Nem is kell, remélem, hogy majd szezon végén megköszönjük neki az eddigi fáradozásait és a klubért tett áldozatos munkáját, aztán mondhatja, hogy nem kapta meg a lehetőséget.
Őszintén szólva papíron ez szerintem egy felsőházi, ötödik helyre elég keret, akárhogy nézem, se a ZTE, se a Paks állománya nem erősebb és annyival nem is mélyebb, nyilván a négy nemzetköziző csapat más tészta. Mondhatnánk itt persze a Pécset, a Szegedet, a DEAC-ot, vagy nem tudom még kit, de egyszerűen ezeknél a csapatoknál elviekben mi jobbak lehetünk.
Csak ugye ez az elmélet, a gyakorlatban meg négy zakónál tartunk, ami könnyen lehet hat is, a cseresorunkban pedig Baki, Tóth és Papp is sérülésből visszatérő ember, nem is megfázásból, hanem komolyabb esetekből. Szóval az jó, hogy papíron innentől lehet csapatot csinálni, csak azt majd meglátjuk, hogy valóban mennyire lesz erre alkalmas akár Tóth, akár Papp, akár a még mindig kettős látással szenvedő Baki :)
Mindenesetre ha mindenki hozza az elvárhatót, vagy a reméltet, akkor megvagyunk, Tóth Evansszel párban megoldhatja annyira a játékszervezést, hogy Dunn tudjon pár percet pihenni és 33-34 percnél megálljon, ha mondjuk Evansnek nem megy, van a helyére más Tóth révén, illetve ami nagyon lényeges, fel tudunk rakni egy érdemi small ballt is.
Egy Dunn-Evans-Tóth-Baki-Ivosev sor például bármilyen alacsony szerkezet ellen jól nézne ki és akkor ha tartósan ezt kell nyomni, mezőnyposzton bele lehet cserélni Papp Petit, Blaskovitsot, Ivosevet vissza négyesbe és fel Hendleint, stb. Most Ádámon a sor, hogy végre érdemben is meccseljen, mert idén botrány, amit ezen a téren bemutatott. És ugye akkor mostantól nem kell végig a magas szerkezetet nyomni, csak akkor, ha működik, vagy ha a meccshelyzet úgy kívánja.
Szóval ha Tóth beválik és Papp is visszatér, akkor ez egy mennyiségben, minőségben és variálhatóságban is megfelelő keret ahhoz, hogy kijavítsuk a két hazai betlit és fussunk egy jó szezont.
Igen, Baki visszatérésével, Papp várható visszatérésével és Tóth leigazolásával tényleg szintet ugrott a keretünk, és jókor is jött nekünk ez szünet. Talán a hátunk mögött hagyjuk ezt a vesztes sorozatot, még ha most a két legnehezebb idegenbeli meccsünk is fog majd következni. Ezzel a kerettel valóban lehetnek céljaink, mert van egy papíron nagyon bomba kezdő ötösünk, és most már van egy tényleg használhatónak mondható cserepadunk is.
Úgy indult a szezon, hogy talán az öt évvel ezelőttire fog emlékeztetni, most viszont kicsit úgy tűnik, hogy a két évvel ezelőtti, "ádámtalanra". Amikor papíron brutálisan sok tehetségünk volt (Ubilla-Puljko-Benke-Hendlein-Spica, padról Fodor-Baki-Jazvin, igaz, ez már a szezon végi sor), aztán mégsem sikerült belőlük kihozni, ami bennük volt. Most is így érzem kicsit, hogy valami hiányzik, valami apróság, ami működőképessé teszi ezt az amúgy nagyon jó csapatot.
Igazából most 6-2-vel kellene állnunk a 3-4. helyen, a szünetben felfrissülni, a szezon feléig elmenni erőből megint, aztán meglátni, hogy ott vagyunk-e reálisan a top4-ben - ha igen, akkor hozni egy ötödik légióst és megcélozni valami nagyot, ha nem, akkor elfogadni, hogy a nyolcba kerülés lehet a tavaszi célunk, menedzselni a játékperceket és a hazai meccsekre koncentrálni.
Ehhez képest 4-4-gyel, óriási gödörben megyünk bele a szünetbe és maximum a játékosaink egyéni statjainak tapsolhatunk. Nem tudom, hogy mi lehet a megoldás, a rotáción kell-e módosítani (bocsánat, mármint kialakítani végre) úgy, hogy jobb szerkezeteink legyenek, de az az egy biztos, hogy Ádámnak sokkal jobban kell meccselnie, mert a tavalyi szerintem extra éve volt, az idei viszont eddig borzalom.
Azért az egy vicc, hogy nincs egy felhálózott tartalék gyűrű, és ez már nem először fordult elő. Tavaly, vagy pár éve szintén volt ilyen, hogy majd egy óráig tartott felszerelni a pótgyűrűt meg befűzni a hálót. Ez mindent elmond a "profizmusról", ami itt van.
A meccsről szinte felesleges bármit is írni, mert mindenki tudja mi a baj, látja mindenki, Spica / Ivosev kihagyott ordító ziccerei, Evans pontalansága, a végjátékok elrontása a pályán és mellette is, nem új dolgok, mindegyik előfordult mind a 4 vereségnél. 4-0 után 0-4, megyünk Szolnokra és Fehérvárra, örüljünk, ha nem csúszunk ki a 8-ból a félidőre, és mehetünk kupázni.
Két olyan meccset vesztettünk el egymás után, amelyet egyenként 15-20 ponttal kellett volna nyerni az ellenfél mutatott játéka alapján - nem értékelem túl magunkat, egyszerűen szörnyű volt a DEAC és most a ZTE is, de mindegyiket képesek voltunk elbukni. Vízválasztó lesz a Pécs elleni, ott most el se lehet mást képzelni, csak egy magabiztos győzelmet, pedig amúgy a PVSK jobb a DEAC-nál és jobb a tegnapi ZTE-nél is...
Nagy lehetőségeket hagytunk kihasználatlanul ezzel a két meccsel és bár még mindig nem féltem ezt a csapatot (most is azt mondom, hogy tehetségben top4-ben vagyunk, bárkit bárhol el tudunk kapni talán az Olajt leszámítva), most már azért ennek elég figyelmeztetésnek kell lennie - múltkor a játékosoknak kellett ráébredni dolgokra, most pedig Ádámnak. Vérlázító arról beszélni, hogy kevesen vagyunk, amikor ezt mondta el mindenki, aztán le lettünk hurrogva, hogy nem értünk hozzá, ennyi elég :) Pláne, hogy ott ül Blaskovits és Grebenár a padon, öt-öt percekre nem igaz, hogy nem lehet őket beküldeni, hogy a három magasból az egyik pihenhessen - Ivosev most sem tűnt még 100%-osnak és most már Spica is 40 percet játszott.
Én amúgy még mindig jobbnak látom a helyzetet, mint mondjuk tavaly, mert egyszerűen akkora potenciál van ebben a csapatban, ami legalább magában hordozza a lehetőséget, hogy jók leszünk, míg a tavalyiban volt négy középszer, színtelen-szagtalan légiós, akikkel kis túlzással minden győzelem erőlködős bravúr volt.
De hogy írjak pozitívat is (mert azt is tudok!): nagy öröm látni Markót, aki szerintem eddig a csapatunk legjobbja idén. A hét meccsből volt három extrája, volt kettő, amikor faultgondjai voltak, egy, amikor Szombathelyen extrán kezdett, de a csapattal együtt eltűnt egy negyed után, meg egy a MAFC ellen, amikor a gyűrű felé se engedték, ütötték-verték, a Dunn-Evans páros meg folyamatosan üresen volt. Szerintem ilyen jól utoljára abban a bizonyos első évében, meg talán a visszatérésekor néhány meccs erejéig (a nagy tavaszi meneteléskor) játszott, ez pedig nekem nagy meglepetés, az elmúlt két éve után nem számítottam erre. De nagyon jó ezt nézni :)
A másik pozitívum pedig Baki, aki szerintem érezhetően javult a DEAC ellenihez képest, bírta az iramot, szerintem egy-két meccs és 100%-os lehet, ami magával hozhat még két-három triplát, most azokkal még voltak gondjai. Aztán lehet, hogy csak én látom derűsebben az ő játékát :)