Keresés

Részletes keresés

wizes Creative Commons License 2004.11.09 0 0 449

:))

Ez jó!

 

Átveszi az alma szagát??

1-2x kostóltam, de naon nem izlett!

Csak láttam itt a topicban, hogy szép nagy zöld lesz belőle, no ez tetszett meg!

Régóta mániám a nagy zöld! Aszem ezért banánt is beújítok.

Pálmaházat akarok csinálni a kéglimből! /lakótelepi/

Örülök, hogy ráleltem erre a topicra.

/mint ócska polityikás/ ,-)

 

Üdv. Nektek!

wizes.

 

Előzmény: taramiram (446)
Keszthely1 Creative Commons License 2004.11.09 0 0 448
A Citrom fa :
Előzmény: Tozatu (447)
Tozatu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 447
Hát,ha csíráztatsz nekem is.:)
Előzmény: taramiram (446)
taramiram Creative Commons License 2004.11.08 0 0 446

Szia Luji!

Hát hogy tűnhet így el az avokádó őstermelő? Mire jelentkeztél, félelmemben már bedugtam a földbe, nehogy sérüljön a kis ficakja.

Nem tudnál képet és kedvet csinálni pár képpel a szép nagy avokádóidról?

Sikerült már beoltatni?

 

Wizes, az avokádót almával összezárt zacskóban kell puhára érlelni, akkor nagyon finom. Nekem, de van aki töltögeti, sütögeti.

 

Tozatu, mi a jó?:)

Előzmény: Luji (437)
Tozatu Creative Commons License 2004.11.07 0 0 445
Tyuhéj,de jó!:))
Előzmény: taramiram (436)
wizes Creative Commons License 2004.11.07 0 0 444

Nagyon köci!

Üdv.

wizes.

Előzmény: Kosztasz Fenerossz (443)
Kosztasz Fenerossz Creative Commons License 2004.11.07 0 0 443

Mangó -> Héj le!

Lótuszszilva & datolyaszilva rokonok valának valószínűleg, merthogy azt írja az írás (mármint az idézett könyv), hogy olthatóak is egymásra.

 

Sok sikert!

Előzmény: wizes (442)
wizes Creative Commons License 2004.11.07 0 0 442

Mégjobban köci!

 

Akkor a mangóra írottam az ül??? tehát azt a vastag kagylót le kell szedni ugye?

 

HURMA, a zöldséges mondta a nevét a gyümölcsnek akitől szoktam vásárolni.

Sárga-piros, de inkább sárga, fényeshéjú, nagyon édes, halmazállapota olyan almaszerű.

A mag barnaszű, formája és nagysága mint a töké.

Nagyon köci!

wizes.

 

Előzmény: Kosztasz Fenerossz (441)
Kosztasz Fenerossz Creative Commons License 2004.11.07 0 0 441

Vártam a kérdést, de nem biztos, hogy jól válaszolok. Na mindegy, a többiek legfeljebb sikítanak...

 

A hurma nevet még csak tőled hallottam. A neten megnézve két eset lehetséges:

a) Hurma = datolyaszilva

b) Hurma=lótuszszilva

 

a) eset: jó hír, ez benne van, és a következőket írja róla:

'.. A magról kelt növények lassan fejlődnek, termésük apró, rossz minőségű. Az ősszel gyűjtött magokat a tél folyamán homokban rétegezve tartsuk, tavasszal cserepekbe vagy szaporítóládába vethetjük. Az edények alsó részébe nagy humusztartalmú komposztföldet tegyünk, és a magokat az erre terített 2-3 ujjnyi vastagságú homokrétegbe vessük. Üveglappal vagy papírral takarva biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat. A csírázás kedvező hőmérséklete 18-20 oC körül van, csírázás után már alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődnek. Az egész vegetációs időszakban sikerrel szemezhetők a ... legegyszerűbb T szemzési módszerrel.'

 

b) eset: rossz hír, nincs benne, bár valószínűleg rokona a datolyaszilvának, úgyhogy talán egy hasonló módszer itt is beválik.

 

 

Előzmény: wizes (440)
wizes Creative Commons License 2004.11.07 0 0 440

Köszi!

 

Hát megvan a bibi!

A vastag héjával együtt tettem vízbe, hogy kicsírázzon, tehát ha jól értem:-> ki kell szedni ebből a héjból, - mint mondjuk a sárgabarackot, mandulát,- és ezt a belső részt kell csíráztatni!

Még1x köci!

wizes.

 

ps.

Hurma-ról nem ír??

 

 

Előzmény: Kosztasz Fenerossz (439)
Kosztasz Fenerossz Creative Commons License 2004.11.07 0 0 439

Wizes!

 

Mangónak utánanéztem a Velich István -féle 'Nálunk is megterem' c. könyvben. Aszongya, hogy:

 

'Vetés előtt a kemény, kagylószerű maghéjat el kell távolítani. Ezek a magok laza, tőzeges földben 2-3 cm mélyre vetve 30-35 oC-os !!! melegben 2-4 hét alatt csíráznak. ...... A 25-30 cm-es növényeket ültessük át egyenként cserépbe.'

 

Hát ennyi, illetve még írja azt is, hogy magról nevelve nem feltétlenül örökli az anyanövény tulajdonságait, úgyhogy pl. T szemzéssel vagy héj alá oltásssal lehet jó minőségű termést kapni.

 

 

 

Előzmény: wizes (438)
wizes Creative Commons License 2004.11.07 0 0 438

:))

 

Kedvet csináltál, tehát veszek 1et oct csíráztatok.

Az íze nem izlik, de milyen a növény??

 

Mangót és a hurma-t senki sem tudja??

 

Nagyon megköcönném!

wizes.

Előzmény: taramiram (434)
Luji Creative Commons License 2004.11.07 0 0 437

Kedves taramiram!

 

Nagyon örülök, hogy sikerült kigyökereztetned az avokádó magját. Addig ne ültesd el, amíg a kis gyökér meg nem nő 4-5 centisre. Csak az a fontos, hogy mindig vízben legyen a mag aljáig. Utána ha már megnőtt, tedd földbe, s várj. Amint már írtam, tavasszal és ősszel nő gyorsan a tobbi dőszakban lassabban. Arra figyelj, ha elkezd nődögélni, akkor a fény elhajlítja. Tehát mindig forgatni kell. De ez azt hiszem egyértelmű. További sok sikert kívánok mindenkinek az avokádó gyökereztetéséhez illetve felneveléséhez. Az enyémek már akkorák, hogy szinte kinőtték a szobákat.

Üdv mindenkinek.

 

Luji

Előzmény: taramiram (436)
taramiram Creative Commons License 2004.11.07 0 0 436

:P Menj vissza a 312-es Luji beíráshoz. Az enyém vízben hajtott ki. Biztos, ami biztos, gyökereztetek Neked egyet.:)

Előzmény: Tozatu (435)
Tozatu Creative Commons License 2004.11.05 0 0 435

Megtunnád mondani,légyszi,kérlek szépen,hogyan kell az avokádót csíráztatni?Milyen színűt kell venni,hogy ne legyen eleve rothadt a mag,kezdjük ott?Köszi.:)

Előzmény: taramiram (434)
taramiram Creative Commons License 2004.11.05 0 0 434
Avokádót kérdezd, azt tudom.
Előzmény: wizes (433)
wizes Creative Commons License 2004.11.05 0 0 433

Hurma magot tudja valaki hogyan lehet csíráztatni???

megköszönném.

Mangó magot??

wizes.

Nerdy Creative Commons License 2004.11.05 0 0 432

köszi szépen

azt hiszem, hogy itt szúrtam el, hogy bevittem, és a déli ablakba tettem

alig maradt levele, de azért én még reménykedem, hogy megmarad

Előzmény: endru (427)
endru Creative Commons License 2004.11.04 0 0 431

Saját tapasztalatom a kávécserjével, hogy 3 évig tudtam megtartani, ezalatt folyamatosan fogyott. Én fűtött szobában, déli ablakban tartottam. Nem igazán szép fa. Ne várd, hogy teremjen.

A Velich: nálunk is megterem könyve szerint 10 fok körül, csökkentett öntözés mellett áttelel, rövid ideig néhány fokkal a fagypont feletti hőmérsékletet az idősebb fák elviselik.

Azt hiszem az a legfontosabb, hogy a levegő páratartalma legalább 70-80% legyen. savanyú (4-5 pH) talajt szeret.

Előzmény: cecilke (428)
taramiram Creative Commons License 2004.11.04 0 0 430

A tájékozottságom addig terjed, hogy kettőt sikerült már kinyírnom.:) Azóta nem mertem venni, nem szeret nálam. Az biztos, hogy a savanyú talajt, lágy vizet szereti, télen a szobai száraz levegőn csak kínlódott. Mikor sárgult, adtam neki vastartalmú szert, de csak átmeneti volt a javulás. Sok szerencsét.

Van egy elég régi, de kávés "saját kávé" című topik, ott bővebben olvashatsz róla, legyen szerencséd vele.

Előzmény: cecilke (428)
wizes Creative Commons License 2004.11.04 0 0 429

Érdeklődnék tudja-é valaki, hogy kell a mangó magját kicsíráztatni.

Tavaly próbáltam de sikertelenül.

Igyaz, ici-picit belevágtam a magba - nem tudtam, hogy ilyen bazi nagy- de aszem nem sérült semmi.

Ha valaki tudja megköszinem!

wizes.

 

 

cecilke Creative Commons License 2004.11.04 0 0 428
Tudnátok segíteni? Nagyon tájékozottnak tűntök.

Kicsit off, de hátha. Tulajdonképpen mit szeret , hogyan kell tartani egy kávécserjét? Boltban vett, az árus a szokásos semmitmondó szöveget mondta mellé. Ez lehet olyan fajta, mint amit isznak a népek vagy csak véletlenül ez a neve? SAjnos az átlagos virágos könyvek nem hozzák. Előre is köszi.
endru Creative Commons License 2004.11.01 0 0 427
Citrusféléket - citrom, narancs, mandarin, grep - nem szabad télen fűtött szobába bevinni. Fagymentes helyen kell tartani, maximum 5 fok lehet, ha ennél több akkor károsodhat a fa. Ha a levélhullás nem nagy mértékű az természetes.
Előzmény: Nerdy (425)
taramiram Creative Commons License 2004.11.01 0 0 426
A hónapok óta Luji utasításai szerint gyökereztetett avokadom végre hajtott egy negyedik lábat. Nagyon örülök. Máris dugjam földbe, vagy várjak még vele?
Nerdy Creative Commons License 2004.11.01 0 0 425

sziasztok!

 

volna egy kérdésem

van egy dugványozott citromfácskám, amig kint volt jól elvolt, miután behoztam a lakásba szinte az összes leveleét ledobta

mit csináljak vele, hogy megmaradjon????

 

niamano Creative Commons License 2004.10.23 0 0 424

Sziasztok!

 

Nem tudjátok véletlenül, hogy Görögországban mikor virágzanak a narancsfák? Gondoltam itt biztos van vki aki tudja...

 

Köszi

Don Palesz Creative Commons License 2004.10.22 0 0 423
Biztos valami váladékot kajálnak. Nem levéltetves? Nálam pl az őszibarackfák eléggé olyanok szoktak lenni, oszt csomó darázs és hangya mászkál rajta, mert a levéltetveknek van vmi édes váladékuk.
Amúgy most olvastam végig a topicot, megint kedvet kaptam citrom- és banánfa termesztéshez. Uis korábban is volt mindkettő, de mindig elpusztultak, nem bírták télen a panelklímát, meg talán túl is lettek öntözve.
Előzmény: xukac (372)
Tozatu Creative Commons License 2004.10.15 0 0 422
Pihenj!:))
Előzmény: st.judit (421)
st.judit Creative Commons License 2004.10.15 0 0 421
Értettem Igenis!!! Köszönöm
Előzmény: st.judit (420)
st.judit Creative Commons License 2004.10.15 0 0 420

Előzmény: Tozatu (413)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!