Sucha Bela május 2-án, fél12 tájt. A fényképek időjelzője szerint kb. félórás várakozással jutottunk a létráig. De jó társaságban gyorsan múlt az idő - addig pl. kényelmesen megreggeliztünk :)
Alább pedig Rambo a győzelem után :) - bár inkább egy náci kiképzőtisztre emlékeztetett :)
Műhód Mester, nincs kedved a 4 napról írni a blogba? Időszerű lenne frissíteni napi élményekkel.
Természetesen szivesen veszünk oda más szerzőket is.
Műhód Mester szerintem szívesen küld másoknak is meghívót - mint bloggazda - aki szeretné oda (is) akármilyen hosszan és részletesen, esetleg fotókkal illusztrálva megírni az élményeit.
És ne feledkezzünk el Ramboról sem a Sucha Belából :)
Szombaton kilométeres sor fogadott bennünket a Sucha Bela első létrája alatt. Mint a 80-as évek végén, mikor az első Mekdonáldszot megnyitották a Váci u-ban, annyian sorakoztak fel a szurdokban. Már az út elején komoly kétirányú forgalom volt oda-vissza, néztük is csodálkozva, hogy ennyien feladták.
Miközben szép türelmesen vártunk a sorunkra, egy srác hátulról előrefutott kikerülve a sort körülnézni, vagy rövidíteni, mire a nem sokkal előttünk várakozó szlovák atyafiak (és lányok) majdnem megkövezték. Ezt megelőzendő, keménykötésű útitársuk megmutatván milyen hősiesen védelmezi a sort, utánaeredt és határozott (fenyegető) mozdulatokkal visszaterelte a fickót. Jó tette elnyerte méltó jutalmát, csapata hatalmas tapsviharral és éljenzéssel viszonozta.
(Mi 40 perc várakozással jutottunk el a létráig, de hallottuk, hogy előző nap voltak, akiknek 2 órát kellett várnia.)
(Illusztráció leszen később, ha kéznél lesznek a képek.)
Igen a csúszós fa hidakon én is kicsit óvatosabb vagyok. 2006-ban le is csúsztam az egyikről, sikerült combközé kapni esés közben és fejel lefelé lógva fenn maradni rajta. Barátnőm jól megijedt, alig mert utánam jönni. Rá 1 hónapra készült más utazok képein láttam, hogy kicserélték a hidat.
Már régóta olvasgatom a fórumot, de csak most szántam rá magam hogy meg is osszam veletek az élmányeimet. Idén először május harmadikán mentem el a Szlovák Paradicsomba három barátommal. A Velky Sokolt néztük ki magunknak, és a nehézkes hajnali indulás ellenére reggel kilencre meg is érkeztünk Pilába. A Velky Sokol nem okozott csalódást, szépségében a Sucha Belával vetekszik. Mivel viszonylag hamar megjártuk és igen keménynek éreztük magunkat, úgy döntöttünk hogy megjárjuk a Sokolia Dolinát is. Le a Klauzyhoz, rövid ebéd, és tovább a vögy bejárata felé. A Sokolia Dolina húzósabb volt mint vártuk, a meredek kaptatókon többször meg kellett állnom pihenni. A létrarendszer lenyűgöző, de nekem nem volt igazán félelmetes - a Velky Sokol csúszós doronglétráin sokkal jobban be voltam tojva. A végére kellően elfáradtunk, de legalább tartalmas túranapot hagytunk a hátunk mögött. A három órás vezetés hazáig mindenesetre már nem esett olyan jól. Képeket lehet nézegetni itt: http://www.kep.tar.hu/vermescsabi/50574327#2
Vadállatok: tavaly ősszel, mikor későn indultunk túrázni, délután a Hernád mentén szemben a sziklafalon láttunk 1-2 hegyikecskét vagy vmi hasonlót. Jól megcsodáltuk, fotó is készült, csak sajnos messze is voltak, és kevés volt a fény, nem sikerült éles képet készíteni.
És a korábban felmerült szállásfoglalási kérdéssel kapcsolatban: Megérkezésünk estéjén besétáltunk Csingó "centrumba" a Hernád partjához, és betértünk lent a kiskocsmába. Miközben iszogattunk a teraszon, többen is jöttek oda hozzánk, hátha tudunk szabad szállást nekik. Nálunk már nem akadt szabad hely, de gondoltuk egyedülálló uraknak érdemes néhány helyet üresen hagyni szállás híján kóbórló lánycsapatok részére :) :) :)
"Én szeretek állatokkal találkozni. A parában elméletileg vannak medvék és farkasok is. Ezek messze elkerülik a túraútvonalakat."
Féloff:
1x kicsit (jócskán) elszámoltuk magunkat Stara és Nova Lesna között az erdőben (nem túristaút!) szépen ránk esteledett, ahogy ballagtunk hazafelé. Frankón szedtük a lábunkat, minden fa mögé medvét képzeltünk, de csak egy vaddisznóval találkoztunk. Mit ne mondjak a nőnemű túratársak a későbbiekben igényelték a sötétedés előtti kiérkezést a vadonból...
Éjszaka az erdőben?Minden elismerésem a tiétek!Mi előszőr voltunk a "PARADISCOMBAN", és egy rét keresése közben bóklásztunk fényes nappal az erdőben,de minden bokorban vaddisznókat és medvéket véltünk felfedezni....... Idén és életemben előszőr jártunk a PARADICSOMBAN,eddig olyan fellengzősnek hatott ez az elnevezés.Most már tudom hogy nem túlzás......
A 6-8 éves gyerekkekről meg csak annyit,hogy sokszor láttunk ehhez a korosztályhoz tartozó gyerkőcöket,sok magyar szót is hallotunk,és a kissrácok az esti focimecs összeállítását beszélték meg éppen miközben nekem a tarkómon csordogált a veríték......Talán ami nekik nehezebb lehet a kis lépéstávolságuk,én néha egy lépéssel átléptem a patakon langaléta lábaimmal.
Pont jókor kérdezed, velünk volt egy 8-9 éves cserfes lányzó.
Amit bírt: Csingó-Tamásfalvi-Fehér Patak a Sólyomig - bekukk a Nagy Sólyomba - vissza Csingóba. másnap létrázás a Sucha Belán, majd a kijárattól vissza Podlesok felé.
Tavalyelőtt egy 6 éves kissráccal kirándultunk együtt. Ő a Podlesok-Hernád-áttörés-Klastorska roklina-Klastorisko-Podlesok túrát csinálta végig velünk.
A gyerkőcök is símán bírnak annyit, mint egy felnőtt, sokszor még többet is :)
Technikailag bármelyik úton végig lehet vinni, a távra kell csak figyelni, hogyha fáradt, rövidíteni lehessen.
A Sólyom völgy összeségében húzos. Hiszen a szintemelkedés kb annyi mint a SB-ban. Csak itt koncentráltabb a létra rendszer, cserébe gyönyörű a vízesés, és nem kellett sorbaállni:) Számomra a létrák után a kis meredekség okozott erőfeszítést, ennek ellenére megvolt a kiírt idő. A kalyiba (koliba) bezárásától való rettegetés miatt a vizszintes utakon sokkal jobbak lettek a részidők:) És nyitva volt, és SÖR is volt!!
A GPS ból kiszedem majd a tracket, meglátjuk mennyire használható.
Köszönet a szervezésért, a kajákért, a jó hangulatért, szerény személyem elfogadásáért.