A rezgéstől és az elektromos, mágneses térerőtől is tartok, de ezek azok, amiket közvetlenül nem fogunk érzékelni. Maximum sűrűbben fáj a fejünk. :) Amitől tartok az az évek múlva bekövetkezhető zajhatás, zúgás, stb... Pár hónapja a XIII. kerületben elsétáltam egy olyan ház mellett, ahol szintén a földszinten volt a trafóház. Brutálisan zúgott.
Azt akartam írni, hogy "Na, ez majdnem felért egy helyszíni közvetítés sebességével!" de elbénáztam, mert megnyomtam valamit és máris elküldte a hozzászólást, mielőtt még befejezhettem volna :)
Alapvetően jók a tapasztaltaink. A lépcsőház burkolása folyamatban van (kevés van vissza), a környező lakások közül is a legtöbb készen van. Postaládák is bent vannak. Liftre a működési engedély megvan (költözéshez, ugye).
Nemtom, a lépcsőházat hogyan lehet szellőztetni, aki a magasabb szintekre is eljut, nézze meg, van-e felül ablak. Bár, ha jól láttam, nincs.
Mit érdemes nézni szerintem:
(Természetesen, alapvető hibát nem írok)
Nyílászárók:
- könnyen nyílnak/záródnak-e minden irányban (nálunk mindegyiket finomhangoni kell, részletkérdés)
- tokok nem mozognak, falhoz illeszkednek (nincs hézag)
- nem karcosak-e
- redőnytok jó-e? (hát ehhez nem értünk, hátha más igen)
- burkolatváltók nem lötyögnek, karcosak
Falak:
- festés nem foltos, csíkos (főleg élek, sarkok mellett) - nálunk ez elég gyenge (foltos és csíkos a plafon alatt, több helyütt), de ezzel nem foglalkoztunk
Burkolatok:
- nem fogas (simák a felületek)
- egyenletes a fugaszélsség
- nem lejt (a sarkok felé pl)
- erkélyen kifelé lejt (ne a fal felé folyjon a víz)
- élvédő nem karcos, fugához csempéhez illeszkedő színű
- laminált lap tök sima, nem foltos, illesztések nem látszódnak, nem nyikorog léptünk alatt, szegélye hézagmentes (alig látszik, hogy nem egy darabból van)
Szaniterek:
- módosítási terv szerint végignézni
- nem mozognak, sértetlenek
- vízszintesek
- megfelelően működnek (WC gyorsan tölt és leáll, csapok könnyen nyítnak/zárnak, nem csöpög zárás után)
Villamos:
- módosítási terv szerint végignézni
- szerelvények nem mozognak, környékén a fal tiszta, festése ép
- kapcsolók a megfelelő lámpát kapcsolják
- ha van idő, a biztosítéktáblát ellenőrizni (mit hol lehet lekapcsolni)
Az 1 óra a standard lakásra elég, de ha több módosítás van egyre szorultok, érdemes felkészülni. Nekünk nem volt elég, rendesek voltak és kaptunk még egy negyed órát kb.
Konyhábútort is alaposan átnézni.
Nálunk 1 falikar rossz helyen van, de ez sem gond.
Ja, az erkélyek nagyon közel vannak egymáshoz, ez annyira nem tetszett, dehát ez a rajzon is így volt. A valóságban másként hat. Na, de tűz esetén több menekülési út van!!!! :-)))
Ja, és a kert az igazán szép (bár mi inkább a nagyobb zöld felületűt választottuk volna), emelt gyepszint, kanyaringós és viszonylag széles viacolor utak osztják meg. A gyep tömören zöld, a de közelről nem láttuk, nem volt rá időnk. Inkább elegáns park, mint kifekvős, strandolós. Lesznek padok is.
Kedves tőled, hogy megpróbálod kedvezőbb színben feltüntetni ezt a trafóházat.:) Elsősorban a szellőző látványa az ami szivenütött. A velem ismertetett látványtervek alapján az ablakból a belső kertre néznék, zöld, füves területre. Ehelyett 4 méterre az ablaktól van egy méter magas, 4 méter széles betontömb, mely teljesen letakarja a füves terület többi részét. Szerintem a két látvány nem ugyanaz. :) A problémám az volt, hogy így ezzel a tájékoztatási hiányossággal kész tények elé állítottak, és elvárják, hogy elfogadjam ezt az állapotot. Holott amikor szerződtünk még lett volna lehetőségem másik 3 ugyanilyen alaprajzú lakás közül választani, és megmaradt volna nekem a döntés joga, hogy elfogadom-e így ezt a lakást, vagy nem.
A háttérben inkább az van, hogy ezt a lakást is el kellett adni valahogy, és valószinüleg ennek ez volt a legegyszerűbb módja, hogy elhallgatták, sőt konkrét rákérdezésre sem tudatták a tényt.
Ami az alattunk lévő üzletet illeti, ezzel kapcsolatban is azt a tájékoztatást kaptam, hogy vendéglátóipari egység biztosan nem lesz az egész ház területén, mivel ezzel már sok problémájuk adódott. Hát majd meglátjuk.
A tegnapi összefoglalómból kimaradt, hogy szerződéskötéskor a kedves ügyintézőnk minősíthetetlen módon nekiesett a feleségemnek, mivel Ő bátorkodott feltenni egy kérdést a szerződéssel kapcsolatban. Szóval én abszolút nem tapasztaltam sem kedvességet, sem segítőkészséget. Amikor az áradozásaitokat olvasom az ügyintézőkről, néha elgondolkozom, hogy vajon biztosan ugyanabban az irodában jártunk-e, mint Ti? :)
Kedves zzoltan! Szerintem a trafóház miatt ne aggódj :)
Ez nem turbinás generátor (amelynek kénysezerű hangos szomszédságát más, sztárolt építtetők által épített társasházak lakói sajnos kénytelenek elszenvedni), sem konditerem, ahol estig szól a műzene. Szerintem nem fogod hallani a zaját.
Mivel hálózati áramról van szó, sem a frekvencia, sem a feszültség nem ártalmas a közelben lévő lakásokban lévőkre, a betonban lévő vasak pedig úgyis Faraday-ketrecként viselkednek. Nyaklánccal, műcsípővel és fém karórával a kezeden persze ne próbáld meg szerelni...
Ha nem egy forgalmas presszó vagy kisbolt van alattad, szerintem nem lesz rossz dolgod. Én akkor kezdenék aggódni, ha pl. egy punk-zenekar dobosa költözne valamelyik mellettem lévő lakásba... :)
Szerintem csak azért nem hívta fel erre a figyelmed az ügyintéző, mert egyszerűen ő sem tulajdonított túl nagy jelentőséget egy alattad békésen szundikáló trafóháznak. Én ugyan nem voltam ott, ezért távolról sem áll szándékomban a pálya széléről bekiabálni a dolgaidba, de én ebből nem feltételeznék semi rosszhiszeműséget.
Szerencsés vagy, hogy neked csak jó tapasztalataid voltak az ügyintézőkkel.
A bejárásig mi is örömmel néztük, ahogy épül a ház, és kivülről nézegetve minden tökéletesnek is tűnt. :) Ám a bejáráskor derült ki, hogy az ablakunk pont a trafóház szellőzőjére néz, ami azért is okozott sokkot nálunk, mert határozottan rákérdeztünk a szerződéskötés előtt, hogy milyen helyiségek lesznek alattunk, és egy szóval nem említették azt a nem elhanyagolható tényt, hogy alattunk lesz a trafóház. :( Persze megpróbáltam rendezni az ügyet az értékesítővel és az ügyvezetővel is, de sikertelenül. A kisebb baj az, hogy nem jártam az ügyben sikerrel, és nem sikerült sem árengedmpényt, sem valamiféle kompenzációt kicsikarni. Ami felháborít, hogy az ügyintéző letagadta az egészet, sőt azt állítja, hogy igenis informált minket a dologról, és még a földszinti alaprajzot is megmutatta nekünk.
Na innentől kezdve nem vágom hanyatt magam attól, hogy nem 3 féle burkolat közül lehetett csak választani, mert legfeljebb nem kértem volna egyiket sem és leburkoltam volna magam a helyiségeket.
Viszont az, hogy valaki nem tájékoztat rendesen, később letagadja, és még hazudik is mellé, több mint felháborító. Na ezek után azt hiszem mindenkinek jobb, ha nem megyek be az irodába és nem vágok az asztalra, mert még olyat tennék, amit magam is megbánnék. :)
Kedves zzoltan! Lehet, hogy igazad van, de miért számolgassak?
Elkészült, megnéztem, tetszett. A pár apróság amit észrevetünk és felírtunk rövid idő alatt javíthatóak. A hónap végéig meglesz a használatbavételi engedély, és ha minden jól megy, szeptember 10-én legkésőbb kapom a kulcsokat.
Ha esetleg mégsem így lesz, akkor majd elkezdek bosszankodni. Jelenleg nem látok aggodalomra okot adó jeleket, addig viszont minek cukkoljam magam?
Ha már a számoknál tartunk. Helyesen 8+8+30+15+15+30. A két 8-ast nem kell magyaráznom... A 30 a műszaki átadáson feltárt hibák kijavítására rendelkezésükre álló idő. 15 napon belül kell ugyebár kifizetni a vételár utolsó részét. 15 napon belül kulcsátadás. És az a bizonyos 30 nap türelmi idő. És ezek után kezdődik csak a kötbéres időszak. Vagyis 8+8+30+15+15+30 = 106 nap! :(
Kicsit enyhült a para, több vevőnek telefonáltak, hogy jövő héten megkezdik az átadásokat a Centerben :)))
Mondjuk nem hiszem, hogy tegnap óta bevakolódott az épület... de hát majd csak befejezik egyszer... az a lényeg, hogy kiderült, hogy tévedtem és úgy néz ki, az AL nem akar visszaélni a szerződés kétes pontjaival a késés eltussolását illetően (Azért telefonálhattak volna még azelőtt, hogy nyilvánosan kikeltem magamból, de hát ez az én formám... :))
Modrookával értek egyet - nem kell aggódni. A fórumon aktívan írogató IKON-osok közül többségünk már járt is a kész lakásban.
Annak ellenére, hogy én rendkívül aggályoskodó és bizalmatlan ember vagyok, egy pillanatig nem volt rossz érzésem, ami velem igen ritkán fordul elő!
Az AL munkatársairól csak jót tudok mondani - rendkívül készségesek, kedvesek és szakszerűek. Az egész ügymenet gördülékeny volt, a burkolatoknál hatalmas választék (nem hat darab kerámialapot tettek elénk!), nagyban mentesítettek egy csomó utánajárástól, ha kérdésem volt, azonnal korrekten válaszoltak - és nem mellékesen! - a végeredménnyel is elégedett vagyok. Ha a későbbiekben esetleg fel is merül valamilyen probléma, az eddigi hozzáállásuk alapján szinte bizots vagyok benne, hogy normálisan meg tudjuk oldani.
A januári szerződéskötéskor szeptemberi költözést mondtak, ami a jelen állapot szerint teljesen reális. Amikor megkaptam a szerződéstervezetet, fejben persze én is gyorsan utánaszámoltam, hogy max. szeptember végéig késhetnek a kulcsátadással kötbérmentesen, de úgy néz ki, időben vagyunk.
Sok más cégnél pl. hallani sem akarnak a kötbérről, vagy ki kell veszekedni. Nem kevés emberrel beszéltem, akik lakást vettek, és előre rettegtem, mi fog történni velem, hozzá nem értővel. Egy Origo házas munkatársam ajánlotta az AL-t, és rendkívül kellemesen csalódtam. Én is csak ajánlani tudom őket.
Friss infó, hogy a biztosítást ezen a héten kötik meg 161.000 Ft/m2 értékben, részleteket a jövő hétre ígértek, ha valakinek (pl. aki hitelt vett fel) ki kell egészítenie ezt.
A mi, egy hete "készre" nyilvánított Center D lph.as lakásunk annyira ótvar sz*rul áll (még csak ímmel-ámmal van rajta hungarocell, nemhogy vakolat), hogy ma elküldtem egy tértivevényes levelet az AL-nek, hogy mivel 7 napon belül nem értesítettek, ezennel szeretnék eleget tenni a szerződésben meghatározott kötelességemnek, szeretném műszakilag átvenni a lakást (persze azért sokkal gennyesebb jogi nyelven megfogalmazva)
Nem tudom, hogy ezzel sikerült-e "visszaadni a labdát", de talán nem égbekiáltó ostobaság azt gondolni, hogy az egyik lehetséges késés az AL részéről: a "műszaki átadás átvétel körében meghatározott kötelezettség", vagy mi, tartalmazhatja magát a MŰSZAKI ÁTADÁSt, ill. ennek a lehetőségének biztosítását (mert ugye szövegszerűen csak az van leírva, hogy "m.á-á. körében" köteles a lakás elkészültéről a vevőt 8 napon belül kiértesíteni)
Ez a levél pedig talán bizonyítja azt, hogy minden "gondoskodni" akarásom ellenére sem biztosít az AL lehetőséget az átvételre, tehát ő késik, nem én.
A ti házatok jól áll a képek alapján, de a miénknél sajnos nyilvánvaló, hogy még hónapokba telik, amíg elkészülnek vele. (Szerintem az sem mellékes, hogy a másik 2 épület a nálunk a Centerben, ami szeptember végi átadású, gyakorlatilag készen van, átadható állapotban. Ezek miatt biztosan nem kell majd fizetniük, nálunk viszont biztos, hogy a 8+8+15+15+30 maximális sz*rakodáson belül, tehát október 15-éig nem tud mindenki beköltözni, tehát itt fizetniük kéne, ha nem lenne ilyen faramuci a helyzet ezzel a "kinél van a labda" dologgal)
"augusztus 11-től megkezdődhet a lakások műszaki átadása" írták, de mérget vennék rá, hogy egyetlen egy lakást nem adták át ez alatt az 1 hét alatt (a fórumon kb. a lakások 1/5-e képviselteti magát, igaz, ez nem túl sok, de talán reprezentatív, mivel minden emeletről van valaki), amúgy elég kimenni a helyszínre... szeretnék én is bizakodni, de amikor azt látja az ember, hogy a "kész" házon még burkolatlan fémoszlopok vannak, meg hogy a munkások 5kor lelépnek, ill. hogy többen dolgoznak a szeptemberben átadandó épületek utcafronti burkolatának felrakásán, mint körbe a ház szigetelésével, festésével (csupasz falak!), eléggé elkeseredik. Amikor meg meghallja, mit mondanak erre (nyugodjon meg, hamarason felkeresik Önt kollégáink az egyeztetés végett), meg megnézi a szerződést, hogy OK, késnek, de fizessenek; és valami átb*szás-szagú dolgot talál, akkor kib*szott dühös lesz...
Bocs, hogy itt nyavalygok, de úgy vettem ki az olvasottakból, hogy titeket is aggaszt ez a 8-napja-van,-hogy-gondoskodjon-a-lakása-átvételéről dolog és zzoltánnak is igaza van, hogy a helyzet egyre rosszabb lesz, mert hamar eljön az a szeptember és még többszáz lakást kell ezekkel párhuzamosan átadniuk... Meg talán megnyugtat titeket, hogy az az egy nap különbség a szerződéseinkben (IKON júl. 30 Center júl. 31) mekkora előnyhöz juttat titeket :))) - nálatok a háznak már házformája van, át is adtak már lakásokat, nálunk meg se kép, se hang...
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én annó nagyon örültem, mikor elkezdődött az építkezés, és az igérteknek megfelelően egy hónap alatt egy emeletet húztak fel. Annak is örültem, mikor elkezték kívülről festeni a házat. Édes istenem nem pont ugyanazokat a színeket használták, mint a látványterven van, de így is nagyon szép.
Türelmetlenül vártam a július végét, hogy számolhassam vissza a napokat. é most türelmetlenül várom a szeptember 8.-át, mivel nekünk akkor jár le a 2 x 15 nap. Megtörténhet az is, hogy akkor nem kapjuk meg a kulcsokat, mert az építető saját seggét védve kikötött 30 nap türelmi időt, DE eddig mi még nem csalódtunk. Úgyhogy nemhagyom magam általatok elkeseríteni. Örömködve várom a beköltözés napját, hogy végre a saját kis fészkünke költözhessünk - idegbaj nélkül!
Akkor is jó lesz minden - ha meg nem, akkor majd akkor lépünk.
Szóval fel a fejjel és kitartás!
Amúgymeg ha valami nem tetszik, akkor tessék bemenni az irodába, és az asztalra verni.
A baj nem is azzal van, hogy a szerződött átadási időponthoz még hozzácsempésztek 8+8 napot +15 nap birtokbaadást a teljes vételár kifizetése után +30 nap türelmi időt, bár ez is gusztustalan, mert ugyebár a reklámozott átadási időpontokkal ezek alapján félrevezették a tisztelt vásárlókat.
De az sehol nincs leírva, hogy kötelezően fel is kell használni az összes rendelkezésükre álló + napot. Senki nem akadályozta meg őket abban, hogy akár 1 hónappal hamarabb elkészüljenek és megkezdják az átadásokat. Ez is inkább tipikus hazai mentalitás, hogy ami a rendelkezésükre áll, azt ki is használják. Ha 120 nap türelmi idejük lenne, akkor 120 napot csúsznának. Pedig nekik is jobb lett volna belehúzni és hamarabb átadni a lakásokat, mert így már tényleg totális átfedés lesz az IKON, a CENTER és a HORIZONT átadásai között. És akkor majd hallgathatjuk, hogy de hát kéremszépen mégis hogy képzeljük, hogy egyszerre 3 project x száz lakását 8 nap alatt át tuják adni?
A baj az, hogy eleve nem gondoltak arra, hogy a 3 projectnél átfedések lehetnek, a csúszások pedig szintén nem az Ő malmukra hajtották a vizet. Csak azt nem értem megint miért nekünk vásárlóknak kell megértenünk a helyzetet?
Ha mi módosítunk, akár szerződést, akár műszaki kiegészítést, akkor fizessünk. Ha Ők módosítanak, nincs semmi következménye, de még ki sem értesítenek. Ha mi nem fizetnénk időben, elállnának a szerződéstől és kötbért követelnének. Ha Ők csúsznak, akkor mi legyünk megértéssel.
Ez tényleg az a "bratyizós, haverkodós...stb" dolog, amit Carvi említett.
És hol van az megírva, hogy ha esetleg késedelembe és kötbérbe esnek, akkor azt automatikusan el is ismerik és kifizetik a kötbért? Az eddigiek alapján pereskedhetünk majd a pénzünkért, mert akkor is trükközni fognak.
Szerintem itt nem a szerződés szövegével van a probléma, az számomra - legalábbis az időpontokat tekintve - teljesen egyértelmű, hanem az egyik szerződő fél lazaságával - no, nem a miénkkel...
A gond abból eredhet, hogy egy ekkora projekt esetében feltételezzük a teljesen szerződésszerű magatartást az eladó részéről, aztán mikor furcsaságokat észlelünk, hajlamosak vagyunk azon gondolkodni, hol érthettük félre a szerződést. Pedig nem értettük félre, csak - jó magyar szokás szerint - ahol lehet, mindenki trükközik.
A vicces az, hogy bár 30 nap kötbérmentes késedelem az eladónak rendelkezésére áll a szerződés szerint, mégis trükközött egyet: kiértesített, de nem tette lehetővé, hogy a számunkra előírt 8 napon belül megejtsük a műszaki átvételt. Tehát most mi vagyunk késedelemben. (Megjegyzés: most ne kezdjünk megint jogi vitát arról, hogy kiértesítettek-e vagy nem - elfogadom azon álláspontot is, hogy nem, de szerintem ők is úgy gondolják, hogy igen... :) )
Ezzel a helyzettel jogilag egyrészt bele lehet szaladni egy "akkor most ki késett először" című vitába, másrészt, eladónak ezen felül továbbra is rendelkezésére áll a 30 nap kötbérmentes késlekedés.
Összegezve: nem az a rossz, ahogy a szerződést mi értelmezzük, hanem ahogy másik fél alkalmazza...
Másrészről viszont: hiába van komoly szerződés, lássuk be, hogy az csak ahhoz kell, hogy a hatósági és banki ügyintézés lebonyolítható legyen. A stílus és a hozzáállás néha inkább emlékeztet az állandóan ígérgető, számla nélkül dolgozó maszek autószerelőre és hasonszőrű társaira.
Félreértés ne essék, nincsenek valódi kétségeim afelől, hogy a lakásokat megfelelő állapotban, minőségben, és majdnem időben megkapjuk. Éppen ezért kár, hogy beárnyékolja a vásárlást a sok apró és felesleges baki, trükköcske, stiláris probléma és hasonlók...
A múlt héten írtunk nekik egy s@ggvédő levelet, hátha ők is úgy gondolták, hogy az augusztus eleji leveleük már az a bizonyos "nyolc napon belüli" kiértesítés volt... A válaszként kapott levélből úgy tűnt, tényleg az volt... Megtudtuk, hogy "rövidesen", várhatóan e hét folyamán érintkezésbe óhajtanak lépni velünk, de ezidáig nem történt meg...
Álljon itt két rövid, betű szerinti idézet a levélből, melynek egy jelentős része egyébként eredetileg nem is nekünk szólt, az üzletkötő ugyanis (a megszólítástól az aláírásig) leidézett egy korábban másnak írt levelet, mondván, abból minden kiderül... Hááááát... Ízléses és igényes megoldás! (Gépelési hibák - copyright (c) AL Holding...:) )
"A munkálatok idoarányosan jól haladnak, nem vagyunk késésben, azonban 145 lakást átadni önmagában is csak egy 3-4 hetes átadássorozattal lehet. A szerzodésekben szereplo július 30. a ház készrejelentésének dátuma, augusztustól indul tehát az emeletek sorrendjében az egyeztetett átadássorozat, melyen a vevok mellett építésvezeto segítség és a garanciális részleg képviseloi is jelen lesznek."
A kedvencem:
"A muszaki átadástól számított harminc napon belül, ethát szeptember hónap folyaán mindenkinek át szeretnénk adni a kulcsokat."
Emellett tetten érhető volt még néhány "süketelés" a vezetékek nyomáspróbájáról, használatbavételi engedélyről, a bankok egy-két hetes átfutásáról stb. Vagyis a korábban már hivatkozott "tegeződős-bratyizós-megértős-elkenős-stb." szöveg...
Idevágó kommentárjaim...
1.) "145 lakást átadni önmagában is csak egy 3-4 hetes átadássorozattal lehet"
Nos, ha egyenszerződéseket kötöttünk, azok bizony egységes időpontokat tartalmaznak, a 3-4 hét pedig bőven leredukálható töredéknyi időtartamra is, ez mindössze személyzeti létszám kérdése...
2.) "szeptember hónap folyaán mindenkinek át szeretnénk adni a kulcsokat"
Szerintem a kulcsokat nem szeretni kellene átadni, hanem át kell adott egy idevágó szerződés, melynek e fórumon többször hivatkozott pontjai szerint az alábbi az ütemezés:
- július 30-ig kézrejelentés,
- 8 napon belül értesítés,
- 8 napon belül átadás-átvétel,
- 15 napon belül fizetés,
- 15 napon belül birtokbaadás (a muszaki átadás-átvétel után 30 nappal tehát birtokba kell adni a lakásokat).
A végső határidő tehát elméletileg nem más, mint a július 30-át követő 46. nap, azaz: 2005. szeptember 14, ja meg még 30 nap kötbérmentes késedelem, azaz legfeljebb október 14...
================
Egy utópisztikus gondolat, széljegyzetként...
Tegyük fel, hogy az AL kiértesít, és mi boldogan azt mondjuk, hurrá, menjünk még ma délután átadni-átvenni. Annyira megtetszik, hogy, bár van még rá 15 napunk, de még aznap, zsebből kifizetjük az utolsó részletet. Ezek után elkezd ketyegni az ő 15 napjuk a birtokbaadásra. Szerintem így könnyen kötbérfizetős felállásba juthatnák...
Tegnap a Véső utcai fronton ha jól láttam a C.IV.1-ben egész nap és éjszaka világított az erkélyen a lámpa. Lehet, hogy valaki volt átadáson és a kipróbáláskor felkapcsolva felejtették? :) A lépcsőházban pedig késő este is dolgozhattak, mert még este 10-kor is többször felkapcsolták a lépcsőház világítását.
Ebben igazad van, de én abban gondolkoztam, hogy sokan internetet is akarnak, nem csak kábel TV szolgáltatást. UPC-nél a kettő ugyanazon a kábelen jön, míg ADSL-nél a vezetékes telefon elengedhetetlen hozzá.
Nem akarok ünneprontó lenni, de annak ellenére, hogy a XIII-dik kerület UPC-s, még lehet, hogy a ház KTV szolgáltatója a T-Kábel lesz. Ez technikailag semmilyen akadályba nem ütközik. Már csak az a kérdés, hogy az egyre szűkülő KTV piacon a T-Kábel tudott-e a UPC-nél jobb ajánlatot tenni az AL-nek. Mert ha igen ...
Sziasztok! Ha ADSL-t kérsz, akkor jelen pillanatban még kell a T-Online-os (vagy másmilyen ADSL internetes) előfizetéshez T-Com-os telefon-előfizetést kötni. Viszont a Kábelnethez semmi köze sincs a telefonvonalhoz, vagyis telefon-előfizetés nélkül is előfizethető (viszont valószínűleg kell hozzá KTV előfizetés).