Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sziasztok! Pár napja ültettem el nagy cserépben két mangó magot. Úgy csináltam ahogy mondtátok, kettényitottam a kemény héját, és az egyik egészséges zöld volt, míg a másik kicsit barnás, de mind kettőt elföldeltem. Itt van a konyhámban 23Celsius melegen. Várok. Reménykedem mikor tör elő, nem piszkálom semmi esetre sem. Üdv: Bowhunter
Nem a legszebb, de a mienk, na. És hálás vagyok neki, hogy ilyen szépen nő, egészséges, (szép) zöld. Nagyon sok szépségem volt már, amik meghaltak, mert nem szerettek nálam. A Tőled kapott Murraya is kinyiffant.
És ha még sikerülne majd vhogy termőre is fordítani... Az nem a boldogság?
Az lehetséges szerintetek, hogy a mangó 2 nap után már csírát hoz? Hétfő este ettem meg, ma szerda és jön a végén egy rózsaszín, fél cm-es nyúlvány. Az első már kb 15-20 cm magas.:))))
A kiwit még mindig nem adtam fel, bár semmi értelmeset nem találok róla.
A másik hármat későn ültettem el, az első hajtányaik elszáradtak, aztán mind3 több hajtást is hozott. Most mértem le, a legmagasabb 60 cm, a legkisebb 35 cm. A nyurga egy nagyon kövér magból hajtott.
Figyeld csak, most már szinte látható lesz a növekedés.
Talán nem lesz baja, a főgyökéren kívül már megjelentek az apró oldalgyökerei is. Most úgy ültettem el, hogy a magtest jobban kilátszódjon a földből, hogy jobban lássam az állapotát, csak letakartam egy nedves zsepivel, hogy azért ki ne száradjon. Más: próbált már valaki banánmagot vetni? Gondolom a termés végében levő kis bigyula a mag.
Hali! Én öt éve ültettem ki egyet. Akkor kb. a térdemig ért és ceruza vastagságú törtzse volt, ma 2,5 méter magas sűrű bokor. Eddig minden telet takarás nélkül szépen átvészelt, egyedül a 2002/2003-as télen fagyott vissza kb. 10 centit, de tavasszal, mikor hajtásnak indult, már nem is látszott. Kb. április közepén virágzik. Nekem eddig termést nem hozott, nagyon rossz a talaj nálunk, csak virágzott. Idén már türelmetlenül várom a tavaszt. Több figyelmet érdemelne nálunk, mert gyakorlatilag az országban bárhol ültethető, a teleket jól bírja. Tetű nem telepszik meg rajta, a madarak, kutya, macska messze elkerülik, sűrű, tüskés lombja miatt. Én nagyon szeretem. Télen is zöld érdekes megjelenésű, nyáron kifejezetten érdekes foltja a kertnek. Sikerült beszereznem egy hibrid fajtát is, ami ehetőbb termést érlel, de eddig nem mertem kiültetni, lévén. fiatal még és kevésbé bírja a hideget. Talán idén.
Jobb lenne ha a latin nevét írnád, gondolom a vadcitromra azaz Poncirus trifoliatára gondolsz. Erősen tüskés bokor.
Csak 2-3 éves kor után megbízhatóan télálló, de a téli naptól károsodhat. Az irodalom szerint ehető de ez nem teljesen igaz, annyira kesernyés-savas, hogy erősnek kell lenni annak aki megkóstolja. Dugványa ritkán marad meg, magról jól kell, de nem szabad, hogy ültetés előtt megszáradjon. Érdemes kész csemetét venni.
Szokták alanynak használni különféle citrusokhoz, de az oltott részek nem tartják meg a fagyállóságukat. Ugyan jobban bírják a hideget mint az eredeti faj, de csak enyhe teleinket viseli el.
A Magyar Televizió Szabadság-téri épületéböl ha kifelé mész, akkor előre - jobbra egy jókora nagy bokrot találsz.
Avó nálam előszőr az első mag gyökeret eresztett mintegy 4 centis farkat. Elültettem, és mintha most kezdene magához térni!
A második - teljesen vízben holdkomp kilövő álláson- szétnyílt és középen kezd elválni de alúl valami cirádás mint a kövirózsa alakult ki, ami fejlődik de nagyon lassan.
Mangó 11,5 cm magas. A végén 6 levél van + egy kis dudor, a tövénél + vmi megint jön felfele.Ezek nem egy szárral szoktak éldegélni? :))))))
Mandarinom kb. 6 cm magas 3 levéllel.
Kiwi magok egyik fele fürdik, másik fele föld alatt lapul,apró melegházban.( A legjobb dolog amit találtam ilyen célra a Tescós visszazárható süteményes doboz. Eddig amit beletettem minden kihajtott.Meleg, párás, átlátszó, macskaellenes)
Szereztem egy kávét!:))))) Na nem feketét és gőzölgőt, hanem éldegélőt. Most keresgélem majd ki, hogy mit szeret.
Avo kettényílt, de nem alul, hanem felül. A két oldala közt belül vmi világos gombóc van. Nem gyökereznie kellene először? A csúcsos fele van felfelé. Ugye nem én kevertem be neki???
Én úgy szedem szét, hogy 2-3 napig hagyom száradni, majd oldalcsípő fogóval az éleit levágom 2mm-es csíkban egy kis részen a vékonyabb részen, majd kifejtem.
A vastagabb rész belső kanyarjából nő ki a csíra.
Ezután dopozba teszem papírzsepibe és vizet teszek rá 1 kicsit, majd befedem.
Leszedted a nagy, kagylószerű héját? Ha nem szedd le, és rakd nedves zsepik közé jó meleg helyre, és locsolgasd kicsit, nehogy kiszáradjon a zsepi. Elültetés után viszont valami nem bibi, mert egyik sem akar kikelni, igaz az első mag kicsit ramatyul nézett ki, viszont a másik szép egészségesnek tűnt:(