Keresés

Részletes keresés

csoer Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26103

Köszi, akkor maradok az eddigieknél.

Előzmény: bombaba (26102)
bombaba Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26102

Csak feltűnt volna nekem a huszon...akárhány év alatt, hogy semmi hatása a permetezésnek, úgy gondolom.

Azért írtam le, mert nemrég valaki pont ezt kérdezte itt a fórumban, nekem meg a boltban azt magyarázták éppen el, hogy egy 10 ml-s ampullából hogy oldjam meg a többszöri használatot, ml-enként kivéve az ujjnyi ampullából.

Rád van bízva, mennyire veszed komolyan. A Te döntésed.

Előzmény: csoer (26101)
csoer Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26101

Akkor szerinted a bekevert permetlé 24 órán belüli felhasználhatóságát nem kell annyira komolyan venni?

Előzmény: bombaba (26100)
bombaba Creative Commons License 2018.06.20 0 0 26100

Így igaz. Én nem vettem észre hatáscsökkenést a használat folyamán.

Előzmény: csoer (26099)
csoer Creative Commons License 2018.06.19 0 0 26099

De hát végül is, az is bekevert permetlé, amire szintúgy igaz lenne a 24 órás időtartam.

Előzmény: bombaba (26098)
bombaba Creative Commons License 2018.06.19 0 0 26098

A permetlét már vagy 20 éve tízszeres töménységben keverem, literes flakonban, amin van decis beosztás. Nekem nincs szükségem egyszerre 10 literre, a másfél literes kis permetezővel így sokkal könnyebb megoldani.

Azt nem tudom, mi a betegség (peronoszpórára tippelek), de az nagyon valószínű, hogy gombás eredetű. Így gombaölővel permeteztem le az érintett fajtákat.

Remélem, most már vége lesz a nagyon nedves időnek, és ritkulnak a gombás fertőzések. 

Előzmény: csoer (26097)
csoer Creative Commons License 2018.06.19 0 0 26097

Kb. 120%, hogy nem rovarkártevő. De szerintem nem is lisztharmat, ami elsősorban a leveleket károsítja.

Valamiféle kék rothadás?

A permetlé infód nagyon fontos és köszi, mert nem is gondoltam ilyen rövid időre.

Sokszor kevertem be előre 5 litert is.

Előzmény: bombaba (26096)
bombaba Creative Commons License 2018.06.19 0 0 26096

csoer, kösz a tegnapi választ.

-----

Észrevettem, hogy ez a fertőzés a leveleken is megjelenik foltok formájában:

Elvittem egy levelet a helyi két mg-i boltba tanácsot kérni.

Az egyik helyen azt mondták, lisztharmat, a másik helyen pedig a fény felé tartva atka szívás nyomokat látott a szakember, pedig minden citromlevél pont ilyen pöttyös. A foltokkal, amik nekem problémát okoznak, egyik sem foglalkozott.

Más: valaki nemrég kérdezte itt a topikban, meddig használható fel egy bekevert permetlé. Ma ezt is megkérdeztem, a válasz az volt: max 24 órán belül el kell használni, mert felbomlik a bekevert vegyszer.

Előzmény: bombaba (26093)
csoer Creative Commons License 2018.06.18 0 0 26095

Biztosan én nem tudom, de természetesen látni valami féle gyümölcs rothadást.

Próba: a valóságos és a kép összehasonlítása:

https://www.plantwise.org/KnowledgeBank/Datasheet.aspx?dsid=40958

https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/citrus/citrus-fruit-brown-rot.htm

Előzmény: bombaba (26094)
bombaba Creative Commons License 2018.06.18 0 0 26094

Ha valaki tudja, mi ez, szóljon.

Előzmény: bombaba (26093)
bombaba Creative Commons License 2018.06.18 0 0 26093

Új jelenséggel futottam össze a citrusok terméseinél, és nem tudom, ez valami gomba vagy egyéb következménye, esetleg a szokásostól nedvesebb időjárás:

Több fajtát érint, a Sweetie-n, citromon, Korzikai cédráton találkoztam a jelenséggel, de valószínű ugyanez okozta a kis Buddha termés korai kényszerű leszedését is.

bombaba Creative Commons License 2018.06.18 0 0 26092

Ahogy gondolod.

Eltér a véleményünk, ennyi.

Előzmény: csoer (26091)
csoer Creative Commons License 2018.06.17 0 0 26091

A könyv régóta megvan, ismerem.

A feltétlen szükséges metszéssel egyetértek, de csupán ennyit.

Az Ausztrál citromnál látom egyedül a feltétlen szükségességét a metszésnek, mert borzasztóan ágas bogas koronát nevelne.

Előzmény: bombaba (26090)
bombaba Creative Commons License 2018.06.17 0 0 26090

Peter Klock: Citruskert teraszon és balkonon

Előzmény: bombaba (26087)
Gy.Ibi. Creative Commons License 2018.06.16 0 0 26089

Nézte Valaki milyen citrusok vannak az Aldiban?Nagyok,hétezerért.Csütörtöktől meg a Lidlben lesz.Tavaly ott vettem calamondin kicsit,már virágzik.

csoer Creative Commons License 2018.06.16 0 0 26088

Én nem vicceltem.

A teleltető nem alapvető szempont a metszéshez, nálam a magassági korlát jelenleg  nem probléma.

A terjedelmet kissé az összekötéssel is lehet korlátozni.

Az esztétikai szempont huszadrangú a termés hozáshoz viszonyítva.

Elvégre a citrusok elsősorban gyümölcstermők és nem dísznövények.

Ha a koronán belül egymást keresztezve ágas bogasan nő, itt érdemes lehet a metszés.

Szerintem elágazik metszés nélkül is, ha valaki siettetni akarja, metssze.

Számomra a vízhajtás citrusoknál ismeretlen, de a termőnyárs is.

Volt annak idején sok szép csemege szőlőm, őszibarack fák tömegesen, ezeknél alapvető a termőre metszés.

De a metszést mindenki úgy csinálja, ahogy akarja.

Lehet, neked hatalmasra nőnek a citrusok és szükségesnek látod kordába tartani. Ok.

Előzmény: bombaba (26087)
bombaba Creative Commons License 2018.06.16 0 0 26087

Ez most nagyon meglepett, hogy szerintetek nem kell a citrusokat metszeni.

Vagy vicceltek?

Nálam korlátozott a teleltető mérete, tehát - ha másért nem is -, a citrusok méretének korlátozása miatt metszeni kell. Alapvetően szinte mindegyik citrus - még dézsás tartás mellett is - meglehetősen nagyra képes nőni, fajtától függ, ez mennyi idő alatt történik.

Ezen kívül van, amikor azért kell metszeni, hogy elágazzon a citrus, vagy azért, mert vízhajtásokat hoz, vagy azért, hogy termőnyársakat hozzon, vagy esztétikai okokból.

csoer Creative Commons License 2018.06.15 0 0 26086

Kösz szépen.

Hát igen, az őszibarack példánál maradva, ha a korona kellően nyitott és nincsenek egymást keresztező ágak akkor is kell metszeni négy-öt rügyes ágra, nem úgy a citrusoknál.

Valahol, de lehet több helyen is olvastam, szintén néhány rügyes ágra történő metszését a citrusoknak.

Előzmény: Chas_Chez (26085)
Chas_Chez Creative Commons License 2018.06.15 0 0 26085

'A citrus nem őszi barack, amit termőre kell metszeni.'

Nagyon szépen fogalmaztál, a citrus metszés mindig a gyümölcs rovására megy!

Előzmény: csoer (26084)
csoer Creative Commons License 2018.06.15 0 0 26084

Na én még egyszer sem metszettem a sweetie-t, pedig lenne mit vágni rajta.

Igaz a többit sem aprítottam, minek. A citrus nem őszi barack, amit termőre kell metszeni.

Előzmény: bombaba (26082)
csoer Creative Commons License 2018.06.15 0 0 26083

Én is bízom benne, hogy a másik jobb lesz.

Ez a termőkorban lévő, nagy méretű szórakozik velem.

A locsolásnál alapként tudom az a jó, ha két öntözés között a tetején néhány centire kiszárad a talaj.

Kivétel ebben a monszunos, mindennapos esős időben.

Előzmény: Amita13 (26081)
bombaba Creative Commons License 2018.06.15 0 0 26082

Valóban, a továbbiakban nem írt róla a topikban. Mint ahogy más sem, pedig nem egy olvtársnak van Sweetie a birtokában, bár többen töröltették magukat közülük.

Ettől még hasznosnak találtam a hivatkozott hsz-t, nekem újdonság volt a nagyon erős növekedés, a várható nagy méret, az évi többszöri metszés szükségessége,  - bár én szigorú vagyok a metszésnél, pár napja lekaszáltam a Marumit pl. - valamint a téli locsolás erős mérséklése, szinte a nullára.

Ha jól emlékszem, egy tavaszi hozzászólásából idéztem, a "várhatóan most kezd teremni" nyilván nem tartalmazza/nem tartalmazhatja a későbbi termés mennyiségét.

Az önmagukat töröltetett volt olvtársak nagyon sok tapasztalatot magukkal vittek. 

Előzmény: csoer (26080)
Amita13 Creative Commons License 2018.06.15 0 0 26081

Csoer, sajnálom a sweetiet... Hátha a másik jobb lesz.

Nálam a Tangor játssza, hogy csak hajt, csak hajt, de virág nincs. Viszont tavaly ősszel letört egy ága, próbából ledugtam: nem mondom, hogy gyökeresedési király, hormonnal sem, tavasszal kihúztam a három dugványt, egyik sem volt gyökeres, viszont zöldek élők voltak. Új felületet vágtam rajtuk, újra hormon, ledugtam. Az egyik hajtani kezdett, a másikon virágbimbó fejlődik (ezt le akarom szedni, hajtást neveljen inkább). Na, a lényeg a lényeg, azt nem tudom, hogy gyökerük is fejlődött-e de virágbimbó viszont megjelent. Az anyanövényen továbbra sincs semmi. :) 

És másik pozitív hírem: a halódó kumkvaton határozottam megjelentek a hajtások. Viszont most már tök para vagyok, nem merem locsolni, így meg folyamatosan attól tartok, hogy kiszárad. :) Az az egy gyümi, ami rajta van még, talán jó indikátor lenne, bár eddig nem mutatott puhulást... (A másik kumkvaton sem éreztem soha puhának egy gyümit sem, amikor azzal akartam nézni, hogy kell-e locsolni, most vagy ezek a kis gyümölcsök nem jelzik úgy ha szomjas a növény, vagy nem érezni rajtuk).

csoer Creative Commons License 2018.06.15 0 0 26080

Igen, de Timomil nevezett hsz. írásában nincs szó, "több gyümölcsöt is le tud kötni már ebben az évben", hogy meg is maradt és kinevelte a gyümölcsöket.

Nekem is kötött nagyon sok és nem maradt semmi.

Röviden: vagy fajta probléma, vagy a túl tápozás (főként nitrogén).

Előzmény: bombaba (26079)
bombaba Creative Commons License 2018.06.15 0 0 26079

A jelenlegi élettörténetére emlékszem, tudom, hogy már elmúlt 5 éves. 2014-ben raktál be fotót a megérkezése után.

Ebben a topikban már 2011-ben volt valakinél termő Sweetie.

Timomil ezt írja róla (19429):

"Nekem van egy 1,5 m magas sweetie-m, csak most kezd teremni, és még nem dugványoztam róla, majd idén.

Nem annyira elterjedt a dézsás növények között, mert iszonyatos a növekedése, nehéz kordában tartani. Mindenesetre egy nagyon szívós növény. Most kezdtem el finoman öntözni, mert ezt sem szabad öntözni télen, így megmarad az összes levele. Száraz talajban iszonyatos hidegeket képes elviselni. Most tele van virágokkal, és több gyümölcsöt is le tud kötni már ebben az évben. Évente 3-4 alkalommal meg kell metszeni, mert iszonyat hosszú ágakat növeszt."

(19448): "Nagyon gyorsan iperedő nagy teret igénylő növény."

Előzmény: csoer (26078)
csoer Creative Commons License 2018.06.14 0 0 26078

Amim van nem fiatal, közel 6 éves és 3 éve termett először és utoljára.

Nagyobbat nem sikerült, maradtam a Tátraikert-nél.

Előzmény: bombaba (26077)
bombaba Creative Commons License 2018.06.14 0 0 26077

Lehet, hogy még fiatal.

Honnan rendeltél? Sikerült nagyobbat? 

Előzmény: csoer (26076)
csoer Creative Commons License 2018.06.14 0 0 26076

Lehullott az utolsó gyümölcs a sweetie-ről.

Innentől ez a fácskám idén már nem kap több tápszert, nem érdemli meg.

Helyette rendeltem egy másikat, talán más lesz, jobb fajta.

Előzmény: bombaba (26075)
bombaba Creative Commons License 2018.06.13 0 0 26075

A tavaly kötött első Buddha-termésnek volt valami kis hibája, lett egy barna folt rajta, ezért váratlanul megérett. Nem nőtt valami nagyra, de azért a sorsát nem kerülheti el.

bombaba Creative Commons License 2018.06.13 0 0 26074

Az éjjel ismét nagy eső volt, cserépborogatással, jégesővel.

Sweetie meccs állása: 3:2, de még folytatódik.

A rengeteg kötött kis citrom is elkezdte egymást lelökdösni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!