Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Biztos többen is ki fognak nevetni de én ma este beüzemeltem a party üstöt a Magyar Kajszi alatt. Kb 6m átmérőjű a fa és olyan 4-5m magas. Hibátlan virágzás. A kémény csövet elfektettem 30 fokra és kivezettem a fa alól hogy ne perzselje le. A kondér feltöltve vízzel. Valamennyit remélem segít mert 3 éve volt utóljára bőséges termés és most is simán lehetne. Ha. Nem lenne a mai ha.
Még éjjel kettőkor teszek a tűzre, de a víz már most is forró. Meglátom. Ha érdekel valakit, beszámolok. Szél semmi. Korábbi években a fagyos éjjel mindig széllel jött, de most nem. Hátha. Vagy lesz egy leperzselt sáv a fán, vagy lesz egy sáv amin megmarad a termés. Legrosszabb esetben buktam egy vödör tuskót. Hajnalra itt minusz 3-at mondanak.
Jól teszed, nekem olyan nincs. De a -13 foknál az sem segített volna. Jövőre körberakom fagyvédelmi gyertyákkal és lesz 1000 forint/kg önköltségi áron saját kajszim;D
Kilenc nappal ezelőtt, amikor a kajszi virágozni kezdett, és járták a méhek, megnéztem néhány virág belsejét. Pici, fekete élőlényt véltem felfedezni a bibe és a porzók között. Szárnyatlan volt, kissé talán fényes is, de nem láttam mozogni. Nem nézegettem tovább.
Ma (20220403) levettem néhány kajszi virágot. Némelyik könnyedén a kezemben maradt, másokat erőszakkal tudtam csak letépni. Utóbbiban általában ép bibét találtam, de akadt köztük olyan, ahol a bibe és a porzó között élőlény lapult. Már megsértette a bibe oldalát. Mire kihámoztam, megszökött (elejtettem).
Viszont a könnyen "leeső" virágokban (amiben persze egyetlen ép bibét se találtam!) szinte mindegyikben ott láttam ugyanazt a kártevőt. Ezek is elég hamar odébbálltak, de végül sikerült lefényképezni. Keresgéltem a neten, de nem bukkantam nyomára.
Mi lehet ez? Hártyás szárnyai vannak és olyan furcsa fejformája. Nem ugrott, nem repült, csak "odébb" mászott.
Több előrejelzést néztem, olyan -3-at ír felénk, érdekességképpen írtam pár napja, hogy esetleg lesz szél éjjel, talán igazam lesz, olyan 6-7 km/h-t ír egész éjjelre most.
-3 nem kellemes ugyan, de ha a szél miatt nem megy nagyon lejjebb, még van esély hogy valami maradjon a virágokból.
Úgy kb. nulla az esély, pesszimista vagyok. Itt is -0.9 volt az alja, most köv. éjszaka simán lehet -4. Az mindent visz, kajszi, őszi. Most is csak 3.2 van és már süllyed.
nálam -0,9 volt hajnalban, 3 órán keresztül. a virágzás végénél tart a fa. ráadásul a holnap hajnal még hidegebb lehet. milyenek az esélyei szerintetek?
A Húsvét napja biztos, a dátumra nem emlékszem ennyi idő távlatából. ;) Az aranyeső (igazából európai aranyvessző, de így kevesen ismerik) teljes virágzásban volt.
Lószar időjárás hozza a megszokott formáját. irágzó fákra ilyen idő…nooormális? Elöre borítékolom, eperérés - rohasztó eső, cseresznyeérés és minden gyümölcséréskor rohasztó eső. És jellemző erre a szemét időjárasra hogy nincs benne köszönet. Vagy szétéget mindent, nincs eső, vagy szétrohaszt mindent.