Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nem ...beleugrottunk egy vállalkozásba -tök más- , szerencsére azt eladtuk ... Most nálam is munka keresgélés van, de miután elmentem néhány helyi céghez és olyan fizetéseket mondtak hogy nem tudom sírjak e rajta vagy nevessek.
A leg gázabb a múltkor a szomszéd város ipari parkjában volt, új csarnok, Fronius orbitális gép speinkler csövekhez + pár weldi az egyéb bér gyártásokoz, meg a nagyobb gyűjtő/osztókhoz .... ajánlat: kezdő fizu bruttó 133, talán 3 hónap múlva tudnak emelni rajta 30-at .. azt is zsebbe Mondtam az embernek hogy a 3-400m-re lévő LIDL ablakán ki van téve hogy felvesznek 4 embert, árufeltöltő 190bruttó, pénztáros 230 bruttó, és akkor elvárja hogy legyen gyakorlatom, érvényes minősítésem, de még lakatos is legyek, rajzolvasásban is toppon legyek mindezt 130 bruttóér ... Mondta az ember hogy tudja .. de ő nem tud többet adni, mert nem fér bele a költségvetésbe. (kurva nagy jövője lesz így az uniós pénzből létrehozott cégnek)
Hegesztés vagy nem hegesztés, mindegy mostanság nálam csak külföld, és csak projektmunka fog játszani. Belgáknál pld 1500 euro a minimálbér, szóval képtelenség szarul keresni.
Haverok egyébként nemrég voltak a Hollandoknál (Rotterdam) egy 3 hetes projekt melón (nem tudtam menni sajna mert rohadtul köhögtem) valami silót, vagy tartályt bontottak. Lánggal, meg sarokcsiszolóval. Szállás, kaja + kb 400e nettó.
Na nekem hasonló projektmunka kéne 3-4 egy évben mint folyamatos szopás éhbérért
Profi helyre menj :-) ahol adnak pajzsot :-) (csak vicc volt)
Amúgy felénk egy csomó cégnél az iweld noredeye II-ket viszik a melósoknak. MMA-ra CO2-re teljesen jó ..olcsó, könnyű ..oké nem nagy csak normál látómezős. Melóba nem tudsz rá úgy vigyázni .. komolyan mondtam hogy erre nem vennék drágább pajzsot. Nyilván egy elit munkahely más, de egy elit munkahelyen meg tényleg adnak pajzsot
értem köszi, majd vennem kell ha felvesznek valahova, mert ami itthon van stahlwerk pajzs az kis látómezős és nem akarom itthonról elvinni mert itt is kell majd néha.
Én is szeretem a porbelest kinti melókra. (kerítés, vasalatok, pántok felhegesztése stb)
Amúgy ha pld corgonnal,meg jó minőségű huzallal számol az ember, akkor már csak 20-25%-al drágább. Co2-vel meg noname huzallal összehasonlítva viszont tényleg több mint dupla ár.
Nincs. Ha jó a pajzs akkor nincsenek hátrányai. Az alfaweld állítólag jó. A nagyképernyős GCE eclipse 3 meg a centroweld is, de az utóbbi 2 már más árkategória.
Illetve annyi hátránya lehet hogy a nagyobb lcd-nek nagyobb fogyasztása van. Alfaweldnél a napelem rész is nagyobb, de pld centroweldnél ez elég kicsi, lehet többet kell elemet cserélni.
Nem kell hozzá gáz! Viszont az elfogadható varrathoz polaritás váltás kell. Én csak ESAB huzalját próbáltam vagyis ma is azzal hegesztettem viszonylag nagy szélben, de gond nélkül ment! Szerintem messze ez a legjobb huzal.
Vékony anyagra van tervezve ez a huzal (0.8), azt hiszem az ESAB 100A-ig. Én speciel 40x40x2 zártszelvény darabokat toldottam össze nagyobb szálba. Nincs olyan erős a varrat, mint a gázos hegesztésnél, bár nekem még nem esett szét semmi. :)
Drótkefézni kell a varratot, ha nem akarod síkba visszacsiszolni.
Minden gond nélkül működni kell a pajzsnak fogyóelektródánál is.
Probeles huzalról még nem hallottam, annak milyen előnye van?
Elsőnek rendes fogyóelektródával fogom úgyis használni, co-zni csak később fogok vele, az még nem aktuális, na meg a palackra meg a többire még kicsit kell gyűjtenem.
Rendes hegesztőpajzs amit ívhegesztésnél használok co-ra is jó? Bocsi az amatőr kérdésekért :)
Hogyne, az a dynareg egy nagyon korrekt reduktor, drágább ugyan pár ezressel mint a mikyreg, na de megspóroltad a postát, meg a huzalt, szóval belefér :-)
Itt a kép meg a használati útmutató (iweld webáruházban 18.788 mondjuk ott az aluflux listaár is 179.e)
Teljesen jó az iweld pocketpower, a kisebbek se rosszak belőle (150, 170-es) csak pont ugyanannyiba kerül pld a 170-es mint a 190es. Jók még a BLM, meg az alfaweld gépei is. Pld a kis alfaweld MMA 130 nagyon tuti. Elektródás hegestésben én annyira nem vagyok otthon, de az hogy rutilos vagy bázikus az általában feladatfüggő szokott lenni, meg a méret is :-)
Itthon 2,5-es rutilost használok én is. Lincoln Omnia 46-ot (bár az épp nincs) Esab OK46.16-ot, meg ER23-at.
Vissza az alufluxra. Vékony lemezre jó lenne a 0,6-os huzal, de meg fogod szeretni mert gyors,és tiszta, így majd azzal megy a zártszelvény is, oda viszont jobb a 0,8-as. Erre a gépre rámegy a kis 10 centis dob is (0,5-1kg huzal) gy lehet azt csinálnám a helyedbe, hogy vennék egy kis dob 0,6-os, meg egy 5kg 0,8-as huzalt. (esab-ba elég drága a 0,6-os huzal) Vagy kis gyakorlással szakaszosan azért megoldható a 0,8-assal is a vékony anyag, gy akor a 0,6-ossal nem kell foglalkozni.
Maga a gép 100-105.000 (maxx bt-nél 103, és adnak hozzá 5kg huzalt ajándékba), egy reduktor 10, tele Co2 palack a 20 kilós a netről 30 körül a 10 kilós megbízható helyről (mondjuk kranom/alfaweld http://hegesztogepek.info/termekkategoria/gaz_palackok_gaztoltes/ ) 45. Automata pajzs 11 .... valahol 150-160 a vége. Nyilván el lehet csípni dolgokat olcsóbban (palack, reduktor) akkor mondjuk 140.
Ideiglenes megoldás gép 100+ 4,5kg esab porbeles huzal 15 ... ez sem sokkal olcsóbb, és vékony lemezre pont nem jó.
Az lenne az igazi ha egy helyről meg lehetne venni mindent ... igazából a gép, a pajzs, a reduktor a lényeg. (azt hiszem ez mindhárom van a tímárszerszámnál, meg talán a megatoolon, és a szikra hegesztésnél is) Kesztyű, huzal nagyjából mindegy ... huzalnál nagyon nagy különbségek nem lesznek, de a no name is minimum 3800-4000 Ft, akkor meg inkább esab 5000-ért
Engem meggyöztél.maradok akkor iweldnél.nagyon szépen köszönöm a sok segitséget.most már kapisgálom a co-s dolgokat,hála neked.meg is probálom valahonan rendelni :)
A sima inverterről mi a véleményed amit szintén belinkeltem?
Aluflux készülékkel kapcsolatban kb mennyi lenne összesen az összeg amibe bele kerülne, 10kg-s co palackra gondolok, huzalra. Co-t csak esetleges vékony lemezek hegesztésére használnám, kipufogódob, esetleg autón pár folt a kasznin... milyen huzalt javasolnál ezekre a munkákra? Sajna co-t illetően nincs tapasztalatom, melóhelyen majd lesz alkalmam lakatosokkal picit gyakorolni :)
Illetve milyen elektródát javasolsz?(bázikus/rutilos) Eddig 2,5-eset használtam, de azok idáig adottak voltak :)
Oké, az életbe nem találtam volna meg :-) Fix kábel vagy cserélhető kábel. A cserélhető az annyiból jobb ha valami gond van akor nem kell szerelgetni, + általában a fix kábelekben a gázszelep a markolatban van nem a gépben, de ez csak a barkács kategóriás gépekre igaz.
Ez a weldi, hát ezt ne tudom hová soroljam.. .. régen láttam ilyet a honlapjukon, de nem volt hozzá szerencsém. Azt hiszem valami 70-80-ért adták. Elég gyenge, nincs meg benne az az előny (nagy huzaldob, masszív alkatrészek, nagy huzaltolómű) ami a többi (160-as 180-as) weldiben
Nem ismerem.. így inkább nem mondok semmi, kár hogy nem látszanak a bekapcsolási adatai. A huzaltoló.. stb
Maradj az alufluxnál, ne kockáztass. igaz hogy ez 112, de az aluflux palackkal reduktorral mondjuk 140, viszont minden vadi új és garanciális...