olympus xa-t szivesen tudok kolcsonadni kiprobalni aztan meglatod mennyire all kezre, sztem ha megtetszik vateran lehet lelni (de erdemes a simat venni, xa4-et meg sztem nem fox kapni csak ebayon, arany aron).
Köszönöm Urak! Nézegetem az említett gépeket. Az olympus xa -a leírások alapján elég ideális, viszont nem teszik. Persze kézbe fogva lehet, hogy van benne életérzés, képeken nézve nekem nincs.
A Pentax auto 110 tetszik, de ahogy nézem, a bele való pocket filmmel nincs elárasztva a piac.
...és ami még eszembe jutott: Zeiss Ikon Contessa. A többi '50-60-as évekbeli géppel ellentétben összecsukva tényleg nem nagy, zsebben lefér becsukott ajtóval. Az enyémnek a fénymérője még így, 60-év múlva is pontos.
Ha zsebbevaló gépet keresek akkor így hirtelen: Konica Auto S3, Minolta 7S II, Olympus 35RC... Ezeket használom és csak jókat tudok róluk mondani. Bár a szó valós értelmében zsebbe nem igazán férnek, ennek a kritériumnak talán csak az Oly XA felel meg. De ez is jó masina, szerintem jól használható. Az XA4-et is csak ajánlani tudom, penge képpel, kirándulós-tájfotózós 28-as obival.
18x24-es távmérős gépet talán csak a Ducati készített 'Sogno' néven. Cserélhető objektíves, az ára $1000-1500-tól felfelé... Asszem a Leica-nak is volt 18x24-es váza de csak prototípus szintjén.
Van itthon néhány 18x24-es gépem de a legtöbb saccolós vagy AF. Ha half-frame-ben gondolkodsz akkor a Robot gépeit csak ajánlani tudom. Nagyon finom kis műszerek. Ha lesz némi időm töltök fel velük készült képeket.
nem tom, van egy pen f a soosnal de obi-t nem lattam.
ilyen zsebgepes tema mindig elojon, ha kicsi kell akkor pl az olympus xa-t erdemes nezni, tavmeros, 35mm-es obival, felautomata mukodes, nem kell kupakkal vacakolni (viszont a tobbi xa-val nem bajlodnek azok nem olyan jok mint az elso, talan az xa4 ami 28mm-es nagylatos, de az sem tavmeros).
Rátaláltam a használati utasítására, mielőtt rákérdeztem, de nem bírtam felfogni. A topikba is visszaolvastam kicsit, látom, hogy más is keresi a zsebbe valót. Vannak különben távmérős gépeim, csak vagy nagy, vagy egyéb okból nem érzem jónak.
18 x 24 mm es (felezős) formátumú gépből van távmérős?
hat valoban nem sokat tud, olvasd el a hasznalatijat (ha nem megy a nemet akkor tekerj az angolhoz;)
a b-nel full appertura, oszt kinyitja ameddig nyomod. a skala meg a vakuzashoz valo. talan lehet valamit kinlodni vele ha nem a-ban hasznalod, de inkabb szerezz egy felautamata vagy teljesen manualis gepet, eleg sok ilyesmi van.
Értrem, köszi. Illetve mégsem egészen, mert ha teljesen automata, akkor minek vannak azon a belső gyűrűn rekeszértékek? Vagy azokra nem is lehet állítani, csak minta? Illetve miért van az 5,6 blendenyílásnál a vaku (villám) jel?
Nekem van ilyen masinam: ez egy teljesen automata gep, csak a tavolsagot tudod beallitani. A zaridot, blendet nem tudod befolyasolni, az 'A' betu az 'automatic' uzemmodot takarja . Van rajta 'B' ido is. Kivitelre amugy eleg vacak gep...
Láttam ma valaki leütött a Vaterán egy Voigtlander VF 135 -ös gépet. Gratula hozzá, ha itt van az illető.
Próbálom megérteni a gép működését, de nem megy. Ha jól nézem, időt nem lehet állítani rajta, tehát feltételezem, hogy reksz előválasztásos időautomata. Ez oké is lenne, de az alján a látom, hogy a (valószínűleg) rekesz állítására szolgáló gyűrűn van "A" állás, tehát a rekeszt is be tudja magának állítani? Ezt valamiért nem gondolom, és további zavart okoz bennem, hogy ugyanezen tekerőn van "B" állás, ami meg végtelen idő. De akkor mi van a rekesszel, ha végtelen az idő. No meg van vaku jel is, ez meg aztán több a soknál. A vaku jel "normális" gépen szintén az időállító skálán található.
Szóval segítséget kérek, hogy is működik ez a technika, milyen üzemmódok vannak rajta?