Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Csak feltűnt volna nekem a huszon...akárhány év alatt, hogy semmi hatása a permetezésnek, úgy gondolom.
Azért írtam le, mert nemrég valaki pont ezt kérdezte itt a fórumban, nekem meg a boltban azt magyarázták éppen el, hogy egy 10 ml-s ampullából hogy oldjam meg a többszöri használatot, ml-enként kivéve az ujjnyi ampullából.
Rád van bízva, mennyire veszed komolyan. A Te döntésed.
A permetlét már vagy 20 éve tízszeres töménységben keverem, literes flakonban, amin van decis beosztás. Nekem nincs szükségem egyszerre 10 literre, a másfél literes kis permetezővel így sokkal könnyebb megoldani.
Azt nem tudom, mi a betegség (peronoszpórára tippelek), de az nagyon valószínű, hogy gombás eredetű. Így gombaölővel permeteztem le az érintett fajtákat.
Remélem, most már vége lesz a nagyon nedves időnek, és ritkulnak a gombás fertőzések.
Észrevettem, hogy ez a fertőzés a leveleken is megjelenik foltok formájában:
Elvittem egy levelet a helyi két mg-i boltba tanácsot kérni.
Az egyik helyen azt mondták, lisztharmat, a másik helyen pedig a fény felé tartva atka szívás nyomokat látott a szakember, pedig minden citromlevél pont ilyen pöttyös. A foltokkal, amik nekem problémát okoznak, egyik sem foglalkozott.
Más: valaki nemrég kérdezte itt a topikban, meddig használható fel egy bekevert permetlé. Ma ezt is megkérdeztem, a válasz az volt: max 24 órán belül el kell használni, mert felbomlik a bekevert vegyszer.
Új jelenséggel futottam össze a citrusok terméseinél, és nem tudom, ez valami gomba vagy egyéb következménye, esetleg a szokásostól nedvesebb időjárás:
Több fajtát érint, a Sweetie-n, citromon, Korzikai cédráton találkoztam a jelenséggel, de valószínű ugyanez okozta a kis Buddha termés korai kényszerű leszedését is.
Ez most nagyon meglepett, hogy szerintetek nem kell a citrusokat metszeni.
Vagy vicceltek?
Nálam korlátozott a teleltető mérete, tehát - ha másért nem is -, a citrusok méretének korlátozása miatt metszeni kell. Alapvetően szinte mindegyik citrus - még dézsás tartás mellett is - meglehetősen nagyra képes nőni, fajtától függ, ez mennyi idő alatt történik.
Ezen kívül van, amikor azért kell metszeni, hogy elágazzon a citrus, vagy azért, mert vízhajtásokat hoz, vagy azért, hogy termőnyársakat hozzon, vagy esztétikai okokból.
Hát igen, az őszibarack példánál maradva, ha a korona kellően nyitott és nincsenek egymást keresztező ágak akkor is kell metszeni négy-öt rügyes ágra, nem úgy a citrusoknál.
Valahol, de lehet több helyen is olvastam, szintén néhány rügyes ágra történő metszését a citrusoknak.
Valóban, a továbbiakban nem írt róla a topikban. Mint ahogy más sem, pedig nem egy olvtársnak van Sweetie a birtokában, bár többen töröltették magukat közülük.
Ettől még hasznosnak találtam a hivatkozott hsz-t, nekem újdonság volt a nagyon erős növekedés, a várható nagy méret, az évi többszöri metszés szükségessége, - bár én szigorú vagyok a metszésnél, pár napja lekaszáltam a Marumit pl. - valamint a téli locsolás erős mérséklése, szinte a nullára.
Ha jól emlékszem, egy tavaszi hozzászólásából idéztem, a "várhatóan most kezd teremni" nyilván nem tartalmazza/nem tartalmazhatja a későbbi termés mennyiségét.
Az önmagukat töröltetett volt olvtársak nagyon sok tapasztalatot magukkal vittek.
Csoer, sajnálom a sweetiet... Hátha a másik jobb lesz.
Nálam a Tangor játssza, hogy csak hajt, csak hajt, de virág nincs. Viszont tavaly ősszel letört egy ága, próbából ledugtam: nem mondom, hogy gyökeresedési király, hormonnal sem, tavasszal kihúztam a három dugványt, egyik sem volt gyökeres, viszont zöldek élők voltak. Új felületet vágtam rajtuk, újra hormon, ledugtam. Az egyik hajtani kezdett, a másikon virágbimbó fejlődik (ezt le akarom szedni, hajtást neveljen inkább). Na, a lényeg a lényeg, azt nem tudom, hogy gyökerük is fejlődött-e de virágbimbó viszont megjelent. Az anyanövényen továbbra sincs semmi. :)
És másik pozitív hírem: a halódó kumkvaton határozottam megjelentek a hajtások. Viszont most már tök para vagyok, nem merem locsolni, így meg folyamatosan attól tartok, hogy kiszárad. :) Az az egy gyümi, ami rajta van még, talán jó indikátor lenne, bár eddig nem mutatott puhulást... (A másik kumkvaton sem éreztem soha puhának egy gyümit sem, amikor azzal akartam nézni, hogy kell-e locsolni, most vagy ezek a kis gyümölcsök nem jelzik úgy ha szomjas a növény, vagy nem érezni rajtuk).
Igen, de Timomil nevezett hsz. írásában nincs szó, "több gyümölcsöt is le tud kötni már ebben az évben", hogy meg is maradt és kinevelte a gyümölcsöket.
Nekem is kötött nagyon sok és nem maradt semmi.
Röviden: vagy fajta probléma, vagy a túl tápozás (főként nitrogén).
A jelenlegi élettörténetére emlékszem, tudom, hogy már elmúlt 5 éves. 2014-ben raktál be fotót a megérkezése után.
Ebben a topikban már 2011-ben volt valakinél termő Sweetie.
Timomil ezt írja róla (19429):
"Nekem van egy 1,5 m magas sweetie-m, csak most kezd teremni, és még nem dugványoztam róla, majd idén.
Nem annyira elterjedt a dézsás növények között, mert iszonyatos a növekedése, nehéz kordában tartani. Mindenesetre egy nagyon szívós növény. Most kezdtem el finoman öntözni, mert ezt sem szabad öntözni télen, így megmarad az összes levele. Száraz talajban iszonyatos hidegeket képes elviselni. Most tele van virágokkal, és több gyümölcsöt is le tud kötni már ebben az évben. Évente 3-4 alkalommal meg kell metszeni, mert iszonyat hosszú ágakat növeszt."
(19448): "Nagyon gyorsan iperedő nagy teret igénylő növény."
A tavaly kötött első Buddha-termésnek volt valami kis hibája, lett egy barna folt rajta, ezért váratlanul megérett. Nem nőtt valami nagyra, de azért a sorsát nem kerülheti el.