Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Vártam a kérdést, de nem biztos, hogy jól válaszolok. Na mindegy, a többiek legfeljebb sikítanak...
A hurma nevet még csak tőled hallottam. A neten megnézve két eset lehetséges:
a) Hurma = datolyaszilva
b) Hurma=lótuszszilva
a) eset: jó hír, ez benne van, és a következőket írja róla:
'.. A magról kelt növények lassan fejlődnek, termésük apró, rossz minőségű. Az ősszel gyűjtött magokat a tél folyamán homokban rétegezve tartsuk, tavasszal cserepekbe vagy szaporítóládába vethetjük. Az edények alsó részébe nagy humusztartalmú komposztföldet tegyünk, és a magokat az erre terített 2-3 ujjnyi vastagságú homokrétegbe vessük. Üveglappal vagy papírral takarva biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat. A csírázás kedvező hőmérséklete 18-20 oC körül van, csírázás után már alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődnek. Az egész vegetációs időszakban sikerrel szemezhetők a ... legegyszerűbb T szemzési módszerrel.'
b) eset: rossz hír, nincs benne, bár valószínűleg rokona a datolyaszilvának, úgyhogy talán egy hasonló módszer itt is beválik.
A vastag héjával együtt tettem vízbe, hogy kicsírázzon, tehát ha jól értem:-> ki kell szedni ebből a héjból, - mint mondjuk a sárgabarackot, mandulát,- és ezt a belső részt kell csíráztatni!
Mangónak utánanéztem a Velich István -féle 'Nálunk is megterem' c. könyvben. Aszongya, hogy:
'Vetés előtt a kemény, kagylószerű maghéjat el kell távolítani. Ezek a magok laza, tőzeges földben 2-3 cm mélyre vetve 30-35 oC-os !!! melegben 2-4 hét alatt csíráznak. ...... A 25-30 cm-es növényeket ültessük át egyenként cserépbe.'
Hát ennyi, illetve még írja azt is, hogy magról nevelve nem feltétlenül örökli az anyanövény tulajdonságait, úgyhogy pl. T szemzéssel vagy héj alá oltásssal lehet jó minőségű termést kapni.
Nagyon örülök, hogy sikerült kigyökereztetned az avokádó magját. Addig ne ültesd el, amíg a kis gyökér meg nem nő 4-5 centisre. Csak az a fontos, hogy mindig vízben legyen a mag aljáig. Utána ha már megnőtt, tedd földbe, s várj. Amint már írtam, tavasszal és ősszel nő gyorsan a tobbi dőszakban lassabban. Arra figyelj, ha elkezd nődögélni, akkor a fény elhajlítja. Tehát mindig forgatni kell. De ez azt hiszem egyértelmű. További sok sikert kívánok mindenkinek az avokádó gyökereztetéséhez illetve felneveléséhez. Az enyémek már akkorák, hogy szinte kinőtték a szobákat.
Megtunnád mondani,légyszi,kérlek szépen,hogyan kell az avokádót csíráztatni?Milyen színűt kell venni,hogy ne legyen eleve rothadt a mag,kezdjük ott?Köszi.:)
Saját tapasztalatom a kávécserjével, hogy 3 évig tudtam megtartani, ezalatt folyamatosan fogyott. Én fűtött szobában, déli ablakban tartottam. Nem igazán szép fa. Ne várd, hogy teremjen.
A Velich: nálunk is megterem könyve szerint 10 fok körül, csökkentett öntözés mellett áttelel, rövid ideig néhány fokkal a fagypont feletti hőmérsékletet az idősebb fák elviselik.
Azt hiszem az a legfontosabb, hogy a levegő páratartalma legalább 70-80% legyen. savanyú (4-5 pH) talajt szeret.
A tájékozottságom addig terjed, hogy kettőt sikerült már kinyírnom.:) Azóta nem mertem venni, nem szeret nálam. Az biztos, hogy a savanyú talajt, lágy vizet szereti, télen a szobai száraz levegőn csak kínlódott. Mikor sárgult, adtam neki vastartalmú szert, de csak átmeneti volt a javulás. Sok szerencsét.
Van egy elég régi, de kávés "saját kávé" című topik, ott bővebben olvashatsz róla, legyen szerencséd vele.
Kicsit off, de hátha. Tulajdonképpen mit szeret , hogyan kell tartani egy kávécserjét? Boltban vett, az árus a szokásos semmitmondó szöveget mondta mellé. Ez lehet olyan fajta, mint amit isznak a népek vagy csak véletlenül ez a neve? SAjnos az átlagos virágos könyvek nem hozzák. Előre is köszi.
Citrusféléket - citrom, narancs, mandarin, grep - nem szabad télen fűtött szobába bevinni. Fagymentes helyen kell tartani, maximum 5 fok lehet, ha ennél több akkor károsodhat a fa. Ha a levélhullás nem nagy mértékű az természetes.
A hónapok óta Luji utasításai szerint gyökereztetett avokadom végre hajtott egy negyedik lábat. Nagyon örülök. Máris dugjam földbe, vagy várjak még vele?
Biztos valami váladékot kajálnak. Nem levéltetves? Nálam pl az őszibarackfák eléggé olyanok szoktak lenni, oszt csomó darázs és hangya mászkál rajta, mert a levéltetveknek van vmi édes váladékuk.
Amúgy most olvastam végig a topicot, megint kedvet kaptam citrom- és banánfa termesztéshez. Uis korábban is volt mindkettő, de mindig elpusztultak, nem bírták télen a panelklímát, meg talán túl is lettek öntözve.