Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Hááát, nem biztos. A pyrex szett 17-es meg 26-os pisztolyra CK-nél meg az ebay-en 35-38 USD közt + posta, ugyanez a Heg-Men-nél 10+áfa. Max egy ezres a különbség, annyit pld szerintem megér a hazai beszerzés.
Rá kell kérdezni... nyilván ha sokkal drágább akkor e-bay
Igazad van. argonnal valóban nem lenne gazdaságos.Van egy nagy teljesitményü 100 l-es kompresszorom az birná folyamatosan a 6 bárt.Azthiszem tényleg nem lenne szerencsés a kombi gép. Mivel csak hobbista vagyok ezért csak soká térülnek meg az ilyen gépvásárlásaim ,nem akarnék 100000 fölött rákölteni
Az a baj hogy 100-ért sima plazmavágót sem kapsz, nem hogy kombit :-( 10mm, szép felület még 150-ért is nagyon necces ... ebben az árban a 40-50A-es plazmák vannak (125-180-ig)
A 40-es alfaweld 160eFt, de a 60-as már 250, az iweld legolcsóbb plazmája (50-es) 230, a stahli 50-es a legolcsóbb 110-ért, de az meg bemutató videó alapján nem vág a legszebben :-(
Kombigépet meg hirtelen (ami nem AC/DC tig) ne is találtam sehol, pedig az iweldnek is volt, meg a stahlinak is a ct520
Argon gázzal meglehetősen drága dolog lenne vágni. 10mm-es lemez vágásnál 5,5 bar nyomással süvít a levegő /gáz/ így nagyon gyorsan kifogyna az amúgy igen drága argon gáz. A sűrített levegő is megfelel erre a célra, viszont akkor megfelelő teljesítményű kompresszor is kell.
Nem javaslom a kombigép vételét, jobb szétválasztani a vágást - darabolást és a hegesztést én pl. nem ott darabolok ahol hegesztek, a gép is
bonyolultabb macerásabb működtetése is, illetve ha elromlik akkor elromlott minden funkciója.
100000Ft-ig sajnos nem-igen kapsz még sima plazmavágót sem, 105 körül 50Amperos Sthalwerk van, igen megbízható jó kis gép, nekem is ilyen van, 16mm már vágtam vele.
Kombi gépe van a Sthalwerk-nak. is, de annak 300 körül lehet az ára.
Szerintem fokozatosan bővítsd a gép parkot, vedd meg elsőnek a legszükségesebbet majd ha gyűlik egy kis pénz akkor a következőt /lehet, hogy addig az olcsóbb is lesz/.
Az inverteres plazmavágó lehet süritett levegővel működő vagy argonos, Mivel kombináltat szeretnék venni azért hogy AVIzni is tudjak (Megtanuljak) ezért az argonos lenne a nyerő, Mekkora Amper teljesitményüt keressek hogy 1cm vastag lemezt is el tudjak vágni vele. esetleg konkrétan milyen tipust javasolnál max 100000 ft-ig?
Én most készülők venni egyet de nem tudom milyen mert nekem is ez lesz az első !De szépen vágnak állítólag csak a kezed remegésén múlik milyen lesz a vágás egy vékony lemeznél ha nem használsz vonalzót hozzá :)
Érdekelne hogy van e közöttetek olyan, akinek van tapasztalata a plazmavágásban.
Később ha a bukszám engedné ,vennék magamnak egy kombinált gépet ami alkalmas AVI-ra és egyben plazmavágásra is. Elég fárasztó 1cm vastag vasakat flexel darabolni. Rengeteg korongot elhasználok Egyébként ti milyen márkájú korongoat haszáltok ami ár -érték arányban gazdaságos?
Valamint egy talpas 45fokot(valahol elhagytam a régit) és egy automata pontozót.
A Merklét is a fa alá tettem.
Ja, és az aszony szerint tegyem a fa alá a záróvonal átlépésért 30ezer + a biztonsági öv nem használata miatti 10ezres csekket is.Mindezt egy kispolszkival.
De azért is Kellemes Ünnepeket és Boldog Újévet mindenkinek.
Viccet félretéve írják -20 fokos tárolási hőmérsékletre az invertereket,de ha utána melegebb helyen dolgozni akarsz vele várd meg még a lecsapódott pára fel nem szárad róla(min.fél óra).Azután ha bekapcsolod várjál a hegesztéssel vagy 5 percet hogy a vetillátor a maradék nedvességet is kifújja a gépből.
Dolgozni lehet minuszban az invertekkel pl.kint a szabadban csak ügyelni kell hogy a venti ne tudjon beszívni nedvességet(hó.dér)de más gondok is előfordulnak.Kezelni kell a pajzsokat mert párásodnak ezenkívül az automata pajzsok meg úgy belassulnak hogy használhatatlanok.