nagyon szabálytalanra és nyitott formájúra növekszik, nem túl erőteljes növekedésű. Nagyon hosszú, hullámos, lekerekített végű levelek.
Gyümölcs: középnagy, hosszúkás, különálló gerezdekre osztott, így a gyümölcs úgy néz ki, mint egy lelógó kéz. Sárga, nagyon vastag héj, többnyire nincs gyümölcshús. Mag nélküli.
Különlegességek: Nagyon mutatós gyümölcse miatt gyakran tartják Ázsiában, mint dézsás növényt.
Sajnos a Citronat-citromfák viszonylag rövid élettartamúak (csak kb. 30 60 évig élnek összehasonlítva a narancsfákkal, amelyek több száz évesek is lehetnek).
A hidegházi-télikerteket csak nyáron használják lakótérként, télen a költségmegtakarítás miatt csak annyira fűtik, hogy fagymentes legyen (vagy egyáltalán nem fűtik).
Ha fagymentesen tartják, akkor ideális lakóhelyül szolgál minden citrus-fajta részére. Ekkor szabadon választhatunk a citrus-fajták közül.
Itt a fentebb leírt fajtákat is tarthatjuk, mivel ezek részben azonban némileg melegigényesek, a télikertet mindenképpen fagymentesen kell tartani.
Különösen szép fajták édes gyümölccsel:
Új-Zéland Grapefruit; Washington Navelorange; Vérnarancs; Clementine;
Satsuma Mandarin (ez az egyik legkorábban érő fajta, a gyümölcse majdnem mindig mag nélküli, emellett a növény nagyon robosztus is és kibírja a téli hőmérséklet rövid idejű -8 C fokig történő lecsökkenését).
Satsuma Owari Mandarin (C.reticulata var. Unshiu)
Előállítás: 1878-ban Japánban a kínai Tsao Chieh Mandarinból nucelláris magoncként előállítva. Az amerikai konzul, Van Valkenberg tábornok felesége nevezte el a fajtát egy ősi tartománynév után.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: növekedése a gyengétől a közepesig változik, széles formájúra nő lelógó ágakkal. Sötét, mandarinhoz képest nagyon nagy levelek, bőrszerűek, erősen kiugró bordákkal (szállítószövet).
Gyümölcs: középnagy mandarin, narancs színű. Héjvastagsága a vékonytól a nagyon vékonyig változik, könnyen hámozható. Mag nélküli vagy csak kevés magot tartalmaz. Közepesen aromás, lédús.
Különlegességek: Számos típus létezik (szelektálásból), amelyek gyümölcsméretben, érési időben, gyümölcsformában, héjban és édességben térnek el egymástól. Korai fajták: Miho, Miyagawa, Okitsu, Clausellina, Planellina.
Új-Zéland Grapefruit / Poorman Orange Pomelo-hibrid (C.maxima x ?)
Előállítás: nem tudjuk, feltételezzük, hogy George Grey kb. 1855-ben hozta a gyümölcsöt Ausztráliából Új-Zélandra, a Kawau-szigetre. Tőle kapott 1861-ben John Morrison szaporító anyagot, amit ő mint Új-Zéland Grapefruit-ot tovább szaporított.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: nagyon erőteljes növekedésű és gazdagon érő. A kérge jellegzetesen durva és fekete. Nagy, sötétzöld, fényes, széles levél. A levélnyél alig szárnyalt.
Gyümölcs: nagy, a narancs és a grapefruit közötti méret. A gyümölcshús szalmaszínű, közepesen aromás. Más gyümölcsével fel nem cserélhető egyéni íz, lédús. Vékony narancsarany színű héj. Lehet magtalan vagy sokmagú, a pollenadótól függően. Monoembrionális.
Különlegességek: Azáltal, hogy ez a fajta a grapefruitnál kevesebb meleget igényel és többnyire 2 3 hónappal korábban is érik, sokkal alkalmasabb nyáron szabadban tartott dézsás növénynek Észak-Európa területén. Létezik egy rügymutáció is, amely a fajtától narancsszínű héjával és gyümölcshúsával tér el, ezt Cuttlers Red Skin-nek nevezik.
Tarocco Vérnarancs Orange (C.sinensis)
Előállítás: valószínűleg Olaszország Szicília.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: középerős, nyitott formában növekedő, szélre érzékeny. Kissé keskenyebbek a levelei, mint a Moro Vérnarancsnak.
Gyümölcs: nagyméretű, hasonlatos a Navelorange-hoz. Enyhe nyaki rész. A gyümölcshús színe az enyhe vöröstől az erős vörösig terjed. Nagyon aromás, lédús, a legjobb vérnarancs-fajta. A héja kissé vöröses és sima. Többnyire magnélküli, poliembrionális.
Különlegességek: Az érett gyümölcsök leesnek a fáról. A Tarocco-fajtának van a legnagyobb gyümölcse az összes vérnarancs-fajta közül és az összes citrus-fajta közül ennek a C-vitamin tartalma a legnagyobb.
Savanyú fajták:
Eustis Limequat; Rangpur Limette; Lipo (C.liimon x C.maxima); Bouquet de fleur (C.aurantium)
Eustis Limequat { x Citrofortunella floridana (C.aurantifolia x Fortunella japonica)}
Előállítás: 1909-ben keresztezte W.T.Swingle a Mexikói Limette-ből és a Rund Kumquatból. 1913-ban írták le és nevezték el a floridai Eustis település neve után, ahol a csemete először virágzott.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes növekedés. Igen alkalmas a hűvösebb klímájú vidékeken is dézsás növénynek, ahol a hűvös ellenére is csaknem egész nyáron át virágzik. A levél formailag a Kumquathoz hasonlít, azonban vékonyabb.
Gyümölcs: kicsi, nagyon hasonló a Mexikói Limette-hez. Ha megérik, sárga, azonban zölden kell leszüretelni. Az íze éretlen állapotban nagyon hasonlít a Mexikói Limette-hez, érett állapotban azonban kicsit veszít a savanyúságából. Lédús, a héja nagyon vékony, éretten édes. 2 5 magja van.
Különlegességek: Ha a gyümölcsök túl soká maradnak a bokron, kiszáradnak. Sárgászöld állapotában a legnagyobb léhozama és aromája. Két testvérváltozata létezik: a Lakekand csak kissé nagyobb gyümölcsével tér el, a Tavares gyümölcse kissé karcsúbb és sárgásnarancs színű.
Rangpur Limette (C.limonia)
Előállítás: India
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes növekedés, bokros és gyakran gallydús. A gallyak nem annyira hasonlatosak a fűzfáéhoz, minta mandarinnál. A levele a mandarinénál kissé nagyobb és szélesebb. A levélnyél csak nagyon keskenyen szárnyalt.
Gyümölcs: kicsi, max. 5 cm átmérőjű. Formájában kissé változó, többnyire kerek. Narancsszínű, vékony héj, 2 8 mag, poliembrionális. Aromás és igen savanyú, lédús. A hűvösebb élőhelyekre alkalmas Limette-t helyettesítő növény.
Különlegességek: A fajta a hideggel szemben nagymértékben érzéketlen. Többféle változata van, pl:. az Otaheite vagy Pinocchio Orange, a Rangpur egy nem savanyú formája és a Kusiae Rangpur, amely sárga héjú gyümölcsével tér el a normál Rangpurtól. A Rangpur Limette-ből készített lekvárok jobbak, mint a keserűnarancsból származóak.
Az összes fajta elviseli a rövid ideig tartó -3 C fokos fagyot.
Különösen fagytűrő fajták a fűtetlen télikertek számára, amelyekben egyszer-egyszer -10 C fokos éjszakai hőmérséklet is előfordulhat:
Édes fajták:
Curafora Segentrange; mandarinpótlóként a Hybrid 119 Segentrange; narancspótlóként a Thomasville Citrangequat tojásméretű és formájú gyümölcsével.
Sanford Curafora Segentrange / x CitroncirusF2 {(C.sinensis x Poncirus trifoliata) x C.reticulata?}/
Előállítás: Dr. Edwin Frey, Svájc, szelekció a nyitott levirágzásból származó 200 Sanford-csemetéből, amelyeket 1957-ben a floridai State Plant Board-ból kaptak.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: a fajta egy tömött, felfelé növő bokrot képez, ami nagyon gazdagon virágzik. Sötét lombozat, örökzöld. A levél a Mandarinéhoz hasonlóan karcsú, nagyon vékony és a levélnyél nem szárnyalt. Egylevelű (monofoliat), néha előfordul kétlevelűség (bifoliat).
Gyümölcs: Clementin-méretű és Navelorange-formájú, néha kifejezett köldökkel, egyébként kerek, narancsszínű, Mandarinhoz hasonlóan vékony, könnyen hámozható héj. Az íze a Clementinével azonos, mérsékelten lédús, nem érezni benne a Poncirus ízhatását. Többnyire magnélküli.
Különlegességek: A jó virágképződést (nagy magkezdemény) segíti az évenkénti bokorritkítás, mert különben a túlzott virágképzés redukálódott magkezdeményhez vezet és nem lesz gyümölcs. Különösen dekoratív fajta. A gyümölcse nagyon hasonlít az igazi Narancsra
Hybrid USA 119 Segentrange
Előállítás: 1980-ban szelektálták az USDA-ban, Floridában egy 1973-ban végrehajtott keresztezésből { (Duncan Grapefruit x Dreiblättrige Orange) x Succory Orange }
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: erőteljes növekedés; dús lomb; egy-, két- és háromlevelűség váltakozva; lekerekített levél; durva, fűrészes szélek; enyhe levélnyél-szárnyaltság.
Gyümölcs: olyan, mint egy középnagy Narancs. Édes, lédús, csaknem azonos egy normál Naranccsal. Átmérője 7 cm. Súlya kb. 165 gr. Narancsszínű, 3 mm vastag héj. 5 6 db mag, 95 100 %-ban nucelláris.
Különlegességek: igen fagytűrő lomb, a gyümölcs könnyen felreped, ha szárazságból nagymértékű változás történik a magas páratartalom felé. A gyümölcs minősége szempontjából a legjobb fagytűrő fajta. Beérési idő kb. november.
Savanyú fajták:
Glen Citrangedin (érett állapotában héjastul fogyasztható); Sinton Citrangequat; Morton Citrange, egy nagyon nagyméretű gyümölccsel rendelkező fajta, amelynek gyümölcsét narancslé készítéshez is felhasználhatják.
Glen Citrangedin { x Fortucitroncirus sp. (Citrofortunella mitis x /C.sinensis x Poncirus trifoliata/ ) }
Előállítás: az Oval Kumquat és a Willits Citrange 1931-ben történt keresztezéséből. W.Swingle írta le és nevezte el.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes növekedésű, csaknem tövismentes, erősen felfelé törekvő növény. Gazdagon terem. Egylevelű (fiatalon háromlevelű). Levele vékony, ovális, csak nagyon enyhén és rendszertelenül szárnyalt levélnyéllel.
Gyümölcs: kicsi, mint a Calamondiné. Mandarinformájú, savanyú, lédús. Mély narancsszínű, 2 3 mm vastag héj. Csaknem magnélküli, poliembrionális.
Különlegességek: Mivel gazdagon virágzik és sok gyümölcse van, nagyon dekoratív bokor, amelyről nassolhatunk.
Sinton Citrangequat { x Fortucitroncirus sp (Fortunella margarita x (C.sinensis x Poncirus trifoliata/ ) }
Előállítás: W.Swingle 1909-ben keresztezte az Oval Kumquatot a Rusk Citrange-zsal. 1923-ban lett elnevezve és leírva.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes, csaknem tövismentes, bokros növekedés. Nagyon gazdagon termő. Egylevelű. Ovális, vékony levelek, csak egész enyhén szárnyalt levélnyéllel.
Gyümölcs: kicsi, törpetyúk-tojás méretű, ovális, gyakran nyaki résszel rendelkező, savanyú, lédús gyümölcs. Mély narancsszínű, 2- 3 mm vastag héj. Csaknem magmentes, poliembrionális.
Különlegességek: A gyümölcse citrompótlóként nagyon jól felhesználható.
A citrusok gondozása
Mivel a citrusokat már kb. 4000 éve termesztik (monokultúrában is), néhány kártevő és betegség alkalmazkodott ezekhez a növényekhez. Ezekre nagyon figyelni kell, és gyorsan meg kell tőlük szabadítani a növényt. A citrusok bizonyos mértékű ápolást igényelnek termesztésük során.
Gyakori és ellenálló kártevők:
Coccos hesperidum, Citrus-pajzstetű
Eltávolítás: paraffinolajos permetezéssel vagy Microterys flavus fürkészdarázzsal
Planococcus citri, Citrus-gubacstetű
Eltávolítás: káliszappanos permetezéssel vagy Leptomastidea abnormis fürkészdarázzsal
Vörös citrus-szövőatka
Eltávolítás: káliszappanos vagy paraffinolajos permetezéssel illetve Amblyseius californicus ragadozó atkákkal
Túl nedves téli tartás mellett fellépő betegségek:
Phytophtora gombásodás a virágok és a fiatal hajtások bepenészesednek
Ebben az esetben segít megtámadott növényrészek levágása és a jobb szellőztetés.
Téli ápolás:
A növényeket átteleltetni legkíméletesebben és legjobban világos, hűvös helyen viszonylag száraz gyökérlabdával kell. Ebben az időszakban nem trágyázunk.
Átültetés / föld:
Általános szabályok szerint a jól növekedő növényeket egy kb. 5 10 cm-rel nagyobb átmérőjű edénybe ültetjük át, ha az előző edényt már jól kitöltötték a gyökerek, azaz már egy erőteljes gyökérlabda képződött. Ez általában 1 2 év után következik be. Az ültetés az évszakoktól függetlenül történik. Az idősebb, nagyobb növényeket csak 3 5 évenként ültetjük át. Átültetésnél vigyázzunk, hogy a gyökerek ne károsodjanak, csak azon idősebb növények nagyon nagy gyökérlabdáit kicsinyítsük le, amelyek már elérték a végleges edényméretüket.
A jó ültetőföld nem lehet iszapolódásra hajlamos (vízpangás veszélye), nem lehet túl könnyű (szélérzékenység), és közepes víztároló képességű legyen, hogy a növények egy három napig tartó napsütés alatt ne száradjanak azonnal. A pH-érték 5 6 legyen. Tápozásnál ajánlatos a következő keverékarány: N P K : 3 1 2 illetve 12 4 8, nyomelemekkel.
A cikket nem olvastam végig, szép tőled, hogy beraktad ide, a gond azzal van aki ezt megírta.
lehetne sorolni a hibákat,
pl: átültetés évente 1x max 20% -al nagyobb edénybe, a talaj savanyú 5-5,5 pH,
a citrom nem a szelet a huzatot nem szereti stb.
visszacsipkedni csak akkor kell ha bokor és nem fa, attól is függ miféle a növény.
A téli tárolást 3 csoportba sorolhatjuk
1, 16-18 fok
2, 8-10 fok
3, 4-8 fok
attól függ miféle a citromom ja és a negyedik a fagytűrő ez -3-5 fokon teleltethető lazán.
Amit én írtam 8-10 fok teleltetés az az olasz citromra vonatkozik amit álltalában lehet szerezni a diszfaiskolákban.
Megpróbálok előszedni citrus gondozást és beteszem ide.
Bocsi, elfelejtettem odaírni, hogy a részlet a www.edenkert.hu-ról származik. Megörültem, hogy végre egy viszonylag normális ismertetőt találtam. Azért tettem be, hátha mást is érdekel.
Igen a trifoliata -20 fokig fagytűrő , de az nem azt jelenti ,hogy a rá oltott növény is fagytűrő lessz, egy cím ahol találsz fagytűrő citrusokat:
http://members.aol.com/agrumivoss/index.htm
Én vásároltam innen de nem citromot hanem narancsot stb., ezek is csak -8-10 fokig fagytűrőek , takarással némelyik kibírja a -19 fokot is.Természetesen ezek hybridek! poncirus trifoliatara oltva!
Üdv : Bferi
Csak azért mert a xukac azt irta, hogy szobában tartható. JA ÉS Nálam panelban, árnyékban 23 fok van, rel páratartalom 20%. Ez szaharai klima, azt hiszem ott nem terem. És ahol még tudnám tartani ott -3 ig lement a hideg. Azt olvastam, hogy a Pocirus trifoliatára oltott citrusok fagytűrőek, mert a magról ültetett alanyú fáim elfagytak.
A citromot 8-10 fok körüli hőmérsékleten , agusztustól tápozás megszüntetése, szellős de nem huzatos hely, gombásodásra figyelni / ha kell de célszerű is permetezni / öntözni minimálisan , mert rothadhat a gyökérzet , ha túl öntözöd télen.
Savanyú talajt követel, jobb ha magad készíted el és nem veszed, savanyítani a talajt vas adalékokkal is lehet, ez a levél sárgulását is megoldja pH-t célszerű mérni mert a vas adalékok könnyen 1-2 pH-ra állítják a vizet ami kell az 5 körüli pH.
amitől szárad , dobja a leveleit: huzat, gomba, hideg,túltápanyagozás, túlöntözés,
Citrom télen.
Azt irod: télen szobában. No ez nekem nem jött össze. Lehullatja a levelei nagyrészét, nem nő vissza, új hajtásokat hoz, ezek felkopaszodnak. Néhány év után elpuszul.
Próbáltam üveggel fedett nem használt vizóra aknában tartani. Ott -3 fok volt a minimum, és az újnyi vastag, több éves fák elfagytak.
A szubtrópusok örökzöld növénye, amelyet hozzánk legközelebb Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Ciprus szigetén és a volt Szovjetunió déli köztársaságaiban termesztenek.
Az ötvenes évek elején nálunk is nagy citromláz kezdődött. Sokan ugyanis úgy gondolták, hogy úrrá tudunk lenni a természeten és el tudjuk látni magunkat citrommal. Erőnket meghaladó beruházások voltak ehhez szükségesek. Az ország számos helyén mélyített nevelőágyakat készítettek és ezekben igyekeztek a szakemberek - jobb ügyhöz méltó buzgalommal - megoldani azt, amelynek megoldásához hiányoztak a tárgyi feltételek. Néhány évi kísérletezés után be kellett azonban magunknak vallani, hogy a mi körülményeink között a citrom gazdaságosan nem termeszthető. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a házikertekben vagy éppen a házban ne próbálkozzunk meg néhány citromfa felnevelésével és egy-két tucat citrom termesztésével.
A citromfa tojás alakú, fényeszöld levelű örökzöld. Ez azt jelenti, hogy egy-egy levele 1-1,5 évig él, majd lehull, és helyette folyamatosan új levelek fejlődnek. Az egészséges növény tehát sohasem lombtalan, még télen is zöld levelek díszítik. Leveleinek felületén olajmirigyek helyezkednek el, ezért ha a levelét összedörzsöljük, jellegzetes, finom citromillatot érezhetünk.
A citrom hajtása végig tövises, rajta a levelek spirálisan helyezkednek el. A virágok tavasszal egyesével jelennek meg, szép, fehér szirmúak, sárga portokkal. Illatuk nagyon kellemes. Az egészséges citromfák bőségesen virágoznak, ezért célszerű a kívántnál több virágot megritkítani és csak annyit hagyni meg, amennyinek a megtermékenyülése kívánatos.
Nálunk az évi középhőmérséklet túlságosan alacsony ahhoz, hogy a citromot - még védett helyen is - egész éven át a szabadban tartsuk. Ezért az a leghelyesebb megoldás, ha a citromfácskát edényben neveljük fel és azt télen szobában, nyáron pedig a szabadban tartjuk.
A citromot magvetéssel szaporítjuk. A magvakat bármely érett, nyers citromból kiszedhetjük, és virágcserépbe vetjük el. 20 C-os hőmérsékleten rövidesen csírázni kezdenek és 2-3 hét múlva kibújik a csíranövényke a földből. Amikor a növény 2-3 lomblevelet hajtott. akkor kiszedjük a földből, visszacsípjük a gyökerét és átültetjük. Az átültetést az első évben még egyszer-kétszer meg kell ismételni.
A magról nevelt citrormfa vagy egyáltalán nem fordul termőre, vagy igen gyönge minőségű gyümölcsöt terem. Ezért a magoncot alanyként használjuk fel és a következő tavasszal ismert termőképességű anyafákról származó szemmel beszemezzük. A szemzett fácskák már a harmadik-negyedik évben teremni kezdenek. A szemzés tavasszal, a nedvkeringés megindulása után a legsikeresebb; a beszemzett alanyt meleg helyen kell tartani a megeredésig műanyag zacskó védelmében.
A nemes szemből kifejlődő hajtást arasznyi magasságban visszacsípjük, hogy a fácska elbokrosodjék. Ahogy nő, nagyobb cserépbe, majd deszkaládába, csöbörbe vagy félhordóba ültetjük. Az első 4-8 évben évente egyszeri átültetés szükséges; később elég lesz 2-3 évenként átültetni.
A fácskát minden évben meg kell metszeni. A hajtásokat 4 levél felett csípjük vissza, hogy minél több elágazást kapjunk. Az esetleg kitörő, túl erős hajtásokat erőteljesebben metsszük vissza.
A citromfácskát nyáron a kertben félárnyékos helyen tartjuk. Árnyékban a hajtások túlságosan megnyúlnak, közvetlen napfényben pedig olyan erős a fácska párologtatása, hogy túlságosan is gyakori öntözést és permetezést kíván.
Télen a fácskákat fagymentes, nem nagyon világos, alacsony páratartalmú helyiségben (folyosón, üvegverandán) helyezzük el. Ilyen körülmények között a növény élettevékenysége nagymértékben csökken, jól áttelel és a lombja is zöld marad. Az áttelelt növényeket csak a tavaszi fagyok elmúltával helyezzük ki a szabadba, mert különösen a gyümölccsel megrakott fácskák nagyon érzékenyek a hirtelen hőcsökkenésre. A megfázott fákról nem csak a levelek, de a tavasszal fejlődött virágok jelentős része is lehull.
A citromfácska a talaj iránt nem túlságosan igényes. Minthogy a meszes talajt nem tűri, ún. gyepszintföldbe kell ültetni. Az erősen fejlődő fácskákat rendszeresen trágyázzuk. Ehhez a kereskedelemben kapható vegyes műtrágyákat használjuk fel oly módon, hogy 1 liter vízben 1 dkg műtrágyát oldunk fel, és ezzel öntözzük két-három hetenként a citromfa talaját.
A citromjának télen alig van vízigénye; ilyenkor a talajt csak akkor kell megöntözni, ha a felszíne már porszárazzá vált. A vízigény tavasszal természetszerűleg fokozódik, hiszen a hőmérséklet emelkedik, és a növény is több vizet von el a talajból. Ilyenkor tehát bőségesen öntözzünk, lehetőleg permetezzük a fák lombját, sőt időnként a poros leveleket mossuk le. Ügyeljünk azonban arra, hogy a talajt ne öntözzük túl, mert nyirkos talajban a gyökerek könnyen megfulladnak, és ez a fácska pusztulását okozza.
A citromfa érzékeny a szélre: ezért kívánatos a fát félárnyékban, védett helyen elhelyezni.
A gyümölcsöket akkor szedjük le, ha azok teljesen kifejlődtek, és színük a zöldből a sárgába megy át. A zölden leszedett citrom tárolás közben is besárgul, viszont a fán megsárgult gyümölcs sem hull le. Ezért aki sokáig akar büszkélkedni citromtermésével, bátran a fán hagyhatja a gyümölcsöket. Egy-egy jól fejlett 8-10 éves citromfán 40-50 gyümölcsöt is számolhatunk, de tudunk olyan citromfáról, amelyen évente rendszeresen 100 gyümölcs is megterem.
Ha termő fáról szerzel hajtást (ceruza vastag ágacskát) akkor a szaporitásra több módszer létezik. Oltás vagy szemzés, ehhez magról (citrom, mandarin) ültetett 2-3 éves alany kell. Ez kertészeti művelet, szerszám (oltókés,stb), gyakorlat szükséges, aki még nem csinálta annak nem biztos a siker. Ehhez szakkönyv: Velich: nálunk is megterem, és Czáka: a növényszaporitás ábécéje. De könyvtárban biztosan más is van.
Dugványozás, ez citromnál jó módszer, a többi citrusféléknél nem biztos. Egyszerű házi módszert olvashatsz a honlapomon a "dugványozás" oldalon. www.extra.hu/bonszaj/index.html Az oldal ugyan bonsairól szól de ez a szaporitási mód szinte minden fás szárú növényre alkalmas. Ezeket a munkákat tavasszal, májusban a legjobb elvégezni. Persze hogy lesz-e tavasz az idén? :-((
Az nagyon fontos, hogy a levágott hajtás ne száradjon ki, azonnal vizes vattába, rongyba csomagold be, a felhasználásig.
Ha termő fáról szerzel hajtást (ágacskát) akkor a szaporitásra több módszer létezik. Oltás vagy szemzés, ehhez magról (citrom, mandarin) ültetett 2-3 éves alany kell. Ez kertészeti művelet, szerszám (oltókés,stb), gyakorlat szükséges, aki még nem csinálta annak nem biztos a siker. Ehhez szakkönyv: Velich: nálunk is megterem, és Czáka: a növényszaporitás ábécéje. De könyvtárban biztosan más is van.
Dugványozás, ez citromnál jó módszer, a többi citrusféléknél nem biztos. Egyszerű házi módszert olvashatsz a honlapomon a "dugványozás" oldalon. www.extra.hu/bonszaj/index.html Az oldal ugyan bonsairól szól de ez a szaporitási mód szinte minden fás szárú növényre alkalmas. Ezeket a munkákat tavasszal, májusban a legjobb elvégezni. Persze hogy lesz-e tavasz az idén? :-((
Az nagyon fontos, hogy a levágott hajtás ne száradjon ki, azonnal vizes vattába, rongyba csomagold be, a felhasználásig.
Érdekes amit írsz.
Mindenesetre még az érdekelne, hogy ha termő citromfáról tudok szerezni ágat, akkor mi a teendő. Úgy értem mikor kell szerezni, mekkorát, mit kell vele csinálni (vízben gyökereztetni, vagy csak simán leszúrni?)stb.
A nemes gyümölcsök többnyire hiridek. A citrusok ugyan nem mind. Ez azt jelenti, hogy a virág egy másik fajta (faj) porzójától termékenyül meg. A Ezért ha a hibrid gyümölcs magját elülteted akkor az utódok részben az apára, részben az anyára, másrészt valamilyen átmenet lesz a két szülő közt. Ha egy jonatán alma magját elülteted, akkor abból minden lehet de valódi jonatán nem. Sokan nem tudnak erről és pl. diónál beleesnek abba a hibába, hogy egy nagyon kiváló diót ültetnek el és 10-15 év múlva csodálkoznak, hogy milyen ócska diójuk terem.
Egy fa is elég ahhoz, hogy teremjen. Azonban a magról ültetett fák nem biztos, hogy nemesek lesznek és élvezhető gyümölcsei teremnek. Ráadásul 10-15 évig is kell rá várnod. Ha enni akarsz belőle akkor vagy dugványozással szaporitsd a citromodat, termő fa ágáról. Vagy ha a magoncod ceruzavastagságot eléri akkor be lehet oltani, márha értesz ehhez, vagy valakit megkérsz rá.
Hozzáértőktől kérdezném: azonos időben ültetett citromokból az egyik tüskéket is nevel, a másik nem. Miért. Ahhoz, hogy esetleg teremjen, csak az egyik is elég? Köszi
OK, a metszést mellőzöm. Szerintem még amúgy kicsi ahhoz, hogy teremjen, de a nagylevelű fajta. Idén lesz először alkalmam a szabadban tartani: 3. emeleti függőfolyosón. Majd akkor akarom kirakni, amikor megszűnnek a fagyok, mert eddig lakásban lakott, már 3 éve. Köszönöm a tanácsokat.
Szia!
No, amit nem szabad, ha fügét szeretnél enni: metszeni! Lemetszed a termést. A fügebokor a levéltőben hozza májustól a termését, (sőt talán még nincs is levél, még jó, hogy 8 éve van az ablak alatt):))
Tehát: az a fajta füge terem jó ízűt, amelyiknek hatalmas nem erősen karéjos levelei vannak; van a piros füge az nálunk nem élvezhető, míg a másik jó évjáratban 10-15 kg-os is ad.
És kint van. Nem szobanövény. Míg fiatal (1-2 év) nádszövettel, lombbal takarom a tövét, tavaly elfagyott és az évi 2 termés helyett csak 1 gyenge volt rajta az ősszel.
Tehát nem metszeni!!!
Mézontófű
Kicsit OFF, de mivel nem találtam füge topicot, a Ti tanácsotokat kérem.
Lakásban (télen 14-16°C) tartok egy fügefát, ami a mérete alapján inkább cserje, vagy mi. Ősszel lepotyogtak a levelei, eddig rendben is van. Mikor kell/lehet metszeni? Pár napja elkezdte növeszteni a friss leveleket az ágai végén. Akkor az idei metszést és átültetést lekéstem, vagy nem lesz abból baj, ha levagdosok az ágak végéből 10-15cm-t most? A másik kérdésem pedig az, hogy fog-e ez teremni valaha, illetve mit kell tennem ahhoz, hogy teremjen.
Helló!
Nyugodtan kiteheted a 10 c-ra összel. A citrom hazája a mediterránium és a Himalája déli lejtője. Nekem is ott telel
már sok éve. Nyáron kiteszem az erkélyre tűző nap és víz + tápanyag. Vigyázz a tetvekre ne szaporodjanak el mert nem tud a termés kifejfödni.
tibor
Jaj....Jaj...Jaj.
Nagy marhaságot irtam az előbb. Pont a dugványozás segitségével lehet gyorsan, akár 1 vagy 2 év alatt termő és fajtaazonos fát szaporitani.
Magvetéssel foglalkozom és az élt bennem amikor marhaságot irtam.
Tehát egyszerű dugványozási módszer a honlapomon.
mint mondtam,már jó 2 méter,gyümölcse igen nagy (wmi óriás fajta,wan képem róla),és százáwal hozza a wirágokat.Most egy wilágos,15-18 fokos helyen wan,nem mertem kirakni a 10 fokba,ahol egyébként telelne.Jöwôre állítólag már nem fog beférni a lakásba.:)>
Kösz!Üwegházam sajna még nincs,túl nagy befektetés lenne 18 éwesen...:)Másik citromom lakásban telelt,de nagyon nem tetszett neki.Most új helyen wan,azóta hajt ezerrel.:)Egyébként a nagy citromfa dugwányként kezdett új életet,most kb 4-5(!!) éwes lehet,de>
Dendron.
Csak most olvastam el, eddig elkerülte a figyelmemet, de még nem késő.
Olvasd el a honlapomon a dugványozás oldalt ahol pontos leirást találsz. Gondolom nincs üvegházad. Nem valószinü, hogy a dugványozott fa 10-15 éven belül virágozzon és nem biztos hogy a termése nemes lesz.
www.extra.hu/bonszaj/index.html