Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Kösz az adapter tippet, ma megérkezett be is szereltem a 15 kilós gurigát ( remélem nem szakad le a tengely:D),így sokkal olcsóbban kijövök mint a kicsivel.:D
Kicsit hátrányának tűnik, hogy kellene a köszörűmnek egy új asztalt gyártani de akár beszélhetünk is róla. Ha nem kapok valami űberfasza véleményt a másik fajtáról akkor visszatérünk rá, ha tényleg jól meg lehet vele élezni a csigafúrókat.
Látva a videót, a fúrásról jut eszembe. Nem ismeri-e valaki azokat a fúróélező gépeket amit többek között a jófogáson is árulnak 10000ft körüli összegért. Nem az a barkácsáruházas amit a fúrógéppel kell kell meghajtani hanem ez egy kompakt kis szerkezet. Vajon milyen lehet? Lehet beruháznék egyre, a fúróköszörüléssel (is) hadilábon állok.
Kértem és kaptam is már tanácsot tőletek, egy iweld gorilla 130-as lett az eredménye. Szépen teszi a dolgát, egy álom a praktikeres trafó után.
Hát, felszaladt a szemöldököm. Ez már nekem is sok volt. Elképesztő profi a pasas, de a végén olyan érzésem volt, mintha látnék egy aranyozott vonóhorgot egy kocka Ladán. Csillió forintos gépparkkal, rengeteg munkával csinál egy pár egyedi gyönyörű fogantyút és felcsavarozza egy igénytelen, lakkozott rétegelt lemez fiókelőre. Valahogy megbillent az egyensúly :-)
Az a hihetetlen hogy ilyen lunker,lukacsosság nélküli tömör alut tudott önteni.
Valamikor régen a P21-esemhez próbáltam az ikarus oldalindexéhez "koporsó" hátlapot önteni aluból, de amikor felpolíroztam néhány helyen porózus,lukacsos volt.Nem volt szép.
Kockalámpa(kispolszki),kockaindex(ikarus) mánia a 80-as évek végén.
Ja :-) Ez a fickó még Rahed Lee-n is messze túltesz precizitásban :-))) 200 dolcsiért vett speckó anyagot amiből, CNC géppel kimarhatta az öntőformát, hogy saját dizájnos, alumínium fogantyút önthessen magának a mobil hegesztő asztal fiókjához !!!
Rosszul értetted vagy rosszul fejeztem ki magam! Bocsánat :)
1 napig agyaltam azon kell e nekem az az ipari ESAB. Aztán letettem róla :)
Én nem bízok a kölcsönzős generátorokban. Amiről meg ment az ESAB az kimondottan hegesztő generátor volt. Nem az enyém, nem szeretnék szívességet kérni. Akkor felajánlották, mert a dzsungel közepén voltunk, de most nem akarom elkérni.
Ja hogy csak 1-2 napra .... áááá, még a buddy se érné meg.
A caddy mig meg ugye generátor kompatibilis, lehet legolcsóbb arra az 1-2 napra bérelni egy ipari dízel generátort. Ami útépítéseknél is van az a nagy sárga utánfutó fazon. Nálunk a városgazdálkodásnál egy 30kva-os cucc olyan 10-12+áfa körül van/nap, annyiért nem adnak egy rendes hosszabbítót ...
Láttam ilyet a Jófogáson 120 ropiért pár hónapja. Agyaltam is rajta 1 napig kell e ez nekem!?
Mondjuk ez egy csöppet drágább, mint a Fronius, de ESAB :D
Voltam ma is az ESABnál, nagyon kínálták a Buddy 180at.
Mondták, hogy nem olyan, mint a Caddy, lehet nem bír annyit mint a Caddy... Mégis mennyit? Amióta megvan ebben a szezonban hajtottam meg a legjobban a kerítésekkel, kapukkal. Lement egy pár guriga porbelessel együtt! Soha nem éreztem, hogy túl terheltem volna vagy akár forró lett volna a gép. Ekkora terhelést még csak elviselne az MMA is, nem?
Kínában szerelik eredeti ESAB alkatrészekkel. Aztán mindig eszembe jutnak Lee szavai, amit a napokban is beszéltetek itt a fórumon. Kitudja milyen Kínában a minőség ellenőrzés az ESAB felé.
Egy Froniusnál ilyen eszembe se jut, mert mikor ránézek a gépeikre valahogy sugárzik a minőség belőlük.
Pár éve Hatvanban a SKIZ-nél állt a polcon vagy másfél évet egy ESAB Caddy arc 151i (az a31-es panellal) még a bevezető 121.000 Ft-os áron. Na az mondjuk méltó társa lett volna a caddy 200-asodnak.
Itt írja is az esab hogy akár 100m-es hosszabbító sem gond!
Az az igazság hogy 40m-en már hegesztettem a gorillával (2db 20m-es 1,5-es hosszabbító - mondjuk jó minőség - porbelessel olyan 80A) nem volt gond. Esélyes hogy a caddy is gond nélkül tudná a 3x2,5-esről. 4-esről meg biztosan.
Most levelezgetek az ESAB-bal is, hogy mit tud a Caddy 60m-en. Azt mondják, hogy jó minőségű 3x2,5mm2 kábelen mennie kellene.
Történet:
A napokban végleg összefosta magát a trafóm. De előtte még egy emlékezetes elköszönést tett felém. Nagyon kegyetlenül megb.szott az áram a testcsipeszen keresztül.
De olyan se köpni, se nyelni nem tudtam 10 percig érzés. Ott térdepeltem a betonon a műhely előtt. 10 percig azt hittem, hogy nincs bal kezem vállból.
Fohászkodtam én mindenhez, de senki nem hallgatott meg. Még a kinti műhelyasztalnak is meggyóntam a bűneim! Fájdalmas érzés volt.
Csapott már meg egy párszor az áram, na de ennyire még soha.
Mivel soha nem voltunk nagy barátok az árammal így nem is erőltettem a dolgot, C vágányra került a trafó.
Sokba lesz a felújítás, megvan már pár dolog, de nem akarok most vele foglalkozni.
Nekem viszont tavasszal hegesztenem kell a kertünkben a hátsó kerítést. Na ehhez a villanyóra legalább 60m-re van. 2mm zártszelvény, úgyhogy nagy áram nem kell. A trafóval valahogy meg mókoltam volna, bár a fokozat kapcsoló már nagyon kész volt nyáron is.
Itt nem játszik az aggregátor. Ennyit pedig még az ESAB nem volt lehosszabbítva. Megy az agyalás.
Pár hegesztő boltban is azt mondták próbáljam meg az ESAB az nem gagyi gép! De mikor mondtam nekik, hogy tudják mibe fáj egy ilyen gép!? Csak hüledeztek! Beszarik, akkor kicsit drága "próbáljam meg" lesz.
Az ERGUS használati útmutatómban sokkal csúnyább keresztmetszet számok vannak :-( (mondjuk az is igaz hogy itt a 140-160A maximális hegesztőáramról beszél)