Pedig a trágyázás kell neki, nálam is kötött talaj van, de az a pár tő, amit rokonoknál kiástam, majd nálam beástam, az egy kivételével megmaradt, és vannak idei, akár 2 méteres zöld vesszők is (ezt metszeni kell a felére, vagy hagyjam ilyen hosszúra)?
Persze az így beszerzett málnák fajtáját nem tudom és nem is elég a családnak, ezért most kisebb telepítésbe kezdtem, vettem pár Blissy-t, Tulameen-t, most még a Rosa-t keresem. Azt hol lehet egyáltalán kapni? Mert tegnap bejártam pár helyet, de sehol sincs, csak mindenhol a megszokott Blissy, Fertődi. A katalógusos "Himbo Top" meg szerintem kamu :)
Látom, hogy itt mindenféle eszmecsere folyik csodálatosabbnál csodálatosabb málnafajtákról. én évek óta kínlódok a málnatelepítéssel a kertem egy kis sarkában, de bármilyet ültetek, nem marad meg, pedig tényleg minden jót megkap. vagy eleve meg se marad, vagy kevés és cérnavékony hajtást hoz, mielött elhalálozna. Emiatt nem is tudom szabályos sorokba kényszeríteni, mert örülök, ha valahol fölbukkan, és ott ápolgatom, ahol van. Napos-félárnyékos helye van. Minden évben fölásom, mert annyira kötött a talajom, hogy különben csak csákánnyal tudnám megmüvelni, gyomlálom, kapálom, trágyázom; az utóbbi években valódi marhatrágyával. Most arra gondoltam, hogy lehet-e hogy ez a baj, hogy a müvelés során óhatatlanul megsértem a gyökereit, amik elég fölszínesen futnak? Másrészt viszont hallottam, hogy számos növény kifejeztetten úgy kényszerítenek rá, hogy lefelé gyökerezzen, hogy szándékosan elvágják a fölszín alatt futó gyökereket.
Üdvözlök mindenkit!Tudna valaki segíteni?Van egy földterületem amiben már évek óta nem volt semmi ültetve (kb7 éve) csak kaszáló volt és megfordult a fejemben,hogy málnát rakhatnék bele én fertödire gondoltam!Az lenne a kérdésem,hogy milyen talajmunka szükséges ebben az esetben hiszen kaszáló volt es valószinűleg pernyés stb vagy mit tegyek vele,hogy málnát rakhassak bele?A segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!Szép napot.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, valószínüleg azért írtam le iylen részletesen, hogy ezt keresem mer már találkozta ezzel a fajtával a szezonban hétről-hétre. Sajnos se tövet, se a nevét nem tudtam meg csak ezek az információim vannak.
Akinek esetleg van tapasztalata az Aroma Queen fajtára is továbbra is örülnék bármi féle információnak!:)
örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot és remélem, hogy tudtok nekem segíteni. Keresek egy folyton termő málnafajtát, aminek a nevét sajnos nem tudom. Ebből szeretnék ültetni idén egy 50 tövet körübelül. Ezt a fajtát ha összel elültetem, már a jövö évben bőtermést kellene hoznia, tehát már az első évben nem pedig csak a másodikban. A termés egyébként egészen juliustól terem, a csúcs agusztus közepétől szeptember végéig van, ekkor irdatlan mennyiségben terem, de egyébként egészen az első fagyokig van rajta termés. Bő termő nagyon, a termése elég nagy és masszív ( itt remélem értitek mire gondolok).
Elsőként az Aroma Queen fajtára gondoltam miután elolvastam itt a forumot, de sajnos jelengel Magyarországon csak egy cég árulja akiről nem találtam oylan leírást, hogy hol lehetne személyesen informálódni a fajtáról. Akinek van ilyen fajta málnája, nektek mi a tapasztalatotok??? Esetleg az itt leirt elvárásoknak megfelelne ez a fajta?? És ha igen, akkor ismer valaki oylan helyet ahol ez viszonylag olcson beszerezhtő lenne, iylen közepes ( 50 tő) mennyiségben?? Válaszokat és segítséget előre is köszönöm.
Az Autumn Bliss nálam szeptember közepétől keveset terem már, a tövek 80%-án csak száraz, barna izék vannak. Nem tudom, hogy botritisz-e vagy csak rászáradt termések. Nyáron 48-50 fok is volt. Viszont a maradék 20% terem annyit, hogy 3 naponta tudok szedni egy bő maréknyit. Itt-ott hatalmas, feltűnően nagy szemek is akadnak, a többség közepes.
Nálatok hogy áll a Blissy vagy bármelyik más folytontermő?
Tüskétlen szedrem csak tavaly óta van, nincs sok tapasztalatom vele. Július-augusztusban termett valamennyit, aztán szünet, most pedig megint van rajta pár szem. Ez a másodtermés normális ősszel? Félérettek és 80%-osan érettek is (több különböző fajta is van).
Láttam az erdőben fekete málnaszerű gyümölcsöt. Az lenne a kérdésem, hogy az micsoda? Kisebb mint a málna és a növény szerte szét fut a föld közelében. Fekér kis ötszirmú virágai voltak sárga középpel.
Kedves Józsi-Bá! A tavasszal , Tőled kapott vesszők első szem termése(nagyon finom is volt). MÉg egyszer hálás köszönet érte! Lesz még pár szem rajta, de sajnos még sokkal komolyabban kellett volna vennem az öntözést, mióta beöntözőcsöveztem a málnasort, mind megtáltosodtak! :)
A Nejem úgy döntött, idéntől málna is lesz a kertben... megfelelő hely kiválasztása, és talajelőkészítés után 8 tő Reza, 8 tő szedermálna, 8 tő Meeker konténerest sikerült elültetnem...
kinek milyen tapasztalata van ezekkel a kiskertben?
Gondolom a gyomok ellen takarnád a talajt fenyőkéreggel. Szerintem, ha vékonyan leszórod, attól még az (évelő) málna elő bír törni. Erre a célra jó a szalmatakarás is ez a talajéletet is javítja, gyorsabban lebomlik és tápanyagul szolgál a málnának.
/A fagy egyébként a málna föld alatti részét nem szokta károsítani/
A folytonérő málnánál ősszel, a fagyok beállta után az összes vesszőt visszavágják a föld szintjénél. Ha primőr málnát szeretnének akkor ezekből a vesszőkből hagynak 5 db-ot folyóméterenként, de ezeknek is a letermett részét levágják felül. Tehát olyan vesszőket kell kiválasztani erre a célra, amik a letermett rész eltávolítása után is kellő hosszúak lesznek (min. 1 m), vagy még nem is termett vesszőt kell meghagyni. Ezzel a módszerrel már június elején lesz málna.
Segítségre lenne szükségem. Idénn vettem folytontermő málnát konténereset, nagy meglepetésemre 1-1,5m es növényeket küldtek és még termés is volt rajta.
Kérdésem csak annyi lenne hogy összel ugye le kell vágni a letermet vesszőket ez a folytontermőnél is igaz hogy csak azokat vagy ott mindegyiket le lehet vágni mert olvastam mind a 2 változatot.
Nekem a háznál van a kerteben és tudom locsolni. Tavaly 2 éve ősszel telepítettem és az idei hajtásokból tudom a méterenkénti 6-8 darabot meghagyni. Többet nem akarok, sajnos a sortáv a kicsi hely miatt elég kevés. Sőt lehet ritkítanom kell, mert alig kezelhető ilyenkor.
Megfigyeltem egy betegséget, ami talán botritisz, de nem biztos. Csak a sárga málnán jelentkezik (Autumn bliss gold és Fertődi aranyfürt). Szóval hirtelen drapp színűvé válnak az éppen érő szemek és rossz ízűek lesznek. Nem tudom mitől van ez, hisz nincs is esős idő. Locsolni meg árasztással igyekszem, így csak a föld lesz nedves, a málnaszemek, levelek és hajtások nem. Mégis megjelent ez a betegség, de a piros fajtáknál nem, pedig azok közvetlen a sárgák mellett vannak. Hogy lehet ez?
Hát, nekem elég nagy tragédia, mert az egyszertermő málnán a gubacsok miatt apróbbak a szemek (harmad akkora!), ezáltal nagy a terméskiesés. Halnak el a vesszők, miközben érik a málna. De az elhalás miatt nem kapnak elég tápanyagot a szemek (hisz a féreg belülről rágja a vesszőket), így kicsik maradnak a szemek.
A folytontermőnél kisebb a probléma, mert azt ősszel úgyis mindig kivágom a földig. De tavasszal-nyár elején azok friss hajtásaiba is bebújik a féreg és nyár végére-őszre már erősen károsítja a vesszőket. Mospilannal szoktam permetezni, az nem pusztítja el a lárvát a vesszőben? Mert felszívódó szer. De nem tudom bejut-e a fás vesszőbe vagy csak a levelekbe és friss hajtásokba szívódik-e fel.
A cserebogár nem okoz nálam nagy kárt. Néha találok pár pajort, kinyírom őket oszt jónapot. A lóbogár kártételéhez képest a cserbogáré tizedannyi sincs, így nem izgatom magam miattuk. Madár is van rengeteg, mindeféle fajta, sün is, biztos azok is ritkítják őket.