Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
hi! tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell mangót ültetni, milyen földbe és hogy milyen körülmények közt kell tartani, esetleg van valakinek otthon? annyit tudok, hogy a külső magházat el kell távolítani. kösz előre is
Akkor ma én is elültetem őket - kérdés - valami spéci földbe ültetted, vagy "sima" virágföldbe? A párásítást én is folytatom majd akkor.
A panelt sok növény nem bírja.. Mi régi téglaépítésü lakásban lakunk és valami különleges fekvése? vagy kilímája? van. A nagymamám lakott itt anno és azt hittük, hogy valami "csodaereje" van, hogy minden virág gyönyörü volt nála:) Aztán én költöztem be a lakásba és csodák csodájára nálam is minden virág jól érzi magát - minden különösebb erőfeszítés nélkül. Úgyhogy reménykedem, hogy kihajt a mangó is és szurkolok Neked is:) Aztán majd mesélj, hogy hogy alakultok:)
Nos nekem megeredt a múltkor 8 darab (és 3 hurmám) és nem tudom mi lelte őket, -> mind elhaltak, kivéve azt amit a fiamnak adtam Karácsonykor.
Ő másik lakásban lakik a belvárosban. A hurma is és a mangó is él nála és fejlődik.
Valszin a lakás -panel- volt utálatos nekik. A földet pedig átfőztem sütőben, ha valami van benne tünjön el.
Azóta vettem újra, -és köszönettel kaptam Keszthely1-től, - amiket elültettem.
Még nem keltek ki, de úgy emx kb. 1 hónap kellett.
Én 2féleképen csíráztattam ->kemény burok le majd:
1. vizes papírzsepik közt, és amikor a kis csíra a vastag belsőíves végén megjelent elültettem
2. egyből földbe lapjával vízszintesen- mert mégnem tudtam honnan bújik ki a csíra - és megvizeztem, majd letkartam egy tányérral, hogy párás maradjon.
Nálunk van 1 éve télikert az igaz,de kezdő vagyok citrom és nahancs ügyben is.Korábban volt citrom,egy virágzásig bírta. Kelnek a drágáim sorban,izgulok is.
Már kóstoltam és izlett, de nem merek fácskát venni mert még a közönséges citromot sem tudom hosszabb ideig megtartani.
Panellakást nem szereti.
Van egy üveggel fedett vízóra aknám, de ott néha lemegy minusz 3-ra no és a bájos meztelencsigák. Egy ládában volt egy csomó citrom, mandarin néhány éves magoncom és egy nemes citrom. Az aranyosaknak csak a nemest szerették.
Ebben a topicban még új vagyok nagyon, de a segítségeteket kérném. Szombaton elkezdtünk csiráztatni két mangómagot és ma reggel vettem észre, hogy mind a kettő megeredt:)
Amiben csiráztatom a következő.. egy müanyag dobozba tettem kerámiagolyócskákat, azt felöntöttem vizzel.. arra tettem egy másik dobozt, abba bele vattát, amit megnevesitettem és arra tettem a magokat. A dobozt lezártam és a külső dobozzal együtt betettem egy nylonzacsekba - és mindezt a radiátor fölé, de nem közvetlenül rá. Elég párás és meleg benn a magoknak a levegő.
Kérdésem lenne - meddig érdemes így hagyni? vagy ültessem át földbe? ha igen, akkor ahhoz milyen földet ajánlotok? És hasonlóan nevelgessem (párás, meleg) továbbra is?
Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket:) A barátnőmmel régóta szerettünk volna mangót nevelni, de én mindig elakadtam, mert soha nem eredt meg a mag. Utána itt olvastam, hogy a külső burkot le kell venni. Követtem a tanácsaitokat és tényleg megeredt:) De most, hogy megeredt, szeretném fel is nevelgetni.
Köszi, tulajdonképpen nem is a termés miatt érdekel a dolog, csak szeretnék nevelegetni egyet :). Egy 4-5 éves mandarinom van, az szépen fejlődik, most éppen telel a lépcsőházban.
A citrommal eddig nem boldogultam, nem sikerült az átteleltetés, lehet, hogy az kényesebb, mint a mandarin?