"Egy nemzet nincs megalázva azzal, hogy legyőzték, vagy ha aláírt - késsel a torkán - egy végzetes békeszerződést. Becstelenné válik azonban, ha nem tiltakozik, ha tönkretételéhez maga is hozzájárulását adja. Nem a vesztés a bukás, hanem a lemondás…"
(Théophile Delcassé, egykori francia külügyminiszter)
"A román hadsereg , tudta hogy nem győzhet a túlerővel szemben de hősiesen küzdött honapokon keresztül"
Te tényleg ennyire fogalmatlan vagy ?
A központi hatalmak simán bevonultak Bukarestbe, hiába épített az antant verduni erődrendszert a város köré. Még a bukaresti bisztrók sem zártak be, sörözésben közben nézegették a románok hogy hopp hirtelen bevonult az ellenség, eltűntek a mieink.
Egyedül az orosz külképviselet orosz katonái lőttek a díszmenetünkre.
Miért nem károlyival kemálozol (erre úgy 8 éve nem tudsz válaszolni)
Károlyi önként átengedte az ország felét és megtiltotta a védekezést, 1,2 millió katonát szereltetett le aminek legkevesebb harmada magyar volt.
Kun meg elvesztette a maradékot is.
Horthyn az múlt hogy lesz-e egyáltalán Magyarország. Trianonban Horthyval való megegyezés miatt visszaadtak öt megyét.
Ha ő nincs ma még legalább ennyivel kevesebb Magyarország, ha egyáltalán létezne még. Simán benne volt aa Horthy nem vállalja akkor ma úgy vagyunk mint a kurdok: 14 millióan szétszabdalva ellenséges államok között.
A románokról sok rosszat is el lehet mondani, de például nem kérdőjelezik meg a másik románságát nagyon ősszetartó nép .
Igy volt ez 1916 -ban is , a román tisztikar elfogadta , hogy az antant oldalán lépnek be a háborúba bár ök sokkal inkább szimpatizáltak a németekkel.
A román hadsereg , tudta hogy nem győzhet a túlerővel szemben de hősiesen küzdött honapokon keresztül , a román ősszefogás megvolt végig csak az ellenség volt sokkal erősebb bár hónapokig igy is feltartóztatták a németeket.
A román tankönyvek nem irnak arról hogy felfegyverezték Horthy Miklóst ilyesmivel nem illik dicskedni.
aggodom erted , mert a sarga irigyseg majbetegge fog tenni , halgass ram , nezz a tukorbe , ha besargultal irany a korhaz mert a majad kezdi felmondani a szolgalatot
"agitációs munkájának is köszönhetően a KMP ismertté és népszerűvé vált a magyarság egyes rétegeinek (elsősorban a budapesti urbánus értelmiség és a munkásság egy része) körében"
No erre akartam kilukadni!
Manapság ezt úgy hívják, hogy < 50%-kal kétharmadot szerezni.
Tudom!
A folytatás (egyelőre, de nem erre irányuló szándék nélkül) most más.
1968 hajoztam , akkor kerestem a legtobbet 23 evesen , a havi kb 1500 ment a bankba , a napi valuta meg a zsebbe , a hajon a koszt es a kabin ingyen volt
Nem igazán ismered a román történelmet , mert ha ismernéd tudnád hoghy nem a román ,, propaganda ,, szőveg amit irok.
Ja hogy nem akarom szenté avatni H. Miklóst, se egyszemélyes bübaknak kikiáltani K. Bélát vagy K.Mihályt és nem igazán látom a józan érveid inkább a prekoncepciód tünik fel nekem.
Nagyon rendes vagy hogy csak igy finoman és árnyaltan mondasz butának, hazugnak néha románnak,nagyjából ezek azok a józan érveid amelyek nagyon gyakran előjönnek , nálunk ez mocskolodásnak nevezik.
Nem voltam ott, de mivel minden dokumentum ezt állítja, így a történet tényszerűsége 99,99%-os. Az összeköttetést még szigorúbb feltételek mellett is meg tudják szervezni, nem olyan laza körülmények között, amelyek abban az időkben uralkodtak a magyar börtönökben. Nem mellesleg a szocdemek kormányon voltak, ami mégjobban megkönnyítette a szervezkedést. Ha ezt nehéz belátnod, akkor nem tudok rajtad segíteni...
"Letartóztatták, megkínozták, addigra azonban – az orosz kommunista párt által pénzelt – agitációs munkájának is köszönhetően a KMP ismertté és népszerűvé vált a magyarság egyes rétegeinek (elsősorban a budapesti urbánus értelmiség és a munkásság egy része) körében. A fogságban folytatta a szervezőmunkát, előkészítette a Magyarországi Szociáldemokrata Párttal (MSZDP) való egyesülést."
Ha még mindig nem lennél képben, Kun 1918. novemberében megalakította a kommunista pártot, még lapjuk is volt a "Vörös Újság", amiben szintén tudták szédíteni a közérdeműt...