Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Még nincs eldöntve teljesen, keresem az igazit. Egyébként idén ültettem Fannyt, Helikon szépét, Palatinát, Velikát és Jázmint is. Ezek összesen 80 tőt számlálnak. Gondolkodtam már Jázminon illetve P. reginán vagy borsmentán. De inkább vmiért a sűrű lombúak jöhetnek szóba és rezik egybe, jobban védve a napégéstől. Egyébként ha minden jól megy jövőre jön Solaris oltványaim.
Elnézést a nem ide illő bejegyzésekért!
EGyébként visszatérve a csemegékre nagyon is foglalkoztatt a Néró eléggé ellenálló is, finom is, szűztermésből csináltam sillert, jó volt 1,5 liter :D
Olyan sok kettős hasznosítású csemegéről nem tudok. Esetleg kérdezzem meg a Nérót szőlős topikban is?
Beérett A Csabagyöngye, csodálatos mint mindig az ízvilága. Ha azt mondom ez a muskotályossága miatt van, ez nem igaz. a muskotályos íz mellett, valami leírhatatlan zamata is van. Mindenkinek lenni kellene egy-két tőkéje eből a fajtából saját fogyasztásra. Kicsi bogyója miatt, meg a magvak miatt nem igazán piacképes. De ha ezen túltesszük magunkat egy nagyon korai csemegeszőlőt élvezhetünk.
Új fajtaként terem először a Bolgár rezi. Azt hittem későbbi, de már csipegethető. Ellenálló fajta, húsös roppanó bogyói nagy finomak
A fonnyadás fürtkocsánybénulás, és igen, jól kezelhető keserűsós lombtrágyázással. Egyébként ha nincs még semmi eldöntve, nézz körül egyéb rezi fajták házatáján is. Nálam most a Jázmin van próba alatt, mint fehér (az eddigiek mellett, mint új, és elvben nagyon rezi fajta), de az idei aszály épp nem kedvez a bogyónövekedésnek, így a bora megint kimarad... Vagy kék fajták esetén Pamerzs, Pinot Regina (ezekre én magam is kiváncsi vagyok, főleg a m.rotundifolia felmenő miatti feltételezhetően nagyon extrém rezisztenicája miatt, na meg a vinifera felmenők miatti bor ízvilág okán is). Evésre meg elteszel 20-30 akármilyen csemegét, annál többet úgyse tudtok megenni...
Bocsánat, hogy most válaszolok. A szóban forgó tőke cca. 20 éves, én csak bő három éve látom. Egészséges maradt amikor a többi tönkrement, termett metszettlenül, rövid csapon és szálvesszőn (ez utóbbin a legjobban). Növekedése közepes, elég korai ( a héten jó lesz), fürtje, bogyója nem nagy. Héja kemény, de nekem nem baj, magja érezhető, de számomra nem zavaró. Elég savas, de jól beérve a cukor ezt ellensúlyozza. Nem hiszem, hogy a legjobb fajta a világon, de nem is kivágandó. Innen talán a név mellékes, bár biztos lenne új információ, ami javítana a termesztésén.
Közel hozzád, nálam elvileg 5C alanyon rendben terem.
Két esetben kell jobban védeni. Virágzáskor és éréskor. Őz, borz, szarka, poloska, darázs, foltos szárnyú muslica meg ami él és mozog minden megtalálja. Érdekességnek egy mai mérés:
Míg el nem felejtem Baranya megye Mohács szőlőhegy a helyszín. Idén ez a forró meleg időjárás eléggé betett. Azért gondoltam erre a fajtára, mert ahogy látom elég sűrű lombbal rendelkezik, megfelelő zöldmunkával megvédhető a termés.
Mindenkinek köszönöm a választ! 400-500 tőre gondoltam, igaz nem a szőlősbe írtam. Elsőrsorban borra, de evésre is szánom, illetve szomszédoknak, rokonoknak ajándékba akiknek vannak gyermekeik.
Van amúgy 5 tő Néróm SO4-s alannyal, eddig jól mutatkozik, azt hiszem 5 év körüliek. Idén már szép termést mutatott, csak vmiért elkezdtek fonnyadni a fürtök (kocsány barnulni kezdett), azt gondolom kocsánybénulás. Ha használnék keserűsót akkor áthidalható ez a probléma?
Virágzáskor feltehetően botritiszre, de érzékeny, így olyankor igényel valamilyen védelmet, egyébként ütésálló fajta - de ilyenkor hozzá szoktam tenni, hogy megfelelő területen, megfelelő zöldmunkával. Nálam a terület, meg talán a száraz nyarak, esetleg az alany miatt, de fürtkocsánybénulásra erősen hajlamos. Az említett alanyprobléma talán úgy szólt valami leírásban, hogy 5BB nem jó, inkább T5C, de ennek érdemes utánajárni. Mivel nálam már tavalyelőtt és tavaly is aszály volt a bogyónövekedés idején, idén meg aztán katasztrófa, azt figyeltem meg, hogy a finom íze kevéssé alakul ki - bort készítek belőle, így az abban lévő illatok-ízek hiányoznak. Egyébként túlterhelve, korán szüretelve sem hozza azt a világot, amit szeretek benne. Nagyjából 21-22-es mustfok (magyar) körül érdemes szüretelni, savra ügyelve, de mivel csemege részben, magas savra nem kell számítani. Egyébként normálisan csapadékos években nagyon brutális a növekedése. Ja, úgy vettem észre, hogy a 3. rügytől terem normálisan, szálvesszőn képes fél kg-os fürtöket is adni.
A néró az olvtársak tapasztalatai alapján nem szeret mindenféle alanyt, de hogy pontosan melyik alany az, amelyiknél nincs kötödési/virágelrúgási (vagy vmi hasonló) probléma, azt sajnos megmondani nem tudom.
A telefonokkal (legalábbis Samsunggal biztosan) át lehet méretezni a fotókat. 2MB alatt kell legyen a mérete hogy közvetlenül fel lehessen tölteni.
A felajánlásodra visszatérve, előre is köszönöm a felajánlást, el is tudnám hozni. De valószínűleg nem kerül rá sor, mert minél többet gondolkodom rajta, annál valószínűbb, hogy valamelyik spájzolt (cserepes) fajtára oltom át. Itt állnak sorban és várják a lehetőséget. Ez bonyolult, de ha már ott ez így alakult, akkor meg is van az oka... ez az én saját hülyeségem, elismerem. Nevezzük babonának.
Valahol még tervezek majd helyet találni fajtáknak. Folyamatban van, de ha lesz akkor oda meg majd mehet a kész oltvány is.
Vagy nem tudom. Most ez annyira sokkolt, hogy még gondolkodnom kell. Már elszoktam az ilyen fajta csalódásoktól.
Fajtáról mi amúgy a véleményed? Ízvilága megéri a küzdést?
Én próbára telepítettem ha jol saccolom 450 oltvanyt.
Növekedési habitusa alatta van egy zweigelt, poloskei, vagy kékfrankoshoz képest. Nálam harmadik éves, a lombot védem, nem a szőlőt termelem még. Volt rajta virág, de éppen csak mutogatja még magát. Ilyen körülmények között az idei tavaszon nem volt világbajnok a kötődés, de semmit sem segitettem azon hogy jó legyen.
Csemeges topicban vagyunk, de ennek ellenére azért megkérdem mi a célod vele és mit jelent a nagyobb mennyiség?
Szomszéd faluban van egy srác akinek bioban van hektárnyi nagyságrendben,. tehát gondolom akkor nem olyan "kényes".
Azon töprengek hogy Néró szőlőfajtát szeretnék telepíteni nagyobb mennyiségben. Információkat, tapasztalatokat szeretnék kérni tőletek, kinek hogyan mutatja magát! Kíváncsi vagyok kinek hogyan bírta el az idei tavaszi fagyokat? Virágzáskor minden rendben ment? Illetve a legfontosabb milyen mértékben jöhet elő rajta a kocsánybénulás?