Természetesen nagyon szívesen küldöm az oltóanyagot, csak gondoltam megosztom veled a tapasztalataimat. 2011. nyarán írtam róla egy-két mondatot.
Hogy miért tartok belőle? Választékot bővíteni. :-) Őszintén szólva elfér, aztán ha nagyon megunom, akkor talán lecserélem valami másra. A Saszla így járt...
Az egyik Suvenír is erre a sorsra jut tavasszal.
Az ajánlással bajban vagyok, mert nem nagyon szoktam feljegyezni, hogy melyik a fagytűrő és melyik, mikor terem, és melyik mennyire kényes (csak egy-két fajtánál jegyeztem meg a nyavalyaérzékenységet, amelyiknél szembetűnő és mindig visszatér). Sajnos most így hirtelen nem tudok erre a kérdésedre válaszolni. Talán ha átböngészném a kék szőlők leírásait. De hogy mikor lesz erre időm és energiám, azt nem tudom.
Igen, mindenképpen szeretnék legalább egy tőkét Moldovára átoltatni. A kérdésedből arra következtetek, hogy valami gondod van a fajtával. Mi lenne az, amiért esetleg nem javaslod? Ha nem tetszik, miért tartasz Te is belőle? Mit tudnál ajánlani helyette, ami viszonylag későn érő, nem fagyérzékeny, nem kényes kék csemegeszőlő, és finomabb nála?
Régen így csinálták, valami épület északi fala mellé téve. Ha van hűtőszekrényed, akkor sokkal jobb fóliazacskóban gumigyűrűvel lezárva, igy biztosan nem szárad ki..
Köszönöm a választ. Akkor lassan én is neki kezdek. Sajnos én gyakran jártam úgy, hogy nem az volt az oltvány fajtája, még a színe sem és csak 1-2 év múlva derült ki. A Lidi nevű szőlővel jártam így kétszer is, de most egy kedves topiktárstól végre kapok, és remélem az jó is lesz. A magnélkülinek vett fajták meg mindig igen magosak lettek :-) Nálunk nincs a közelben megbízható kertészet.
Az alanyt bármikor megmetszheted kihajtás előtt. (Ha több tőkét akarsz csinálni, akkor rántgasd le a szőlőt a fáról, bujtasd le és a felszin felett metszd 2 szemre a vesszőt/vesszőket.)
Ha nyugalomban van az oltványod, akkor elteheted egy darabkáját a szokásos módon a hűtőbe az oltás idejéig.
(Egy alkalommal novemberben vettem egy csodaszép fürt szőlőt, amin volt egy rügyes szárdarab. Eltettem és következő tavasszal zöldbe-fás oltottam. Még abban az évben ugyanolyan fürtüt hozott, élvezettel, örömmel megettem. Hiába takartam a tövet, utána minden évben visszafagyott és soha többé nem termett. 5év után átoltottam másra.)
Én pont ma vágtam vissza az átoltásra szánt tőkéimet. Cca. 20 cm-re a földtől, fűrészelés után fa géllel lekezelve. Elvileg frissen vásárolt oltvány vesszőjével is nyugodtan lehet oltani, ha megfelelő vastagságú. Főleg ha teljesen megbízol a kereskedőben, hogy valóban azt a fajtát kaptad. Nekem még nem volt rossz tapasztalatom, de többektől hallottam már hogy kavarodás történt 1-1 oltvánnyal, így az ezer százalékos bizonyosság érdekében én termő tőkéről igyekszem oltani.
Szeretném megkérdezni, hogy zöldbe fás oltáshoz kb. mikor metszitek meg az alanyt? Öreg tőkékről van szó, frissen vásárolt telken, amik felmásztak az almafák tetejéig. Több szőlő volt a fán mint alma :-).
Illetve olyat csináltatok-e, hogy a frissen vásárolt oltványról levágtatok egy szemnyit, és azt oltottátok?
Mindenki számára „türelmes” tavasz várást kívánok. Már én is alig várom, hogy átolthassam két öregebb tőkémet. Az egyiket Moldovára, a másikat Attillára szeretném átoltani, csak nekem ezekből a fajtákból nincsen oltóvesszőm. Örömmel venném, ha valaki tudna küldeni néhány Moldova, illetve Atiila oltóvesszőt, amit előre is megköszönök.
Köszönöm, van. Kersától több mint 100 km-re lakom, de szívesen elmennék. Megnézném miként alakult a kertje az elmult években, és a Kőrösi Csoma emlékhelyet is.
Elnézést kérek,ha nem voltam eléggé figyelmes és a Souvenir vesszőkre céloztál. Már többször segítettél, küldtél vesszőket, egyértelmű, hogy tudok küldeni vesszőt, esetleg más fajtát is. Természetesen amit a 799 sz.alatt írtam, továbbra is fenntartom!
Nálunk a Tisza árterében van vadszőlő,és ebből mindjárt jön a kérdés is.Vajon ez az a vadszőlő ami jó alanynak?Az erejével nincs gond mert a nyárfák tetejére is felfut,aztán amikor befutja,akkor olyan lesz mint egy szőlőtakaró néha meg is öli a fát.Az erdész szerint kiirthatatlan.