A lakás kb. 90 m2. A lehetőségekhez képest a legjobban a lakás központjában levő helyiségben raktuk le, és nappal mindig nyitva hagyjuk az összes ajtót. Estére mindig más-más helyiségbe tesszük át, körbe vándoroltatva estéről-estére a helyiségek között (még csak kedden jött meg). Szerintem nem hangos, de őszintén szólva nincs összehasonlitási alapom.
Német gyártmánynak tűnt nekem a gyártó Internetes honlapja alapján, ezért is mertem megrendelni (bár manapság már sosem lehet tudni). A készüléken levő műszaki adatlapon annyi rajt van a műszaki adatokon kivül, hogy Germany (made in nélkül).
Köszönöm. Igen, Körmend csak egy órányi útra van tőlünk.
Végleges megoldásként én is mindenképpen szellőztető rendszert szeretnék. Nagyon-nagyon mérges is voltam, hogy egyszerűen nincs olyan cég Sopronban (legalábbis én nem találtam), aki ilyet elvállalna. Sokkal szívesebben fizettem volna inkább a szellőztető rendszert. Így most elméletilag a szellőztető kiépítése után lesz egy felesleges páramentesítőm.
A gép egyébiránt jól dolgozik (kopp-kopp), naponta 15-20 liter vizet szed ki (két napja megy), ami számunkra teljesen megdöbbentő. Komoly iramban száradnak is a helyiségeink, a korábban állandóan látható pára és vízterületek eltűntek az ablakokról, sarkokról és a falfelületek is száradnak. Hamarosan hypoval lemossuk a penészt, aztán már remélem többet nem is jön vissza.
A födém komolyabb leszigetelését viszont szintén mielőbb meg kell oldani, az is biztos.
Kérdésedre válaszolva Budapesten vagyunk, de Körmenden is van kollégánk, az már nincs olyan messze Soprontól.
Remélem beválik a páramentesítő, de végleges megoldást a szellőztetésben látok. (Ui.: az említett összegből már kb. egy fél szellőztető rendszer kijött volna, nem beszélve arról, hogy csak a légbevezetők beszerelése is jelentős eredménnyel jár, ami helyiségenként kb. 15-18 ezer ft.)
Köszönöm, elteszem a kontaktot. Mivel a páramnetesítőt már megvettük 89e + kiszállítási áron, ezért először egyelőre ezzel teszünk egy kísérletet, de hosszabb távon mindenképpen Aereco-t szeretnék, lehetőleg legkésőbb jövő tavasszal/nyáron. Remélem addig a páramentesítő egymaga képes lesz megoldani a feladatot, de ha nem, akkor a szellőző projectet is előbbre kell hoznom.
Egyébként ti nem BP-en vagytok? Nem lenne az egy kicsit messze nektek (mi Sopronban vagyunk)?
Tán két hónapja lett berakva nálunk az Aereco egyik (zárható, korábban már többször citált) típusa. Az 55 nm-es lakás egyik végében lévő nagyszoba ablakába lett berakva egy darab. Korábban ebben a szobában vetette meg lábát a penész.
Nos, kb két hónap működés van a hátunk mögött - és bár brutál hidegek ugye nem voltak kint - és eddig szerintem alapvetően kellemes klíma uralkodik a lakásban. Vettem egy páratart. mérőt is, 55 környékén van jobbára, néha van, hogy 62. Ugyanannyit szellőztetük mint eddig bármikor (két kisgyerek, tehát nem sokat:) és eleddig penésznek nyoma sincs hál' istennek.
A lakás másik végén lévő hálószobában persze reggelente azért van víz (roló-két függöny "szigetel" belülről), de talán ez betudható a gyenge ablaknak. Penészesedés itt sincs eddig, páratart. legmagasabb mért értéke itt is 62 vol.
Akik nálunk szerelték be kulturált, tiszta és tisztességes munkát végeztek. Utólag persze azt mondom, hogy egy gyakorlott ember által otthon is kivitelezhető szerelésről van szó. Korábban leírtam, hogy ők kik, náluk tehetsze esetleg próbát, ha más szakemberek "nem akarnak dolgozni"
Egyszóval eleddig pozitív tapasztalatok. Tavaly ilyenkor már szerintem túl voltam az első hipós penészpusztításon...
Én mindenképpen Aereco rendszert szeretnék, de egyszerűen a soproni cégek akiknek irtam még csak nem is válaszoltak. Valószinűleg megveszem az ablakokra a légbeejtőket és megpróbálom saját magam felszerelni, a fürdőben pedig kialakitom valahogy az elszivót. Az ajtók alatt nálunk mindenhol van kb. 2-3 centis rés (nem szereltem fel a küszöböket).
Viszont amig ezt meg tudom oldani, addig járatom azúj páramentesitőt. Nálunk nagyon durván penészes minden, kiváncsi vagyok a párátlanitó, és majd a szellőző hatékonyságára (ha meg tudom csinálnisajátmagam).
Egyik ismerősöm is (fa ablakok mellett) állandóan vizesedéssel küszködtek, az ablakokon és külső falaknál a padlószinten állandóan folyt a viz.. Szellőztettek agyba főbe de ez nem igazán segített, csak rövid ideig tartó megoldás volt. Egy épitész ismerősük megállapitotta, hogy a magas a pára a lakásban, ezen csak a szigetelés segit na meg a túlfűtés Ezzel garantáltan megszűnik a vizesedés. Tavasszal szigeteltek és télen újra vizesedtek!!. Végső elkeseredésükben vettek egy párátlanitó készikészüléket és azt nyüstölik elég jó erdménnyel. Végleges megoldásként egy szellőztető rendszeren gondolkodnak, de nem igazán találtak még szakembert aki megtervezné.
A történet végéhez hozzáfűzném, hogy én is hasonló cipőben jártam, de nekem a házam nincs leszigetelve ezt később tervezem. Már jó egy éve nálam egy páraszabályzott szellőztető rendszer müködik nagy-nagy megelégedéssel..
Sajnos nem nagyon ástam magam bele akkor a témába, a kivitelező meg megnyugtatott, hogy ez milyen jó kis "paplan" lesz a háznak. Utólag gondolom esetleg a nemesvakolatra lehetne egy újabb réteget ragasztani, de ilyenről még nem hallottam, hogy csinálta volna valaki.
"Vicces" lenne előről kezdeni a szigetelést, mitha pár éve nem is történt volna semmi :(
Szigetelve van a ház. Ott rontottam el szerintem, hogy hagytam magam rábeszélni az egyik oldalon csak 4 a másikon meg csak 5 cm szigetelésre. Mentségemre, ez kb. 5 éve volt, és akkor még nem nagyon beszélt szinte senki 10-15 cm-ekről.
A födém lesz még probléma, mert egy tetőtérráépítést kezdtünk (most szerkezetkész) és a födémen egyelőre csak a vasbeton gerendák közé tettünk polisztirol gyöngyös könnyűbetont a betontálca alá szigetelésnek, ez viszont úgy gondolom nagyon kevés.
Vettem egy -pár hozzászólással korábban lupo vita felhasználó által reklámozott- páramentesítő készüléket. Ma érkezett meg, megírom majd a tapasztalatokat.
Végleges megoldásnak viszont mindenképpen majd egy szellőző rendszert szeretnék. Nálunk fűtésszezonban iszonyatosan idegesítő gond a folyamatos penészedés minden helyiségben mióta minden nyílászárót kicseréltünk műanyagra :(
Nem nagyon örülök neki, hogy ez valószínűleg egy csomó plusz áramfogyasztással jár majd, de egyelőre ez tűnt a leggyorsabb megoldásnak. Sajnos egyszerűen nem találok olyan szakembert, aki Sopronban az Aereco szellőző rendszerét megtervezné és emberi áron megfelelően felszerelné. Lehet, hogy megveszem a rendszer elemeit és belevágok majd magam.
Igen okoz 1 kis dohos szagot a szekrényben, és a felső sarokban 1 pici penész volt tavaly a falon.Meg reggelre igen állot a levegő 74% a pára. Igaz Tavaly nem mértem még csak most vettem olyan hőmérő ami tuja mérni. Szellőztetéssel megy le 65-re az alatt még nem volt. A fűtés cserépkályha amit nem a szobából fűtünk. A szoba 38-as fal 3 éve épült, tehát a vízszigetelése biztos jó. A falak szárazak. A virágok okozhatják ezt? 6 cserép van bent és nem olyan nagyok. Ezért gondoltam egy aránylag kis teljesítményű párátlanítóra. A tabletta szedett össze vizet mindig elég sokat. Az ablak nem párásodik 1.1 hőértékű.
Csak ez "örök életű" vagyis felforralod pl. nyáron a maradék tábortűzön (így occó), elforralja a vizet és láss csodát mehet újból, mert kikristályosodik. ;-)
A helyzet az, hogy mindennek megvan a maga helye és szerepe.
Kálcium-kloridot nem tennék egy most, frissen épített haázba, ahol "ömlik a víz a falon".
De nekem a szekrénybe, a gardrobba tökéletes, amióta betettem, megszünt a ruhák dohos szaga.
Szobába nem veszem hasznát, oda jobb, amit Te javasoltál, de még inkább a szellőztetés. ;-)
Az elektromos hűtve szárító párátlanítók napi 4-5 Litert is kiszednek szoba hőmérsékleten és még az is kevés, sokszor.
kb. 24h*0,3kW = 7.2kWh * 50Ft. = 360Ft. -ért 4-5 Liter kondenzátum aki kiönthető bárhova hisz tiszta víz. (<- És kizárt hogy non-stop menjen egész nap, inkább Ki-Be kapcsol mint egy hűtőszekrény vagy kazán)
Ha mondjuk 1kg Kalcium-klorid 1kg légnedvességet megköt akkor napi 5kg generál 10kg szennyvizet.
Van valakinek adata mennyi vizet tud kiszedni és szárítható-e gazdaságosan?
A PICK-nél silica gel-t használtunk szárításra, de azt is gázzal előállított gőzzel kellett regenerálni. Porlodott és szerintem iszonyú munkás dolog.
Ma a metroban jartam, utszorasra so't ugye mar nem arulhatnak, es nem talaltam meg mi van a "bio utszoro so" zacskojaban (osszetetel); de ott is hermetikus zarast meg folyosodast emlegettek. Az a'ra't nem neztem.
Az áruház megvan köszi majd utána nézek. Ilyen zacsiban ami a fotón van, jégmentesítő felirattal? Gondolom nagy kiszerelésben olcsóbb viszont légmentesen lezárva kell tárolni mert felveszi a párát és éltaknyosodik:-)