Nem akarok 5g-nál többet beletenni, nem is írtam ilyet. Ha olvastad a korábbi problémámat, akkor abból kiderül, hogy mire vagyok kíváncsi.
Mivel soha nem tudhatjuk ezredre pontosan, hogy valóságban mennyi az FG, ezért ha nem érjük el a recept szerintit, akkor vagy megakadt az erjedés, vagy ténylegesen leerjedt és az elvárás volt rossz. Szerintem elképzelhető olyan, hogy az erjesztőben sehogy sem tudjuk teljes leerjedésre bírni a sörünket (vagy már nem győzzük kivárni és palackozunk), viszont a palackban még 1-2 ezredet fog erjedni. Ekkor nem mindegy a palackozó cukor mennyisége, ehhez meg is kaptam az infót.
Felteszem akkor úgy a kérdést, hogy akinek már robbant szét "normál" üvege, az mennyi palackozó cukortól történt?
Minek akarsz egy lágerbe 5 grammnál több cukrot rakni / 0,5 liter? 21-22 °C-os kész sörbe soha nem raktam még 3-3,5 gramm cukornál többet és eszembe se jutna (ha csak nem búza, vagy valami belga sörről van szó). Cukormennyiség számításra ajánlom következő tervezőt: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Ha megy az angol, akkor javaslom a külföldi fórumokon böngészést, de olyan nincs, hogy átlagos körülmények, üvegvastagságtól függ mi mennyit bír el. A búzasörös, a csatos, vagy a tömzsi belgasörös üveg például vastagabb falú, a pezsgős üveg még masszívabb, ezek magasabb nyomást is elbírnak, mint egy nagyüzemi bolti.
1. Ok, köszi, erre még nem találtam kalkulátort, de ez az infó így elég.
2. Épp ezért írtam, hogy átlagos körülményekkel. Nem is az érdekel, hogy pontosan 8.24 gramm, hanem csak egy olyan nagyságrend, amivel már biztos vigyázni kell. Pl. ha 5g az átlagosan jó mennyiség számomra, akkor mondjuk 20g veszélyes, vagy már a 10 is az lehet? Legyen mondjuk egy teljesen leerjedt 14 °C-os láger.
Nem biztos, hogy erjed. A folyadék felszínén folyamatos a be és kioldódás, és amíg el nem ér egy egyensúlyi állapotot, inkább ki fog oldódni a CO2. Ez nem gyors folyamat. Ilyen méretekben és körülmények között ketekig eltarthat.
1. 5 ezred még nagyon sok! Egyébként meg bármelyik tervezővel kitotózhatod. Brewtoad azt mondja, hogy 50 literre 1,3 kg cukor ad 1.010-es sűrűséget. Eszerint 1.001-es sűrűséget 0,5 literhez 1,3 gramm cukorral érsz el.
2. Ezt így nem lehet megmondani. Ez függ attól hogy:
Szerintem erjed még, mert a mérésekkor megszabadítom a túlnyomástól és mindig újratermelődik.
Mindegy, tegyük fel, hogy nem erjed, mondjuk megakadt. Két kérdésem lenne akkor:
1. Hogyan lehet kiszámolni azt, hogy egy erjedésben megakadt sörnél (várt 1.015 helyett 1.020 FG) mennyi erjesztetlen cukor van palackozó cukor mennyiségre vetítve. Vagyis ha feltételezem, hogy a palackban le fog még erjedni 1.015-re, akkor a szokásos 5g/fél liter helyett mennyi cukrot kell beleraknom? Mondjuk szerintem ez még akkora különbség, hogy bőven több, mintha 5g-ot raknék bele palackonként. De mondjuk legyen a kérdés az, hogy 0.001-es csökkenés hány grammnak megfelelő bubit generál (fél literes üvegben), ha így érthetőbb?
2. Kb. mennyi palackozó cukor tud egy átlagos fél literes palackban szétrobbanást okozni?
Általában egy búzasörnél, pl. 20 °C-on érlelve, mennyi ideig tart a főerjedési idő? Az előbb olvastam egy régebbi hozzászólásban, hogy a főerjedés után fel kell emelni a hőmérsékletet egy kicsit, hogy megjelenjen kicsit erőteljesebben az iso-amyl acetat, azaz a "banános" észter. Persze nem akarok "banánbombát" készíteni, hanem egy finom szegfűszeg és banán íz egyensúlyt létrehozni a búzasörömben.
Sziasztok! Búza sörhöz malátánál mekkora %-ba lehet rizspelyhet adni és mikor kell , mehet a cefrézésnél is vagy a máslásnál kell összekeverjem a malátával ? Válaszokat előre köszönöm ! :)
A Brewer's friend progija figyelembe veszi a cefrézési hőmérsékletet. Ez mondjuk csak egylépcsős cefrézéssel tud számolni.
Én főzésnél végig szoktam csinálni a teljes infúziós programot, de (hacsak el nem cseszem) minimális az eltérés a program által megadott és a valós OG és FG értékek között. Nyilván inkább az FG csúszik el, mert nem ismeri a program az én élesztőmet, vagy nem a legideálisabb módon erjesztek, stb. De nem hiszem, hogy ezek az eltérések mérvadóak lennének. 1.017 helyett 1.020 akkora eltérés, amivel nem érdemes foglalkoznod szerintem. Ez még bőven hibahatáron belül van.
Volna egy kérdésem a sörtervező programokkal kapcsolatban.
Olvasmányaim alapján úgy tudom, hogy a cefrézési eljárás befolyásolja, hogy a sörlében mennyi erjeszthető és nem erjeszthető cukor lesz. Tehát például egy egylépcsős infúziós eljárásnál a 65°C-os cefrézés nem ugyanazt az eredményt adja, mint a 68°C-os. Ebből kifolyólag az FG nyilván nem lehet ugyanaz a két esetben.
Mivel az általam eddig használt és ismert sörtervezők nem kérik be ezt az adatot, így feltételezem, nem számolnak a cefrézési eljárással és hőmérsékletekkel. Tehát az általuk megadott FG érték nem feltétlenül pontos, gondolom egy középérték lehet.
Kérdéseim:
- A gondolat menet jó-e?
- Ha igen, mekkora eltérés lehet a tényleges és a kalkulált FG között?
Például egyik söröm a sörtervező szerint OG 1068-ról FG 1017-ig kellet volna erjedjen, de 1020-nál nem akart lentebb menni, pedig még plusz élesztőt is kapott. Lehet-e ekkora eltérés?
- Van-e olyan sörtervező progi, amely figyelembe veszi a cefrézési eljárást is?
Köszönöm a tippet, megnéztem Acerola írásait, amik hasznosak. Mondjuk, nem értem, hogyan fertőződhetett a söröm, mert nagyon figyelek mindig a tisztaságra. Talán abban lehetett a hiba, hogy nem mostam az élesztőt, csak leöntöttem a sört a tartály alján lévő élesztőről és azzal oltottam be a következő adag italt. Most mostam az élesztőt, a leírtak szerint, remélem, így sikeres lesz a művelet. Szó esik starter készítésről, azaz, hogy ajánlott készíteni, főleg szüretelt élesztő esetén. Sosem készítettem starter-t, utána kerestem itt a fórumon, hogy pontosan hogyan is kell csinálni, de nem találtam pontos leírást, azaz, hogy mennyi malátalére, mennyi élesztőre van szükség, pl. 20 liter sör esetén és pontosan hogyan is kell szakszerűen elkészíteni.
Vagy csinálsz kandist, mint fent, vagy karamellizálsz simán. Hogy sötétedjen, csak kevés víz kell hozzá (épp ellepje, vagy annyi se) és az is elpárolog, így a válasz mindkét esetben:
Én apróra vágtam a gyömbért, úgy hogy minnél nagyobb felülete legyen de a felvágás során még ne sok lét veszítsen. Lefagyasztottam és a főerjedés után adtam a sörhöz főzés nélkül, kifőzött kaviccsal lesúlyozott komlóforraló gömmben. A mennyiséget nem tudom pontosan de kb 0,5-0,7kg/19liter.
- Gyengén komlózott pilsenibe főerjedés után raktam 1dkg/l szeletelt gyömbért amit felforraltam , majd visszahűtöttem. Finom lett , viszont intenzív volt benne a gyömbér.
- Másik verzióban 05,dkg/ liter turmixolt gyömbért felforraltam-visszahűtöttem és negyedik nap az erjedő sörléhez öntöttem. Ízlésem szerint itt lett eltalálva a gyömbér -sör arány.
Az enyém úgy készült, hogy a lereszelt gyömbért forró vízzel felengedtem. 5 perc után leszűrtem és palackozás előtt raktam sörbe. Először fecskendővel raktam egy pohárnyiba. Amikor tetszett a mennyiség azt felszoroztam a teljes adagra. Csináltam 1x-es és 2x gyömbérmennyiséggel is, hogy ha veszít idővel az erejéből még mindig jó legyen. Egyelőre jól tartja magát a gyömbér íz úgy 2 hónaposan.
saazer csinált olyan 1%-os gyömbérsört, hogy nagyon sajnáltam, hogy csak egyet adott. acerola is csinált mostanában gyömbéres-gyümölcsös sört, amiben jól eltalált volt a gyömbér. Talán, ha erre járnak, megajándékoznak a tudással!
Már jó ideje foglalkozom otthoni sörfözéssel, sok stilust kipróbáltam, a következö pedig egy gyömbéres sör lenne. A kérdésem az lenne, hogy milyen formában, mikor, és milyen mennyiséggel próbálkozzak. Nézegettem sok receptet, videót, de hátha valaki közületek próbálkozott ilyesmivel, és tudna pár jó tanácsot adni. :) Olyasmiben gondolkodom, hogy a gyömbért leturmixolom, a pépet vizzel felforralom, leszüröm, és ezt a levet adom hozzá a sörhöz..vagy forraláskor, vagy az erjesztés utolsó 5 napján.. Vélemény? :)