Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nos nekem megeredt a múltkor 8 darab (és 3 hurmám) és nem tudom mi lelte őket, -> mind elhaltak, kivéve azt amit a fiamnak adtam Karácsonykor.
Ő másik lakásban lakik a belvárosban. A hurma is és a mangó is él nála és fejlődik.
Valszin a lakás -panel- volt utálatos nekik. A földet pedig átfőztem sütőben, ha valami van benne tünjön el.
Azóta vettem újra, -és köszönettel kaptam Keszthely1-től, - amiket elültettem.
Még nem keltek ki, de úgy emx kb. 1 hónap kellett.
Én 2féleképen csíráztattam ->kemény burok le majd:
1. vizes papírzsepik közt, és amikor a kis csíra a vastag belsőíves végén megjelent elültettem
2. egyből földbe lapjával vízszintesen- mert mégnem tudtam honnan bújik ki a csíra - és megvizeztem, majd letkartam egy tányérral, hogy párás maradjon.
Nálunk van 1 éve télikert az igaz,de kezdő vagyok citrom és nahancs ügyben is.Korábban volt citrom,egy virágzásig bírta. Kelnek a drágáim sorban,izgulok is.
Már kóstoltam és izlett, de nem merek fácskát venni mert még a közönséges citromot sem tudom hosszabb ideig megtartani.
Panellakást nem szereti.
Van egy üveggel fedett vízóra aknám, de ott néha lemegy minusz 3-ra no és a bájos meztelencsigák. Egy ládában volt egy csomó citrom, mandarin néhány éves magoncom és egy nemes citrom. Az aranyosaknak csak a nemest szerették.
Ebben a topicban még új vagyok nagyon, de a segítségeteket kérném. Szombaton elkezdtünk csiráztatni két mangómagot és ma reggel vettem észre, hogy mind a kettő megeredt:)
Amiben csiráztatom a következő.. egy müanyag dobozba tettem kerámiagolyócskákat, azt felöntöttem vizzel.. arra tettem egy másik dobozt, abba bele vattát, amit megnevesitettem és arra tettem a magokat. A dobozt lezártam és a külső dobozzal együtt betettem egy nylonzacsekba - és mindezt a radiátor fölé, de nem közvetlenül rá. Elég párás és meleg benn a magoknak a levegő.
Kérdésem lenne - meddig érdemes így hagyni? vagy ültessem át földbe? ha igen, akkor ahhoz milyen földet ajánlotok? És hasonlóan nevelgessem (párás, meleg) továbbra is?
Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket:) A barátnőmmel régóta szerettünk volna mangót nevelni, de én mindig elakadtam, mert soha nem eredt meg a mag. Utána itt olvastam, hogy a külső burkot le kell venni. Követtem a tanácsaitokat és tényleg megeredt:) De most, hogy megeredt, szeretném fel is nevelgetni.
Köszi, tulajdonképpen nem is a termés miatt érdekel a dolog, csak szeretnék nevelegetni egyet :). Egy 4-5 éves mandarinom van, az szépen fejlődik, most éppen telel a lépcsőházban.
A citrommal eddig nem boldogultam, nem sikerült az átteleltetés, lehet, hogy az kényesebb, mint a mandarin?
Beleteszed egy perlittel teli dobozba a magokat, lefeded fóliával,hogy párás legyen!
Radiátorra teszed, de vigyázol, hogy ne legyen túl meleg. 25C -30C között az ideális!Ha a magok csíraképessek akkor 2 héten belül elő fognak bújni a kis licsi növénykéid!!
Nagyon örülök, hogy ezt a fórumot megtaláltam! Egy kis segítség kellene...
Két éve vettem a képen látható kis citromfát, potom tizenhatezerért, amikor megvettem, tele volt virággal, és gyümölccsel , Első év telén leraktam a pincémbe, ahol van egy kis ablak, kevés volt a fény, lehullott minden levele, csak a gyümölcsök maradtak meg rajta. Leszedtem a gyümölcsöket, hogy könnyíthessek a fának, csak a legkisebbet hagytam fent. Tavasszal kihelyezte a feleségem amint lehetett, mert én már akkor hollandiában dolgoztam, egész május 1-ig akkor jöttem haza. Felfedeztem rajta a kipattanó rügyeket, megnyugodtam, hogy túlélte. Tavaly nem is hozott virágot, pedig jó lett volna az illatát éreznem, mert bolondulok érte. Év közben észhez tért és hozott erőteljes hajtásokat, és hizlalta az egyedüli gyümölcsét. Most ott tartok, hogy a hálószobámban van, ott letekerve a fűtés, mert valaki azt mondta, nem kell neki a meleg. Ablak mellé tettem, hűvösebb is van, de mióta behoztam, folyamatosan hullajtja a levelét. Szeretném gatyába rázni, hogy hozzon virágot nekem az idén tavasszal. Kérek mindenkit, adjatok tanácsot, mert tanácstalan vagyok. Amikor behoztam a szobába, a lombhullással párhuzamosan erős vízhajtások nőttek rajta levelekkel, de le is dobta őket. az ablak felé ment volna, kellene még több fény, gondoltam. Hajlandó voltam tőle távolabb bekapcsolni a kvarclámpát is, de még több levelet dobott le.
Szoláriumra nincs pénzem, mit tegyek?