Utalások: azt a rendőrfőnököt(Bannerman sheriff), aki a Holtsávban kéri a főszereplő segítségét egy sorozatgyilkos elfogásához, később Cujo öli meg, és az ő helyére érkezik az a rendőrfőnök, aki a Hasznos holmikban a főszereplő.
"Amúgy tényleg nagyon jók a keresztbeutalások... az Álattemetőben is mondták, hogy vmikor találtak egy ikertestvér-maradványt egy fejben (-> Halálos árnyék)"
Az Állattemetőben megemlítenek egy bizonyos kutyát is, aki megveszett és 4 embert ölt meg.
De a legnagyobb utalás maga Alan Pangborn, aki egyszerre főszereplője a Halálos Árnyéknak is, meg a Hasznos Holmiknak is.
A Ragyogás - a legjobb! Filmen nem láttam, de vadászom rá. Egyszerűen zseniálisnak találom!
Állattemető - Nemrég olvastam, nagyon brutális! a befejezése is "állat" - szinte tökéletes. Ha nagyon muszáj rangsorolni, akkor második ;)
Rémültet a sivatagban - az első King regény, amit olvastam. Lenyűgöző... szintén dobogós. A Rendcsinálók már jóval gyengébb, bár még mindig nem rossz.
A Rémkoppantók - ez is az egyik kedvenc. Ezt filmen láttam először, és szerintem az is jó lett! Persze nem adhatja vissza a könyvet... Roberta ahogy lassan átalakul zombivá, legalábbis borzalmas volt...
Halálos árnyék - Múlt héten futottam össze vele, nem bántam meg a találkozót. Bár sokszor meglehetősen átlátszóan csigázza az érdeklődést (a verebek szerepe, stb), azért nagyon tetszett...
Tűzgyújtó - ez is király!
Amik kevésbé jöttek be:
Carrie - nagyon jó alapgondolatok, de úgy érzem, többet is ki lehetett (ki kellett?) volna hozni belőle
Cujo - nem értem, a legtöbben odavannak tőle, de nekem nem üti meg a fentebb felsoroltak színvonalát, egyszerűen... nem tudom, miért :)
A sárkány szeme - Ez az egyetlen fantasy amit tőle olvastam, nem igazán ragadott meg :(
Bilincsben - talán ez tetszett a legkevésbé. Ahogy négy-öt hangon beszélget saját magával... King élvezettel taglalja, hogy hogy marcangolja fel a néhai Princ Gerald-ot, de ez kb minden :))) persze van sok jó része azért :)
...azt hiszem, ennyit olvastam. A Langoliereket meg filmen láttam, az is tetszett... könyvben még nem olastam. Amit nagyon hiányolok : Nem jön a szememre álom, AZ (csak a film első részét láttam, nagyon régen...), Holtsáv...
Amúgy tényleg nagyon jók a keresztbeutalások... az Álattemetőben is mondták, hogy vmikor találtak egy ikertestvér-maradványt egy fejben (-> Halálos árnyék), a "Bilincsben" -ben meg Alan Pangborn-ra utalnak vissza (->ugyanoda), meg persze akad még... no és ugye mindig Maine :-)
Nos, nekem 1992-ben a Tortúra volt a kezdet, azóta megszállott King-fan vagyok :)
Minden Mo.-on megjelent művét olvastam, és a film-adaptációk nagy részét is láttam.
A könyvek közül abszolút kedvencem a Setét Torony regény-folyam, amin King 1970 óta dolgozik kisebb-, de főleg nagyobb megszakításokkal. Szerintem ez élete főműve, de legalábbis végigvonul munkásságán, sok szálon kapcsolódva más műveihez.
Vaj, igen ;-) könyvről-könyvre egyre érdekesebb a történet, egyre többet tudunk meg Gileádi Roland múltjáról.
A 4.kötetben, a visszaemlékezés Susan-ra fantasztikus, ennél szebb (szerelmi)történetet (King-től is) ritkán olvasni. A megjelenített világ annyira elevenen él bennem, mintha ott lettem volna, nagyon tetszett.
Kedvencem még A halálsoron (filmen is), Tortúra, A rémkoppantók, filmen meg AZ, A remény rabjai, Végítélet, Carrie, stb.
Amúgy meg minden írását szeretem, persze vannak gyengébbek is (pl.A rendcsinálók),
de azok főleg a sztori miatt haloványabbak, King király :) stílusa akkor is bennük van.
Csináltam egy bibliográfiát a hivatalos King-site segítségével, a magyar megjelenésekkel kiegészítve:
(ha hiányos, várom a kiegészítéseket!)
Regények:
CARRIE, l974; Carrie/A boszorkánylány (2 verzióban jelent meg)
SALEM'S LOT, l975; Borzalmak városa THE SHINING, l977; A ragyogás THE STAND, l978; Végítélet (Mo.-on csak filmen!-sajnos)
THE DEAD ZONE, l979; A holtsáv FIRESTARTER, l980; A tűzgyújtó CUJO, l98l; Cujo THE DARK TOWER-THE GUNSLINGER, l982; A Setét Torony I.-A harcos CHRISTINE, l983; Christine PET SEMATARY, l983; Állattemető THE TALISMAN, l984; A Talizmán (Peter Straubbal) IT, l986; AZ I-II. THE EYES OF THE DRAGON, 1987; A Sárkány szeme/A szem (2 verzióban jelent meg)
MISERY, l987; Tortúra THE DARK TOWER: THE DRAWING OF THE THREE, l987; A Setét Torony II.-A hármak elhívatása TOMMYKNOCKERS, l987; A rémkoppantók THE DARK HALF, l989; Halálos árnyék THE STAND, THE COMPLETE AND UNCUT EDITION, l990;
THE WASTE LANDS, l99l; A Setét Torony III.-Puszta földek NEEDFUL THINGS, l99l; Hasznos holmik GERALD'S GAME, l992; Bilincsben DOLORES CLAIBORNE, l992; Dolores INSOMNIA, l994; Nem jön szememre álom ROSE MADDER, l995; A két Rose DESPERATION, l996; Rémület a sivatagban THE DARK TOWER: WIZARD & GLASS, 1997; A Setét Torony IV.-Varázsló és üveg BAG OF BONES, 1998; Tóparti kísértetek THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON, 1999; Tom Gordon, segíts! DREAMCATCHER, 2001
Novellagyűjtemények, egyéb:
NIGHT SHIFT, l978; Éjszakai műszak DANSE MACABRE, l980, non-fiction work on horror in the media;
CREEPSHOW, a comic book adaptation of the screenplay by Stephen King, l982;
DIFFERENT SEASONS, l982, négy kisregény; A remény rabjai THE PLANT, self-published, on-going work, published in limited editions, l983, l984;
CYCLE OF THE WEREWOLF, illustrated by Berni Wrightson, Land of Enchantment, l984 and also published as a trade paperback by NAL, l985;
SKELETON CREW, a collection of short stories, l985; Világnagy strand MY PRETTY PONY, illustrated by Barbara Kruger, a short story published in limited edition by Library Fellows of the Whitney Museum of American Art, New York, NY, l988 and also in oversized paperback by Knopf/Whitney in l989;
DOLAN'S CADILLAC, a short story published in limited edition by Lord John Press, l989;
FOUR PAST MIDNIGHT, l990, négy kisregény; A Napkutya + Titkos ablak, titkos kert (két kötetben jelent meg)
NIGHTMARES AND DREAMSCAPES, novellagyűjtemény, l993; Rémálmok és lidércek THE GREEN MILE, l996; A halálsoron 1-6. (Mo.-on is 6 kötetben jelent meg, időben csúsztatott kiadásokkal, kb.2 havonta)
SIX STORIES, a limited edition collection of short stories, 1997;
STORM OF THE CENTURY, screenplay, 1999; Az évszázad vihara (Mo.-on csak filmen)
HEARTS IN ATLANTIS, 1999; Atlantisz gyermekei RIDING THE BULLET, online publication, 2000;
ON WRITING, 2000
"Richard Bachman" néven:
RAGE, l977;
THE LONG WALK, l979;
ROADWORK, l98l;
THE RUNNING MAN, l982; Menekülő ember (Mo.-on csak filmen, Arnie-val)
THINNER, l984; Sorvadj el! THE REGULATORS, l996; A rendcsinálók
A Halalsoront en nem olvastam, csak filmben lattam, es nekem nagyon bejott.
A Vegitelet is tetszett filmen, de konyvben sokkal jobb, csak baromi hosszu:)
Jaja, Remény rabjai nálam alapfilm, Halálsoront nem láttam, amúgy meg csak rossz filmeket. Szóval volt ebben a filmben is pl. az a reklám ami ment a tévében, meg mindneféle zeneszámok, azoknak is tök nagy jelentősége szokott lenni a King könyvekben, és amit a szereplők gondolnak, azt itt ki kell mondatni velük. Én biztos nem jelentkeznék, ha forgatókönyvet kéne írni egy King műből. :))
Pontosan.
Rendkívül fontosak a figurák belső történései, amit nagyon nehéz visszaadni a film eszközeivel.
Egy King-megfilmesítés akkor működik, ha valamennyit át tud hozni ebből, valamint abból a hangulatból, amit a szavakkal alkot az író.
A remény rabjai sztem ezért sikerült jól.
Valaki írta lentebb, hogy King művei igazából nem a horror, hanem a pszichoakármi kategóriájába tartoznak, és ezt filmen tényleg nem lehet megvalósítani. Mondjuk a tegnapi részbe is próbálták a hangulatot átsugározni, de mégsem.
A tegnap kezdodott sorozat (Az evszazad vihara) szerintem 6 reszes lesz, mivel a videotekakban 3 kb. 1.5 oras reszben lehetett kivenni a filmet.
Magyarul meg nem jelent konyvek (fejbol irom, ugyhogy nem lesz teljes a lista):
Stand (1978) - Vegitelet
The Long Walk (as Richard Bachman)
The Storm Of The Century - Az evszazad vihara
On Writing / A Memoir Of The Craft (2000)
Dreamcatcher (2001)
S azt tudja vajon valaki, aki nálam jobban ismeri Kinget, hogy vajon hény könyve lehet, ami nincs még lefordítva ?
Egyébként az "AZ" Gonosz címmel található meg filmen (úgy emléxem) és az tetszett benne, hogy szerintem tök jól sikerült szereplőket találni mind a gyermekkkori, mind a felnőttkori részhez.
Igen, a Bilincsben érdekes lehetne filmen, bár nem tudom, hogy a sok morfondírozást hogyan lehetne jól megjeleníteni.
Ez még nem volt magyarul könyvben, tehát akkora csalódást nem okozhat. Bár ezek a King sorozatok eddig nem nagyon tetszettek. Végitélet, stb.
Egyébként állítólag már forgatják az Atlantisz gyermekeit. Remélem nagyfilmben.
Én például nagyon vevő lennék a Bilincsbenre filmben. Kegyetlen trillert lehetne csinyányi belőle.
Az? Sok éve láttam. Talán megnézem újra.
Nem láttam :-(
Bár nem szívesen nézek kedvenc könyvekből készült filmet egy-két óriási csalódás óta.
Bár az "AZ" filmfeldolgozása - sokakkal ellentétben - nekem kifejezetten tetszett. Mit gondolsz róla ?
Üdv
Atlantisz gyermekei nagyon tetszett.
Tegnap az RTL-en elindult az a King filmsorozat. Kár, hogy nem írják, hány részes.
Amikor az a sátánosember beverte a kosárlabdával a TV-t és az továbbműködött, volt egy hapsi, aki beszélt a TV-ben. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy maga King az, ma a felvételről leellenőrzöm.
Tóparti Kísértetek az újabbak közül szerintem is az egyik legjobb.
Most éppen a HAlálos Árnyékot olvasom. Nem tudom, hogy ez új, vagy régi, mert most akadtam rá, de ez is egészen jónak ígérkezik.
Mi a véleményetek az Atlantisz Gyermekeiről ???
Én King bácsitól az Állattemetőt olvastam először. Szerintem nehéz olvasmány, könyvei közül a legsúlyosabb, legnehezebb. Bár az is lehet, hogy csak túl fiatal voltam még (tizen kevés éves). Lényeg az, hogy azóta se féltem egyik könyve alatt se annyira, mint akkor. Azóta inkább izgalmasak a könyvei, mint félelmetesek. Láttam egyszer TV-ben az Állattemetők 2-t is, szerintem jó film. Talán a legjobb az ilyen Stephen Kinges filmek közül. Szerintem.
A legcsodálatosabb a Setét torony. Már milliószor leírtam, de most megint:) Az első kötetet elolvasod és semmit se értesz. Egy ködös valami az egész, csak egy massza, amit nem tudsz hova tenni. A további kötetek már úgymond szólnak valamiről, ismered a múltat valamennyire meg a jövőt is. Valahogy az jut eszembe visszagondolva rájuk, hogy "gyönyörű szép kalandregények". Az első kötet pedig egy különleges élményként maradt meg bennem. Elég nehezen olvastam, már szinte csak az tartotta bennem a reményt, hogy még soha semmilyen King-könyvben sem csalódtam. És elolvastam és utólag jöttem rá, hogy mennyire nagyon jó is az a könyv.
A legtöbb könyvének az első 100 oldala elég unalmas szerintem. Legalábbis sokszor éreztem már ezt. De aztán a folytatás mindenért kárpótol. Azt is mondhatnám, hogy szükséges rossz az a 100 oldal bevezetés, mert bár unalmas, de ettől válik a folytatás olyan kidolgozottá, hiszen az elején kapjuk meg azt a háttértudást, amire a történet folytatása épül és ami miatt a folytatást annyira képessé válunk élvezni.
Most olvastam el az Állattemetőt. (Röstellem bevallani, de kb 7-8 éve itt volt a könyvespolcunkon!) Nagyon bejött, bekerült az első 3-ba. Hogy eddig miért nem olvastam el?
A ma esti film tényleg gyenge lesz, vagy azért érdemes fennmaradni?
Igen, igen ...
Lehet, h. igazad van, igazán én arra gondoltam, hogy néhány régebbi nagyon jó és nagyon eredeti könyv (Ragyogás, Holtsáv, Az...) után volt néhány - szerintem gyengébb - alakítás. De tény, hogy az Atlantisz gyermekei nagyon ott van. Az Éjszakai műszakot nem olvastam még.
Azt nem bánom, hogy a horrorelemek kevésbé dominálnak, szerintem az általam említett három könyvben is inkább az alapötlet és a sajátos hangulata volt nagyon jó.
Üdv
SindbaD,
"De mintha újabban a mester nem lenne a régi, nem ?"
Szerintem pedig eppen hogy egyre jobb, egyre szemelyesebben es szinesebb hangvetelben ir.
Az teny, hogy mar kevesbe megy ra a horrorelemekre, viszont szinesebbek es elgondolkodtatobbak a tortenetei. Csak vesd ossze az Atlantisz Gyermekeit es az Ejszakai Muszakot, es erteni fogod, mire gondolok.
Espe,
A "Remeny rabjai" tenyleg jo. Kifelejtettem.
Elnézést az előzőért...
Üdv mindenkinek. Újabb King-rajongó a topicban :-)
Nekem a top3:
AZ
Holtsáv
Ragyogás
De ott tolong mögöttük a Nem jön álom szememre, Borzalmak városa.
Filmekkel kapcsolatban: Nekem az AZ-ból készített film nagyon tetszett. Meg a Ragyogás. Többi számomra feledhető.
De mintha újabban a mester nem lenne a régi, nem ?