Keresés

Részletes keresés

Ati356 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 topiknyitó

Kedves topic társak!

Tudom a témát már körbe járták, viszont ilyen logikai összefüggésben még nem találtam megnyuktató választ. Lehet, hogy nem is fogok!?

Nos akkor belevágok.

Minden vallásban benne van, hogy Isten mindenható, és ezt ténynek veszik, mint ahogy azt is, hogy az embernek van szabad akarata is (legalább is valamennyi a többi a karma pl keleti vallásokban).

Amikor megkérdezek egy papot, vagy egy vallási vezetőt arról, hogy:

- Isten mindenható-e? A válasz: igen.

- Látja a múltat, a jelent a jövőt? Mivel mindenható, igen.

- Látja minden teremtményének minden időpillanatát? A válasz: igen.

Akkor nem értem, hogy lehet saját szabad akaratom! Hiszen mielőtt Isten megteremtette a világot, akkor Ő már tudta, hogy én megszületek. És már tudta azt is, hogy mikor mit fogok tenni, hiszen látja a múltat a jelent a jövőt! Minden teremtményének minden időpillanatát.

De, ha ez így van, akkor nem lehet saját szabad akaratunk!

Mert, ha pl elérkezünk az életünkbe egy válaszúthoz és vagy A-t vagy B-t vagy C-t (és sorolhatnám) választhatjuk (szabad akarat), akkor a jó Isten már a világ megteremtése előtt tudta, hogy én mondjuk a B-t fogom választani. Én meg a kis agyammal filózok melyiket is válasszam és lám-lám kiválasztom a B-t. De ezen nincs mit csodálkozni, Isten ezt előre tudta.

Ebből következik, hogy a B-n kívűl minden más válaszút csak illúzió, amiről csak én halandó hiszem, hogy - szabad akaratomból adódó - választható lehetőség!

Ha pedig még is van szabad akaratom - ami feltételezi azt, hogy arról nem tudhat senki - akkor viszont Isten nem mindenható (vagy Isten nem létezik)!

Mert ugye, ha Isten látja az idő minden pillanatát, miért csodálkozott a paradicsomi bűnbeesésen, ha előre látta? Itt még egy kérdés felmerül, akkor miért büntett? Ez olyan lenne, mint ha az egy éves gyerekemnek azt mondanám miközben éppen járni tanul, hogy : Lányom most elengedem a kezed, de ha elesel akkor még jól meg is verlek. És a lányom mosolyogva engedné el a kezem, hisz ő még nem tudja hogy eleshet miközben én sem tudom (mivel nem vagyok Isten), de szinte biztos vagyok benne és már előre dörzsölöm a kezem...

De ez már másik kérdés.

Visszatérve az eredeti kérdéshez ezen dolgok tükrében hogy lehet saját szabad akaratom, miközben a Mindenható már születésem előtt tudta mikor mit fogok tenni egészen halálomig?

Következtetéseim:

A./ Nincs szabad akaratunk (csak azt hisszük, azt akarjuk hinni, hogy van) mivel Isten mindenható!

B./ Van igazi szabad akaratunk, de akkor Isten nem mindenható, mert még Ő sem tudja mit fogunk tenni! Ha ez így van akkor Isten "csak" egy pókerjátékos Teremtő, aki nincs tisztában tetteinek következményeivel.

C./ Ha B igaz, akkor nincs Isten, de van szabad akaratunk.

Várom véleményeiteket, hozzászólásaitokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!