Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Eddig is így ettem, mivel nekem a hártya keserű volt, de a gyümölcshús legyen keserű-mentes, az a lényeg.
Pomelót mi simán kifejtjük a hártyáiból, kicsit macerás, de az eredmény megéri. Legalábbis nekem, aki nem szereti a keserű semmilyen formáját a citrusoknál.
Az Oroblanco-t nem tesztelték széles körben Kaliforniában. Kereskedelmi forgalomra Izraelben termesztik és Sweetie néven forgalmazzák. Kaliforniában ritkán kerül forgalomba, a grapefruittól való megkülönböztetés miatt Oroblanco aranygyümölcs (goldfruit) néven.
A másik cikk: Oroblanco (szinonímái: Jaffa Sweetie vagy Sweetie)
Kevesebb a hőigénye, mint a graprfruitnak, ezért hidegebb területeken is termeszthető.
A fotók közti szöveg: a gyümölcs elbújik a lombok közt. Az erős naptól megéghet, szinte megfő.
Szombaton jó szolgálatot tett az árnyékoló,megvédte a citrusaimat a jégtől.Az óriáscitromon már diónyiak vannak,nálam minden évben bőven terem.A kaviárcitromon még van egy duci,de már kicsik is vannak.Tavaly aug-ban maradtak rajta.Tavasszal csirketrágyával mindet megszórom.Sok virágból,sok megmarad.
Nem értem, mire mondott a Lenzi nemet? Mi volt a kérdés?
Nekem két növényem van Oroblanco/Sweetie néven, az egyik biztosan nagyméretű, édes termésű, nem grapefruit. A másik Lenzitől az Oroblanco nevű. Mindkettőnek méretes gatyával rendelkező levelei vannak, a grapefruitot személyesen még nem láttam, de úgy tudom, kis gatyás.
Kedvenc témám. :) Amúgy amikor a Lenzi saját maga azt mondja, hogy nem? (Anno ugye rákérdeztettem Tátraiékkel, aztán nem rendeltem). De aztán meggyőztetek, mégis teszek vele egy próbát. Max. ha nagyon grapefruit lesz, majd lének hasznosul. :)
Szia! Nem (még?) nem. Szépen túlélte, hogy idekerült, de egyelőre ennyi, nem is hozott új hajtást, meg virágot sem. Mondjuk egyelőre nem aggódom, mert a régebbi obovatam sem virágzott még (tavalyelőtt júliusban tavaly májusban hozott virágokat).
Oltsd be mind a négyet, aztán amelyik megragad azt megtartod és kedvedre bíbelődsz vele. Az oltás maga is egy jó játék, az eredmény pedig személyes sikered lesz.
Én nem vagyok híve a magoncok cél nélküli nevelésének. Nézz be a jofogasra, tele van citrom, mandarin, narancs magoncokkal, amiket nem oltottak be időben, nagyra nőtt, nem terem, aztán megpróbálják eladni nemesként - még véletlenül sem írják le a hirdetésben, hogy magonc - , ha nem megy, végül kipróbálják a télállóságát - finoman szólva.
Pont annyi energia egy nemes fát nevelni, mint egy magoncot, és a nemes terem.
Nemesbe könnyű belefutni: vannak helyek, ahol árulnak ilyesmit, akár személyesen akarsz belefutni, akár a neten.
Elsősorban Neked lesz türelemre szükséged, ha termést akarsz rajtuk látni, ui. a magoncok 15-20 év alatt kezdhetnek teremni, de a termés minősége, mennyisége akkor is kérdéses.
Ha ennyire nem vagy türelmes, akkor vehetsz termő citromfát, sok helyen lehet kapni kisebb-nagyobb példányt. Ez lehet termő fáról származó dugvány vagy valamilyen alany beoltva, ezek 2-4 év alatt elkezdhetnek teremni.
Magról ültettem 4 db citromfát, sok napfényt kapnak és remekül érzik magukat egyelőre de kíváncsi lennék, hogy jól vannak-e így, vagy inkább ültessem külön cserépbe őket? Nem kifejezetten célom hogy termést hozzanak mivel így is szépek, de mire lenne szükségük hozzá? Ezer kösz a válaszért!