Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2022.08.02 0 0 20196

Hogy mi visz rá embereket???

Ha félre tesszük a hülyeségeket, akkor szerintem az, hogy pl nálam is van olyan fajta, ami harmadik éves korában, majd felrobban, olyan erőteljes a növekedése, okádja a szőlőt magából. Komolyan megfordult a fejben, hogy viragzáskor beavatkozok, hogy tuti ne legyen kötés. Nem tudom mit kezdek majd vele később 85cm tőtávon. Van olyan idei telepítés, az "andalúziai" táblában amin 8-10furt van. Megkötve, zsendulés közben. Egyszerűen nem értem még oda hogy leszedjuk- folyamatban. Ilyen fajtákat nem tudom meddig lehetne megszakítani intenzív körülmények között, ha nálam a szélsőségesen extenzív helyen ezt produkálja. Az tuti hogy a mennyiséget lehet szaporítani, de ez egy szőlő kinézetű a fajtajelleget vesztett valamit adna csak.

Előzmény: van_Persil (20194)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.02 -16 0 20195

Tévedés. A természetet nem zsigereljük ki, az erőforrásokkal észszerűen bánunk, különben éhínség, aszály, vízhiány és ebből következő konfliktusok, háborúk lesznek a következménye l. a Tarnát kiszivattyúzó szőlészet, akik büszkén lobogtatták az engedélyeiket.

Előzmény: öreg_néne_b (20192)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.02 -16 0 20194

A legjobb minőséget kb 20 éves korától adja a szőlő. Aki egy évesen elhúzza, annak vajon vannak 20 éves tőkéi? Nekem még van két afuz alim, amit még a nagyapám vett a Teleki-szőlőtelepektől Villányban (amúgy a terület nagy részét egy 1993-as borzasztó jégverés után ki kellett vágjuk, hogy korszerűsíthessük az ültetvényt, karósról átállva középmagas rövidcsapos művelésre).

Én ültetéskor (pótlaskor) ülteővillával lebökök, kap egy l vizet, oszt csókolom, három év múlva meg elhúzom, legyen az borszőlő vagy csemege. Fel nem tudom fogni, mi visz rá embereket arra, hogy magukat Micsurin örökösének vallva már az ültetés utáni évben egy vödör szőlőt akarjanak szedni minden tőkéről.

Előzmény: szervezkedő (20193)
szervezkedő Creative Commons License 2022.08.02 0 0 20193

Az a baj, hogy az intenzív termesztés egy komplex dolog, amiből egy- egy elemet emelnek ki azok akik fogják magukat és egy gödörbe ledugnak egy sima vesszőt, majd öntik rá a vizet folyamatosan.

Tegnap reggel a munka végeztével a dűlő végén megálltam és beszelgettem egy faluszomszéddal. Kb 70eves. Most telepített szőlőt kb 1ha. Kapálgatott délelőtt 10ig.

Kérdés még ha csak egy tőkéről is van csak szó, minek van több értelme, valami szart alkotni rövid időre, vagy hasznosan ténykedni, amit az utódok, a következő generáció élvez. 

Magam részéről úgy gondolom kb 10eves korától mutat szépet egy ültetvény. Ezt kell visszaszámolni és minél jobban időzíteni mindenkinek a saját életébe.

(Más gazdatarsak példáját látva, egy eletkor felett inkább élvezni kell az életet, nem terhet, munkát, kínlódást pakolni magunkra!)

Előzmény: öreg_néne_b (20192)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.08.02 -1 1 20192

meg kell nézni 10-15 év múlva azt a tökét, hogy él-e még egyáltalán

Itt jön be ellenpólusnak, hogy azt is meg kell nézni, 10-15 év múlva élek-e még egyáltalán... 
Gazdaságossági szempontból a rövidtávú, de intenzív termesztés célszerű, talán csak az erdészetben terveznek 50-100 éves távlatban.

Előzmény: van_Persil (20191)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.02 -16 0 20191

Ha 120 cm magas törzset szertnél nevelni (ernyönek?), akkor azt nagy biztonsággal legalább 3 év alatt fogod tudni elérni (ne törödj azokkal, akik azzal hencegnek, hogy már egy éves korában elhúzták a szálvesszöt, meg kell nézni 10-15 év múlva azt a tökét, hogy él-e még egyáltalán). Idén két szemre visszavágod az alsó hajtást, jövöre úgy 40 centire, a következö évben pedig 120-ra (már ha a vesszö vastagsága engedi). Az elsö 3 évben arra kell koncentrálni, hogy a gyökérzet kellöen megerösödjön, ha hirtelen engedjük, hogy felfelé nöjön (túl hosszúra hagyjuk a szálvesszöt), akkor egyrészt vékony marad, másrészt a hajt´scsúcsba megy az erö. ne feledjük, a szölö kúszónövény, mindig a hajtás végén akar leginkább növekedni, a metszéssel/csonkázással ez ellen kell dolgoznumk.

Én az ültetéstöl számított három évig meg se próbálom elhúzni a szálvesszöt, söt, ha van rajta termés, azt is ledobálom. Nekem az a fö szempont, hogy a töke sokáig éljen (már ha nem éri végzetes betegség), ehhez pedig az kell, hogy minél lassabban érje el a teljes terhelést.

Előzmény: Koszti92 (20190)
Koszti92 Creative Commons License 2022.08.02 0 0 20190

Amik vannak a fényképen azok dugványok valóban. Az oltványaim szebbek, nagyobbak egy fokkal.

Az ültetésnél kaptak trágyát, vizet bőven, bár azt aláírom, hogy a telek nem legtápanyagdúsabb területe, de itt van folyamatos napsütés és szellő, na meg hely is.

Hagyjam így őket azt majd megnőnek jövőre? Vagy mi teendő legyek? Amúgy 120cm magas törzset szeretnék nevelni.

Előzmény: van_Persil (20188)
ferke7 Creative Commons License 2022.08.02 0 0 20189

Érdeklődni szeretnék, hogy valamelyik kedves fórumtársnak van-e Piroska (R-49) szőlője? Elkövettem azt a hibát,hogy nem cimkéztem fel vásárlás után a két tőkét. A vásárlásnál Magyar rezisztens szőlőt kerestem, ekkor vettem több fajtát is. A csemegeszőlők.hu fajtagyűjteményben néztem és a "Piroska" fajtát látom benne.Fényképeztem érettebb és kevésbé érett fürtöt.

van_Persil Creative Commons License 2022.08.02 -15 0 20188

Ezek nem oltványok, ugye? Az első tipikusan olyan, mint amikor az égköves araszoló tavasszal kirágja a rügyet, aztán a rügy megmaradt része próbál hajtani.

Ahhoz, hogy ültetés után egyből méteres hajtásaid legyenek, ültetés előtt rengeteg tápanyagot (ganajt) kell a talajba dolgoznod, ültetéskor rengeteg vizet adni neki, majd gondoskodni róla, hogy elegendő víz jusson le a gyökérzónába. A "szúnyogh.ggyozásnyi" esők ill.öntözések, amik max. a port kapják össze, semmit se érnek.

Sima vesszőnél célszerűbb először gyökereztetni iskolában vagy cserépben, majd ha már van elég gyökere csak akkor kiültetni. Mondjuk én nem vagyok híve a simavesszőzésnek a filoxéra miatt. Csak akkor látom létjogosultságát, ha az alföldi homokba ülteted, bár ott is célszerűbb inkább oltványként, méghozzá olyan alanyra, aminek a gyökerei mélyre hatolnak, vagy pedig valami ritka fajta és el akarod szaporítani az ültetvényedben és így látod biztosítottnak a következő évi sok oltócsapot.

Előzmény: Koszti92 (20186)
zoli1437 Creative Commons License 2022.08.02 0 0 20187

Csak hogy legyen egy külön vélemény is.

A Teréz nálam kifejezetten jó ízű.

Csak legyen belőle minél több. Nem fog megmaradni.

Előzmény: Amita13 (20184)
Koszti92 Creative Commons License 2022.08.02 0 0 20186

Sziasztok! Érdeklődnék, hogy mit ronthattam el és hogy mit tegyek

a tavaly ősszel elültetett csemetéimmel?

A fele úgy néz ki mint a második képen kb. 10-20cm van pár levél azt annyi. Nem látom rajta a növekedést. A másik fele  egy fokkal jobb azok kb 40cm magasak de még az is csökött a környéken lévő 1méteresekhez képest.

Öntözgetem 3-4 naponta ilyen melegbe de nem kapnak sajnos sok vizet. Kapálgatni havonta szoktam. Permetezni 2 hetente lombtrágyát most kezdem el. 

laca5 Creative Commons License 2022.08.01 0 0 20185

A mai bosszantó élményem: feleségem kedvéért (de bennem is motoszkált, hogy milyen lehet?? Annyian savazzák, de mindenkinek is van) 2 éve ültettem egy Kardinalt, a kert legjobb, legnaposabb, legszellősebb helyére. Mindig, mindent ugyanonnan veszek már évek óta. Soha eddig nem volt tévedés, minden fajtaazonos volt. De ez most nem, már gyanús volt a bogyók hízásának lassulása... ez Csabagyöngye. Nem rossz, de van már kettő, nagyon öreg, az egyiket sikerült is megújítani, már terem is. De akkor is.... én a Kardinalt akartam kipróbálni, megkóstolni az adott körülmények és ismeretek mellett...

Teljesen megértem a bosszúságodat,  először legyen az, aminek vettem, majd én eldöntöm, hogy kell-e. 

Előzmény: Amita13 (20184)
Amita13 Creative Commons License 2022.08.01 0 1 20184

Így utólag olvasom, hogy nem nagy élmény a Teréz, amikor ezt akartam venni, a rezisztenciája érdekelt. De végül is nem bánom, hogy nem az lett. 

Előzmény: sanya1982 (20163)
Amita13 Creative Commons License 2022.08.01 0 0 20183

Köszönöm a felajánlást, de Pest sajnos eléggé kiesik. Körülnézek a környéken, hátha van itt is valakinek. 

Viszont egyre biztosabb vagyok benne, hogy az lehet, mert elsőre (két évesen) olyan hümm volt, tavaly már "na, ez érdekes lesz", idén meg félérésben kóstoltuk és ahogy írtad, alig várjuk már, hogy milyen lesz. 

(Ami még megfigyelésem: tavaly az egyik oldalon szálvesszőn termett, a másikon kisérletképp rövidcsapon volt, de ott semmi nem lett. Idén mindkét kar szálvessző, és szépen terem, elég nagy fürtöket). 

Előzmény: laca5 (20160)
zsorsz Creative Commons License 2022.08.01 0 0 20182

Juuuuheeejjjeee…Dmitrij Dmitrijevics can i call you by your firsrt name?…a soraidból ítélve származásodról nincsenek kételyein. Mond csak Dmitrij gyerekkorodban nem kínoztál állatokat?… a szomszédban volt egy ilyen debil gyerek, doktorosdit játszott a macskájukkal, mindenféle injekciókat adott neki, szegény cica úgy közlekedett, kapkodta a lábait mint a parádés ló. Te Dmitrij, figyelsz haver, figyelsz haver… szomszédokkal milyen viszonyba vagy?

Előzmény: sostakovich (20179)
sostakovich Creative Commons License 2022.08.01 -1 0 20181

vagy nem

Előzmény: Table grape (20170)
zsorsz Creative Commons License 2022.08.01 -1 1 20178

Csak gondolom, akkor az ő stilusában lesz egy-két keresetlen szava hozzánk. Alpári stílusra felkészülni!

Előzmény: van_Persil (20177)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.01 -17 2 20177

Te úriemberként fejezted ki magad ahhoz képest, amit én gondolok erröl a pimasz, senkiházi, dologtalan sz.ralakról.

Előzmény: zsorsz (20176)
zsorsz Creative Commons License 2022.08.01 -1 2 20176

Laca egy nagyon hasznos, kellemes társ, te pont ennek az ellenkezője. Csak arra akarta finoman felhívni a figyelmed hogy húzzál innen a g…be!

Előzmény: sostakovich (20175)
laca5 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 20174

Én is kiskert tulaj vagyok! Nem több. Sok az 5-8? Elülteted. Első évben életben marad. Másodikban-negyedikben (fajta és sikerfüggő) megmutatja a fajtaazonosságot. De utána még kell pár év amíg a VALÓDI tulajdonságait megismered. Kialakul az igazi íze, érésideje, terhelési és tőkeformára adott reakciója. 

Nagyon nem egyformák az évek sem, esősebb, hűvösebb, szárazabb. 

A fajtaleírások ezeket nem írják le neked vagy nem mindent. Sok esetben a reklám szagú leírás félre is vezet. 

Hirtelen nem is tudom melyik példát vegyem elő, amikor az adott fajta pár év elteltével egy teljesen más arcát kezdte el mutatni, de nem tudok választani. Biztos Neked is eszedbe jut ilyen, gondolj arra. 

Előzmény: iknalap (20173)
iknalap Creative Commons License 2022.07.31 0 0 20173

Nagyra becsülöm az elhivatottságodat és értem is, hogy egy fajta alapos kiismeréséhez ilyen sok idő kell. Ugyanakkor a számomra legfontosabb tulajdonságok már kiderültek. Én csak egy kiskerttulajdonos vagyok :-)

Előzmény: laca5 (20172)
laca5 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 20172

Kétféle út adódik. Az egyik, hogy magad tapasztalod meg a jellemzőket. Ez kb 10-15év, vagy több, de még akkor is érhet meglepetés. 

A másik lehetőség, hogy magad tapasztalod ki a helyi viszonyok között hogy viselkedik egy fajta de ehhez felasználod a mások által összegyűjtött tapasztalatokat, információkat. Pl. Fórumok, könyvek, fajtaismertetők, képek. Ez így is kb. 5-8 év de ehhez kell tudni hogy mi a neve. Anélkül csak magadra számíthatsz.

Előzmény: iknalap (20171)
iknalap Creative Commons License 2022.07.31 0 0 20171

Sejtem én, hogy nem egyszerű. Nem is fontos talán ez a fajta kérdés nálam, hiszen végül is nagyjából tudom, hogy mire képes. A név mellékes.

Előzmény: van_Persil (20145)
Table grape Creative Commons License 2022.07.31 0 0 20170

Narancsízű

Előzmény: KokoTibor (20133)
laca5 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 20169

Nem kötelező részt venni benne. Írhatsz valami mással kapcsolatban is például. Vagy nézz körül a Fórumon, hátha találsz olyan topicot ahol számodra érdekesebb téma van napirenden. 

Előzmény: sostakovich (20167)
laca5 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 20168

Kulicz Laci egyik videójában kifejezetten a Conegliano fajtával kapcsolatban elmondta, hogy már ő is át akarta oltani de egyszer valamiért csapra metszette és gyökeres fordulatot eredményezett.

Továbbá ha még fiatal a tőke és esetleg túl is terheled lehet, hogy az a baj. Abból, hogy tavaly szeptember közepére érett de idén már színes azt gondolom, hogy fiatal még. 

Előzmény: apus61 (20165)
sostakovich Creative Commons License 2022.07.31 -5 2 20167

aki egy olyan szőlőnek nem tudja a nevét ami hasonlít 100 másikhoz az örüljön hogyterem és ne nyoomoztassa mással ami sherlock holmesnak is 3 évbe kerülne

Előzmény: Maci_P (20146)
sostakovich Creative Commons License 2022.07.31 -1 0 20166

ezért kapta a nevét teréz anyáról mert az is ilyen volt...a pápuai vélemények szerint

apus61 Creative Commons License 2022.07.31 0 2 20165

Köszönöm a hozzászólást.

Én Komárom Esztergom megyében vagyok,most ott tart,hogy egy-két bogyó kezd színesedni,tavaly talán szeptember közepére volt ehető,de nem volt egy nagy szám.Lehet hogy átfogom oltani.

Előzmény: Amita13 (20153)
csereháti48 Creative Commons License 2022.07.31 0 0 20164

Talán igazad van, de én szeretem, mert nálam ez a legkésőbbi, akkor is tőkén van amikor már "semmi nincs", olyankor jó belőle csipegetni, akkor már van egy kis szine is. Nem mellesleg, nemcsak a darázs, de még a jegeső se árt neki. Ezért nálam mindig kegyelemben részesül.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!