Keresés

Részletes keresés

GURIGA Creative Commons License 2004.10.11 0 0 405
st.judit citromfája és a gyümölcs:

Előzmény: st.judit (401)
hadria Creative Commons License 2004.10.11 0 0 404
Tápot is kap rendesen?
Előzmény: st.judit (403)
st.judit Creative Commons License 2004.10.11 0 0 403
kint van még a szabadban,nemrég még virágot is hozott....
Előzmény: hadria (402)
hadria Creative Commons License 2004.10.11 0 0 402
Szia!
Nekem akkor csinált ilyet, amikor a szobában volt. Ott szárazabb a levegő, és meleg is van. Kint van még? Vagy már bevitted?

Előzmény: st.judit (401)
st.judit Creative Commons License 2004.10.11 0 0 401

Sziasztok!

Guriga felrakja majd a citromfám gyümölcséről a képet.Valaki segitsen,miért állnak meg a gyümik a növésben,és repednek szét?4

Előzmény: st.judit (400)
st.judit Creative Commons License 2004.10.11 0 0 400

bombaba Creative Commons License 2004.10.10 0 0 399

Kösz a választ (ez a könyv nincs a birtokomban). Gondolom, ha a keserünarancs használható akár fűszerként, akkor a citrom is. A mérgező növények közt nem találtam. Ha netán a citromlevél-tea is oldja a szorongásos tüneteket, akkor - feltéve, hogy a citromfa hullat leveleket - tavaszra nagyon szorongástalan leszek :)

Előzmény: endru (398)
endru Creative Commons License 2004.10.08 0 0 398

Kedves Bombaba.

Az L. Bremness: Füszer és gyógynövények könyve irja "a levelek és a fiatal hajtások valamivel gyengébb hatású illóolaját illatszerekben és aromaterápiában használják, mivel enyhitik a szorngásos tüneteket. Friss és száritott leveleit füszerként használják."  Ezt a "keserűnarancsról" irja.

Bizonyos citrusfélék illóolaja a bőr fényérzékenységét fokozza. (Bergamott olaj)

Előzmény: bombaba (397)
bombaba Creative Commons License 2004.10.08 0 0 397

Üdv, citromfások, meg tudja esetleg, talán, véletlenül valaki mondani, hogy a citromfa lehullott, megszáritott leveleiből főzőtt tea iható-e? (Természetesen nem permetezett, természetes uton lehullott levelekről van szó.) Próbáltam a neten ilyen teát keresni, de nem találtam. Nagyon mérgező nem lehet, legalábbis ha mérgező, akkor lassan hat, viszont nagyon jóizü. A citromfám a múlt télen elég sok levelet ledobált, azt fogyasztottam el.

zsigrai76 Creative Commons License 2004.09.28 0 0 396

köszönöm a tanácsokat. akkor most ami van apróságom kiteszem, és nyár elején nekiállok betelepíteni. a paprikafának utánanézek, nagyon jól hangzik.

Anita

donciii Creative Commons License 2004.09.27 0 0 395

Szia Xukac!

Pajzstetű, FITO- ban kapható spary 700-850,- Ft körül. / vigyázz ha közelről pemetezed a levelet leperzseli!/

A szabadban tudsz permetezni akkor jó a zolona, egy tasak 10 liter vízzel.

Az elöző kérdésre addig legyen rajta a bura, amikor elkezd új hajtás nőni, és még utánna egy kicsit.

Előzmény: xukac (394)
xukac Creative Commons License 2004.09.27 0 0 394

Sziasztok. Megint segítséget szeretnék kérni. A már említett citromfámon a hét végén vettem észre, hogy mindenfelé nagyon sok kb. 2-3 mm átmérőjű, barna színű folt van, ami leginkább úgy néz ki, mintha valamilyen állat ürüléke lenne elterülve a levélen, illetve a növény szárán szerteszét. Viszonylag könnyen le lehet kaparni és a belseje valamilyen átlátszó, ragacsos anyag, valamint valami kis feketét is lehet benne látni. Legalább 30-40 db-ot eltávolítottam már róla. Mi a fene lehet ez? Hogy lehet ellene védekezni?

Még egy kérdésem lenne: búra alatt a dugvány hajtásokat hozott, de én úgy látom, hogy valószínűleg bimbók lehetnek, mivel kb. 2-3 mm-es száron egyenlőre még kis gömbszerű bigyók vannak. Meglátásom szerint ezeket le kellene szedni, hogy ne terhelje a növénykét, de azért hozzáértők véleményét kikérném a témában. Előre is köszi.

Keszthely1 Creative Commons License 2004.09.27 0 0 393

Igazad van  a nagyobb növényekkel kevesebb a baj mint a   fiatalabbakkal!

A teleltetés nagyon fontos ne legyen rajta véletlenül sem kártevő.pl üvegházi moly pajzstetű stb.;ha  a telelő helye beviszed előtte nézd át a növény alaposan.

Előzmény: Csiriba66 (391)
Csiriba66 Creative Commons License 2004.09.23 0 0 392
Nyugodtan próbálkozhatsz strapabíró növényekkel pl leander, vanilia!(botanikus kertben szokták szaporitani). Nagyszerűen működhet a szobarózsa (át kell ültetni jelentősen nagyobb cserépbe) is. Megpróbálkozhatsz cserépben paprika különlegességekkel is (rengetegen hirdetnek paprika fa magot is).
Előzmény: zsigrai76 (384)
Csiriba66 Creative Commons License 2004.09.23 0 0 391

Szia!

Az én tapasztalatom szerint (citrom, narancs, pomelo, clementina, babér, kefevirág stb) a lehető legnagyobb példányt kell megvenni amit kincs lehetővé tesz. Inkább évente 1 nagy, ami megmarad mint bárhány ami tönkremegy. A nagyok jobban elviselik az eleinte tapasztalatlanságból elkövetett hibákat, ill. az elkésett beavatkozásokat. Legalább ilyen fontos a megfelelő nyaraltatás. Egy jól felkészült növény könnyebben viseli a mostohább viszonyokat is. Fordítva is igaz, hogy egy jól telelt növény már a nyár elején meg tud indulni és virágokat, termést hozni és felkészülni a télre. Én évekig kínlódtam a megfelelő nyaraltató hely kialakításával holott elég jó hely állt rendelkezésemre teleltetni. Az előbbiek alapján javasolom a nyár elejei növénybeszerzést a kurrensebb, érzékenyebb  fajtáknál. Most egyszerűbb cserepes növényekkel tapasztald ki az új hely tulajdonságait.

xukac Creative Commons License 2004.09.21 0 0 390
Búra alatt kihajtott a citromdugványom. Mennyi ideig hagyjam még rajta a búrát? Ha levettem, van esetleg valamilyen különlegesség a kezelésében, vagy bízzam a természetre a további növekedést? Mennyi az esélye, hogy megmarad? Várom a tapasztalatokat. Köszi.
Tozatu Creative Commons License 2004.09.16 0 0 389
Sétányrózsa,leander,kicsi citrom,kefevirág,hibiscus,és bármi más,csak ne drága legyen,ha véletlen nem sikerül,ne bánkódj.Nálunk a Pennyben szoktak lenni akciók,ott nem nagyon drágán ki lehet fogni.Kivéve,ha nem nyered meg az 5-st.
Előzmény: zsigrai76 (388)
zsigrai76 Creative Commons License 2004.09.16 0 0 388
Milyen fákat, növényeket tudtok esetleg ajánlani?
Előzmény: Tozatu (387)
Tozatu Creative Commons License 2004.09.15 0 0 387
Szerintem,jobb,ha óvatos vagy és kikisérletezed a télikertet és először olcsóbb fácskát veszel.
donciii Creative Commons License 2004.09.15 0 0 386

A magról nevelt citrom tizév felet kezd el valamikor teremni általában, de akkor sem nagyon sokat. Be kell szemezni vagy oltani.

Régebben már szó volt erről itt régebben.

Előzmény: Grizda (385)
Grizda Creative Commons License 2004.09.15 0 0 385

Donciii! Köszönöm, akkor ezek szerint naponta kell locsolgatni.

A másik kérdésem, hogy szintén olvastam, hogy a magról nevelt citromfát be szokták oltani, hogy teremjen. Ki csinálja ezt, mi ennek a módja? Az enyém egy 2-3 éves fa lehet, még nem láttam rajta virágot sem. Metszeni kell esetleg, vagy majd csak tavasszal már?

zsigrai76 Creative Commons License 2004.09.15 0 0 384

Ma hozzák az üveget a télikertünkre és ezzel végre elkezdhetem virágokkal benépesíteni. Régi álmom egy kis citromfa. Mit tanácsoltok érdemes e venni egy méretesebb darabot, vagy magam is ki tudom nevelni? Ha a vásárlást tanácsoljátok mire kell figyelni? Honnan látom, hogy egészséges növényről van szó? Ha saját nevelést ajánlotok, hogyan kezdjek hozzá?

Szívesen veszek tanácsokat, milyen növényeket ajánlotok még télikertbe. A hőmérséklet itt télen is fagypont felett lesz.

Előre is köszönöm a segítséget!

Anita

donciii Creative Commons License 2004.09.14 0 0 383

Szia Grizda!

Kanalasodó levelek:

a somjazó növény tünetei. Ha csak egy-egy ág levelein látjuk e jelenséget, valamint a levelek nem hullanak le, hanem a hajtásokra száradnak, akkor előrehaladott gombafertőzés is lehet a kiváltó ok. A leirtak alapján inkább az elző azaz a száraztalaj lehet az ok.

Előzmény: Grizda (382)
Grizda Creative Commons License 2004.09.14 0 0 382

Sziasztok!

Kezdo citromos vagyok, kb egy hónapja kaptam a szüleimtol egy kb 80 cm-es citromfát. Kiraktam a teraszra, mert náluk is kint volt, de nálam nem tetszett neki. Aztán elolvastam, hogy nem szereti a tuzo napot meg a szelet, nálunk meg pont az van. Két hete most a lakásban tartom, de majd az összes levele összepöndörödött. Nem látok rajta semmi tetvet vagy bármi foltosodást. Két-három naponta locsolom. Szerintetek mi lehet a baja?

Elore is köszönöm a segítségeteket.

Tozatu Creative Commons License 2004.09.08 0 0 381
Olvasd el,hogy pontosan milyen levéltetű ellen jó,milyen töménységben.
Előzmény: xukac (380)
xukac Creative Commons License 2004.09.08 0 0 380
Van otthon Pirimorom. Szerintetek jó ezek ellen a dögök ellen? Vagy mivel kellene próbálkoznom? Köszi.
damogran Creative Commons License 2004.09.08 0 0 379
pajzstetű :-((
Előzmény: damogran (377)
damogran Creative Commons License 2004.09.08 0 0 378

Ja, ha ezek a kis pöttyök tényleg rovarkártevőktől származnak (mézharmat), akkor ezt nem csak pajzstetű választja ki, hanem az üvegházi molytetű és a levéltetű is.   :-( 

Előzmény: xukac (375)
damogran Creative Commons License 2004.09.07 0 0 377

Ha akár csak néhány palyzstetű is van a növényeden, akkor azok alatt is "kis fényes pöttyök" jelennek meg. Ezek barna színű bogarak, fényes páncéllal, belesimulnak a levélbe, gyakran az ember csak kb  "légypiszoknak" nézi. A levéltetvek általában a hajtáscsúcsokon ülő kis, zöld, sárga meg még ki tudja milyen színű bogarak. Tudnak repülni, de általában a hajtásokon ülnek. Rózsákon lehet sokszor ilyeneket látni, a bimbókat lepik be. A takácsatkákat leginkább onnan lehet észrevenni, hogy apró pókhálószerű dolog jelenik meg a törzsön és a levélszárakon. Az üvegházi molytetű meg már említve volt, a levelek fonákán lévő apró fehér bogarak.

Tozatu Creative Commons License 2004.09.07 0 0 376
Általában a fonákon mászkálnak,vagy a peték láthatóak.Ami röpköd és fehér az üvegházi molytetű.A parin szok lenni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!