Keresés

Részletes keresés

Keszthely1 Creative Commons License 2004.12.09 0 0 569

A budai Arborétum a Villányi úton található  Kertészeti Egyetem .

Küldtem magokat  2db-ot

helló  

Előzmény: wizes (568)
wizes Creative Commons License 2004.12.09 0 0 568

Az lesz az, most má tuti, mert a zéretlen magok helyén vannak azok a kocsonyás képződmények, csak nem tutttam ilyen jól megfogalmazni!

Nem tok fényképeszkenni, mera fijjam elzabrátta a digimet.

Huna za Budai Arboretika??

Megvadásznám!

wizes.

Előzmény: taramiram (567)
taramiram Creative Commons License 2004.12.08 0 0 567

Aha, kaki lesz az. Vettem párszor, de mag egyikben sem volt, csak vmi kocsonyás, remegős izé a közepén. Akkor veszek még, pedig nem is jó.

A Budai Arborétban láttam termőt, jó nagy bokor.

Holnap lefényképelem az avokadomat.

Előzmény: wizes (565)
wizes Creative Commons License 2004.12.08 0 0 566

Aszem a kaki lesz.

Földbe tettem, meglocsoltam és lefedtem egy átlátszó tányérral.

wizes.

Előzmény: taramiram (564)
wizes Creative Commons License 2004.12.08 0 0 565

????

Olyan viaszos kívülről, héjja mint az alma, narancssárga, nagysága is almányi, de hosszúkásabb, és nagyon édes.

Magja sötétbarna /ha érett,/ és majdnem olyan mint a tökmag.

Jobban nem tudom körülírni.

De hurrá!

:))

wizes.

Előzmény: taramiram (564)
taramiram Creative Commons License 2004.12.08 0 0 564

Nálad melyik a hurma: a kaki vagy a datolya?

Előzmény: wizes (563)
wizes Creative Commons License 2004.12.08 0 0 563

Egyik hurma már vagy 15 centi magas, avokadó meg ereszetett már kb 2cm-s gyökércsökevényt.

Mangók csíráznak.

Hú mecsoda örömök!

:))

wizes.

wizes Creative Commons License 2004.12.01 0 0 562

Megygyütt!

Hálásan küszönöm!

o))

wizes.

Előzmény: Keszthely1 (559)
wizes Creative Commons License 2004.11.30 0 0 561

Lment!

wizes.

wizes Creative Commons License 2004.11.30 0 0 560

Köci!

Ja mán 3x akartam válszni a banánfa árra: 3-5 eFiccsé láttam pár hónapja az Újpesti Baumax-ban.

Mintha most is lenne, - vagy csak nagyon hasonlít rá, mivel láttam eredetit Nigériában- de nincs rajtuk ár. lehet csak dísz??

Erre a netcímre mehet??

A múttkor elkűttem de a napokban láttam nem jól.

Megismétlem.

Köci!

wizes.

Keszthely1 Creative Commons License 2004.11.30 0 0 559
Küld el a címedet a magokat  küldeném
Előzmény: wizes (558)
wizes Creative Commons License 2004.11.30 0 0 558

3 féle magom van a kelesztőben:

Hurma -> kikelt azóta mióta ide beírtam.

Avokadó -> UFÓ fellállítva, a 2 féloldal picinyt távolodot, - gyanítom keleget. Nem barnult a teteje.

Mangó -> ahogy a kemény magból kivettem, már volt rajta 2-3 pici-kis kacs, és így tettem wizes-papírzsepibe, mintha növekedett volna, majd átültettem földbe és letakartam, hogy jobban párában legyen.

A nagy Manitou kezében vagyunk!

,-)

wizes.

Előzmény: Kosztasz Fenerossz (557)
Kosztasz Fenerossz Creative Commons License 2004.11.29 0 0 557

Éljen, éljen!

Kíváncsi vagyok a mangód eredményeire is, szólj, ha valami látványosat látsz!

Előzmény: wizes (551)
LucuS Creative Commons License 2004.11.29 0 0 556
Köszönöm :) akkor nem adom fel várom a hajtásokat :)
Előzmény: taramiram (555)
taramiram Creative Commons License 2004.11.29 0 0 555
Háromból kettő foltos nekem is, ne add föl.:)
Előzmény: LucuS (554)
LucuS Creative Commons License 2004.11.29 0 0 554

Sziasztok

Szeretném a segitségeteket kérni avokádóval kapcsolatban:

Vettem én is, úgy csináltam mindent ahogy itt leirtátok. Pár napja ázik a kis ufó a pohárba. Viszont most vettem észre, hogy a teteje ami kilóg a vizből elkezdett barnulni. Ez természetes? Vagy már most tegyek le róla, hogy meggyökeresedik?

Lucus

Keszthely1 Creative Commons License 2004.11.29 0 0 553
Kb 2 hete  láttam ,az árát nem tudom .
Előzmény: papri (552)
papri Creative Commons License 2004.11.27 0 0 552
ikeában banánfát? mennyibe kerül?
Előzmény: Keszthely1 (540)
wizes Creative Commons License 2004.11.27 0 0 551

Kikelt a HURMA!

Hurraaa!!

Mi lesz belőle???

wizes.

wizes Creative Commons License 2004.11.23 0 0 550

Köcik!

Akkor ha pl. szappanos vizet öntök rá, akkor -mivel az  lugos- ha a füld savanyú, akkor kiválik a só és fehér csapadék lesz a felszinen? Várható.

Majd kipróbálom.

wizes.

Tozatu Creative Commons License 2004.11.21 0 0 549
Aha,Fűvészkertbe jár,aki fázós?:)
Előzmény: taramiram (547)
Tozatu Creative Commons License 2004.11.21 0 0 548
Ecettel is lehet,ha az van kéznél,ha pezseg,meszes.
Előzmény: wizes (546)
taramiram Creative Commons License 2004.11.21 0 0 547

Hát mi maga, ellenőr?

Elhiszed.:) A lakmusz biztos méri, sosem néztem.

Előzmény: wizes (546)
wizes Creative Commons License 2004.11.21 0 0 546

Köci!

Tuttam, hugy van savas, lugos, meszes, sós .... stb., föld, de mivel ellenőrzöm.

Lakmusz papírral, Van valami akármi?

wizes.

Előzmény: taramiram (545)
taramiram Creative Commons License 2004.11.21 0 0 545

A, B és C föld van.

B: az általános, mindenhez ajánlott

A: a savas pH-t igénylő kényeskék (rhododendron, azalea, gardenia, citrom, kávé stb. földje

C: pozsgásokhoz, meszes, agyagos

Úgy tudod megállapítani, hogy rá van írva.:) Újabban már alig kapni így, inkább a zsákra a növények vannak ráírva/festve amihez ajánlott.

Előzmény: wizes (544)
wizes Creative Commons License 2004.11.21 0 0 544

Mijaza B vagy C tipusú tápföld? /már láttam többször leírva de meghatározást nem láttam!

A is van?

Mivel állapítom meg, hogy millen??

Köcik a választ!

wizes.

Előzmény: Luji (543)
Luji Creative Commons License 2004.11.20 0 0 543
Sziasztok kedves avokádótermelők!

Köszönöm szépen az észrevételeket, és hogy tetszenek a növényeim.

Bocsi hogy mindig eltűnök, de nem mindig van szerencsém netközelbe kerülnöm, illetve ha igen, akkor más felé is tekintgetek.

Cincogi! A levelek leszáradásának valószínüleg az lehet az oka, hogy kevés a tápanyag a földben. Ezért azt ajánlom, hogy nagy cserépbe tedd a növényt, hogy minél nagyobb földgolyó vegye körül. Ha teheted, akkor „B” vagy „C” típusú virágföldbe ültesd, és substral-os vízzel öntözd nyáron hetente, télen kéthetente. Én így teszek, eddig hál’ Istennek semmi bajuk. Amennyiben a levelek széle szárad, az tápanyag- illetve vízhiányra utal. Viszont figyelni kell, nehogy túlöntözd, mert bepenészedik a földje, főleg ilyenkor télen a lakásban, ha nincs kellő szellőzése.

A másik dolog, amiért összepöndörödik a levél, lehet hogy tetves. Ha tetves, akkor flóraszeptes vízzel mosd le a leveleit. Ha lehetőséged van rá permetezd meg. Nem lesz semmi baja. Az pedig, hogy alul felkopaszodik, nem baj, mert így lesz fa jellege. Esetleg még megpróbálhatod a tetejét visszametszeni, viszont arra figyelj, hogy ezt növekedési időszakban tedd meg. Ha lehet akkor tavasszal, vagy nyáron. Mint írtam, két fő növekedési időszakuk van. Erről a korábbi írásomban olvashattok.

A tartása az avokádófának szerintem nem egy bonyolult dolog. A lényeg, hogy elég földje legyen, mivel nagyon sűrű a gyökérzete. Nálam ahogy láttátok meglehetősen nagy cserepekben élnek, s minden tavasszal átültetem őket, így biztosítva a tápanyagellátásukat. A vizet nagyon szeretik, főleg a nyári időszakban. Én mindig úgy öntözöm, hogy a cserépalátétbe öntöm a vizet, ami szintén nagy. Annyit öntök rá, hogy a tál majdnem megtelik. Ezt elég hamar felissza. Nyáron naponta – kétnaponta öntözöm, hetente egyszer substrallal, télen hetente egyszer – kétszer, kéthetente substrallal. Ez nagyon fontos nekik, mivel nagyon nagy a tápanyagszükségletük. Valahol olvastam, hogy a legjobb ha tyúktrágyát áztat ki az ember, és azzal a lével öntözi a növényeket. Természetesen fehigítva, mivel az elég tömény. A nyáron kipróbáltam, tényleg jót tett nekik. Úgy megindult a növekedésük, hogy csak na. De nem kell megijedni, a substral is nagyon jó, sőt nem is kell pancsolni. Azért nem jó, ha felülről öntözöd, mert ha sokat öntesz rá, akkor a földje nem engedi átfolyni a vizet, és megfullad a gyökere, s elpusztul a növény. Nyáron még az a lényeg, hogy a leveleit langyos vízzel spricceljük, mivel ez egy elég nedvességigényes növény, és nagyon szereti a párás levegőt. A fényviszonyokra kell egy kis figyelmet fordítani, ugyanis szereti a fényt, és a növekedési szakaszokban a fény felé fordulnak a hajtások, ezért nem árt forgatni, hogy mindenhol érje a fény, s így nem torzul el. Egyébként pedig az a lényeg, hogy lehetőség szerint minél több fényt kapjon. Én tavasztól őszig kinn tartom őket a szabadban a teraszon, persze kikötve, mivel mi nagyon szeles vidéken élünk, s nehogy felborítsa őket a szél. Most nyáron már kikaróztam őket, mert egyébként elhajlanak, s félő, hogy el is törnek. Így pedig szépen egyenesen nőnek. Télen beviszem őket a fűtött szobába, ezért a szobáink úgy néznek ki, mint egy dzsungel. Azt mondják, hogy mínusz hét fokig bírják kint, de ezt még nem próbáltam. Nyáron sem szeretik azt a nagyon meleget, illetve nem jó, ha nyáron a tűző napon vannak, mivel megégnek a levelei, s akkor elhullanak. A lényeg, hogy legyen elég fény, víz és pára, na meg tápanyag, s akkor nagyon szépen nőnek. Ha nem akarod, hogy felnyúljanak az égig, akkor csípjed vissza a tetején a hajtást, s szépen elágazik. Szerintem a legjobb az lenne, ha télikertben tudnánk tartani őket (ami nekem egy nagy álmom), de jelenleg ez bizonyos okok miatt nem megoldható. Egyébként nem nőnek naponta szemmel láthatóan, ettől nem kell tartani. Ami képeket feltettem, azok már 3-4-5 éves fák.

Azt hiszem ennyi. Ha valakinek valamilyen kérdése van, nyugodtan írjon email címre is, ott megtaláltok, ha esetleg kicsit hosszabban nem jelentkezek. Általában hétvégén van időm a fórumot végigolvasni, s akkor válaszolok.

Remélem tudtam segíteni, ha valami nem tiszta, kérdezzetek bátran.

Egyébként a citromfácskáim is nődögélnek, sőt a magról ültetett datolyapálmáimnak is már a második levelei jönnek, amire szintén büszke vagyok.

Mindenkinek kitartást és jó kertészkedést kívánok!

Luji

taramiram Creative Commons License 2004.11.20 0 0 542

Talán ilyen lesz a bóti gumóból hajtatott gyömbérünk.

A Füvészkertben fotóztam, látszik, milyen csúnya a levele a kemény víztől.

wizes Creative Commons License 2004.11.19 0 0 541

Köci!

Jövő héten arra járok, benézek!

wizes.

Előzmény: Keszthely1 (540)
Keszthely1 Creative Commons License 2004.11.19 0 0 540
Láttam az ikeá-ban  még a hét elején.
Előzmény: wizes (539)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!