Most négy órával a reggeli szellőztetés után - úgy, hogy egyedül vagyok itthon, a lélegzésen kívül nem folytattam páratermelő tevékenységet - a nappaliban 54 %, a problémás gyerekszobában 59. Alapból nálunk nincs nagy gond (már ha lehet hinni a mérőnek).
A probléma az, hogy ezek elég megfoghatatlan dolgok. Nincs egy standard, amit a gépnek adott körülmények között meg kell tennie (illetve van, csak azt nyilván nem lehet házilag produkálni), így pedig elég nehéz rásütni a bélyeget, hogy rossz.
Azért is lennék kíváncsi, hogy másoknál hogy alakulnak a számok, mert meglehet, hogy nálunk annyira alacsony a páratartalom, hogy nem tud hatékonyan működni a gép.
Lelegzik n db eloleny (ember, esetleg allat is), az paraterheles. Sot, meg izzadhatnak is, az is. Novenyeket locsolsz, parologtatnak. Furdik mindenki, ha a furdovizet kozvetlen parolgasnak nem is szamitod, a torolkozobe beleraksz eleg sokat, es masnapra megszaritod. Ha hajat is mosol, akkor plusz az. Fozol, akkor az is. Takaritasz vizzel, akkor ott is parat viszel be a lakasba. A mosasnal is van azert pacsalas, me'g akkor is, ha kintre teregetsz.
Nem lehet, hogy a paratlanitodban nincs vagy keves a klimagaz? Mint a hutoknel, mikor mar nem birnak eleg kompressziot csinalni, igy szinte allandoan jar a motor, megis alig hut. A paratlanito a hutessel csapatja ki a vizet. Szoval ha rossz, akkor tobbet is zabal, mint egy jo, es megis kevesebbet szed ki.
Kár, hogy nem tudod mérni. (úgy értem, neked nyilván mindegy, ha a problémád megoldódik, csak én kíváncsi lettem volna).
Tegnap pl. nem tudtam a teraszra teregetni, csak a fürdőszobába. Bekapcsoltam a gépet, 3 óra folyamatos üzem alatt 9 dl vizet bírt összegyűjteni, nem is igazán száradtak a ruhák. Még az ingek sem, nemhogy a törölközők és alsóneműk.
Mindig értetlenkedek, hogy honnan lehet napi 10 litereket összegyűjteni.
600 W-os az adatlap szerint a fogyasztása, de a rádugott Conrados fogyasztásmérő csak 470 W pillanatnyi fogyasztást mér. A havi mérést majd megírom, de folyamatos üzemű működésben a 470 W alapján a számítás szerint 0,47 KW * 24 óra * 30 nap *46 Ft = 15.566,4 Ft.
Ez elég húzós, pedig a 600 W-al számolva még ennél is több lenne.
Mondjuk úgy gondolom, hogy még max. egy hét, és utána a tervek szerint átállítom majd szabályozott működésre (kb. 50 % RPT-ra).
Be kell vallanom szörnyű bűnömet, nincs páramérőnk. Egyszerűen érezni lehetett, hogy a kinti friss levegőről mikor bejöttünk, akkor percekig szinte fullsztó volt a levegő, amíg hozzá nem szoktunk. A falak durván penészesek voltak, az ablakok és bizonyos falrészek vizesek, a szekrények és ruhák nyirkosak, dohosak. Szellőztetés eddig is volt, csak nem napi háromszor, hanem többször, de nem használt. Mióta a páramentesítő működik, azóta csak ez a napi 3x8-10 perc van.
Minden nap kiszedi a 12-15 litert (az első két-három nap többet is). Azért írtam 12-15 litert, mert eleinte volt 15 (vagy valamivel több), mostanára folyamatosan csökkenve kb. napi 12 kürülinél tartunk.
én egy pára és idővezérelt ventit dobnék a rendszerhez a venti csővel meg külső borítással is kb 10 000 ft-ba fáj alaphangon (persze van full halk venti 60 000 ért is.... ) meg persze a pár óra meló. és rögtön kész egy aktív rendszer. nálam a páratartalmat és az időt is lehet szabályozni a ventiben és valami 8000 bruttóba fájt.
nálunk nem érezhetően nagy apáratartalom, "csak az erkélyajtó és abejárati ajtóról csorog avíz" nagyon gondolkozomén is akét megoldás között. eddi az ajtó mellett jött elő apenész. sana lktunk albiba, ahol tiszta zöld lett mindenünk, amire eljöttünk. 100m2-re kellen valmi párátlanítógép. aereco van agáztűzhely miatt, afürdőszobába az ablakba önszántamból. Ha még raknék be egyet, elég lenne vajon?
mennyire vagy ügyes barkácsoló? ha kicsit ügyes vagy (tudsz fúrni, meg 2 kábelt rá tudsz kötni egy ventire) akkor egy aktív szellőztető rendszer nem nagy műsor ám anyagilag. én magamnak csináltam, 2 légbeeresztő meg egy párakapcsolós venti és 50 ropi meg 1 nap melóba fájt. a venti egyébként nálam szinte soha nem kapcsol be, és friss fincsi levegő van.
a dohos szagú ruhákat egyszerűen ecetben kell kiimosni mosógéppel és megint rendes illatuk lesz öblítés után. (én 30%-os ecetet használtam és 60 fokon mostam ki a ruháimat) persze ez semmit sem ér ha bent dohos szar levegő van mert már az első szárítás végére ugyanúgy megbüdösödik. penész ellen a hypó a legjobb szer, de sajnos sok esetben hiába szellőztetnek naponta többször akkor is nedves marad a levegő bent. én napi 5-6 szellőztetést nyomtam nem ért sz**t se.........
megszüntettem az okát a nedvesedésnek + szellőztetőt barkácsoltam és lám a gondoknak vége lett. (új műanyag ablakaim vannak turbós cirkó régi kecó, szal minden tökéletes a penésznek. hála istennek idén már csak rossz emlék a penészedésem.
próbáltam a ceresítet de ahhoz hogy érjen valamit elképesztően drága, mert venti kell elé és 4 nap alatt megevett 1 tablettát amivel kb fél-egy liter vizet szedett ki, lehet számolni mibe kerül, bár igaz hogy az ablakaimon nem volt reggelre sem páracsík.
aztán vásároltam egy elektromos páramentesítőt. és láss csodát kiszedett napi 2-3 liter vizet mosás után 12 óra alatt 5 litert is. nálam 50%-ra volt állítva vagyis naponta csak pár órát ment. lakásom 50 nm belmagasság 2,6 méter. a jó levegőt nem tudta megoldani de a penészt eltüntette. havi fogyasztása így kb 100-110 kw/h volt (ceresit árának töredéke)
Ha vagy annyira elszánt Én várom a fogyasztás adatot. Kb. 8 éve árulok gépi párátlanítókat ... de még fogyasztás adatot senkitől nem kaptam .... igaz olyant se hogy kenjem a hajamra mert sokat fogyasztott ... nem tom a vatera-n mennyi használt van de szerintem mobil klímából több van ... azt volt hogy még aznap visszahoztak ... de párátlanítós elégedetlen ügyfelem még nem volt..
Bocs a többi forgalmazótól, nem reklámnak szántam, még ha annak tűnt is. :-(
Nem ismerem annyira az árakat ilyen rendszerek területén, de ez nem tűnik nekem annyira vészesnek. Főleg ha nagyon jól végzi a dolgát.
Tervezem én is jövőre, hogy részben szigetelem a házat (új nyílászárók + tető szigetelése) és emellé szeretnék én is akkor betenni egy szerllőztető rendszert. Jó lenne, ha az egész házra kiterjedő rendszer lenne, bár most sem nagyon küzdünk a párával, penésszel, de ki tudja mi jöhet új nyílászárók és részbeni szigetelés után. Nálam kb 115m2 és átlag 2,7m belmagasságot kéne szellőztetnie. Remélem ez is meg fog állni egy jó kis hatszámjegyű összeggből.
Napi 12-15 litert szed ki, néhány nap után lemostuk a penészfoltokat tömény Hypoval. Naponta 3 alkalommal szellőztetünk minden ablak kinyitásával és az aktuális kereszthuzat teljes kihasználásával 8-10 percet. Nappal egy nagyjából központilag fekvő helyiségben üzemel és az összes ajtó sarkig tárva, hogy a légtér egybefüggően nyitott legyen, esténként helyiségről-helyiségre rakjuk át.
Eddig még nem jött vissza a penész, a levegő sokkal szárazabbnak és a sok szellőztetéstől frissebbnek is tűnik. Az eddig nyirkos, dohos ruhák és szekrények most szárazak, az ablakokból és falakról majdnem teljesen eltűnt a pára és viz.
Egyszóval elfogadható az eredmény, de azért sok macerával jár (átrakosgatások, szellőztetések), és a fogyasztásunk is valószinuleg komolyan meg fog ugrani. Ezt majd egy teljes hónap fogyasztási mérése után megirom.
Ja, és egyelőre folyamatos üzemben járatjuk, napi 24 órában.
A Mi Generációnk Kft.kivitelezte és építette ki a rendszert. (Az aktív rendszer kiépítése esetén a penészedés megszűnésére 100 % pénzvisszafizetési garanciát vállalnak, a higroszabályozott légbevezető és légelvezető elemekre 10 év garancia, elektromos üzemű termékeinkre illetve részegységekre, ventilátorokra három év garancia)
Az ára hatszámjegyü és kettessel kezdődik!;)
Tavaly ilyenkor tocsogtunk a nedvességben és kellemetlen dohos szagban, pedig szellőztettünk!!! Kész agyrém volt! De szerencsére ez megváltozott, hála a rendszernek ami remélem sokáig jó szolgálatot tesz nekünk.!!!
Sziasztok, tudnátok nekem olyan penészirtó vegyszert mondani, ami kíméletes a bőrhöz, vászonhoz? Bőrdzsekit kellene kitisztítani, a szekrényben megpenészedett, ahogy már szinte minden ebben a házban. (Már szinte feladtuk a harcot ellene, nem lehet mit tenni vele. A konyhabútor és az egyéb pozdorja bútoraink mind penészesek, ezeket nem tudjuk lecserélni; a ruháink is, ezeket mire kimossuk, újrapenészedik, amivel kezdtük.) Kívülről oké, lemosom és bekenem majd viaszos bőrápolóval, ez meg szokta gátolnia további penészedést. De belülről ugye nem fényes a felület, és bélés is van, ami miatt nem férek hozzá, hát valami vegyszer kellene, amivel átitatva megelőzhetném, hogy teljesen eluralkodjon rajta. Vagy esetleg forró víz? Vajon mit bír ki egy átlagos bőrkabát?
Koszonom az infot, ez lehet az oka! Bar igazsag szerint ennek se tudom a szarmazasi helyet, nem tul valoszinu hogy csodamuszer, de szinte biztosan sok eves. Es biztosan nem olvastam a leirasat. Majd megnezem, most lusta vagyok felallni...
A digitalisok eleve irtak (egyik biztosan), hogy az 1-3% pontossagot csak 80% alatt hozzak, tehat biztosan nem lehet a 100%-ra semmi trukkel normalisan kalibralni.
Hehe, idehozta a ferjem idokozben, tenyleg van valami csavarhuzohelynek kinezo! A digitalis 38-hoz kepest most 58-at mutat. A 100%-nal ezek szerint tulmegy majd a teljes skalan, es vissza kell majd terelni, en azt hittem volna, hogy forditva tud a nyulassal csalni.
A mutatóst időnként kalibrálni kell, van rajta nagyon pici csavar ... nyúlik a hajszál vagy lószőr vagy kitudja mi van benne.
Csomagold be egy egy nem csöpögő tejesen átnedvesített törölközőbe 2-3 órára ... majd gyorsan ki belőle és állíts 100%-ra ... ne akkor kezd el keresgélni a csavarhúzót előbb találj belevalót és próbáld ki merre kell tekerészni ... és gyors ki a törölközőből gyors beállít ... :-)
K.K.
ps.: Az elektromos működési elve még rejtély számomra ... azoknál a becsomagolós módszer általában nem működik ... szerintem azok csak mondanak valami ... :-) Ha párátlanítót páramentesítőt javítok akkor a mutatósnak hiszek ... ha az 100%-ot mutat akkor tuti köd szitálás van kint ... ha 99-et akkor meg semmi. Made in DDR.
Nekem 6 db van max 1-3% az eltérés közöttük, ha egymás mellé tettem őket. Mind kínai, van amit itt vettem (2 időjárás állomás) a többi csak hőmérő és páratartalom mérő.
Es ha 3 kulonbozo van a lakasban, egy helyre teve meg az egyik szerint 70% van, a masik szerint 53%? Elsonek a mutatos volt, mindig izgultam hogy 60 felett van, most ket digitalis szerint is 55 alatt. Hofok normalis (21 korul). Sztem nem lehet tudni, hogy kinek higgyen az ember (bar persze a 2:1 szavazas alapjan mondanam, hogy inkabb jo, de az egyik kinai ebay-es, a masik meg idojarasallomasnak nevezett ahol nem biztos hogy a paratartalom annyira kozponti feladat volt - igaz, erdekes latni a kinti szamokat, mostanaban 85 felett mutat).