Olyan 8m3-t csaptam szét eddig. Ezek szárazak voltak. Könnyen szétugrik. Eltekintve a csomóktól. Próbáltam a vizeseket is, az nem megy. Beleragad és vége. Van még kb. 6m3 amit a következő idényre szántam, kugliban szárad. Bízom benne, hogy szárazan el fogom tudni hasítani, mert nedvesen nem ment. Ezért is akartam kölcsönözni egy gépet, de nem jött össze. Egyelőre.
A fenyő az nagyon ganyé ilyen szempontból. Bár lábonszáradt még nem került hozzám. Azért mielőtt bármi baltát veszel és van lehetőség kipróbálni akkor csapj szét 1-2fenyőt. Én frisset próbáltam meg egy éveset is nem nagyon ment. nagyon szar.
Fenyő meg tölgy. A fenyő nagyon olcsó, száraz és sok van, de vettem már tölgyet is. Az drága és vizes. Mostanában inkább fenyő. Némelyik elég ágas-bogas, ráadásul hossz irányban irtózatosan csavarodik is (30-40cm alatt 90o). Van nagyobb átmérő is, mint a kocsikerék:
Nem, egyelőre csak egyet akarok venni. A Fiskars mellett az szól, hogy sokan dicsérik, elvileg pont erre van kifejlesztve, viszont drága. Az Extols olcsó és brutális. Ha nem bírok vele, akkor veszek Fiskarst és csak 5800 pénzem bánta a tévedést, fordítva rosszabb.:DD
Használt hidraulikus? Lutrinak tűnik. Tavaly 3-at próbáltam kölcsönözni, abból kettő azért hiúsult meg, mert közben tönkrement.:( A 3. csak léhűtő volt, lehet, hogy idén menni fog 50EUR-ért. A kúpos mellett az szólna, hogy egyszerű, mint a faék. Kértem ajánlatot a szettekre, 35e HUF körül van + motor + asztal + lendkerék stb. Nem tudom mennyi lenne összesen, de 50-60e, akkor még belátható a megtérülés (évi 15e/bérlés pl.). Ha 100e vagy felette, akkor felejtős. Vagy bérlek vagy veszek egy 6 tonnás Güdét ha egyszer rászánom a pénzt. Voltak páran, akik tavaly találtak valamelyik diszkontban (Aldi?) 5 tonnás SCHEPPACH hs500 -at potom 40e HUF-ért, na az jó vétel volt. Olyat vennék szívesen én is. 2db X27 árát biztosan megéri.
a jó megoldás az is-is 2+4Kg a 4kg-ossal folyamatosan dolgozni......
viszont amikor kevés a 2-es akkor oda lehet vágni vele, de gyerekek kezébe nem való. nagyobbik fiam 17 volt amikor kipróbálta, hát még izmosodnia kell hozzá, én 100+g vagyok de amikor a bükk szélét találod el vele és kihasad egy kagylóforma és megy tovább na akkor kapaszkodni kell a nyélbe
ha tudsz bérelni kár gondolkodni, 1f-ra csak akkor építs ha tudod hogy olyan fát tudsz venni amit kézzel pakoltak -ergo nem 50+ az átmérő- és bükk, tölgy, akác, de görcsösbe még abba is kevés lesz :(
gyertyán és hasonló szívós szálas fajtáknál biztos, hogy kevés lesz,
Ja, az tényleg sok. Akkor a hosszát nem tudom, az átmérő az 80 és durva a menet, nagyon harap.
Egyelőre veszek valami üvegszálas hasítót. Csak még azt nem tudom 2 vagy 4 kilós fejjel. Lehet, hogy megkockáztatom ezt az 5-6e HUF árat az Extol 4 kilósáért. Ha túl nehéz lesz, marad tartaléknak és veszek egy X27-et.
Aztán nézegetem a kúpos 1 fázisú összeállítás lehetőségét. Ha egy ilyen kúp-csapágy-tengely-tárcsa szett is megvan 50k+ HUF és még kell egy erős, de 1f motor, kell lendkeréknek valami súlyzótárcsa, meg hegesztetnem kell valakivel egy asztalkát, akkor ez sem lesz olcsó és még nagyon bivaly sem. A Güde 6T hidraulikus hasítója 155e HUF most újonnan, de az elég soknak tűnik. 500 EUR sok, főleg annak fényében, hogy 50-ért tudok bérelni, ha sikerül. Legalább nem az enyém használódik. Bár vehetek egyet és adhatom kölcsönbe másnak.:D
Én a hasito.hu oldalon vettem a cuccot, valóban 500 körüli fordulatot javasol a gyártó. A traktorom TLT-je max. motorfordulatnál 540-t fordul, de én fél gáz felett használtam, tehát kb. 350-s fordulaton.
Ha van rá mód, akkor tegyetek a kúpos hasító tengelyére lendkereket! Az segít ha kicsi a motor teljesítmény! A fordulat 700-800 között legyen!(már fűzöm az asszonyt, hogy menjünk hozzátok de nagyon messze van):-)
Egy haveromat rábeszéltem itt, hogy építse meg 230-ra, ahogy mondja is gabor0036. 80/800-as kúp, 2,5kW*, 2800/perc sebesség. Két ékszíjjal, 1:8-as áttétellel is csúszik ill. megáll. Most valami kapagép hajtóművet keres hozzá, elvileg annak a csigájával 1:25-öt fog majd tudni, azaz lassú lesz, de erős. Reméljük.
*Ja igen. Nemtom mennyi az 1f max. teljesítménye, de itt 3kW felett megáll minden. Úgy értem el kell dönteni, hogy mosogatunk vagy mosunk.:DDD
Igen, én is megtaláltam a kombinációt. Igazából nem is baj, ha van egy kicsi is. Ami inkább elgondolkoztatott, hogy 2 kilós vagy 4 kilós fejjel csapni oda, nem mindegy. Persze az is igaz, hogy azt emelgetni kell, felgyorsítani, de utána nagyobbat üt. A Fiskars X27 mellett a spéci fej kialakítás/felület stb szólna. Az ár meg ellene:D