Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Érleléshez mindent ép állapotban, héjastól használj, aztán ha megérett, eldöntöd, mi legyen velük. Vagyis: héjas almát használj. A közös zacskó is jó ötlet.:)
hi ! azt szeretném kérdezni tőletek, hogy a citromfa rövid időre elviseli-e a 0 fok körüli hőmérsékletet, vagy már ideje lenne a téli szálláshelyére vinnem?hallottam olyat, hogy ez fajtától függ, na de honnan lehet tudni, hogy az enyém melyik fajta? a termése nemigen hasonlít a boltban kapható citromra, ugyanis teniszlabdánál nagyobbak és teljesen gömbölyüek. inkább valami grapefuitnak nézném, de ezt megnem mondom, mert még nem érik. kösz a segítséget
Bocs, nem voltam érthető. Pl. van egy bimbós, cserepes jácintod. A cserép földjére mellé teszel 1 almát, ráhúzol 1 nylon tasakot, oszt vársz míg kinyílik.
Virággal még nem próbáltam, de az avokádó megpuhul, az biztos, meg más éretlen gyüm. is beérik vele.
Vártam a kérdést, de nem biztos, hogy jól válaszolok. Na mindegy, a többiek legfeljebb sikítanak...
A hurma nevet még csak tőled hallottam. A neten megnézve két eset lehetséges:
a) Hurma = datolyaszilva
b) Hurma=lótuszszilva
a) eset: jó hír, ez benne van, és a következőket írja róla:
'.. A magról kelt növények lassan fejlődnek, termésük apró, rossz minőségű. Az ősszel gyűjtött magokat a tél folyamán homokban rétegezve tartsuk, tavasszal cserepekbe vagy szaporítóládába vethetjük. Az edények alsó részébe nagy humusztartalmú komposztföldet tegyünk, és a magokat az erre terített 2-3 ujjnyi vastagságú homokrétegbe vessük. Üveglappal vagy papírral takarva biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat. A csírázás kedvező hőmérséklete 18-20 oC körül van, csírázás után már alacsonyabb hőmérsékleten is jól fejlődnek. Az egész vegetációs időszakban sikerrel szemezhetők a ... legegyszerűbb T szemzési módszerrel.'
b) eset: rossz hír, nincs benne, bár valószínűleg rokona a datolyaszilvának, úgyhogy talán egy hasonló módszer itt is beválik.
A vastag héjával együtt tettem vízbe, hogy kicsírázzon, tehát ha jól értem:-> ki kell szedni ebből a héjból, - mint mondjuk a sárgabarackot, mandulát,- és ezt a belső részt kell csíráztatni!
Mangónak utánanéztem a Velich István -féle 'Nálunk is megterem' c. könyvben. Aszongya, hogy:
'Vetés előtt a kemény, kagylószerű maghéjat el kell távolítani. Ezek a magok laza, tőzeges földben 2-3 cm mélyre vetve 30-35 oC-os !!! melegben 2-4 hét alatt csíráznak. ...... A 25-30 cm-es növényeket ültessük át egyenként cserépbe.'
Hát ennyi, illetve még írja azt is, hogy magról nevelve nem feltétlenül örökli az anyanövény tulajdonságait, úgyhogy pl. T szemzéssel vagy héj alá oltásssal lehet jó minőségű termést kapni.
Nagyon örülök, hogy sikerült kigyökereztetned az avokádó magját. Addig ne ültesd el, amíg a kis gyökér meg nem nő 4-5 centisre. Csak az a fontos, hogy mindig vízben legyen a mag aljáig. Utána ha már megnőtt, tedd földbe, s várj. Amint már írtam, tavasszal és ősszel nő gyorsan a tobbi dőszakban lassabban. Arra figyelj, ha elkezd nődögélni, akkor a fény elhajlítja. Tehát mindig forgatni kell. De ez azt hiszem egyértelmű. További sok sikert kívánok mindenkinek az avokádó gyökereztetéséhez illetve felneveléséhez. Az enyémek már akkorák, hogy szinte kinőtték a szobákat.