Hali nekem megvan az eredeti
Ami sok uj benne, hogy az elejen Irulian helyett egy mentat mesel, es a Butleri Jihadtol kezdi a tortenetet.
Utana meg inkabb az van, hogy egy-ket parbeszed hosszabb, a kepeket jobban elnyujtjak. Talan az egy nagyobb jelenet meg, amikor Paul magahoz veszi az elet vizet.
A Halandók, és Halhatatlanokat kb. 3 éve vettem egy olyan "Könyvkiárusítás" feliratú borzalomban a Rákóczi térrel szemben. A Galaktika Baráti Kör számára jelentették meg 1995-ben. Elvileg nem került könyvárusi forgalomba. Akkoriban ezek az üzletek tele voltak igényes SCI-FI regényekkel, kb. 100.-Ft.-ért. Vettem ott Asimovot, Herberteket, Ph. K Dicket ...
Egy haverom a vétel másnapján elkérte, aztán elfeledkeztem róla, majd mikor rendeztem a könyveimet, akkor fedeztem fel. Most vizsgaidőszakom van, de ahogy lesz egy szabad napon elolvasom, és leírom milyen.
Antikváriumban van rá esély, állítólag a XI. kerületben van egy SCI-FI antikvárium.
A halandok es halhatatlanokon kivul megvan mindegyik! Az milyen konyv?
Be lehet szerinted valamelyik antikba szerezni? A Dosadi kiserlet is kibas***** jo!!!!!
A Duneben nekem az tetszett, ahogy pontosan meg van szerkesztve, hogy ki mit miert hogyan csinalt.
Ezt egy 1,5-2 oras filmben keptelenseg visszaadni.
Iyen modon a film annyiban tobb a konyvnel, hogy pontosan kepre viszi azt, ami olvasas kozben a szemunk elott lebeg. Ezt az adott rendezo kepi vilagaval teszi, es en nem hiszem, hogy erre Lynch volt a legmegfelelobb ember. Sokkal inkabb Terry Gilliam, vagy kivancsi vagyok mit hozott volna ki belole (kepileg) Kubrick. Vagy Greenaway. (Luc Besson, hmm?) Vagy csak nekem lebegett egesz mas kep a szemem elott.
Persze voltak a Lynch filmben nagyon fasza dolgok. Pl.: en sehogy nem tudtam elkepzelni tobb szaz meteres fergeket ahogy mozognak a homokban. Jok voltak a Bene Gesserit boszik is (Alia a legkiralyabb ahogy beszel). A Giedi Prime.
Viszont az urhalyok a Liga-henger kivetelevel csucsbenak, a diszlet a csaszar palotajaban giccses. A kiabalos fegyvert pedig nem kellett volna.
Nekem speciel tetszik a Lynch féle Dűne film /már csak a Lynch mániám miatt is/ és HANGULATILAG sokkal közelebb áll a könyv világához, mint ez a barátok közt, amit TV változatként csinyátak...
A Lynch filmben jók a karakterek /pl. a mentátok kinézete perfect!/ mégha nem is követi hűen a cselekményt; sokhelyen elvesz, néhány helyen hozzáad /pl. "kiabálós pisztoly" - nekem tetszik/.
Mindenesetre a Lynch féle "vegyvédelmi" ruhás sardaukarok /melyekhez Lynch hozzáköltötte, hogy nem levegőt lélegeznek be - ezért a védőruha/ még mindig ezerszer jobbak mint a TV verzió idétlen festőtanoncai abban a 90-es méretű "művészbarettben" én röhögnék, ha meglátnék egy ilyen elitharcost....
Nincs is sok ertelme a SW-bol konyvet irni, a Dune-bol meg filmet csinalni
Nekem csak a David Lynch fele film van meg. A Liga kuldottseg, es Alia fantasztikus, de van benne par dolog, ami hat nem jo, es nekem olvasas kozben az ugrik be kepileg. (pl. sardaukarok csucsbena, feketere mazolt vegyvedelmi ruhaban. Csak egy hegesztopaka hianyzik a kezukbol)
Az tény, hogy mind a DUNE, mind az SW háttere kidolgozott, de amíg az SW inkább akció, addig a DUNE lélektanilag, társadalmilag jobban kihangsúlyozott. Nem annyira felületes. (Hangsúlyozom, hogy az SW háttere sem gyenge! A múltkor rákerestem az SW kronológiájára is, hát nem mondom, van benne info rendesen)
Azonkívül meg bárki bármit akar írni a témában, igen szigorú megkötésekkel találja magát szemben. Nem lehet csak úgy "hozzáírogatni" a történethez
Azert mar az elso reszen (ami eleve a harmadik ugye) is latszik, hogy van mogotte egy egesz vilag. Es azt sem tudom, hogy Herbert vegiggondolta-e az egesz sorozatot amikor a Dunet irta. Gyanitom, hogy csak nagy vonalakban es ugyanez Lucasrol is elmondhato. En mindkettot szeretem. A SW-t filmnek a Dunet pedig konyvnek.
Es nagyon nem oszehasonlithato a ketto.
(Egyebkent szerintem a Dune ugy aranylik a SW-hoz mint a Stroganoff belszin a ragogumihoz :-)
off
ja, ha valakit erdekel, hogy alakult es tisztazodott le GLben az SW, annak ajanlom ezeket a linkeket:
The Star Wars: (Version 1)
When George Lucas first came up with the idea of Star Wars, he sat down and brainstormed his thoughts into a script for a movie. This was the very first draft of Star Wars that George Lucas ever wrote and it's very different from the the final version which was later to be named A New Hope. It was written in May, 1974 - three years before the release of the first Star Wars film in 1977. For those of you who take the time to read this script, you may find that some of his original ideas might show up in the next two prequel sequels.
http://www.aldera.net/scripts/SW_firstdraft.txt
The Star Wars: Adventures of the Starkiller (Version 2)
This is the second version of the Star Wars script which eventually became famous as A New Hope. It has many more similarities to the famous movie we know today than the first version, but is still far from the fourth version. This script was completed on January 28, 1975.
http://www.aldera.net/scripts/SW_seconddraft.txt
The Star Wars: From the Adventures of Luke Starkiller (Version 3)
This is the third version of the script which evolved into A New Hope. It still has many differences between the final draft. This script was finished on August 1, 1975.
http://www.aldera.net/scripts/SW_thirddraft
Star Wars: A New Hope (Version 4) - FINAL DRAFT
This is the public version of the script and the one that was used for the movie Star Wars Episode IV: A New Hope. It was finished at the end of 1975 - the movie was released in 1977.
http://www.aldera.net/scripts/SW_forthdraft.txt
ez bizony tevedes, ki volt az dolgozva mar akkor is. le lehet szolni Lucast sok mindenert, de az SW a maga teruleten legalabb olyan jo, mint a Dune. csak mas a formatum meg a cel, a Csillagok Haboruja egy (alapvetoen filmre irt) mese/mitosz. mig a Dune egy regeny.
ma az SW fontosabb, (mert akar tetszik, akar nem) sokan ebbol tanultak meg alapveto erkolcsi ertekeket, stb. az pedig, hogy szaz ev mulva melyik lesz a fontosabb a ketto kozul az mar egy masik kerdes...
"A Starwars vilaga legalabb olyan apro reszletekig kidolgozott mint a Dune "csak" a sztori es a jellemabrazolas egyszerubb."
Most! De nem mernék megesküdni, hogy a Star Wars - A New Hope forgatása idején Lucas már mindent tudott a SW univerzumról. Inkább tartom valószínűnek, hogy a SW - ANH-ot télleg összelopkodta innen-onnan, aztán a többit meg - a sikeren felbuzdulva - már egy több száz fős team dolgozta ki, persze az ő felügyelete alatt...
1. A Starwars vilaga legalabb olyan apro reszletekig kidolgozott mint a Dune "csak" a sztori es a jellemabrazolas egyszerubb.
2. Barmilyen fereg meretu csucsragadozo okologiai baromsag, ha mozog, ha tatott szajjal var. De a sci-fit nem ezert szeretjuk.
3. A Zensunni vallas a zen-buddhizmus ES a szunnita iszlam iranyzat kevereke szeretne lenni.
Szerintem sem olyan veszes a plagium (ha egyaltalan az) a SW-ban.
A kulonbseg koztuk abbol adodik, hogy a SW filmnek irodott, ezert Lucasnak nem volt lehetosege olyan melysegig kifejteni a vilagat amitol a Dune olyan jo.
A SW szuleteset ugy tudom elkepzelni, hogy Lucas csinalni akart egy utos sci-fi filmet. Az egyik legfontosabb elokep ami a szeme elott lebegett, az a Dune volt, de a szerzoi jogok, es a megfilmesites nehezsegei miatt kivette, es lebutitotta a legjobb elemeket, kicsit lopott meg innen-onnan, irt hozza egy viszonylag egyszeru sztorit, es o maga is meglepodott, hogy mekkora siker lett.
A Dune azert olyan eros, mert Herbert kihasznalta a regenyben rejlo lehetosegeket. Pontosan kidolgozta a cselekmenyt a hatterbol iranyito dolgokat. Ez az egyik legokosabban megszerkesztett regeny, amit valaha olvastam.
Egyebkent a SW legpofatlanabb nyulasa a 3. (6.) reszbol a homokban tespedo feregszaj.
Meg vicces is. Be kell latni, hogy nem tul eletkepes csucsragadozo, amelyik egesz allo nap kitatott pofaval varja, hogy taplaleka belemasszon.
Hordozó: DVD
Szinkron nyelv: Magyar / Angol (!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Felirat nyelv: Magyar
Hangformátuma: Dolby Digital 5.1 (a magyarnak is!)
Képformátuma: 2.35 : 1
Hossza: 140 ' (vagyis a moziváltozat...)
Hordozó: VHS
Szinkron nyelv: Magyar
Felirat nyelv: Nincs
Hangformátuma: Dolby Surround
Képformátuma: 1.85 : 1
Hossza: 140 '
DVD extra:
- Dolby Digital 5.1 magyar szinkron!
- Jelenetek közvetlen elérése
- Interaktív menük
- Eredeti filmel?zetes
- Produkciós információk
- Szerepl?k és a stáb bemutatása
- Interkúk Frank Herbert-tel és David Lynch-csel
- David Lynch és a D?ne verziók
Szerintem sincs szó a Dűne univerzum koppintásáról a SW esetében.
Az SW fogatókönyve /ill. storyja/ leginkább a fantasyirodalom alapmozzanatait /árvagyerek aki tud varázsolni, gonosz varászló(k), a gonosz fekete erődje, nagypofájú "varázstalan" utitárs /elf aki lehet Han Solo is/, Nagy brutális lények /Rancor/, mitikus lovagok /jedik/ jó, és rossz harca, 1 dimonziós karakterek/egészíti ki a kor /70-es évek/ DIVATOS űrhajós lövöldözős B filmek kellékeivel.
Sikerrecept, de az egysíkú /bár kellemes/ SW storynak köze nincs a bonyolult, és kidolgozott hátterű (elég ha a vallásokat megnézed: zenszunita-a zen butthizmus utóda, orániai katolikus - a kereszténység utóda, a nyelvezet a hatalmi struktúra pedig az ottomán birodalomra illetve az arab/muszlim világra emlékeztet - a földről való kirajzást követően, mintegy 10.000 évvel objektív következtetésnek tűnik a földi hitélet ilyen keveredése/továbbélése), sokszálon futó, a történelmi regények mélységében megjelenített /pl. Elátkozott Királyok - hatalmi harc elemei .../ regény ... a világiraodalom nagyjai közt lenne a helye /pl. az Alapítványokkal együtt/
Mai szemmel regimodi harci kultura korszeru eszkozokkel: kesek, testpajzs < fenykard
Fejlettsegben a fentiekhez hasonlo tarsadalmi rend: feudalis csaszarsag < abszolutista csaszarsag
Kulonos "szektak" kozeppontban az emberi kepessegek kiaknazasaval: Bene Gesserit < Jedi
Stb.
Persze ezeket nem a duneben lattuk eloszor, de asszem Herbert volt az elso, aki ezekbol sci-fi-t gyurt. Lucas meg meglovagolva a hetvenes sci-fi oruletet osszelopkodott egy eladhato anyagot, es gyorsan filmet csinalt belole.
Szo se rola, az o vilaga is eleg kidolgozott lett, de az eredetiseg nagyon messze all tole.
Tessék?? Mit lopott a SW-hoz? Miért, lopott?
Fel nem merült bennem. A SW története annyira egysíkú, és annyira régi toposzokból van összeszedve, hogy a D?néb?l nem is kellett semmit csemegézni már. Állítólag Kuroswának van egy '50-'60-as években készült A rejtett er?d (?) c. filmje, ami igen er?sen a SW New Hope története.
De olyan azonosságok, mint az ismeretlen szül? (Jessica-Luke-Leia), sivatagbolyó (Arrakis-Tattooine), birodalmi gárdisták - sardaukauradok inkább rég ismert irodalmi fordulatok, mintsem másolás eredményei.
Vegre megtataltam a ezt a topikot is.
Megprobaltam vegigolvasni, de tul hosszu volt.
Szeretnek bedobni par temat, amin lehet ragodni.
Az elso: erdemes lenne osszeszedni, hogy George Lucas mit lopott a Dunebol a Star Wars sorozathoz (ami inkabb fantasy, mintsem science fiction), ill. a maradekot honnan nyulta.
Sok SW rajongo fog csalodni a kis kedvenceben.
Hallottatok mar valamit arrol, amit Brian Herbert es a kokler Kevin J. irt a Dune Atreides hazban, hogy allitolag Frank Herbert irt meg egy Dune 7et halala elott? Mer ha igen arra kivancsi lennek, hogy van -e mar rola valami info... Egyebkent Kevin J Andersonnak nem kellett volna belefirkantania a Dune vilagaba... Tompitja Frank Herbert zsenialitasat... Az a szajbaragos stilus, kb mint a mesekonyvekben...
BUÉK!
Eddig csak olvasgattam a topikot, de most izgi lett!
A f451.host.sk tényleg tartalmaz szép regényeket, tölt is, csak aztán sérülésre hivatkozva nem tud kicsomagolni!
Ha tudtok akkor dobjatok meg egy listával vagy címmel, ahonnan elérhetőek a Dűne kötetek!! Az angol nálam is jó!
Ha valaki nem sajnálja az időt, a zip-eket is szívesen fogadom! Előre is köszönettele:
gazsur