Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1810

Köszönöm!

Szilikoncsővel ,vagy csak egyéb kompressziós kötözéssel?

Előzmény: emendasajt (1809)
emendasajt Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1809

Nem. Ék vagy másnéven hasítékoltás.

Előzmény: Törölt nick (1808)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1808

Angol nyelves párosítással oltottad őket?

Előzmény: emendasajt (1807)
emendasajt Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1807

Bízzunk benne, hogy sikerült! Amúgy én is követtem el hasonlóakat.

Egy éves magoncok

Mostani dugványok

03.31.oltások

Donorok, lány és fiú

Előzmény: gyuri+ (1806)
gyuri+ Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1806

Az majd elváik ha lesz termés , most az a fontos hogy megmaradjon.

Előzmény: successful77 (1805)
successful77 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1805
hát mien kivi ez, h íly messziről jött? ))
Előzmény: gyuri+ (1804)
gyuri+ Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1804

2 hete oltottam egy magrol kelt alanyba . Azt hogy nem sikerült , hallani se akarom mert csak egy oltócsapot kaptam és csak egy szem volt rajta ,ez a egy próbálkozásom volt . Ez a oltócsap túlélte az utat Amerikábol  Csehországba , es onnan Slovákiába.  Ennek sikeűlni kell.

Előzmény: zotya papa (1803)
zotya papa Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1803

Mikor oltottad?Mit és mibe?

Előzmény: gyuri+ (1799)
Ganajtúró bogaracska Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1802

1 hónap múlva  /ha érdemes lesz/ én is teszek fel pár képet/ mivel 1 hete dugványoztam  a kivit. Erősen rügyezik..!

Előzmény: gyuri+ (1801)
gyuri+ Creative Commons License 2015.04.15 0 0 1801

Akkor 1 hólnap mulva fel teszem ide ugyan eszt a képet :-)  De azért szerintem sikerült , csak kiváncsi voltam mások véleményére is.

Előzmény: skarabeus01 (1800)
skarabeus01 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 1800

...1 hónap múlva megmondom..))

Előzmény: gyuri+ (1799)
gyuri+ Creative Commons License 2015.04.13 0 0 1799

Szerintetek sikerrel járt ez a kivi oltás?

successful77 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 1798

Tuscia kiültetve mégis )))

Sándor111 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 1797

Köszönöm az infókat!

Előzmény: bombaba (1791)
successful77 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 1796

successful77 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 1795
Tuscia az üveghazban várja a fagymentes időket, ha addig meg nem fől )))) Jelenleg 35C' van.
ezt a tegnap jött kolomiktat kiultettem, meg mellé egy saját szaporításu porzót. Mentek a hajnalka futtató elé.
fretty5 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 1794

Nekem tegnap jottek meg a kivik a DMkerttol.A 4 kivit kb. 15-20 perc alatt bontottam ki,ugy be volt csomagolva,de inkabb legyen igy mint amit a kepeden latok.Mikor ulteted ki a Tusciat??En holnap nyomom ki a Hayward,Tomuri,Geneva es a Weiki fiut.

Előzmény: successful77 (1793)
successful77 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 1793

dmkert.hu-rol szoktam rendelni, de ott a kolomikta most majd hatezer Ft, igy a Lavandart-tol rendeltem, hát csoda túlélte a csomagolást, utat a kis kivi. A szomszédba különbül csomagolnam a növényt, ahova kézben vinném át. Lehet írok nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a dmkert-el. ))))

Gyula20 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 1792

A múlt évben , késő ősszel olyan egy méter magasságig lemeszeltem a kivik törzseit.

Vagy három éve mindig megrepedtek a törzsek, hiába tettem elé árnyékolást.

Ez egy kísérlet - olyan május közepére derül ki , hogy volt e értelme.

Hiába volt enyhe a múlt évi tél , két kivinél volt kéregrepedés , olyan mértékű , hogy

teljesen vissza kellett vágni.

Úgy néz ki , hogy a kivi indít új hajtást , földközelben , aztán kezd elpusztulni , visszaszáradni

a beteg törzs.

Így legalább van esélye a túlélésre.

Üdvözlettel:Gyula

Előzmény: raiff (1786)
bombaba Creative Commons License 2015.04.07 0 0 1791

Szívesen :)

Arányokat nem tudok mondani, az biztos - mert volt már valamelyik topikon ilyen próbálkozás - hogy nem adja az érést a pincébe tartott sok alma és sok kivi/datolyaszilva. Kis légtér is szükséges az éréshez. Az idő, mint már mondtam, a kivitől/datolyaszilvától függ, ill. annak érettségi állapotától, van olyan állapot, amikor még nem érlelhető meg sehogy. 

(Próbáld ki őszibarackkal, ha van rá módod: van olyan zöld állapot, amiből nem érik meg sose, és van szintén zöld állapot, csak kicsit más árnyalat, mikor megérik és már íze is van.)

Mostanában csak datolyaszilvát érlelek, a legegyszerűbb módszer egy méretes nylonszatyor, abba szoktam tenni 10-15 datolyaszilvát és 4-5 almát, többnyire 3 nap után lehet kezdeni kivenni az  ehetőt és helyette újakat betenni. Az almákat nem kell cserélni, amíg bírják egészségileg. A fajta nem mindegy, pl. a starking befolyásolja a kivi ízét, starkingízű lesz.  Szobahőmérsékleten érleltem eddig.

Ha nagy kivi termésre készülsz, Neked kell kikísérletezni a folyamatot, néhány linket kigyüjtöttem Neked:

http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcsfak/alma-elkabitva/898/

http://www.huszadikszazad.hu/1940-aprilis/tudomany/gyumolcsok-muerlelese-etilengazzal-es-a-lassitott-erleles

http://www.nosalty.hu/ajanlo/avokadoerlelo

http://www.coolsolution.hu/technology/bananerlelo

Előzmény: Sándor111 (1790)
Sándor111 Creative Commons License 2015.04.06 0 0 1790

Jó volt a cikk, köszönöm! A kivihez egyébként milyen arányban kell almát rakni? Kb. mennyi idő alatt érik be a kivi? Az almát ezidő alatt cserélgetni kell? A nálunk kb.stabil 13C-os pincehőmérséklet megfelel a kivinek? Ezen szerintem max. két hetet áll el a bolti alma. Bármelyik almafajta jó? Már elnézést a sok kérdésért, nyilván arra válaszolsz majd, amire tudsz.

Előzmény: bombaba (1789)
bombaba Creative Commons License 2015.04.06 0 0 1789

A kivi (akárcsak a datolyaszilva, de ez nem ide tartozik) éretlen állapotban kerül leszedésre Dél-Európában is, nálunk is. Hűtőházakban tárolják forgalomba hozatal előtt, ezért lehet még januárban is vásárolni. Nem mindenki tudja, hogy utó érlelést igényel, enélkül savanyú marad (ezért sokan savanyú gyümölcsként ismerik). Az érlelés módja azonos, akár banán, akár datolyaszilva, akár kivi, stb. - etiléngázba kell helyezni egy időre. Ez ipari méretekben hűtőházban történik. Házi méretekben nylonzacskóba helyezett alma bocsátja ki az etiléngázt, e mellé kell behelyezni a kivit és lezárni a zacskót. A szükséges idő attól függ, milyen érettségi állapotban szedték a gyümölcsöt.

A kivi, datolyaszilva akkor alkalmas fogyasztásra, amikor a színe megváltozik és a héja vékonyan (mint a leforrázott paradicsom héja) lehúzható.

Igaz, banán, de a folyamat hasonló:

http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130605-miert-olcso-a-banan.html 

Előzmény: Sándor111 (1788)
Sándor111 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1788

Az alábbiakban érdekelne a véleményetek. November elseje után pár nappal vettem 10kg Hayward kivit egy itteni kistermelőtől. Nálam még nem teremnek a tövek, azzal a céllal vettem, hogy a kivilekvár készítésben legyen némi tapasztalat, mire nekem is teremni fog. Az már a vételkor nem tetszett, hogy nagyon kemények voltak és relatíve kicsik - a Lidl-ben árult kivik 3/4-e körülbelül.

A gond az volt, hogy irgalmatlanul savasak voltak. Annyira, hogy amikor a fiaim hámozták, marta a kezüket. Az anyósom csinálta meg a lekvárt - nagyon profin tud főzni, ezt is jól megoldotta (volna, ha nem lett volna annyira savas). A magas savtartalmat sehogy sem lehetett eltüntetni. A többi OK volt.

Az lenne a kérdésem, hogy mi miatt lehetett ennyire savas a kivi? Túl korán szedték le vagy nekem kellett volna otthon érlelnem? (Vétel után három hét múlva dolgoztuk fel.) Esetleg nem volt eléggé napos a tavalyi év? Sok eső volt az igaz, de nem tudom, hogy ez itt jelent-e valamit.

Sándor111 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1787

Hogyis van ez? Megindul a nedvkeringés nappal, éjszaka lefagy és vége a törzsnek? Jól értem?

Profi meg attól lesz valaki, ha csinálja és van hosszabb idő után tapasztalata.

Előzmény: raiff (1786)
raiff Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1786

profi én sem vagyok, mindössze egy dolgot teszek meg most már 3. éve, minden tavasszal, február közepétől március végéig betakarom a törzsét zsákokkal és még betekerem alufóliához hasonló vastag ipari fóliával hogy visszaverje a napsugarat, hogy minél később induljon meg a nedvkeringés. Előtte 5-6 éven át minden tavasszal szinte szétrobbant a kérge és lehetett kezdeni elölről a törzs nevelését. Most éppen pár napja tekertem be megint, jó minusz fokok voltak, még reggelre is azt  mond.

Persze nem mondom hogy jó megoldás, mert véletlen egybeesés hogy a 3. viszonylag enyhe télen vagyunk túl egymás után?! Ha minden a terveknek megfelelően alakul akkor végre lesz saját termés.

Előzmény: Sándor111 (1785)
Sándor111 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1785

Természetesen megerősítésképpen, sok értelme profikkal vitatkozni egyébként sem lenne olyan témában, ahol még én is kezdő vagyok. Illetve kiegészítés jelleggel - vastag betűkkel kiemeltem azt, amire itt még szerettem volna jobban felhívni a figyelmet.

Ilyet kívánok mindenkinek!

Előzmény: raiff (1784)
raiff Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1784

Hirtelen most nem tudom ezt most megerősítésképpen írtad vagy ellenkezésből, de amit közreadtam az a PERGOLETTA metszési módszere!

Előzmény: Sándor111 (1783)
Sándor111 Creative Commons License 2015.04.04 0 0 1783

Nagyon szépen összeszedtétek a lényeget!

Ehhez viszont még egy írást beollóznék:

Az elmúlt évek során többször leírtam, hogy a Hayward fajtájú kivit sikeresen csak egyetlen módon lehet termeszteni. A "pergoletta" alakzat nem egy a sok lehetőség közül, hanem lényegében a kizárólagosan sikeres termesztésmód elvi vázlata.

Többek között 2012-ben erre mutattam egy élő példát a következő kommentárral:

"Évek óta tudósítok a kistolmácsi "éttermi teraszkiviről". A terasz polikarbonát tetővel van fedve, ami a tartószerkezetre futtatott kivi hajtásait vízszintes pozícióba kényszeríti a kihajtás pillanatától kezdve. Az ily módon fejlődő Hayward vesszőkön nem differenciálódnak virágkezdeményeket is tartalmazó vegyesrügyek. Ugyanakkor a Tomurit egyáltalán nem zavarja ez a körülmény, minden évben gazdagon virágzik.

Ez a példa is mutatja, hogy a Hayward esetében csak a szabadon felfelé törő, majd a továbbiakban súlyuknál fogva természetes módon leívelődő hajtások képesek kellő rügydifferenciálódásra. Ezért szoktam azt mondani, hogy bármilyen fantázia-kivilugas legyen is Haywardból, annak ahhoz, hogy teremjen "pergoletta modulokból" kell állnia."

Forrás:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134180656&t=9181283

Üdv: Sándor

bombaba Creative Commons License 2015.04.04 0 0 1782
Előzmény: Jump88 (1780)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.04 0 0 1781

en pont igy metszem a futo szolomet:-)

Előzmény: raiff (1774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!