Az osztálykirándulást meg csinálják különbusszal. :-)
A sugalmazás, arról szólt, hogy senki ne utazzon vonattal és szedjük fel a síneket.
Napi 500-600 bejárós vonalról volt szó. 11-es. Én is utaztam buszos kiránduláson, a legjobban a ricsaj zavart, Tápiószentmártonba, vagy épp a Győri Pápalátogatásra felnőtt kulturált emberekkel, 20 üres ülőhellyel jó volt, ricsajozó diákokkal kevésbé.
Ma Magyarországon majdnem mindenhova el lehet menni autóbusszal.
8 község város kivétel, talán olyan mint Nagymaros és 7 társa.
Ma ugyan le van fedve autóbusszal a történet, azonban több sebből vérzik a dolog.
Ha egy eszköz jelen esetben egyeduralkodó lesz, valahol olyan lesz mint egy monopólium, ellenszere, csak a saját személygépkocsi, kerékpár lehet.
Jelenleg a sínpályás közlekedés drága. Akár villamos, akár mellékvonal, akár fővonal.
Kérdésem: ha lesz egy energiaválság, vagy akármi, akkor mit tegyünk?
Ha leesik 5 cm hó akkor miért áll meg az élet a buszoknál?
HEVES MEGYE Váratlanul jött a hó...! kapta a választ az az egri olvasónk, aki tegnap reggel több helyen is hiába próbált segítséget kérni a hajdúhegyi utak szórására. A hölgy a gyenge havazás ellenére járhatatlanná vált szakasz ügyében felhívta többek között a polgármesteri hivatal titkárságát, a közút ügyeletét, továbbá a közterület-felügyeletet, ám sehol sem biztatták semmi jóval jelezte dühösen, amikor végső megoldásként szerkesztőségünk számát tárcsázta a kora reggeli órákban. Olvasónk nem volt egyedül a panaszával, sorra kaptuk a hívásokat, hogy milyen téli felkészülésről is írtunk a közelmúltban, s hogy milyen megnyugtató képet is festettek a biztonságos közlekedés feltételeinek a megteremtéséről a szakemberek, akik büszkén mutogatták akkor a katonás sorba állított szórókocsikat és hómarókat. Ezekből mint mondták egyetlenegyet sem láttak munkában.
Annál több csúszkáló, s végeláthatatlan dugóba keveredett autó vesztegelt nem egy már összetörve a vasútállomás és az északi lakótelep közötti szakaszon. De Egeren kívül sem volt jobb a helyzet, a Noszvajra tartó, ám megrekedt autóbuszról például mint beszámoltak róla leszálltak az utasok, s gyalog indultak vissza a városba.
Ha már ez a kis hó is ilyen káoszt okozott, akkor mi lesz itt, ha tényleg tartós hóvihar zúdul ránk? S egyáltalán, kihez lehet fordulni, ha balesetveszélyt észlel az ember? sorjáztak a kérdések a telefonban.
Valóban több bejelentés érkezett hozzánk említette Vígh Henrik, a polgármesteri hivatal közlekedési csoportvezetője, aki szerint azonnal intézkedtek, s a Városgondozás Eger Kft. gépei folyamatosan dolgoztak a síkos utakon.
Az Agria Volán Rt. személyszállítási üzletág-igazgatója, Pintér Lajos elmondta: nem kockáztattak, addig nem engedték útnak indulni a járatokat, amíg meg nem tisztították az utakat. Szerencsi Gábor, a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának vezetője arról tájékoztatott, hogy reggel négy autó sózta, tisztította az utakat.
Gyöngyösön nem okozott fennakadást az egész nap szállingózó hó. Az önkormányzati utakon a Városgondozási Rt.-nek az olvadás miatt nem kellett beavatkoznia. A közút kht. helyi üzemegysége hat géppel dolgoztak, főként a mátrai területeken, s délután már zömmel vizes, olykor helyenként hókásás utakon közlekedhettek az autósok.
"Egyelőre nem ismertek azok az elkövetők sem, akik az Egerből a Berva-völgybe vezető ipari vágányt legalább 500 méter hosszúságban felbontották, s nemes egyszerűséggel zsákmányként magukkal vitték a sínt és az alátétlemezt. Merész és egyúttal gonosz tettükkel, a fenntartó tájékoztatása szerint, mintegy kétmillió forint kárt okoztak."
A tabella fölé az van írva: '...munkaerő-forgalma ... iskolai végzettség ... szerint". Szvsz ebben nincsenek benne. De van itt annyi szám, mint a tenger. Biztosan megszámolták valamelyik tabellában a bejáró diákokat is.
Az én szubjektív valóságomban rengeteg iskolással találkozom a vonatokon.
És a vasút is nyilván számolja az utasait. Ezeknek a számolásoknak az eredményei vajon hozzáférhetőek-e kívülállók számára?
Akárhogyan is nézzük, nekem nagyon tetszik ez a kis elmélet. Csak ki kéne még egészíteni az iskolásokkal is. És szintén jó lenne néhány autentikus helyszíni beszámoló.
Vannak kis községek, ahhol az élet fenntartása veszteséges.
Veszteséges a posta a vasút, áramszolgáltató, az önkormányzat, az iskolába kevés gyerek jár stb.
Alapvetően hozok egy másik megyei példát.
Megyek be a 6.36-os busszal.
Utánam aki jött már nem ért be csak +30-40 percel később, ugyanis leesett az első hó, amitől megáll az élet Egerben és környékén.
Elég ha két autó összekoccan, és 5 km es sor alakul ki.
Alapvetően nem a buszokkal van a baj, hanem azzzal, hogy dugó, forgalmi torlódás megfogja őket,.
Ők ártatlanok mint a ma születt bárány, de nem tudnak lőre menni egy centit se.
Volt olyan, hogy 3 kilométert mentünk 1 óra alatt.
Sajnos egyre több embernek lesz autója, ez közvetetten kapcsolódik a mellékvonalakhoz, de egy megyeszékhelyre befutó vasútvonal nem egyenlő a prérin tovadöcögő vonallal /62,126,125a, stb/.
Egyre többször nem tudja a dugóban álló busz önhibáján kívűl garantálni a időre érkezést, átszállás nem lehetséges, nincs csatlakozás.
Jelenleg az általad emlíett 11-es vonal mellett gumikerekűek mennek Balatonfüred-Győr, Veszprém-Győr
Sikátor-Lázi-Veszrémvarsány-Ravazd-Panonnhalma-Győr Nyúl-győr Écs-Győr vonalak mennek, ezeknek a buszoknak egy része betérős kacskaringós, a tarifa 1,5 szeres nagyobb távra 20-25-30-35-40 km-nél.
Nem tudom a 11-es hegyi vonal alagúttal 20 ezrelékkel, az egyik legszebb vasútvonal, buszhoz képest kevés járattal, nem tudom.
1. nem vetted figyelembe a turista-átutazó-csoprtos iskolai kirándulókat.
2. Az elv ott igaz egyszerre és sántít, hogy Győrbe 3 műszakba be lehet még járni vonattal.
Én pont az éjszakás műszakból hazaztérőket, és a iskoláscsoportokat fogtam ki.
Sajnos alkalmi turistákkal is találkoztam a vonaton ami szintén nem illeik a koncepcióba.
Éjszakásból mintegy 30-40 fő ment haza. 25-en Győr Gyárvárosban szálltak fel reggel 7.00 körül álmosan fáradtan.
De aki dolgozott már ilyen üzemben tudja, hogy van aki 3 műszakba jár, van aki 2 be van aki 1 műszakba, van aki 12 órázik / 6-18; 18-06/ stb.
Győrasszonyfa
Itt a vonat olcsóbb mint a busz, és a busz ritkábban se sűrűn jár.
Alapvetően vannak olyan vonalak, ahol biztosítva van a 12 órás műszakba 3 műszakba járás, akkor könnyebb, és ha a településre olcsóbb a vonatbérlet mint a buszbérlet, és kevés busz jár.
Van a sehova nem vezető vonal, amire nem tudunk sehogy se forgalmat csinálni.(62,126 stb)
11-es turisztikailag értékes vonal, hullámzó utasforgalommal.
Van pár ilyen vonal még. Velük nem tudunk mit kezdeni.
A 62-es anno a Beremendi Cementmű "tartotta életben", 1913-ban a Kiskőszegi Duna parti rakodóhely később 1945 után Beremendi cementgyári 3 műszakos vonatok voltak Sellye-Vajszló-Harkányfürdő-Siklós-Beremend között. Ez 1980 után megváltozott.
Sokan Pécsre költöztek a bányák jobban fizettek mint a cementmű, Siklóson 1993 körül bezárt a 2-3 gyár.
Innetől kezdve felesleges volt fenntartani Őket.
Tény felelegesen beleöltek x milliót, értékesebb vonalakt megszüntettek, de ezt vegetáltatták.
Remélem láttad az előző hozzászólásom végén a smile-t? Vagy néz be a bemutatkozásomhoz. Ezek után valószínű hogy nem utaztam még a 130 v. a 135 vonalakon?
"Tudunk e, tudsz e valamit a Tolna vármegyei HÉV anyagi helyzetéről ?"
Tűl sokat nem, annyit, hogy az Adonyszabolcs-Paks vasútvonal építését a zirci apátság előszállási uradalmának 400000 koronás támogatása tette lehetővé, illetve 196000 korona értékű törzsrészvényt jegyeztek a környékbeli birtokosok.