l990; négy kisregény: A Napkutya + Titkos ablak, titkos kert
l99l; A Setét Torony III.-Puszta földek
l99l; Hasznos holmik
l992; Bilincsben
l992; Dolores
l993; Rémálmok és lidércek (novellák)
l994; Nem jön szememre álom
l995; A két Rose
l996; Rémület a sivatagban
l996; A rendcsinálók
l996; A halálsoron
1997; A Setét Torony IV.-Varázsló és üveg
1998; Tóparti kísértetek
1999; Tom Gordon, segíts!
1999; Atlantisz gyermekei
Nekem valahogy egyiknél se volt olyan érzésem, hogy visszafele fejlődne, vagy önmagát ismételné ;)
Csak azt éreztem, hogy megint nem tudom letenni a könyvet, annyira magával ragadóan ír...
Egyedül A rendcsinálók-at és a Tóparti...-t érzem gyengébbnek a fentiek közül...
Pontosan!
És sztem a sok keresztbe utalás egyfajta hűségjutalom King-től az Állandó Olvasó-nak :)
Egy amcsi fórumban olvastam, vki King egy nyilatkozatára hivatkozva azt írta, hogy a ST regényfolyam összesen 7 kötetes lesz, és az utolsó (több ezer oldalas) kötet csak King halála után fog megjelenni.
Ha így van, akkor kívánom, hogy minél később jelenjen meg ! ;)
És egy kis szám-misztikum:
Randall Flagg, a jól ismert rosszfiú monogramja ugye: RF
Az "F" az angol abc-ben a 6.betű, az "R" pedig a 18-ik, ami = 6+6+6
Talán nem véletlen ez a 666-os szám...
Kingnek vége van, tíz éve nem írt jó könyvet, fejlődik, persze, visszafelé, hol van már az a kompromisszummentes, kiszámíthatatlan cselekményt kiötlő King? Meghalt, tudom.
Köszi, ez tényleg kimaradt !
Ha jól emléxem egy Sötét szerelem c.novelláskötetben jelent meg magyarul, sok más író novellájával együtt...
De az legalábbis biztos, hogy olvastam magyarul :)
Végül is mi az Atlantisz gyermekei c. könyv műfaja? Azt tudom, hogy nem horror. Hangulatában melyik más művéhez áll közel? Csak ezt meg a Tom Gordon... -t nem olvastam a magyarul megjelentek közül.
De tényleg, most már lehet, hogy az agyamra ment a dolog, de szerintem is egyre jobb a csávó. Kezdetben talán el lehetett mondani "ponyvaregény-írónak", elvégre azért nem szépirodalom, amit művel, mára viszont egyre inkább olyan érzésem van, hogy valóban ha egyszer vége lesz, egyfajta életművet fog maga után hagyni, valamiféle ciklust. És ez az elhivatottsága az utóbbi műveiből ki is érződik, szerintem.
A múltkori felsoroláshoz hozzáfűzném (bocs ha már lett volna azóta):
- Lunch at the Gothan Cafe (vagy valami ilyesmi)
Egy kellemes kis novella, melyben a pincér egy konyhakéssel szúrkálja a vendégeket (és vonyít közben!).
Nem fogsz csalódni benne, az biztos.
És ha ST(Setét Torony)-fan vagy, akkor még e téren is újabb információhoz juthatsz :)
Azt, hogy King kiégett lenne, csak az irigyei vagy a felületes kritikusok terjeszthetik, sztem egyre jobban ír, és a főműve még csak ezután fog megíródni, ami a ST befejező kötete lesz.
A ST világa már kb.30 éve ott van a fejében és át-átszövi műveit, egyre többször találunk utalásokat erre a világra.
Nekem is nagyon tetszett...
Az újabb könyvei közül szerintem a legjobb.
A stílusa letisztult és magával ragadó, sablon egy szál sincs benne, a sztori rendkívül érdekes, az ötletek hihetetlenül találóak és eredetiek...
Majdnem együltőhelyemben olvastam el, nem tudtam letenni. Ez a könyv meggyőzött arról hogy SK még távolról sem égett ki...
Hatos Szám: Mit akarsz?
Kettes Szám: Információt.
Hatos Szám: Kinek az oldalán állsz?
Kettes Szám: Majd kiderül. Információra van szükségünk.
Hatos Szám: Nem kapod meg!
Kettes Szám: Szép szóval vagy bottal... de megkapjuk.
Némely emberre különös hatással van King:
1982-ben Floridában egy szörnyű gyilkossági eset történt.Egy "Junk-Food Doctor" néven ismert táplálkozástudóst kínoztak halálra,mialatt körülülték és gyorskaját ettek,nézték ahogy meghal. Utána a falakra firkálták: REDRUM,(amit King a Ragyogásban használt).Az író szerint nemcsak a gyilkosságért kellett volna becsukni, de plagizálás miatt is.
1977-ben Bostonban egy fiatal lányt mészárolt le egy pasas különböző konyhai eszközökkel. A rendőrség szerint a Carrie filmváltozata volt az ötletadó.
"copyright: 1998 by Stephen King"
És a könyv végén szereplő könyv-listában a "Nem jön szememere...." már szerepel.
(A könyv legvégén: 1997. május 25 - 1998. febr. 6. Azt hiszem, ez az érdekes.)
A könyvtárban megcsíptem a Tóparti kísérteteket. Még eléggé az elején tartok, de már van egy keresztbeutalás (remélem, még nem volt szó erről, ha igen, akkor bocs, hogy elkerülte a figyelememet). Szóval az íróhoz odaül beszélgetni Ralph Roberts (a "Nem jön szememre álom"-ból), aki ezt mondja az írónak: "Ha netán álmatlanságban szenved, higgye el, át tudom érezni." És később: "valamikor nyáron megláttam a Hírmondóban Ralph Roberts nekrológját (autó ütötte el)..."
A www.stephenking.com-on par hete volt meg link a The Plant-re; bar letolteni mar nem lehetett, de egy statisztika szepen mutatta, hogy mennyi penz jott be. Le volt vezetve, hogy kiadasok meg bevetelek, es a vege pozitiv szam volt /talan 6 jegyu... dollarban/, szoval nyeresegesnek latszott a dolog. Ugy tunik, hogy lesz folytatasa, es vmi olyan remlik meg, hogy akkor elerhetok lesznek a regebbi fejezetek is. Majd kiderul.
Asszem, a 168 órában olvastam, pedig az nem valami pletykaújság. Még azt is ragozták, hogy ami Kingnek bejön, azt másoknak azért nem ajánlják, mert az Ő rajongótáborával nehéz felvenni a versenyt.
Ennek ellenére, lehet hogy Neked van igazad.
És a Bilincsbenes csajszi még lát valami középkori lányt is, aki bajban van, ki van kalodázva vagy mi. Kiváncsi lennék, hogy ez csak egy ötlet és lesz esetleg egy középkorban játszódó könyve? De jó lenne!
Pontosan a Bilincsbennel van a kapcsolat. Amikor a Bilincsben főszereplőnője kislány volt, az apja őt bizergálta, amikor a Doloresben ment az eksön, és mivel egy vonalán voltak a napfogyinak átéreztek egymásra!!!
Valamelyik pillanatban mikor erős stressz alatt van (talán mikor a kút körül tesz-vesz) felrémlik neki egy ágyhoz bilincselt nő. Ugyanígy a Gerald's Game-ben a nő előtt felrémlik... hm... úgy emléxem egy kislány... :) Affene, pedig aszittem erre tisztán emléxem.
Na ez most jól összekeveredett bennem, és csak hétvégén tudom megnézni :(
Hogy imádom én ezeket a keresztbeutalásokat! Gyüjtsük össze őket, ki tud még ilyeneket?
apropó Dolores... abban is van vmi keresztutalás, csak már jó sok éve olvastam, és nem emlékszem, h. mi... tudja vki??? vagy nem is, asszem egy másik könyvben van, h. egy kislány megérzi, hogy vki egy kútban van sok km-rel arrébb? emlékszik vki pontosan???
én a Bilincsben-nél féltem, ez volt az 1. könyv, ami úgy 6ással volt rám, hogy alig mertem letenni, és elaludni...
Én is bele tudok merülni. Emlékszem, akkor ijedtem meg, amikor a Dolores-ben a férj - váratlanul - majdnem kimászott a kútból. Brrrrrrrrrrrrrr. (Pedig horror és zombifilmeken nevelkedtem.)