STEPHEN KING: ÉJSZAKAI MŰSZAK [NIGHT SHIFT]
king első, régóta várt novelláskötete majdnem 25 évet késett hazánkban, pedig king korai zsengéit sokan a legjobbaknak tartják, s hollywood is sokszor fordult ezekhez a novellákhoz, szóval annak ellenére, hogy az utóbbi időkben már belefáradtam king önismétlő, állóvíz szerű írásaiba, erre a kötetre hiúzként vetettem rá magam. lássuk, mire jutottam.
JERUSALEM'S LOT
ez egy levélregény: a rémisztgetős irodalomban is volt rá példa, hisz bram stoker klasszikusa is ilyen formában íródott. a sztori valamikor az 18ooas évek vége felé játszódik a tipikus kingi környezetben: elhagyott falu, amely kihaláésa mögött valami szörnyű rejtély lappang. sajna, king nem tud azonosulni a 2oo évvel ezelőtt élt emberek gondolkodásmódjával, viselkedésével és beszédstílusával [ez mondjuk lehet a fordító hibája is], így a szereplői teljesen mai figurák egy multbéli környezetben. ráadásként king ismét belefeledkezik a környezetábrázolásba, ami szintén nem túl jellemző jegye a leveleknek, ezért a formát, így az egész novellát eröltetté varázsolja. a sztori nem lenne rossz, de nem is kiemelkedő, ezek a hibák pedig totálisan lerontják. 1o/3.
ÉJSZAKAI MŰSZAK
a címadó novellából film is született - de minek. ráadásul a tökéletes környezetleíráson és a találó szereplő bemutatáson kívül ez az írás is tökéletesen üres: egysíkú, kilátástalan, felejthető. a belőle készült film pedig mégszaporább hajtépésre adhat okot. 1o/2.
ÉJSZAKAI HULLÁMVERÉS
nem ez az első világvége hangulatú írás kingtől - sajna, a the standra még mindig várni kell - azonban ismerhetetiek a zombis inváziós novelláját, ami egész jóra sikeredett, ezen írása pedig talán még jobbra. csupán néhány oldalról van szó és az olvasó a történések közepére csöppen, s a világ helyzetére csak utalások, célozgatások vannak, mégis szép lassan felépül a kép. remek kis írás. 1o/8.
AZ ÁTJÁRÓ
a világnagy strand című limited edition novellás kötetből ismerős írás egész ügyes és páérját ritkító sztori egy idegen civilizációról: a befejezés némiképp karcsú és kiszámítható, de hangulatos. 1o/7.
A MÁNGORLÓ
ebből is filmet forgattak. hál'istennek, nem láttam, de a robert englundról és magáról, a gépezetről készült fotók [melyek egy mesefilmben elmennének, de nem egy horrorban] hamar elriasztottak a filmtől, pedig a texaszi láncfűrészes mészárlás és a poltergeist rendezője, tobe hooper követte el: a novella viszont egész jó. a kiindulási alap ugyan némiképp röhejes és a történet is kiszámítható [van egyáltalán happy enddel végződő king novella???], a rövidke sztorinak azonban remek hangulata van. 1o/7.
A MUMUS
sokak kedvence, a boogeyman szerintem égetően sovány: a vérfagyasztó alapszitut, amiben gyerekek halnak be egy röhejes lezárás [megoldás?] teszi tönkre. minőségen aluli. 1o/2.
A SZÜRKE ANYAG
sokat nem lehet erről a novelláról mondani: egy nem túl gusztusos ttranszformációról van benne szó, aminek alapja elég meredek, a záró poén viszont kifejezetten tetszett. egyébként nem sok vizet zavar. 1o/6.
CSATATÉR
small soldiers címmel nem rég láthattunk egy elég közepes gyerekhorrort, amit látva sokáig azt hittem, joe dante korábbi filmjét, a szörnyecskéket koppintja, de most már megvan, honnan az ötlet. a rendkívül humoros sztoriban egy csapat g.i.joe játékkatona és egy ember küzdelme van leírva, a fricsak természetesen ott figyel a sztori végén. rendkívül jó történet. 1o/1o.
KAMIONOK
king első és - remélem - utolsó rendezése, a maximum overdrive alapja ez a novella, amiben a változatosság kedvéért egy rakás teherautó, kamion, traktor, stb. éled fel és tőr világuralomra. a film borzalmas, a novella viszont izgalmas, kár, hogy a végére elveszíti a fonalat. :] 1o/6.
NÉHA VISSZATÉRNEK
ha nem író a főszereplő, akkor általában irodalomtanár. jelen esetben az utóbbi osztálya telik meg kísértetekkel. a történetből készült film is, amelyet inkább jobb, ha senki nem lát, de ezt az írást mindenképp olvassátok el, már csak azért is, mert a gyüjteméyn egyik legkerekebb darabja. 1o/8.
INDIÁN TÉL
ennek az írásnak inkább hangulata van, mint cselekménye: de kingnek sikerült megragadnia a ködös, bágyadt környezet által keltett érzéseket. 1o/7.
A PÁRKÁNY
ebből a sztoriból is készült film, nem is csoda: jó kis epizódja lehetne a meghökkentő meséknek, nekem jó kis vérmes vigyort csalt a képemre. 1o/9.
A FŰNYÍRÓEMBER
king jó sokáig perelte a new line cinemat, aki CGI cucokkal teletömött hülye horrorfilmet faragott king novellájából a szerző engedélye nélkül. de minek. az írás is borzalmasan középszerű, a filmnek pedig semmi köze nincs hozzá, mégis rossz. 1o/4.
LESZOKTATÓ RT.
a párkányhoz hasonló meghökkentő mese jó sztorival. a belőle készült filmecske főszereplője a zseniális james woods, mikor olvastam az írást, csak őt tudtam elképzelni a sztori "hőseként". remek sztori aprócska poénnala végén. 1o/9.
ÉN TUDOM, MIRE VAN SZÜKSÉGED
nekem pl. arra, hogy ezt a szerencsétlen szösszenetet minél gyorsabban elfelejtsem: már az első pillanattól világos, hogy vmi nincs rendben a lány új barátjával, de az csak nem akarja felfogni. a vége borzalmasan gagyi. 1o/2.
A KUKORICA GYERMEKEI
újabb kihalt város, újabb lappangó rejtély. a belőle készült filme[ke]t nem láttam,a novella viszont egész jóra sikeredett. sőt, egészen borzasztó. :] 1o/8.
AZ UTOLSÓ LÉTRAFOK
azon kevés king szerzemények egyike, melyben nem túlvilági lények és pszichopaták gyilkolásszák egymást. nagyon szép, szomorú történet az elidegenedésről. lehetett volna hosszabb is. 1o/8.
AKI A VIRÁGOT NEM SZERETI...
satírikus sztori new yorkról, ahol sokféle szerzet megbújhat, köztük egy-két sötét alak is. 1o/8.
MÉG EGYET ÚTRAVALÓNAK
king néha szeret visszatérni korábbi írásaihoz. ez a novella pedig az egyik legjobb könyvének, a salem's lot vámpírjaihoz tér vissza, mondhatni ugrik be egy pohárka vérre. jó kis sztori, ugyan se füle, se farka, viszont van hangulata! 1o/7.
A 312-ES SZOBA
kínos darab. szabáélyosan nehezemre esett végigolvasni. az elmúlás hétköznapi drámájának feleslegesen felfújt változata ez az írás, nem túl szórakoztató, nem is túl érdekes. inkább kínos. 1o/3.
összeségében azt kell mondanom, kissé csalódtam ebben a gyüjteményben, de az is lehet, hogy már kinőttem kingből.
végeredmény: 1o/6, ami édes kevés egy klasszikusnak nevezett king kötet esetében.