Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Télóta nevelgetem ezt itt magról, talán mandarin, de nem tudom. Eddig egyetlenegy magocskám sem nőtt ekkorára. Szerintetek nem kéne elnyesnem valahol, hogy elágazzon, mert csak alul van egy hajtása, aztán csak nő a világba...
Sajnos többet a szakkönyveim sem tudnak segíteni, esetleg egy-két pontosítás: - nem szabad túl öntözni, inkább száraz legyen a talaj mint nedves / télen meg még kevesebb vizet igényel /
érzékenyek a szélre és a huzatra.
Tűző napot nem szeretik, árnyékos nem huzatos helyen érzik jól magukat.
A trágyázásnál inkább ajánlott a szarvasmarhatrágya / szárított kis kiszerelésben kapható a kertészetekben.
Áttelelési időszakban tápanyagot nem kaphatnak.
Gombásbetegségekre:
Paradicsomlevél. Elkészítése: egy 10 literes vödör aljára szórjunk néhány marék apróra vágott paradicsomlevelet, majd öntsük fel vízzel. Egy óra állás után szűrjük le. A kapott folyadékot permetezésre és beöntözésre is használhatjuk. Egy kevésbé fontos növényen próbáljuk ki, bírja-e a citrus a készítményt.
Nekem is segítségre lenne szükségem. Vásároltam egy éve egy narancs fát. Tavaly termések is voltak rajta, de idén tavasszal elkezdte lassan a leveleit hullatni. Ez még nem is lenne baj, a baj az, hogy nem igazán akar új, normális leveleket hozni. Az új levelek nagyon kicsik, 2-3-4mm méretűek, elvétve lehet találni 1-2db 1 centis levelet is. Az új levelei nagyon halvány zöldek, majdnem sárgál. Hozzáteszem, hogy a tavalyi levelei sem voltak 1.5cm-nél hosszabak. Az ágai nagyon rücskösek, olyan hatást kelt, mintha egy 30 éves fa lenne. Idén új ág sem fejlődött. Teleltetve az adottságokhoz képest megfelelően volt. Folyamatosan kap, kapott Vasat, Vuxal Super tápoldattal egyetemben. Többi citrusomat nem viselte meg a teleltetés, tavasszal, nyár elején mind észhez tért, azóta összes citrusom szabadban van, eröss növekedésbe kezdtek. Virágoztak és most érlelik a termésüket. A narancs fám éppen hogy elkezde a rügy fakasztást, és meg is állt. Ez igy van kb 2 hónapja, és nem akarja tovább vinni a dolgot. Új levelei nem száradnak le. 1 hónapja átültettem "B"-földbe, kapott Osmocote Plus-t is, hogy optimalizáljam a nyomelem és nitrogén felvételét. Átultetés alatt kapott nitrogén tartalmú mütrágyát is, de nem érte el a kellő hatást. Annyit hozzátennék még, hogy még télen megfigyeltem hogy bár ugyanannyi vizet kapott mint a többi, mégis következő öntözésre kissé nedves volt a földje. (gyökérkárosodás?). Mintha nem vett volna fel kellő mennyiségű vizet. Pangó viz nem volt alatta soha! Érdekes módon a regi levelein semmiféle tápanyaghiány vagy betegség nyomai nem láthatóak. Átültetéskor megvizsgáltam a gyökérzetét is, nem volt látható sérülés, vagy esetleges elhalás.
Mire tippeltek mert én már teljesen tanácstalan vagyok! Esetleg valami virusos fertőzés? Ne haragudjatok hosszúra sikeredett levelemért, de már csak Bennetek látom a megoldást!
átültetés az Agro CS által készített citrusföldbe történt. Vasat rendszeresen kapott a fa, talán többet is a kelleténél, már ha ez lehetséges... A talaj pH értékéről gőzöm sincs sajnos, de le fogom ellenőrizni. Ami még összefügghet a fa pusztulásával: panellakás lévén nem volt teleltetve mióta nálunk van (3 év). Eleinte - mikor megvettük - nagyon szépen hajtott, majd folyamatosan egyre kevésbé és satnyább hajtásokat. És most már szinte halott :((( Még egy dolog: orchideák mellett nevelkedett a fácska. Ez folyamatos, minimum 50%-os páratalmú levegővel járt együtt (70-80% sem ritka), ráadásul néhány hónapja felszereltem két kis ventillátort ami éjjel-nappal ment hogy biztosítsa a friss levegőt és az orchidealevelek hűtését napfényben. Átültetéskor levágtam egy ágat - kevés gyökérhez ne legyen túl sok levél (most már nincs :((( ) - és dugványokat készítettem belőle, hátha... és a gyökértelen dugványok kivirágoztak! (háromból kettő), ami nagyon furcsa, olyan mintha bizonyos tápanyagok felhalmozódtak volna az ágakban de nem tudtak érvényesülni...? Azt is olvastam valahol hogy a gyökérnyak ha nincs szabadon - akár néhány centire betemetve - valamiféle gombás megbetegedést okoz és kipurcantja a fát. Lehetséges hogy a 3 év alatt a tőben felhalmozódott föld okozta volna a bajt? Most teljesen szabad a tő a legfelső gyökérig, de tartok tőle hogy már késő, a legtöbb ág már szárad... ami nagyon fura hogy a magról vetett citromok kicsattanak az egészségtől, nőnek mint a gaz.
- ph érték: a citromnak 5,5-6,5 között kell lenni a ph-nak, a csomagoláson fel kell tüntetni a ph értéket, azt ellenőrizni kell nem kell az eladóra hagyatkozni, mivel általában a "C" tipusú földet ajánlják ami általában magas ph-k.
- gyökérkárosódásra nem tudok ötletett adni.
- kékeszöld foltok: általában foszforhiányra utal.
tehát akkor földet egyenlőre ne adjak hozzá, holnap megpróbálkozom vele, jah még 1 kérdés 2 mag van mind a 2-t egyszerre próbáljam?(1 cserép és egy ien izé van hozzá)
Úgy értelmezem, hogy azt a kerek barna valamit kell feloldanod vizzel. Használok kókuszhéj reszeléket, ez sok vizet vesz fel és jól tartja. Viszont nincs benne tápanyag, ezért a kikelés után állandóan kell (kismennyiségben) adagolni az öntözővizben. Egy idő után át kell ültetni rendes virágföldbe, de meg kell kérdezni egy banyánfa szakértőt, mert hogyha savanyú talaj kell neki, akkor Hansági v. valamilyen savanyú tőzeget kell keverni bele. (nem jut eszembe a márkanév), virág, vetőmag boltokban kapni.
Tudna segíteni valaki citromfa ügyben??? Hullanak a levelek (a leveléltö és a levélerek kisárgulnak, a többi része pedig kékesre színezödik), alig van már néhány levél a fán. Egyáltalán semmi növekedés, söt kezdenek a vékonyabb ágak elszáradni :((( Mit tegyek hogy mentsem ami még menthetö? Kb. 2-3 hete átültettem agyagcserépbe + teljes talajcsere, de semmi hatása :(
Van egy kb 60cm magas bananfam. Oldalan ket oldalhajtas jelent meg, most kb 10cm magasak, egeszseges mind az anyainoveny, mind a ket sarj. Kerdeseim kovetkezok lennenek: Ugy hallotam hogy az oldal hajtast nem szabad sokaig megtartani, mert tapanyagot sziv el az anyanovenytol, es ez az anyanoveny pusztulasat okozza. Mi ebben az igazsag? Van aki arra eskuszik hogy meglehet tartani, van aki arra hogy meg az elejen erdemes eltavolitani. Tanacstalan vagyok.
Masik kerdesem a bananok tapanyag utanpotlasarol szol. Ugy hallotam, es tapasztalatbol is tudom, hogy a bananok eleg kenyesek a tapoldatozasra. Nekem telen mar ket Musa Yunnan megadta magat tole. Alltalaban gyokerkarosodast idez elo. Sokan vannak akik marhatragyat ajanlanak, ez rendben is van, de egy varosi ember honnan szerezzen marhatragyat? :) Mi a velemenyetek a retardalt mutragyakrol? Pl Substral Osmocote? Amik hatasukat fel even keresztul, szabalyozott formaban adjak le. Szerintetek banannal be lehet ezzel probalkozni?
Citrusaimnal nagyon bevallt ez a szer, majd ki bujnak a dezsajukbol tole:)))) Csak ajanlani tudom mindenkinek, foleg most termes novekedesi idoszakban latvanyos a hatasa. Sokkal kevesebb a macera vele mint a ketheti tapozasnak, es az alul vagy tuladagolasi esellye is joval kevesebb.
Köszi a választ. Igazság szerint télen rövidebbek a levelek nyelei, amikor kevesebb a fény. Most hosszabbak, de egyre sűrűbben jönnek, még ki sem nyílik az egyik, és máris ágaskodik benne a következő. Az még újdonság, hogy most nem szemben álló levelek jönnek egymásután. Remélem nemsokára virágozni fog.
Vannak nagyon erösen sarjazo fajtak! Különösen addig sarjaznak ameddig nincsenek szetültetve. Örülj neki es mehet az ismerösöknek a banan aradat!
Szia Celtis!
A viragzast jo (a termeszethez hasonlo) körülmenyekkel meg lehet gyorsitani, de a genek is közbe szolhatnak. A legkisseb viragzo banannak, amit eddig lattam, csak a viragja nött ki a földböl. (nem hazudok, fenykeppel dokumentaltam!)
Amikor az uj levelek nyele egyre rövidebb akkor nemsokara jön a virag!
Banán ügyben kérnék tanácsot. Van egy 3-4 éves példányunk. Gyönyörű, csak lassan kinövi a lakást. Csak fényt és vizet kap, de azt sokat. Úgy nő, mint a bolondgomba. A levelei (közel 20db) több, mint 1m hosszúak, 50 centi szélesek, a többségük alatt el tudok sétálni. Folyamatosan hozza az igen életerős sarjakat is, amik a leválasztás után pár héttel, már 30 centis leveleket hoznak.
Mikor szokott egy ilyen növény virágozni (ami ugye az elmúlása is)? Lehet a virágzást valamivel siettetni?
Tudtok jó receptet banánlevélben sütésre? Időnként le szoktam csapdosni az alsó leveleit, mert maguktól nem száradnak le.
egyik mandarinfam levelein sarga foltok jelentek meg. a masik (melyik mellette van) viszont hajt ezerrel, beindult szepen ezen a nyaron (tavaly volt oltva). Tudjatok, hogy mi lehet a sarga foltok megjelenesenek az oka, mire figyeljek?
Ha erősen növekszik akkor némi tápanyagutánpótlást adhatsz neki 2 hetente de ne sokat, augusztustól csak havonta. Mindig kevesebbet vagy higabbat mint a szeren előirt mennyiség (higitás)
Én csak arra gondolok, hogy lesz elég tápanyag a földben, mivel a valamelyik korábbi hozzászólásban hivatkozott módszer szerint dugványoztam, tehát homokkal kevert földbe tettem. Abban szerintem túlságosan sok tápanyagot nem talál. Vagy tápoldatozzam?
Sziasztok. Remélem nem kiabálom el, de úgy néz ki, hogy dugványozással sikerült citromot szaporítanom. Legalábbis mintha levélkezdeményeket látnék az ágon. Abban kérnék tanácsot, hogy a tejfölös pohárból mikor, milyen fejlettségnél ültessem át, mennyivel nagyobb edénybe, illetve milyen talajba. Nagyon remélem, hogy nem ver át a dugvány, mivel most nagyon örülök. Már régóta szerettem volna termő citromot, de boltban venni nem kihívás. Előre is köszi a segítséget.
Remélem, maradt itt még banánszakértö is a sok avokádókertész mellett! :)
Van egy banánom, amit kertészetben vettem egy éve. Egy ideig szépen fejlödött, télen már egész nagy (markos tenyérnyi) leveleket, de aztán elkezdett csemetéket növeszteni az oldalából. Egy párat leamputáltam és új cserépbe ültettem, szépen megeredtek. Azonban az anyanövény nem hagyott fel a szaporodással és hozta sorra az oldalhajtásokat, miközben maga szépen enyészetnek indult. Kivágtam, és most van egy "banánbokrom", ami nem túl csinos, és nem is növekszik rendesen. A korábban ledugott tövecskék is alighogy észhez tértek, máris növesztették a csemetéket.
Mi okozhatja ezt? Öreg volt az anyanövény? Rossz a fajta? Netalántán én nem adok meg nekik valamit??? Vizet és tápoldatot rendesen kapnak, friss föd is került alájuk a tavasszal, és állandó napfény éri öket egy nagy üvegfal elött.
Èn szép, nagylevelü banánt szeretnék!!!!!
Tud valaki segíteni?
Nem tudom mi lehet a baja a ti fáitoknak, hogy nem ágaznak el. Az enyém most már kb. 35-40 cm-t nőtt ezalatt az idő alatt (amióta írtam, hogy letört a teteje). Ha tudok feltenni képet, akkor teszek fel, bár nem ígérem hogy sikerülni fog. Azt tudom elképzelni, hogy rosszkor vághattad vissza. Tavasszal kell visszavágni, amikor elkezd hajtani. Akkor visszacsíped a tetejét, s biztosan el fog ágazni. Egyébként nagyon sok víz is kell neki, amikor visszacsíped, sőt jobb ha akkor tápoldatos vízzel öntözöd. Az sem árt neki, hogy ha naponta permetezed felfogott esővízzel. Én ezt teszem. Most hogy ilyen jó esős időjárás van, felfogom a vizet, s azt használom öntöző illetve permetező víznek. Próbáljátok ki!
Más. Citromok.
Már az összes citromomnak 5-8 levélkéje van, s az egyik kolleganőmnek van termő citromfája. Azt ígérte, hogy fog adni egy kis ágat, azt megpróbálom eldugni, remélem majd kigyökerezik. A narancsmagok is kikeltek, azok is szépen cseperednek.
Datolyák.
Képzeljétek a múlt héten pénteken megturkáltam a földet, amibe a datolya-magokat vetettem. Hát nem fogjátok elhinni. 20 magból 2 nem kelt ki. Én sem nagyon hittem a szememnek. Gondoltam egy 5-6 kikel, a többi meg nem. Hát nem! Az összes többi úgy hajt, mint a bolond gomba. Már ki is ültettem őket magasabb cserépbe, hogy a gyökereik szépen fejlődhessenek, mert ami cserépben voltak túl alacsony volt. De nagyon szépen hajtanak. Úgy örülök nekik. Ha sikerül, ezekről is teszek fel képet.
Addig is mindenkinek jó kertészkedést kívánok. Itt a nyár, használjátok ki!!
Az természetes mert a citrus féléknek is hullik a levele, kb 2 évente cserélödik , figyelni kell a pajzstetveket is. kertészetben lehet kérni több féle permetszert.
Sziasztok!
Ezt most találtam az Expresszben, hátha valakit érdekel:
TERMŐ CITROMFA és termő méretű datolyaszilvafa kedvező áron sürgősen eladó. Valamint termő koktél mandarinfa is eladó. Gondozott, szép dísznövények. Tel.: 06-30-387-9307.
Sajna, nekem messze van.