Ma - a jégeső előtt - megvolt az akkus fűkasza első bevetése, lássuk mit tud!
A gép, amit kaptam valami utolsó, raktárról megmaradt darab lehetett, 2016-os gyártás, így nem három, hanem csak 2 fokozatban állítható a sebessége, ami 5000 illetve 6500 rpm.
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/7/0/8/THM_0016578708.jpg)
Az újabb, 3 sebességes kivitel és eme típus között annyi az eltérés, hogy azon elvileg 3500 / 5300 / 6500 rpm választható.
Az első próba alapján szerintem ez a kettő fokozat elég lesz, a benzinest sem alapjáraton használom.
Hogy az 5000/5300 közötti különbségnek van-e gyakorlati jelentősége, nem tudom. Gyanítom nem sok. Van irányváltó is rajta. Ha esetleg rátekeredik a gaz, ezt benyomva, majd "gázt" adva pár másodpercig
alacsonyabb fordulaton hátrafele megy, következő gázadástól ismét normál menetirány, az előzőleg beállított fokozaton. Eddig nem volt rá szükség.
A nagyobb gépekhez hasonlóan ez is óramutató járásával ellentétesen pörög, így a damilfej is értelem szerűen balmenetes.
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/7/0/7/THM_0016578707.jpg)
Nagy volt a gaz, végig a 6500 rpm-re volt téve a gép. Későn jutott eszmbe, hogy kellett volna előtte-utána fotó a terepről. Majd talán legközelebb nem felejtem el.
(A telken a hagyományos fűnyíró használata még nem játszik, csak kaszálni lehet.)
Katalógusadat szerint alacsony sebességen 5.0 Ah akkuval 102 perc az üzemidő, de feltételezem ez már az új típusra vonatkozik, 3500 rpm-en.
A papír bármit megbír, de nem tartom kizártnak, hogy ezt akár tudja is.
Nálam 2 db 6.0 Ah akkuval 6500-as fordulaton kb. egy órát megy el a gép. Az akkuk a gyári dupla töltővel kevesebb, mint 1 óra alatt teljesen fel is töltődnek. Töltőáram 9 amper...
A korábban említett 350 m2-en most kb. 30 cm-es volt a fű/gaz, gond nélkül "ledaráltam" az egészet, majd az utcán kb. 25 méter hosszan az árkot és árokpartot,
valamint a telek hátsó részén egy kb. 25x3.5 méteres rézsűt. Az egész legyen 470 m2 körül, ezt egy töltéssel levágtam.
Itt már térdig érő volt a gaz, a legutóbbi kaszálásnál ez elmaradt az eső miatt.
A rézsű még hosszan folytatódik a szomszédos telkek mögött, így gondoltam addig megyek, amíg teljesen le nem merül az akksi.
Messze azért már nem kellett mennem, kb. még egy métert vágtam le teljes szélességben a 3.5 méteres rézsűből, itt állt meg. Nem erőlködik alacsonyabb fordulaton, ha lemerül az akksi.
Lekapcsol és kész. Ha esetleg régebbi típusú akksu van a gépen, amin nincs külön töltöttség jelző, van a kaszának sajátja. Ez ugyan nem 4, hanem 3 fokozatban mutatja a töltöttséget,
de nagyjából szinkronban van azzal, amit az akku kijelzője mutat. Elég jó egyformán merülnek az akkuk, mikor megállt a gép, mindegyik azt mutatta, hogy nincs tovább.
Meglepően jól megy, a gazba bátran beletolva sem esik jelentősen a fordulatszám, terhelésre rögtön szépen rászabályoz, nem érződik erőtlennek.
Egész csendes. Minimális motor hang van csupán, a damil süvítést és a gaz "fröcsögését" hallani leginkább. Maga a motor egyáltalán nem melegszik, még csak langyos sem lett.
Az akkumulátorokon érezni minimális melegedést, de épp csak langyos lett az is, melegnek semmiképp nem mondható. A motorvezérlő elektronika van még az akkutartóban elhelyezve,
azon semmi melegedést nem tapasztaltam, teljesen hideg maradt az egész készülékház, mintha be sem kapcsoltam volna.
Mivel ez a kisebb gép, a motor lent van a damilfejnél, nem fent az akku mellett, ahogy a DUR369-nél. A motor elvileg 550W, vagyis kb. 0.75 lovas. De nem is ezzel megyek az erdőre bozótot irtani.
(A DUR369 ennek majdnem duplája, abban 1 kW-os motor van. Amire nekem kell, ahhoz túlzásnak éreztem, és árban is pont a duplája, illetve nálunk nem kapható D markolattal, ami nekem feltétel volt)
A markolatot megfogva - akkuval együtt- nagyjából egyensúlyban marad, kicsit az akku fele billen. Használat közben úgyis két kézzel fogom, a súlypont egész jó helyre kerül a két fogáspont közé.
Kb. 4.5 kg a gép, nem nehéz, könnyű vele forgolódni, váll heveder nélkül is könnyen használható. (Apropó, a leírással ellentétben ez sem volt bent a csomagban, ezt még várom is, hogy küldjék)
Félautomata damilfejet adtak a készülékhez, csavart 2 mm-es damillal fel is volt tekerve, papíron 2.4 mm-es damil is használható. Úgyis az van otthon, meglátjuk, ha lefogy a gyári.
A csomagban nekem csak ez volt, a 3 pengés műanyag ütőkés sajna nem.
Mióta megvettem, azóta más webshopokban is megjelent a készülék, több féle csomagban, van olyan, ahol vele szállított tartozékként írják hozzá azt is.
Mindegy, már összekoszoltam, vissza nem küldöm emiatt. Ha nagyon kell, majd később megveszem. Azt inkább fás szárú aljnövényzethez, bozótoshoz tudnám elképzelni.
Tisztítás:
Szilikonspray-vel finoman lefújtam bevetés előtt, illetve a gép szárát is áttöröltem szilikonos ruhával, így valóban könnyebb letakarítani.
A védőburkolat a damilfejnél - ahogy számítottam rá - ezen sem nagy hős, nevezzük inkább damilvágó feltétnek :-D
Itt van róla egy videó is, ha valaki látni szeretné, mit tud. A videón szereplő gép teljesen megegyezik azzal, amit én vettem, ugyanaz a két sebességes kivitel, csak USA piacos, ezért az XRU09 típus van rajt.
Hasonló gazt irtottam vele a rézsűn, mint a srác a videóban 11 perc környékén
Ha ismét jobb idő lesz, a telkek mögötti rézsűnek majd nekimegyek vele. Meglátjuk hogy, nagy területen, térdig érő gazban, megállás nélkül mire lesz képes.