Keresés

Részletes keresés

gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3392
Tallóz, Feltölt, Beszúr :)
Előzmény: padlógázzzz (3390)
padlógázzzz Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3391
padlógázzzz Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3390
Suchá Belá 2008 május elsején 13.05-kor.Mi csak 20 percet vártunk a sorunkra......
gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3389
És ne feledkezzünk el Ramboról sem a Sucha Belából :)

Szombaton kilométeres sor fogadott bennünket a Sucha Bela első létrája alatt. Mint a 80-as évek végén, mikor az első Mekdonáldszot megnyitották a Váci u-ban, annyian sorakoztak fel a szurdokban. Már az út elején komoly kétirányú forgalom volt oda-vissza, néztük is csodálkozva, hogy ennyien feladták.

Miközben szép türelmesen vártunk a sorunkra, egy srác hátulról előrefutott kikerülve a sort körülnézni, vagy rövidíteni, mire a nem sokkal előttünk várakozó szlovák atyafiak (és lányok) majdnem megkövezték. Ezt megelőzendő, keménykötésű útitársuk megmutatván milyen hősiesen védelmezi a sort, utánaeredt és határozott (fenyegető) mozdulatokkal visszaterelte a fickót. Jó tette elnyerte méltó jutalmát, csapata hatalmas tapsviharral és éljenzéssel viszonozta.

(Mi 40 perc várakozással jutottunk el a létráig, de hallottuk, hogy előző nap voltak, akiknek 2 órát kellett várnia.)

(Illusztráció leszen később, ha kéznél lesznek a képek.)
Műhód Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3388

Pénteken találkoztunk Tarzannal a Sólyomban.

Fiatal srácok jöttek egy pincsi méretű kutyával.

Vártuk, hogy a létráknál belekerül egy kutyatartóba, vagy zsákba...

E helyett a gazdája bal kézzel megmarkolta a halálra rémült ebet és egy kézzel

kapaszkodva libbent át a létrarendszeren.:)

Műhód Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3387

Ez komoly kilenc-tízórás program - normál esetben.

Látom még világosban érkeztetek vissza Pilába.

Mennyi idő alatt tettétek meg?:)

Előzmény: csabi82 (3385)
joxy Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3386
Igen a csúszós fa hidakon én is kicsit óvatosabb vagyok. 2006-ban le is csúsztam az egyikről, sikerült combközé kapni esés közben és fejel lefelé lógva fenn maradni rajta. Barátnőm jól megijedt, alig mert utánam jönni. Rá 1 hónapra készült más utazok képein láttam, hogy kicserélték a hidat.
csabi82 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3385
Üdv Mindenkinek!

Már régóta olvasgatom a fórumot, de csak most szántam rá magam hogy meg is osszam veletek az élmányeimet. Idén először május harmadikán mentem el a Szlovák Paradicsomba három barátommal. A Velky Sokolt néztük ki magunknak, és a nehézkes hajnali indulás ellenére reggel kilencre meg is érkeztünk Pilába. A Velky Sokol nem okozott csalódást, szépségében a Sucha Belával vetekszik. Mivel viszonylag hamar megjártuk és igen keménynek éreztük magunkat, úgy döntöttünk hogy megjárjuk a Sokolia Dolinát is. Le a Klauzyhoz, rövid ebéd, és tovább a vögy bejárata felé. A Sokolia Dolina húzósabb volt mint vártuk, a meredek kaptatókon többször meg kellett állnom pihenni. A létrarendszer lenyűgöző, de nekem nem volt igazán félelmetes - a Velky Sokol csúszós doronglétráin sokkal jobban be voltam tojva. A végére kellően elfáradtunk, de legalább tartalmas túranapot hagytunk a hátunk mögött. A három órás vezetés hazáig mindenesetre már nem esett olyan jól.
Képeket lehet nézegetni itt: http://www.kep.tar.hu/vermescsabi/50574327#2

Műhód Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3384

Most virágzik odakint a hóvirág és a lapulevél:

gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.05.06 0 0 3383
Vadállatok: tavaly ősszel, mikor későn indultunk túrázni, délután a Hernád mentén szemben a sziklafalon láttunk 1-2 hegyikecskét vagy vmi hasonlót. Jól megcsodáltuk, fotó is készült, csak sajnos messze is voltak, és kevés volt a fény, nem sikerült éles képet készíteni.

És a korábban felmerült szállásfoglalási kérdéssel kapcsolatban: Megérkezésünk estéjén besétáltunk Csingó "centrumba" a Hernád partjához, és betértünk lent a kiskocsmába. Miközben iszogattunk a teraszon, többen is jöttek oda hozzánk, hátha tudunk szabad szállást nekik. Nálunk már nem akadt szabad hely, de gondoltuk egyedülálló uraknak érdemes néhány helyet üresen hagyni szállás híján kóbórló lánycsapatok részére :) :) :)
pallee Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3382
"Én szeretek állatokkal találkozni. A parában elméletileg vannak medvék és farkasok is. Ezek messze elkerülik a túraútvonalakat."

Féloff:

1x kicsit (jócskán) elszámoltuk magunkat Stara és Nova Lesna között az erdőben (nem túristaút!) szépen ránk esteledett, ahogy ballagtunk hazafelé. Frankón szedtük a lábunkat, minden fa mögé medvét képzeltünk, de csak egy vaddisznóval találkoztunk. Mit ne mondjak a nőnemű túratársak a későbbiekben igényelték a sötétedés előtti kiérkezést a vadonból...
Előzmény: Műhód (3379)
Műhód Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3381

Kép feltöltése:

Tallózás - kijelölés - megnyitás - feltölt - beszúrás:

És látható ahogy ott mászom a létrán a Sólyomban...

- a kép legyen 400 kilobájtnál kisebb-

Előzmény: padlógázzzz (3378)
Műhód Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3380

Műhód Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3379

Szia!

Nem terveztünk  éjszakai túrát a hegyen.

Barátunk műtőtt lábaiban rosszalkodtak a csavarok, ezért útvonalat módosítottunk és belekerültünk a sötétbe.

Egy ötven perces útszakaszon három óra alatt segítettük le őt.

A mi kis biztonsági lámpáink mellé kaptunk kölcsön két Média Marketben kapható fejlámpát a többiektől. Ezek aranyat értek a hegyoldalban.

Ma rögtön vettem három ilyen lámpát. (990.-Ft/db)

Én szeretek állatokkal találkozni.

A parában elméletileg vannak medvék és farkasok is.

Ezek messze elkerülik a túraútvonalakat.

Föl sem merült bennem éjszaka, hogy a közelünkben ollálkodnának.

Nappal sem sikerült őzön kívül nagytestű állatokkal találkoznunk.

A huszadik században nem tanuskodott hiteles feljegyzés arról,

hogy Európában farkas embert ölt volna. (NGC) 

A gyerekek sokat bírnak gyalogolni.

Az már rajtunk múlik, hogy közűlük kit találunk létramászásra érettnek.

Előzmény: padlógázzzz (3374)
padlógázzzz Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3378
Hát nekem nem megy ez a feltöltősdi.....még meg kell tanulnom elnézést
padlógázzzz Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3377
Vagy ezt meg ezt meg ezt......
cingi Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3376

Bocs, ezt:

Előzmény: cingi (3375)
cingi Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3375

Sokan láthattuk...

padlógázzzz Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3374
Szia Műhód!

Éjszaka az erdőben?Minden elismerésem a tiétek!Mi előszőr voltunk a "PARADISCOMBAN", és egy rét keresése közben bóklásztunk fényes nappal az erdőben,de minden bokorban vaddisznókat és medvéket véltünk felfedezni.......
Idén és életemben előszőr jártunk a PARADICSOMBAN,eddig olyan fellengzősnek hatott ez az elnevezés.Most már tudom hogy nem túlzás......

A 6-8 éves gyerekkekről meg csak annyit,hogy sokszor láttunk ehhez a korosztályhoz tartozó gyerkőcöket,sok magyar szót is hallotunk,és a kissrácok az esti focimecs összeállítását beszélték meg éppen miközben nekem a tarkómon csordogált a veríték......Talán ami nekik nehezebb lehet a kis lépéstávolságuk,én néha egy lépéssel átléptem a patakon langaléta lábaimmal.
gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3373
Nagy-Sólyom helyett Sólyom-völgy - én ezt már mindig keverni fogom.

Mert tul.képpen a Sólyom völgy az nagy, a Nagy-Sólyom pedig völgy :)
Előzmény: gyongyhaju lany (3372)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3372
Pont jókor kérdezed, velünk volt egy 8-9 éves cserfes lányzó.

Amit bírt:
Csingó-Tamásfalvi-Fehér Patak a Sólyomig - bekukk a Nagy Sólyomba - vissza Csingóba.
másnap létrázás a Sucha Belán, majd a kijárattól vissza Podlesok felé.

Tavalyelőtt egy 6 éves kissráccal kirándultunk együtt. Ő a Podlesok-Hernád-áttörés-Klastorska roklina-Klastorisko-Podlesok túrát csinálta végig velünk.

A gyerkőcök is símán bírnak annyit, mint egy felnőtt, sokszor még többet is :)

Technikailag bármelyik úton végig lehet vinni, a távra kell csak figyelni, hogyha fáradt, rövidíteni lehessen.
Előzmény: Blueberryhu (3371)
Blueberryhu Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3371

sziasztok!

Van olyan út a Szlovák paradicsomban, amit javasolnátok 6-8 éves gyerekeknek? Hernád áttörés? - mondjuk nem az egészet egy napra.

köszi

softi Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3370
A Sólyom völgy összeségében húzos. Hiszen a szintemelkedés kb annyi mint a SB-ban.
Csak itt koncentráltabb a létra rendszer, cserébe gyönyörű a vízesés, és nem kellett sorbaállni:)
Számomra a létrák után a kis meredekség okozott erőfeszítést, ennek ellenére megvolt a kiírt idő.
A kalyiba (koliba) bezárásától való rettegetés miatt a vizszintes utakon sokkal jobbak lettek a részidők:) És nyitva volt, és SÖR is volt!!

A GPS ból kiszedem majd a tracket, meglátjuk mennyire használható.

Köszönet a szervezésért, a kajákért, a jó hangulatért, szerény személyem elfogadásáért.
Előzmény: gyongyhaju lany (3369)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3369
A Sólyom völgy: húúúzós. :)

A közös leírást majd onlájn összehozzuk.

Röviden tőlem, aztán majd Műhód költőien megfogalmazza.

Aki erre túrára vállalkozik, hacsak nem rendszeres túrázó (vagy nem akar lerokkanni a túra végére), Csingó felől a Tamásfalvit inkább hagyja ki, és a Hernád mentén közelítsen a Fehér patakhoz.
Innen kellemes kis sétaúton doronglétrás ugrabugrával Műhód nyomán tovább a Sokolia dolina bejáratáig.

Kevésbé strapabíró turistáknak is érdemes, az első falétráig egy kb. 15 perces patakmenti szép sétával benéznie a völgybe. Ez az alsó része szerintem a legszebb az egészben (leszámítva a kilátást a létra tetejéről - már aki körül mer nézni róla :) ).

A falétra után igen meredek kaptató visz el A Létráig. Ez egy legalább 10 szakaszból álló létrarendszer, 1-2 doronglétrával kiegészítve (Műhód, Softi kérjük a pontos darabszám, magasság koordinátákat).
Aki tériszonyos, bekötött szemmel másszon fel :)

A létra tetejéről a patak mentén még egy hosszabb, folyamatos emelkedős mászással jutunk ki a völgy kijáratáig.

Az út innen vállalkozókedv, idő és strapabírás függvényében folytatható több irányba is.

Mi a zöld-piros-sárga-kék jelzések kombinációján könnyű sétaúton vágtattunk Klastoriskoba, nehogy a Sucha Belából kitóduló kocaturisták eligyák előlünk a sört :)

Ott egy szusszanásni pihenő, majd a kék jelzésen legurultunk a Fehér patak torkolatához, közben találtunk geoládát is egy fatövébe elrejtve.

Nekem a túra legnehezebb szakaszát a létra előtti kaptató jelentette, majd a kapaszkodás a létrákon. Amúgy különösebb technikai felkészültséget nem igényel, szerintem magasabb vízállás esetén is megjárható.

Ez az út elég hosszú időben is, és a kaptatók miatt nehéz is. Érdemes korán indulni több pihenő beiktatásával. A térképen jelzett idők kényelmes, átlagos tempóval tarthatók, rövidebb pihenőkkel, fotóstoppokal együtt.

Remélem mielőbb meg tudom nézni a képeket :) Azokból a menetidőket is ki tudom puskázni.
Előzmény: Műhód (3368)
Műhód Creative Commons License 2008.05.05 0 0 3368

Megérkeztünk a Gyöngyhajú által szervezett négynapos kirándulásról.

Tartalmas - élménydús Paradicsomozásunk volt. Jó túrákkal.

Pénteken - szombaton erős túrák.

A Sólyom-völgy közös leírása elmaradt. Hárman éjjel féltizenkettő

után érkeztünk be arról a túráról. Így nem maradt már az írásra energiánk.

Kellemes társaság, Softi megismerése, jó szállás, gasztronómiai élmények, és három esőmentes túranap, Becherovka és Zlaty Bazant...

Nagyon jól éreztük magunkat. Mégegyszer köszi, Gyöngyhajú!

Bővebben később...

Előzmény: Pistike (3355)
Zolas Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3367
:))
Előzmény: gyongyhaju lany (3358)
tcsusza Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3366

tippként:http://www.penzionsabina.sk/hungarian/

Mi már szálltunk itt meg, kellemes hely.

Ha még nem késő :)

Előzmény: S.Szilvi (3359)
baluzoli Creative Commons License 2008.04.30 0 0 3365
Igazad van :), de a borovickát nem szeretem. Félúton kiegyezünk egy Unicumba? :)
Előzmény: oleandro (3363)
Pistike Creative Commons License 2008.04.29 0 0 3364

Próbáld felhívni az Iglói tourinformot. A miskolci Utazás kiállításon találkoztam a hölggyel, tud és szépen beszél magyarul. Megígértette velem, hogyha arra járok, akkor megkeresem. Ő biztos segít.

Természetesen, ha megtalálom a névjegyüket, akkor felrakom ide, az elérhetőségükkel.

Előzmény: S.Szilvi (3359)
oleandro Creative Commons License 2008.04.29 0 0 3363
Az más ország, ide Borovicka illik. :)
Előzmény: baluzoli (3362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!