Szia!Szerintem dobd fel a hibiszkuszos topikba.Kíváncsi vagyok ott mit szólnak hozzá...Nekem még ez eszembe sem jutott,hogy a teából legyen hibim:-)Az ötlet tetszik,kipróbálom:-)))
Én a hibiket a lakásban teleltetem,déli ablakban.Minél világosabb annál jobb.Ha már fás szárú több éves növényről lenne szó,akkor mehetne hűvösebbre.De ez csak az én véleményem,nem értek annyira a hibikhez,inkább kérdezd a másik topikba.
Tudnátok segíteni ?: Valódi hibiszkusz teából sikerült kiszedni magokat, 1-2 nap alatt kicsíráztak vízben, pár napja elültettem, és már némelyik a föld felett van . A teleltetéssel vagyok gondban. Szobába, v. leander szerű teleltetés lenne a jobb? Köszi .Gy.
Van 2 növényem,még a Józsitól kaptam pár éve őket.2 magonc valami...Azt mondta,ha lesz rá nemesem,akkor belehet oltani őket.Csak azt felejtettem el,már akkor,hogy minek a magonca:-)))Rakok fel képet róluk,hátha valaki (Te)tudod ,hogy mik lehetnek ezek.Szokás szerint telóvan fényképezve:-(((
Akkor viszont lesz pár kisebb magonc számodra, de mivel jön már a hüvösebb, jövö tavasszal fogom egyelni öket. Sztem a látogatást is tavaszra lehetne tenni, mert már majdnem mindent betettem ugyhogy teljes a dzsungel.
Azt nem hiszem,hogy Nálad nem lenne érdekes növény számomra:-)))A trópusiak még mindig a szívem csücske:-)A citrusokkal meg csak az a baj,hogy nőnek mint a gomba,már így is alig férnek ba télen.Idén mindegyiket drasztikusan meg kell metszenem.Most,hogy lett üvegház,trópusit még rengeteget el tudok helyezni...
Tényleg közel laksz,ha meghívsz elmennék megnézni a növényeidet.Vagy Te is eljöhetnél hozzánk...Bár én egyenlőre nem tudok kimozdulni,kiskutyáim vannak,őket kell pesztrálni.Most 4 naposak,még 1 hét bezártság van:-)
köszönöm a választ. Úgy gondolod a szoktatást, hogy reggel ki, amíg szép idő van, és este be a szobába? Télen viszonylag hűvös helyen, ablak közelében, öntözést vissza kell fogni, ugye?
A pomelót, ha 20 fok körül akarod teleltetni, akkor már érdemes éjszakánként szoktatni a szobai körülményekhez, és szép lassan csökkenteni a vízadagját. Én ilyen módszerrel 15-18 fokon sikeresen teleltettem világos nappaliban.
Igaz, tavaszi a hozzászólásod, de megláttam a Pomelo nevet, nekem is vannak csemetéim, 2010 telén ültettem a magokat, szépen fejlődnek, az elmúlt télen hűvös szobában teleltek, most erre nem lesz mód. Lakásunk nem túl meleg, kb 20 fok van télen és a levegő sem száraz, maradhatnak ablak közelében a szobában? Kb. hány fokos éjszakai hőmérsékletig maradhatnak az erkélyen?
Évek óta nevelek egy acaciat, tüskés változatát. Eddig még nem hozott virágot. Kb. 1,5 m magas jelenleg. Eddig hideg szobában, pincében telelt, ahol ledopta a leveleit, tavasszal megmetszettem és nőtt szép magasra. Idén tavasszal nem vágtam le belőle, nagy cserépbe ültettem és hagytam fejlődjön, ahogy akar.
A kérdésem: védett helyen, telelhet a kertben? esetleg be kell takarni? Pincébe kell vinni?
Ahogy olvastam, sokat kibír ez a növény! Arról viszont nem olvastam, Magyarországon hol kell teleltetni.
Az elején próbáltam metszéssel visszafogni de nem nagy sikerrel.Így most csak "igazítok".A törzs az elképesztő mennyiségben ad lehámlott kérget/mint a fahély/nem olyan színű a gyümölcse mint amit feltettél hanem sima felületű mély vörös/.Ha valaki esetleg elcserélné valami Citrusfélére azt szívessen venném.De érte kellene jönni valami szállító eszközzel.Hasonló méretű mediterrán növényeim is vannak amiktől megszabadulnék.Akit érdekel keressen a Mailemen.
Szép nagy. Vastagságra nekem is hasonló, a koronája kisebb, igaz jó párszor igen erősen megmetszettem, mert még helyhiánnyal küzdöttem anno.
Most hogy nem metszem már sokkal több gyümölcsöt is hoz. Viszont ezt a nagy dézsás dolgot én nem tapasztaltam. Sokáig pár literesben volt szegény, mégis örökké termett rendesen, alig lehetett lelőni hogy ne virágozzon, most kb 16-18-as cserépben van és már 1-1,5 kilot leszedtem, a másodvirágzásból is van még egy adag, ráadásul most nekiállt megint virágozni:)
Ja és földhiány miatt elég erősen sovány homokos talajba ültettem, igaz kapott NPK-t bőségesen nyáron.
Sztem a 18 fok világos hely nem problémás neki én is ilyenen tartottam egy ideig, és nem hullatott egy levelet sem, de a másik helyen is megmarad esetleg csak pár levelet lehullajt, pusztulásra nem valószinű hogy számítani lehet, mert a sima guavénél is szívósabb és az sem egy gyenge dolog..
A szamoca-guavával csak az a baj,ha minden jól alakul és megéri a 10évet akkor egy szabályos fa lesz.méretben és kb.5kg szép mély piros terméssel de ehhez megfelelő/nagy edény/nyáron földbe sűlyesztve/és erős trágyázás meg télen világos hüvös helység és 2-3ember aki tavasszal kicipeli és ősszel becipeli egy legalább 3 méter magas teleltetőbe.A képen tavaly olyan 2,5méteres volt most /még kint/ meghaladja a 3 métert.A teleltetőbe már meggondolás tárgya,hogy érdemes e vele foglalkozni.
Két lehetőségem van. Vagy 18 fok körül a világos tetőtéri szobában a kávékkal együtt, vagy fűtés nélküli (4 - 10 fokos), nem túl világos szobában energiatakarékos "Tesco" lámpával megvilágítva a citrusokkal együtt. Tavaly a normál guava az utóbbi helyen telelt, és szinte az összes levelét ledobta, a hajtások zöme visszaszáradt.
Elég szívós növény a szamóca guave, ennek ellenére a legjobb 4(0)-15 fok között teleltetni, kevés öntözéssel.
A szívósságát azért irtam mert volt mikor 18-22 fok körül telelt régen nálam és azt sem sinylette meg, bár a radiátort ha meg tudod oldani hogy ne menjen rá közvetlen a meleg avval biztosabb a telelés. Persze ilyen hőfokon érdemes a fényt is nagyra választani, különben valószinű levelet fog dobálni. Hány fokon tartanád?