Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Cirkulka, biztos nem érlelted meg az avot. Almával kell becsukni 1 zacskóba, és mikor puha, akkor elkapargatni. Így sem ízlik sokaknak, a növény sem túl szép állítólag, de azért olyan jó, mikor kihajt az a kis ufo.:)
A muskátli még büdös is.
Azt észrevettétek, hogy a mangók milyen különböző ízűek? Van a benzin ízű és a finom, de ez csak evéskor derül ki. Hajrá, jó úton jársz.:)
A csillaggyümölcs nekem nem finom. Gyümölcstortára szokás tenni, mert olyan szép, de tök ízű.
Nekem egyszer nagyon régen már sikerült kiwit kikeltetni, asszem egyszerűen csak elvetettem, bár lehet, hogy csíráztattam is, már nem emléxem. Aztán gyorsan megnőtt vagy másfél méteresre, de télen elpusztult, biztos nem bírta a panel klímát.
Te valami ínyenc lehetsz, engem még most is kiráz a hideg, ha arra gondolok milyen íze volt annak a rücskös, zöld izének. A csíráztatásról persze nem mondok le. Attól, hogy megenni nem tudom még tetszik a feladat. Az egy más dolog, hogy a muskátlit sem lelegelni, sem megenni nem próbáltam még ( meg nem is tetszik).
Képzeld HAJT a mangóóóóm !!!! Igaz csak úgy komótosan, úriasan, de már 2 cm-t kikandikál. :))))))
A kérdésedre válaszolva a fürdetés nálam = csíráztatás. :))
Most láttam boltban egy gyümölcsöt olyan volt mint a csillag. Tudja valaki mi az?
Mint csendes figyelő, azért folyamatosan itt vagyok.
Úgy néz ki, hogy három ananászból egy él, ezt úgy sikerült, hogy szokásos levágás után, egy kis gyökereztető hormonnal beecseteltem, és nedves homokra tettem. Ablakpárkányon van, radiátor felett, és a homokot folyamatosan nedvesen tartom, felülről locsolom. Nagy izgalommal várom, hogy mi lesz, mert három hét alatt sem száradt/rohadt el, mint a többi, és gyönyörű zöld. :-)))))))))
A másik maggal nekem is ez volt.. Szépen kicsirázott, el is ültettem, majd tegnap megnéztem, hogy mi lehet vele - hát gyökere volt, de a növény része elhalt..
Nekem is kicsírázott jópár napja egy mangóm, el is vetettem, de nem akaródzik kikelni. Most csírázik ki egy másik, meg egy avokádóm is, szerencsére csak 3 hetet kellett rá várnom:)
Kösz Taramiram ! Nem bírtam. Ma megbotottam. Jóval puhább lett pár nap alatt. Viszont többet meg sem próbálom megenni! :(((( FÖRTELMES A család sem volt hajlandó megenni. Az első (és egyetlen) falat után menekülnöm kellett. Inkább fürdetem.
Sziasztok! Hajt a mangómagom!!! Már 1 cm-es a hajtása! Mikor lehet földbe tenni? Avót is kaptam! Kőkemény, hiába nézegetem óránként hátha már ehető. Várok, de egy cseppet sem türelmesen. :(
Ha elég hideg van a nyugati ablakpárkányon, akkor nem lesz gond. Egyébként elkezdi dobálni a leveleit. Nekem is ezt csinálta, mikor nem volt hol teleltetnem. Most egy északi fekvésű fűtetlen tároló helységbe raktam és úgy néz ki minden OK vele.
Sziasztok! Nemrég találtam ezt a topikot és egy-két nekiugrásra el is olvastam az összes hozzászólást ami tárolva van. Annyira tetszett, hogy két-három napja már lubickol a mangómagon és fanatikusan keresem az avokádót a boltokban. Eddig még nem találtam sehol, de nem adom fel. A csírázó "avo" látványát itthon is produkálni akarom!!!!!!! Kösz mindekinek! Magamtól eszembe nem jutott volna azt a zöld gömbölyű "izét " megvennem. :)))) Azóta más szemmel nézem a zöldségeseket!!!
Mint ahogy a kagylónál, az élénél viszonylag könnyen, puszta kézzel is szétválasztható. Pont az előbb néztem, hogy már csírázik a mangócskám, pedig asszem csak 1 hete, hogy elkezdtem csíráztatni:)))))))))) Amúgy ezt úgy tettem, hogy egy tálkába, nedves zsepik közé raktam a tálat pedig, mivel úgy olvastam legalább 30 fok kell a csírázáshoz, a radiátorra tettem, és időnként picit locsolgattam. Vannak avokádómagjaim is, azokat most UFO-módszerrel csíráztatom, de az majd jóval késöbb fog csak csírázni, ha egyáltalán kicsírázik.
Tegnap kigubiztam a kukámból 2 mangómagot, mára meg is száradtak, de légyszi adjatok tanácsot, hogyan szedjem le a kemény mag héját? A késeim nem viszik.
Az egyik mangómag kikelt:) Olyan boldog vagyok:) Tegnap napoztattam ezerrel az ablakban vigyázok, hogy ne érje hirtelen huzat vagy hidet. Másra kellene ügyelnem?:)