Vegyes tüzelésű kazánnal fűtök, a 20 fok a csúcs volt, ez azt jelenti hogy ha éjszaka nem pakoltam a kazánt, reggelre 15 fokig is lement. Most estére van 24-25, reggelre 20.
Vannak állataim, + ez a kazán, egy embernek, télen nehéz egyedül. Volt segítség mikor otthon voltam, másképp nem is tudtam volna a feleségemhez bejárni, fűteni, etetni stb.
"télen sehogy nem tudtam 20 fok fölé tornászni a levegőt, ezért hogy a gyerek számára bisztosítani tudjam a megfelelő meleget"
A gyereknek nem biztos, hogy előnyös, ha 20 fok felett van a hőmérséklet... Van, amelyiket majdhogynem 'megfőzik' a gondos szülők és lesz belőle egy se hideget, se meleget nem toleráló felnőtt, aki minden kis hőmérsékletváltozástól szenved... És trombózisosoknak sem kifejezetten ajánlott a 20+.
(Csak kérdés, de gondolom, akkoriban senki nem volt közelben nagyszülő, testvér, bárki segítség, akire a babázást bízni lehetett volna?)
Szerintem senki sem mondta hogy hibáztál. Olyanok is vannak, akik tudják, hogy nem lesz minden rendben a gyerekkel, mégis elvállalják.
Én majd mostanság próbálok szerencsét, kíváncsian várom, két szakmával mik a lehetőségek. Könnyebb lesz a dolgom, mint neked, itt azért akad munka. A nagy kérdés az, hogy egy évre meghirdetett állásra pályázzak a falu önkormányzatánál, vagy hagyjam őket a csudába, hisz ezekkel a járásokkal még baj is lehet, meg ugye állam bácsiban alapból nem bízunk.
Érdekes ez a dolog, mert úgy hallottam, keleten most már jobbak a feltételek, mint nyugaton. Informatikusként, jó, pár éve, de hetek alatt el lehetett helyezkedni álom pénzekért. Itt két év alatt sem ment.
Minden esetre szurkolunk Neked, én személy szerint azt mondom, ha munka van, és nem tudsz válogatni, el kell vállalni, még feketén is, én is vizeztem magam a nulla szigetelésű vasajtó mögött télen, nem volt kellemes.
Sok sikert, remélem találsz egy rendes munkát. Ahogy mondani szokás, egészség legyen.
Szóval elmúlt 15 év. Nemsok kedvem van hozzá, de mielőtt munkakerülővé lennék nyilvaánítva, inkább elmesélem.
A történet úgy kezdődik hogy dolgoztam egy kft-nél 3 évig, ekkor egy nézeteltérés miatt leszámoltam és átmentem egy másik kft-hez. Itt dolgozam tovább 8 évet. Ősz volt, gyereket vártunk. Volt némi tartalék pénzem, a házunk viszont kimondottan rossz hőszigetelési tényezőkkel rendelkezett, télen sehogy nem tudtam 20 fok fölé tornászni a levegőt, ezért hogy a gyerek számára bisztosítani tudjam a megfelelő meleget, úgy döntöttem hőszigetelem a házat. Az anyagra megvolt a pénzem, munkadíjjra viszont nem. Ezért saját magam csináltam. Megkértem a főnököm, hogy próbáljuk megoldani hogy legyen pár szabad hosszú hétvégém. Nagynehezen belement, kiveszegettem a szabadságaimat, és szépen lassan kész is lettem a munkával. Ekkor 27 hetes terhes volt a feleségem. Nagyon örültem hogy kész van, bár szinezve már nem lett, mert arra már nem futotta. Egyik este a feleségem görcsöket érzett, beültünk az autóba és elmentünk a legközelebbi kórházba. Ott megállapították hogy beindult a szülés, és nem lehet visszafordítani. Továbbküldtek egy másik kórházba, ami tőlünk 100km-re van, ott próbálták visszatartani, hogy minnél tovább kaphasson a gyerek tüdőérlelőt,stb. 3 napot járkáltam a kórház fojosóján. A baba megszületett 940g súllyal, 3 hónappal korábban. Felhívtam a főnököm, elmondtam mi a helyzet, meg hogy amíg a feleségem talpra nem áll, és nem találok albérletet, meg a gyerek papírjait el nem intézem, nem tudok menni dolgozni. Akkor ő együttérzését tanusítva azt mondta hogy akkor ő kijelent, mert nagyon sok munkája van, ezért fel kell vennie valki mást. Majd ha minden rendeződik, visszajelent. Nem volt épp jogszerű a dolog, de mivel a legkisebb gondom is nagyobb volt ekkor, belementem. Majdnem 3 hónapot volt a lányom kórházban, a feleségem a tej miatt reggeltől estig ott volt minden nap. Nehéz időszak volt, sokmindenen keresztül mentünk ez idő alatt. Mikor végre hazavihettük a babát, nagyon örültünk, de nagyon sokat kellett viszzahordanunk, újabb műtétekre, kontrollokra. Pont ez miatt nem kereshettem új munkahelyet, mivel egy munkahelyet sem lehet gyakori szabadságokkal kezdeni, sehol nem kérnek a problémás emberekből. A pénz viszont kellett. Munkanélkülit kaptam, 3 hónapig 60 körül, utánna meg 30 valamennyiket. Ez, az utazásainkat nem fedezte volna, így továbbra is a régi céghez jártam amikor tudtam. Nyilván kiskönyvel. (akkor még volt ilyen) Mikor naggyából rendbejöttünk, szóltam a főnöknek hogy jelentsen újra be, de nem volt hajlandó. Ekkor kezdtem másik munkahelyet keresni, viszonylag könnyen találtam is. Sajnos a mi szakmánkban jellemző a mutsd meg mit tudsz és bejelentelek. Egy hónapot jártam, mondták hogy elsejétől bejelentenek, de nem így történt. Ekkor elmentem egy nagyon szerény fizetésért dolgozni egy olyan helyre, ahol bejelentettek. 3 hónap volt a próbaidő, ezután a válságra hivatkozva sokadmagammal elküldtek, indult megint a munkanélküli, és az alkalmi munkák. Idő közben a feleségem megint terhes lett, a munkanélkülim viszont lejárt. Azt hittük most nem lesz baj, de nagyon elővigyázatosak voltunk. Lett. Az utólsó hónapokban, a feleségem egy hét kórház, egy hét otthon váltásokkal töltötte a terhességet. Ezekben az időkben én voltam otthon a lányommal, mondanom sem kell hogy esélyem sem volt munkát keresni. Szerencsére a fiam megszületett minden egyéb gond nélkül. November volt. Ekkor vártam 2 hetet hogy tudjak otthon segíteni, majd munkát kerestem. Nehezen, gyengén fizetőt, de találtam. Két hónapja dolgoztam, mikor már úgy éreztük mindenen túl vagyunk. Nem voltunk. Egyik este mikor hazaértem, azt mondta a feleségem hogy fáj a lába, maszirozzam meg. Mondtam vegye le a nadrágját. Mikor levette, láttam hogy az egyik be van dagadva, pirosabb is, és meleg. Rögtön autóba ültünk. Mélyvénás trombózisa lett, 2 röggel. 2 hétig nem kelhetett fel a kórházban még wc-re sem. Ekkor február 24-25.-e lehetett. Február 28 ig volt szerződésem. Modnanom sem kell gondolom, hogy ki volt otthon a gyerekekkel, és kinek nem hosszabbítottak szerződést. Munkanélküli nem járt. Miután hazaengették a kórházból, még messze nem tudta ellátni a gyerekekeket, így áprilisig voltam otthon, amikor is, hogy tudjak még egy kicsit tudjak segíteni, elválaltam a közmunkát, mert az helyben volt, és csak 4 órás. 30 at kaptam egy hónapra, míg az aki csak segélyen volt otthon, 28 at. 3 hónapig ment ez a közmunka, közben szerencsére szépen javult a feleségem állapota. Hogy a megmaradt időt hasznosan töltsem, a maradék tartalékainkat felhasználva, nekifogtam munka után a házunk befejezéséhez. Persze nem végeztem juniusban. Viszont összejött annyi napom, (a bentmaradtt napokkal együtt) hogy újra kaptam munkanélkülit 3 hónapot de csak huszon valahány ezret. Ez idő alatt befejeztem a házat, majd megint lázas munkakeresés kezdődött. Ezer meg egy helyre adtam be önéletrajzot, legtöbb helyről vissza sem hívtak. Maradt a jóöreg alkalmi munka. Ezután megkeresett az a cég, akinél az írásom kezdetén dolgoztam, hogy borítsunk fátylat a múltra, menjek vissza. Vissza mentem. Be is jelentettek. Viszont mikor most januárban kezdett elfogyni a munka, már éreztem hogy nem tart sokáig a munkahelyem. Így is lett. Mikor az őstermelői kérdét felvetettem itt egy -két hete, akkor már ismét nem volt munkahelyem, de inkább nem mondtam el, nem akartam lejjebb vinni a hangulatot, úgy is elég let volt már. Maradt tehát megint az alkalmi munka, munkanélküli ugyanis nem jár mert azt az elmúlt években kihasználta. Feketézéshez semmi kedvem, az alkalmi munka pedig nagyon bizonytalan. Most jött ez a közmunka lehetőség, amit 2 perc gondolkodás után el is fogadtam. Ez lesz most. És mielőtt bárki félreértené, nem az a bajom hogy el kell mennem közmunkára, nem az a bajom hogy ennyit fizetnek, az a bajom hogy ezen kívül nincs más lehetőség. Illetve van, a fekete munka, és a legális alkalmi munka, amivel elég jól tudok keresni, de előfordulhat hogy hetekig sincs munka, és így családot fenntartani nem lehet. Egyetlen szerencsénk hogy nincs hitelünk. Hagy ne mondjam hogy hány munkahelyt igértek. Az is felháborít, hogy a lehetőségét is elvették annak hogy a saját munkámmal, az álltalam termelt növényekkel ésgyümölcsökkel pénzt keresek, ami ha működne, eg-két év alatt adófizető vállalkozássá módosulhatna, ami esetleg a feleségem gyesének lejárta után, akár neki is munkát adhatna. Ugyanis jelen feltételek mellett nem tudok őstermelővé vállni. Most 2 hónapig megint lesz munkahelyem, ha ügyes vagyok és tudok alkalmi munkát vállalni, akkor sikerül ezt a pénzt kiegészítgetni. Spórolni már megtanultunk. Megleszünk valahogy, a kérdés csak az hogy mi lesz ha letelik ez a 2 hónap is? És mi lenne ha olyan szakmám lenne, amivel nem tudnék alkalmi munkát vállalni?
Nem tudom hogy máshol mi a helyzet, itt hatalmas a munkanélküliség, az álláskereső oldalak találata rendszerint 0.
No nem akarom ám magam sajnáltatni, ezeket amiket most leírtam, valószinű sosem írtam volna le, de mivel már eléggé belementünk, azt szerettem volna hogy akkor tisztázzuk mi miért és hogy történt. Innentől mindenki döntse el maga hogy hol és mit hibáztam, vagy hibázok.
Úgy látom mintha valami kétségek lennének benned. Most elég fáradt vagyok már, de holnap leírom az elmúlt 15 évemet, és eldöntheted normális -e a jelen állapot.
Szia! A nevében is benne van, hogy alkalmi munka. Maximum öt egymást követő nap lehet igy dolgozni. Úgy szokták, hogy bejelentik hétfőtől-péntekig, hétvégén meg szünet és aztán újból bejelentik hétfőtől péntekig. És igy mehet egy darabig. Jó az adózása, de nem jár érte táppénz, meg nyugdij és munkanélküli segély sem.
A munkanélkülit meg ujból igénybe lehet venni, ahogy összejön a 360 (vagy 365?) nap, de ott a hétvége és ünnepnap is beleszámit. Csak ki az a hülye, aki a 366.-ik napon feláll és munkanélkülinek megy.
Ha jól tudom, a közmunka nem számít munkának... de nem biztos. Én meg azzal jártam meg, hogy adózni akartam a plusz meló után, így kimondták, hogy a fix, egy hónapra szóló szerződés tartós munkaviszonynak minősül, még véletlenül sem alkalmi munka... ki érti ezt?
Azt hiszem van egy keret, és talán max három-négy évente kaphatsz pár hónap segélyt, vagy valahogy így. Ha kimeríted, utána csak minimális segély jár.
Sajnálom gergerget, mindig a legjobb emberek szívják meg. De az igazság az, hogy ilyen hülye a magyar, majd ha több százezer embert kidobnak a házukból, meg nem lesz munkájuk, akkor talán észhez térnek. A világon sehol sem kapnak ingyen utazást a nyugdíjasok, csak nálunk. Elvenni meg nem lehet, mert oda a szavazóbázis. 3-4 millió ember meg nem fog tudni eltartani 3 millió másikat...
Napi szinten nem vagyok benne. Utánna néztem. Egyik helyen ezt irják: "az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik", máshol meg négy év alatt 365 nap munkaviszony, a 4 év kitolódik ...
Mert olyan feltételei vannak, amiknek én nem felelek meg. Ez annyit jelent, hogy volt munkahelyem sok sok évig, azután nem, azután megint volt, majd megint nem, azután kömunka, azután megint volt, most megint nem lesz és megint közmunka. Az álláskeresési járadék folyósításához elég komoly egybefüggö megelőző munkaviszony a feltétele, ezt viszont ma nem könnyű teljesíteni.
Ennek ellenére a hónapot benéztem, csak csütörtökön kezdek. Igy lesz egy pihenőnapom! :-) Bár mostanában egész sok jutott. Kiszámolni meg nem nagyon van mit. Felmondási határidő, végkielégítés.... Nem a bkv-nál dolgozom. Munkanélküli segély...... Ha elmúltál 100 éves, de akkor is csak szülői beleeggyezéssel.
Nem ilyen tehetetlen ember képe alakult ki bennem rólad! Persze a tutit én sem tudom.
Kicsit furcsák a körülmények: szerdán még dolgozol, csütörtököm már közmunka? Felmondási idő, végkielégités? Munkanélküli segély? Szerintem az is több (három hónapra) mint a közmunkáért adott fizetés.
Nem szokásom a sírás rívás, mindig megoldottam amit meg kellett, de jelen állapot szerint, vagyis szerdától, napi 6 órában kb. bruttó 53-at fogok kapni havonta. Ez kb 35 nettó lenne, de a 2 gyerek miatt 43 körüli nettóra számíthatok. De elválalom ezt is, mivel most nincs jobb. A villanyszerelő topicban sokszor előkerülnek ezek a dolgok, javarészt főváros környéki vállalkozók járnak oda, és el sem tudják képzelni hogy vannak olyan országrészek ahol hiába akarsz dolgozni, egyszerűen nincs kinek. Tehát Szerdától 43+ egy gyes+ családi pótlék. Azt mondta viktor hogy ez az elrugaszkodás éve lesz, hát a realitástól már elég jól elrugaszkodtak. De nem panaszkodom, 47-ből gyönyörűen meg lehet élni mint tudjuk, nekem meg épp csak egy kicsit lesz már megint kevesebb, majd óvatosan költekezem.
Tegnap a tv-ben valami riportműsorban összehasonlították 3 szegény sorsú család életét És kihozták, hogy hiába van a dunántúlon több pénzük ott minden drágább.
Nem volt igazán egyenlő a dolog. Na nem azt mondom hogy a dunántúli család jól élt, de valahogy mégis jobban, mint pl. a pesti család. Vagy a kecskemét melletti. Nem lehet ezt így leírni. Megmutatták hogy mindenhol lehet csórónak lenni és ez igaz. És az ország 40 %-a a hivatalos létminimum alatt él. A TV-ből tudtam meg hogy mi is.
Bár agyag az itt is van. kb 6-8 km-re van a régi téglagyár bányája. ott van is igen jó agyag. Viszont nem mehetek oda szedni, mert ugye nem az enyém.
De mint írtam is, nem a falak a legdrágábbak egy házon. Kb. ugyan ennyit spórolhatok, ha télen megvágom a tetőre szükséges nádat. Stb.
Viszont akkor sem lesz olcsóbb a vezeték a falba, akkor is ugyan annyi a csaptelep, sarokszelp, kazán stb. Nem sorolom, mert te tudod. Egy szerkezetkész ház kb. a költségek fele. Ezt szokták mondani.
Ugye nem is rég beszéltem a bizonytalan munkahelyről. Hát már nem is bizonytalan. Sajnos. Holnap még lesz meló, szerdától viszont közmunka. Hülyére fogom keresni magam, a jó viszont a dologban hogy így nem kell őstermelői.
Persze, megfelelő anyag az kell hozzá. De ez nagyon sok helyen megvan. Sőt! Sokhelyen ez az anyag útban is van. Az a baj hogy a laposon laksz és már megint abból indulsz ki. Az ország nagy része dombos, az én kertem lejt, a szembeszomszédé part. A dombos vidékeken vagy nekem, vagy a szomszédnak ki kell szedni a telekből. Ahol meg nincs domb, ott is lehet szedni, max 2km-en belül. Persze ahol csak homok van..... Nem kell téglákat csinálni, lehet "vert" falat, az majdnem olyan mint a betonozás. Az anyag elkeverése is jóval könnyebb már mint régen. Számokat nem tudok mondani, de max 1hónap alatt szerintem 2 ember minden falat megcsinál ha napi 8 órában dolgozik. Az anyag gyakorlatilag ingyen van.
Számolhatsz 2 fő egyhavi átlag fizetését, meg számolj 50 000-et fuvarra. Szerintem igen bőkezű voltam most, ha azt nézzük hogy egy család ha összeugrik, 2 hétvégén gatyába rázza ezeket a falakat. És számold ki ugyan etz téglából, de olyanból ami ugyan ilyen hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, vagy másfajtából, hőszigeteléssel együtt. És a téglának homoknak is van fuvar költsége.
Azért egy 45-ös vagy 60-as falba kell pár kiló anyag. Ha nem a kertből termeled ki, hanem sok km-ről hozod, már nem is olyan jó buli (főleg ha venni kell). Készítettél már válykot? Én még nem. Így nem is tudom egy nap alatt mennyit tudok csinálni. És az sem megy bárkinek. Annak is van technológiája. Na jó azért az pár nap alatt kikísérletezhető.
És akkor még a jogi problémákról nem is beszéltünk.
Sokkal olcsóbb. Azt kell nézni hogy valaki meg tud-e keresni egy nap alatt annyi pénzt, amiből meg tud annyi ugyanolyan k értékel rendelkező falazóanyagot vásárolni, amennyi vályogot elő tud állítani. Ha igen akkor az ne gondolkodjon. Viszont ha valaki megvesz egy 1m zsalut a ház kerületéhez, az otthon simán csinálhatja a falat. A régi vályogház gyenge pontjai az alapnál kezdődnek. (csak csendben mondom hogy 100-200 éves ház sem dől még össze ha nem labilis az alapja). A megfelelő alapra áldozni kell, de egy téglafalnak ez ugyan úgy kell. Vízszigetelés is ugyan úgy kell. A belső vakolás helyettesíthető egy gipszkarton előtétfallal, így belülről nem is látszik hogy vályog. A padlás is lehet ugyan úgy tapasztott stukatúr, csak belülről kell karton, de lehet akár hagyományos deszka is. A vályogházat ne úgy képzeljétek el mint egy 100 éve épített házat, hanem mint annak a fejlesztését. Ha hibákat kell a mai technikával javítani, mert már van lehetőség. 100 éve nem volt. A rögzítések is megoldhatók, pláne ha az építő tudja hogy később mit hova szeretne.
Pont úgy penészedik mint a tégla. Az a légcserétől és a páratartalomtól függ nem pedig a falazat anyagától. A víz pedig tönkreteszi. Nem az ha leöntöd véletlenül, de pl. nálam mikor idekerültem a régi szennyvízcső el volt repedve az aljzatbeton alatt. Nem tudom hány éve lehetett így, de amelyik rész kapott ebből a vízből az a rész száradás után is morzsálódik.
Nem azt mondom én hogy nem lehet házat építeni belőle, mert persze hogy lehet, de nem látom a miértet. A falazat ára egy ház építésénél nem a legjelentősebb tétel.
Nem érzékeny a vízre, le lehet szigetelni úgy is, hogy ne ázzon szét, de a kellő nedvesség még át tudjon járni a falakon.
Állítólag nem penészesedik, nálunk a tégla igen, jó, az olcsó gáz időszakában épült a ház... A mozgás nem gond, inkább előny, nem törik ketté, mint egy téglaház. Jó alappal nem hinném, hogy nagy baj lenne, pont a vályog rugalmassága miatt.
Az utolsó bekezdés kérdéseire a választ én is várom. Sokan magasztalják a vályogot, sokak szerint macerás. Mondjuk egy mai téglaépületet sem lesz egyszerű felújítani úgy 100-120 év múlva, már ha nem omlik össze addigra...
Az ár a lényeg, én is arra lennék kíváncsi. Meg hogy mibe kerül minden gondot megoldani.
Biztos minden problémája megoldható, de kérdés ér e annyit?
Egy függesztett konyhaszekrényt felrakni, amibe a jó háziasszony 1 mázsát bepakol nem egyszerű. Érzékeny a vízre és ha elázik bizony nem csak penészes lesz. Mozog. És akár mit csinálsz, duzzad és összeszárad ha változik a levegő páratartalma. Ez nem napi dolog, de évszakonként változhat.
Nem sorolom. Van sok, de persze mind "megoldható". Csak arra lennék kíváncsi hogy mivel jobb 60 centi vályog, mint ugyan anyi tégla? Mennyivel olcsóbb? Mi értelme a vályognak, ha kívülről már nem sár, a plafon már nem sár, a festés már nem mész. Röviden: miért vályog?
A vályog tökéletes lehetne a mai korban, tele vagyunk eszközökkel, technológiákkal. Ma, tökéletes ház építhető vályogból. Soroljátok fel azokat a problémákat amit egy most épülő vályogháznál hátránynak mondanátok, és én sorra megcáfolom mindet, magyarázattal.