Nem megy ez ma nekem, mindent csak félig írok. Szóval az imént az akartam tudtotokra adni, hogy az East albumnak nem a magyar változata, hanem az angol kedves nekem.
Duncan Bush sok helyen nagyon finomra hangolta az angol verziót. Nekem úgy tűnik, mintha itt lennének a szövegei a legeltaláltabbak, bár kétségtelen, hogy már az East Taking the Wheels albumán is volt olyan sora, amit könnyen megjegyeztem.
Nekem a 'whirlpool-surface' szembeállításról nem az Örvény kattant be, hanem József Attila. És ettől jobban is tetszik.
A Vertigo pedig valóban jobb szövegileg. Min akadtál el benne? Mit nem értesz?
Amint kérted, itt az iromány. Megpróbálom 1-10 listán oszályozni a számokat, aminél az 1 azt jelenti, hogy első hallgatásnál is 10 mp után továbbugrottam, és utána sem hallgattam végig. A 10 pedig, hogy hideg futkosott a hátamon, és már első hallgatásnál újra-és-újra hallgattam. Nos:
1. Everyone Dancing
Az eredetije a nagy kedvencem volt a Hűségről, és itt felemásra változott: a hangszerelés (köszönhetően az újabb gitár hangsávnak) sokkal jobb lett, de a szöveg ("All hearts go boom boom boom") KISSÉ roszabb lett, ezért: 9
2. Damned
Az eredetijét nem nagyon szerettem, de ez nagyon bejött. Ugye a hangszerelés nem sokat (ejtsd: semmit) változott, a szöveg viszont sokkal jobb, mint a KAU-nál, ezért: 8
3. Vertigo
Ez alapból olyan közömbös volt, de most valahogy jobban tetszik a szöveg miatt. Mindenesetre jól tették, hogy az Everyone Dancing lett az első dal, így viszont sajnos megszakadt az a Firedance óta tartő sorozat, hogy a címadó dal egyben albumcím is. Sajna a lezárást nem értem. Az értékelés: 7
4. What The Hell
Ez csak jó lehet, mert Chapman Stick van benne. A zene krály, a szöveg is, pláne a köv. két sor: "You love the thing you kill / And you kill the thing you love" Itt két dolgon is megakadt a szemem: magyarul írták ki a szám alá, hogy ki-mit adott elő a Nagyvárosi angyalban (:), valamint, hogy az utolsó refrén 3. sorát soha nem adják elő. Vagycsak én voltam figyelmetlen? Az értékelés: 7
5. Rockstar
A másik kedvencem a Hűségről. Itt a zene dettó ua. A szövegben pedig nem tartom szerencsének a káromkodást, és a hallgathatatlan hangon előadott rap-részt. Ezek az okok miatt csak: 7
6. The End Of Innocence
Az eredetije közömbös, itt viszont a szöveg sokkal mélyebb, szebb, meghatóbb mondanivalót sugall, így lett egy kövér 8.
7. Perfect Love
Rövid távon szimpatikus, mert zúzda, de egy hét múlva valszeg már nem fog ennyire tetszeni. Hiányolom a sikítást a végéről. Komolyan kell venni a tüdővérzést. :)) Jó lesz ez egy 8-nak.
8. Destiny
Semmi különös, az Asszony sem tetszett, ez sem tetszik. 5-re jó lesz. (Érdekesség: "But the whirlpools pull you deep / Mikor az örvény a mélyére ránt / A szerelem örvény Csak maradt vmi a régi rendszerből, nem?)
Összességében igen jó lemez, talán jobb mint a Hűség. Ez a vélemény pesze nagyon szubjektív, és olyan 8 hallgatás után írtam. Ha majd nagyon unatkozom, akkor írok egyet az ÚT-ról is.
Kíváncsi vagyok, hogyan lát egy több, mint fél éve megjelent albumot egy új vásárló.
Lassan egy hónapja jelent meg a lemez és egy kissé már másképpen fest a kedvenceim listája. Annyit elárulok, hogy a "Bosszú népét" egyre többet hallgatom...:-))
Ízelítőül, beírok párat az UFi részéről Ákos irányába feltett kérdésekből:
- Kevesebb helyre hívnak -e, mióta a Kossuth téren megjelentél, felvállalva ezzel világnézeti hovatartozásodat?
- Kapcsolódik -e az új album másban is a Terror Házához a lemezborítón és a videóklipen túl? Van -e benne politika?
- Sokszor, sok helyen elmondtad, hogy "politikai nézeteid csak rád és a szavazócédulára tartoznak", nem érzel itt ellentmondást?
- Mit szólnál a múzeum átnevezéséhez?
- Térjünk egy kicsit vissza az új albumhoz... mit várhatnak tőle a rajongók?
Igen, 2-3 jó dalnál több van. A 7,3-as átlag nálam is jónak számítana!
Amúgy nagyon kíváncsi vagyok, hogy az Egyetlen egy megtetszik-e majd! (nem csak neked, hanem azoknak is, akiknek eddig nem tetszett, számomra nagyon érdekes dal...)
Multimédia?
tsabee: erről írtam, hogy no sorrend, inkább csak egy-egy soros vélemény pontszámmal kisegítve :).
Trixy: ez kb. 20 hallgatás után alakult így. Igazad van, a tetszési index formálódhat. Nálam ez annyiban változott, hogy ha az első hallgatások után kellett volna véleményt alkotnom, akkor a 4, 5 és 6 pontos dalok egyest...esetleg kettest kaptak volna...
Sztem a 10-ből 7,333 nem rossz, sőt. Nem hiszem, hogy messze lenne a "mennyire tetszet"-től :)). Nálam olykor 2-3 dal is "megmenthet" egy egész lemezt, az Új Törvényen pedig sokkal több jó dal van, mint 2-3.
;)
basszus, én is már jó ideje hallgatom, de én nem tudok felállítani egy sorrendet, még csak tetszési indexet sem. nekem mindegyik 10-es, ákos! (ha 10-esen kell mérni)
És mindez kb. hány meghallgatás után?
Csak azért kérdem, mert nekem egy idő után kezd most megint átalakulni a számokról a véleményem. Az Egyetlen Egy nekem eddig alig tetszett, általában átugrottam. Most meg annyira megtetszett a zenéje, hogy alig várom, hogy vége legyen az Alig hitted-nek!
Amúgy melepő volt, hogy a végén összeségében mennyire tetszett az album, mert ahogy látom 5 dal is 7-nél kevesebb (vagy annyi) pontot kapott.
Az átlag 7,33
Visszanéztem a szisztémát, nos én nem szeretnék sorrendet felállítani, egyszerűen csak pontozok (1-10ig), bár ez sem éppen a legjobb megoldás, mindegy. Hangsúlyozni szeretném az írás szubjektív mivoltát (tessék sűrűn odagondolni a szerintem, nekem, számomra, stb. szavakat és szinimáikat).
1. Új törvény - nagyon jó szöveg, tetszetős, nem szokványos dal - a "kissé" magas ének a végén...ha poénnak veszem, akkor belefér :). 7
2. Alig hitted - tetszik a gitár, a szám, mint DAL is rendben van. 8
3. Egyetlen egy - a lemez első Szakos track-je...zajos dal, valahogy nem hat. Na nem azért, mert zajos, csak nemtom, olyan tört egy kicsit, a refrén megmenti. 5
4. Virrasztó - az album egyik csúcspontja! Kedves-aranyos dallam, remek szöveg, kidolgozott hangszerelés, megbúvó finomságokkal. Ezúttal Krisztián megfelelőt alkotott. 9
5. Majom a ketrecben - sokakkal ellentétben számomra nem slágerszám, ez is Szakos-dal, naná, hogy rázós-zajos, de valahogy ezek a számok nem olyanok ezen a lemezen... A bridge sem menti meg, egysíkú, unalmas. 5
6. A kezdet előtt - no comment: 9
7. A bosszú népe - úrja zúzda...ez sem jön be. Ilyen gitárhangszínekkel az Edda operált még a 80-as években... A verzék viszont jók, pergő szintúgy, lehetett volna jobb is összességében, kár érte. Szöveg: nekem nincs gondom vele. 6
8. Be lettél oltva - nagyonnagyon tetszetős kis dalocska, nyugodt hangulat, a szokásos-jó Ákos-gondolatok, a refrén is, minden együtt van és öröm hallgatni. Újságírókáim megint megkapják a magukét, úgy kell nekik. 9
9. Conquistador - az album mélypontja...nem magyaráznám, szubjektív ez is nyílván. Úgy látszik a "keménykedős" hangszerelésü dalok nem jönnek be erről a lemezről... Nem értem, hiszen amúgy nincs bajom a pörgősebb, rázósabb témákkal (Paradise Lost, NIN, Faith No More, Metallica,...) 4
10. Ölelj meg újra - sztem csak az első 17 másodperc "hevönös", persze ez a rész a refrénben vissza-visszaköszön, de ott már nincs utánérzésem. Jó kis toplista-vezető lesz majd belőle :). 8
11. Élj a mában - nincs mit mondanom róla, tetszik na. 8
12. Altató - a lemez csúcsa...orgazmus+ilyesmi. Hihetetlen, na. Tátott szájjal hagytam (nem volt választásom), hogy hasson...megismételhetetlen pillanat volt a megismerése, ahogy ledöntött a lábamról és megérintette a lelkem. Zene+szöveg együtt: az a jóleső érzés, amiért érdemes volt végighallgatni az Új törvény-t... 10
...persze nem csupán az Altató miatt :). Összességében is jónak tartom a lemezt, s aminek külön örülök, hogy az Ikon album után végre ismét egy olyan anyag, amivel nem kell barátkozni, hanem egyből barátjává fogadja az ember... :) (a Hűség csak kínkeservesen jött be)
Kétoldalas Ákos-interjú lesz az Utolsó Figyelmeztetés c. folyóirat 12. számában.
"Nekem nem dolgom a politika"
Ákos Barbie-showról, fasisztákról és etikai állásfoglalásról + világnézetéről, igazsgágérzetről, meg a szinbádi életminőségről.
tudot mit: az előbbi írásod vége olyan finoman ironikus és maliciózus, hogy kalapot emelek előtte.
Ákos számomra tehetséges zenész és popzenész, költészet és dalok ügyében lejjebb már megnyilatkoztam, mást pedig nem tett le az asztalra, ami számomra értékelhető lenne, pedig tudom, hogy szeretne nagyon reneszánsz ember lenni, de hát(pölö vox irományok:))). De ha valakit tehetséges zenészként, hiteles és pozitív képű popsztráként el lehet ismerni, már az is óriási dolog, nekem ő ennyi, se nem szellemi guru, se politikai életmód/szemszögű irányelv, se pedig lánglelkű, lélekfacsaró költő. Megitálem más képességeit is tehát, de nem ennyire pozitívan, akkor meg minek írjak róla, amikor személyiségének csak a fenti aspektusai fontosak. nem hinném, hogy lenézve érezné magát és halálra sértődne. és sokakkal elentében, akik korábban sznobizmusból most mondvacsinált politikai okokból megtagadják az ismeretséget, közös munkákat, én nem teszem, élveztem a közös interjúkat, promóciókat, beszélgetéseket, sőt még az aranyzsiráfját is:)))már a tarzanért kapottat. kevés zenésszel szerettem rádiós vagy papír interjút csinálni, szerkeszteni, ő közéjük tartozik.
A nagy szavakkal való magyarázattól és megygőzéstől már bocs, de Orbán Viktor választások környéki nagyívű nemzetmentő beszédei óta ódzkodom, sokszor az efféle retorikát fedezem fel az ilyen megszólalásokban, néha ok nélkül...
Az idézet, amit írtam, nem a „te és mások nézeteit hazudtoló, értékelő, netán támadó, bíráló” témájú, ezt ne mondd. Egyébként nem tudom, miért gondolod azt, hogy itt téged és a te nézeteidet akarom alázni, vagy rossz színben feltüntetni. Ha bizonyos idézeteket tartalmukban rád vonatkozónak érzel, az nem hinném, hogy az én hibám volna.
Azért használtam ezeket a sorokat, mert kissé más szavakkal adja vissza ugyanazt, amit Ákos is idézett egy vele készült interjúban:
„Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát. Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét.” (Karinthy Frigyes)
Úgy gondoltam, ezt az idézetet Ákossal kapcsolatban itt ismerjük egynéhányan, s reméltem, nem árt meg senkinek, ha más szájából, kissé bővebben is hallja.
Hogy Ákost, személyes ismerősödet te kizárólag a
„popzenész” titulusra tartod érdemesnek, azt feltételezi, hogy egyéb munkásságát nem becsülöd annyira, hogy azok alapján is megítéld őt, holott a topic témája nem csupán hősünk a zene és komponálás vidékén elért eredményei volnának.
Azt sajnálom, hogy ez a vita, vagy beszélgetés nagyrészt csak kettőnk között zajlik, és a topic többi látogatója nem fűz hozzá kommentárt vagy véleményt, bár elismerem, nem a koncertek hangulatát, dalok tetszési indexének alakulását tárgyaljuk éppen, ami pedig szintén egy érdekes téma, csak én annyira nem vagyok otthon benne - pedig érdekel.
Hozzászólásaim „pátosza” remélem, nem idegenít el senkit a pontos fogalmazástól, a fogalmak illő helyen való használatától :DD , amely fogalamkat bár nem művészi környezetben, diósgyőri vízjeles papíron, dombornyomott bársonyborítós, aranyozott gerincű könyvben, formás antikvával szedve, igényes és szép tipográfiával tálalva lelhetünk itt, de mégiscsak írott szóban, amelynek becsületéről gondoskodni mégiscsak a mi feladatunk volna.
Ne haragudj, nem akartalak megbántani az életkorral.
Valóban nem olvastam vissza a topicot, így csak legutolsó beírásaid alapján tippelhettem.
Ezek szerint nem vagy mindig ilyen.
Én egyáltalán nem szoktam fórumozni.
Ákos új dalszövegeit olvasgatva, -amit egy ismerősöm mutatott(mondván:figyelemre méltó)- kiváncsi lettem, vajon tudnak-e az "ákos-rajongók" a szövegben található összefuggések mélyebb üzenetéről, irányáról.
A válasz várható volt:
Vannak, akik igen és vannak, akik nem.
Ennyi.
Én nem szeretnék Veled semmilyen viátba keveredni, vagy bármiről is meggyőzni.
Már így is túl sok időt töltöttem itt.
Csak egy jótanács:
Semmilyen véleményt ne utasíts el zsigerből, semmit ne ítélj meg elsőre (hiszen az maga a gyűlölet), inkább próbáld meg mindig a másik helyébe képzelni Magad és megérteni a másik igazát. (ahogy Te is mondtad:" hogy elolvasol egy beírást, elgondolkozol rajta, megérted és utána itélkezel.")
De ez vonatkozik a könyvekre is.
Mégegyszer bocsánat, ha megbántottalak a életkorral.
Búcsúzom mineden kedves fórumozótol is!
Isten Veletek!
"Hagyd a szavakat,
Így védd az igazad,
Aki fecseg, az úgy marad,
Hallgatni boldogabb.
Végtelen ébrenlét,
Velem hallgass még,
Velem virrassz át
Minden éjszakát.
Örök készenlét,
Csak hallgass meg velem még,
Velem virassz át
Minden éjszakát."
üdvözlettel:
parsifal
Ui.:(Ludmillának)
1. A Lázadás nem az én honlapom, sajnos semmi kööm hozzá.
2. Semmilyen "transzcendens beavattotságérzetet" nem érzek, mivel nem vagyok Beavatott (akkor nem vszinü, hogy neten fórumozgatnék), maximum igyekszem "Éber" maradni.
3.Örülök, hogy ezek szerint Te is személyesen ismered Ákost.
4. Még 1x sok üdv
nagykából ugyanarról beszélünk,más-más oldalról. ezt kár túlbeszélni, vitatkozni azt hiszem. a szavak használata: attól félek, félreértetted, habár azt tartom, hogy efféle nagy szavakat művészetben és ne vitában használjon az ember. Egyébként én is csináljam azt, hogy minden beírásomat egy a te és mások nézeteti hazudtoló, értékelő, netán támadó, bíráló, baloldali értelmiségiektől származó idézettel zárjam? mert ezt nem tartom elegánsnak.
És nem is teszem meg. Itt egy popzenészről van szó, nem egy beavattotról, istenről, politikusról, azt csak bizonyos elemek próbálják mindenáron témává tenni. Mondom, no offense, de megköszönném, ha szavaid és véleméyned nem próbálnád minen alkalommal idézetekkel alátámasztani: patetikus, felesleges, foglalja a helyet és erősen offá teszi a véleményedet. Ráadásul egy bizonyos réteg fegyvere...
égesd magad továbbra is bátran.kár hogy ahhoz nem vagy bátor hogy kijelentsd:pusztán a gyűlöleted vezet a nyomomra.és ha ide offolva bneidézgetnél, tényleg moderálást kérek rád, persze magamra is. kettőnk közül nekem fog kevésbé fájni ha eltűnnek innen a gagyi intirkák és személyeskedések. De lassan nem ártana higgadnod egy kicsit, irántam érzett indulataid még szétzilálják a polgári és családi életed...:(