Mit szóltok a kis hírhez, miszerint elvadult biológusfélét keresnek, gyanítanak az amik a lépfenefertőzések terjesztése ügyében.
Ezek a nagyon okosak nem olvastak Herbertet...
:-))
üdv,
Ghanima
Félreértesz, nem a kommerszség miatt hasonlítom a Mc-hez, hanem mert ott ha kipengeted a pénzt a Cégnek, akkor kiteheted a talponállódra hogy McDonald's. És SW ügyben ugyanez folyik.
Megnéztem végre a Lynch-filmet. Egyet mondjom meg nekem valaki: miért kellett ennyire eltérni a könyvtől? Ez valóban csak "based upon", nem megfilmesítés. 1-től 5-ig nálam hármas. Kiváncsi vagyok, lesz-e valaha autentikus megfilmesítése a könyvnek... Megérem-e?...
Az előzménykötetek - persze - nem annyira jók, ötletesek, mint Herbert mester művei (stílusban sem), de azért annyira nem rosszak, vagy inkább kommerszek, hogy McDonald'shez kellene hasonlítani.
És az FH univerzumba beleillenek (ha minden igaz)..
az előzmény-könyvek
1.ide tartoznak mert dűne könyvek és - elvileg - frank herbert univerzumában játszódnak, tessék megnézni a topic címét. itt ki lehetne vesézni a hibákat és megosztani egymással.
2.nem én emlegettem fel őket elsőnek
bene gesseriteknél a tisztelendő anyák kopaszok a lynch filmben. miután sayaddina lesz, jessica is kopasz, sőt alia is (aki ugyebár egy tisztelendő anya képességeivel és tudásával rendelkezik születése óta).
Azért nem minden Bene Gesserit kopasz. Pl. Lady Jessica sem az - amíg még nem kerül a fremenek közé. (a Lynch filmben). Szerintem a "kihelyezett" BGk a körülményeknek legjobban megfelelő viseletet hordanak.
(bár Jessica elég lázadó, lehet, hogy ezért?)
Az előzménykötetek állítólag (részben) Frank Herbert jegyzetein alapulnak. Ezt viszont másfél előzménykötet végigszenvedése után eccerüen nem birom elhinni, ugyhogy le a csizmával az asztalrol!
Az "előzmény" kötetekről a véleményem:
Mi a topic címe? Dűne, avagy Frank Herbert univerzuma. És hol va Frank Herbert ezekben a kötetekben?? Akkor miről is beszélünk mink itten tulajdonképpen?? Hogy kerül a csizma az asztalra?!
Üdv topiclakók! De rég jártam errefelé!
(azt azért örömmel látom, hogy a topic továbbra is él és ilyen eleven!)
Hirtelen felindulásból írok most, ha esetleg ismételnék, bocsi érte! (700 körül olvastam utoljára a hozzászólásokat)
Az Emperor-Battle for Dune játék intrója vetette fel bennem a kérdést: miért van az, hogy minden Dűne film és játék (kivéve az eredeti Lynch filmet, amit sajnos még mindig nem láttam, ill. a Dune I játékot), tehát miért ábrázolja minden film és játék ijesztő külsejű, rikácsoló, gonosz boszorkaként a Bene Gesseriteket?!
Lelki szemeim előtt a BG-nővérek mindig is bölcs, hatalmas tudású és képességű, nem utolsó sorban pedig _lenyűgöző szépségű_ asszonyokként jelentek meg, ahogy az az Univerzum egyik legbefolyásosabb erejének képviselőihez illik! Tévednék talán? Másban nem ez a kép alakult ki a regényfolyam olvasása közben?
Kiváncsian várom véleményeteket,
minden jót,
Aarpi
halihó!
mostantól itt (is) fogom rontani a levegőt, mégpedig Efreet szíves meghívására. ha nagyon megutáltok, szídjátok őt! 8)
könyvtéma: szerintem maga a sorozat sem mindig teljesen következetes. nem olyan durva ellentétekről van szó, mint amilyenekkel az előzmény-kötetekben találkozhatunk, inkább csak amolyan elvi ellentmondások (na majd jönnek a kérdések, hogy akkor soroljam, én meg majd itt állok megfürödve - újra kéne megint olvasni az egészet 8) ). na mindegy, az ember érzi, hogy itt valami nem stimmel, biztosan ti is voltatok így egyes részeknél...
az előzmény könyvek nem igazán tetszettek. olyan az érzés, mint valakinek lejjebb a lynch-filmmel: amúgy nem lennének olyan rosszak, na de dűne könyvnek?!? ezekben viszont van sok-sok durva hiba. Efreetnek javasoltam, alapítsunk bakikereső kalákát az új könyvek apropóján. a corrino-t már jegyzetelve fogom olvasni...
nálam a sorrend amúgy:
dűne
dűne istencsászára (első lenne, ha nem lenne az a sok nyáladzás hwi-vel)
dűne gyermekei (nem sokan szeretik, nem értem miért?)
dűne eretnekei
dűne káptalanháza
dűne messiása
a 2 utolsó szerintem 1ébként teljesen kilóg a sorból, stílusában inkább dosadi-szerű...
filmtéma: én is leírtam párszor, mások is, de legyen itt megint: annak ellenére, hogy a mini-series jobban követi a könyv cselekményét mint a lynch féle, utóbbi sokkal jobban visszaadja a dűne-világ hangulatát. lehet, hogy egyes effektek gagyik (elég régi ám, 1984!), a szereplők és a dizájn simán elviszi a hátán. nekem tetszettek a századfordulós(?) egyenruhák, a szívdugó, a mentátok viselete, a bene gesseritek (és kopaszságuk - a könyvben ilyen sem volt!). a mini series: na csináljunk egy nagy névből némi casht, ha már megvan a jog... iszonyat. pedig a könyvet hívebben követi.
na ennyi sok is bemutatkozásnak és vitaindításnak, bye!
köszi... ezekszerint, akkor ha csak az extrák miatt nem, nem fogom megrendelni a TV edisön DVD mellé... ott angol a szinkron ahogy kell, a felirat meg kit érdekel :)
Ma volt szerencsém megnézni a hazai kiadású DVD-t. Pontosabban a róla készült divx-et, így az esetleges extrákról nem tudok semmit.
Viszont a magyar szinkron. Végül is nem rossz, állítólag 5.1, de ez is a szokásos betegségekben szenved. A "the spice must flow" fordítása: fűszerből nem lehet hiány. Végül is... Ami viszont zavart, az idétlen szóalkotások. Pl. Liga helyett Szövetség(?), de a 'sztílöltözet' és a 'vadászszonda' is ilyen borzalom. Továbbá néhány szinkronhang nagyon nem tetszett. A Liga (akarom mondani Szövetség) belső jelentése az elején egy torz, félig gép hang, míg itt szépen elszavalja valaki. A navigátor hangja ugyanilyen torz az eredetiben, míg magyarul ez is közönséges férfihang, borzasztó idétlen ahhoz a rusnya navigátorhoz. Gaius Helen t.anya hangja szimplán affektált. Viszont Alia kimondottan tetszett!
Hát maga film meg ugyanaz mint eddig, annak bajait/előnyet ismerjük.
Hát nem tudom...Én tapsikoltam örömömben, amikor tudomást szereztem a folytatásról...és meg kell mondanom tetszik is. Összahasonlíthatatlanul jobb /már csak az Dűne univerzum igényessége miatt is/ mint pl. az SW (Darth Vader kesztyűje meg ilyenek), vagy a Star Trek modern folytatásai /a Roddenbery fée eredetiek azért ott voltak!/...
Megszerkeztve megvan az mindegyik! Viszont sok evvel kesobb lettek irva a folytatasok, ujabb otletek, mas elmenyek... Az emberek is valtoznak. Egyebkent az IX benne volt. Es ugy emlekszem hogy a fuggelekben a mentatkepzesnel a tleilax is meg volt emlitve. De szerintem is Frank Herbert forog a sirjaban attol az antiherbertisztikus firkalmanyrol, amit utobbi idoben Dune neven jelentettek meg, legyen az elso akar a masodik konyv....
Velemenyem szerint az alap Dune elore, nagyon pontosan meg lett szerkesztve. A folytatasokra talan akkor meg nem is gondolt Herbert. Pl. nem emlekszem, hogy emlitve lett volna a Theilax, vagy Ix, stb
Arra pedig szerintem nem is mert gondolni, hogy a fia folytatja az elozmenyekkel, akirol a kiado ugy gondolta, hogy nem tud megirni egy konyvet valami sokadik vonalas SWponyva gyaros nelkul.
A Galaxis utikalauz valamelyik reszeben volt egy foldonkivuli, akit Adams ugy irt le, hogy a kek szin egy szuperinteligens arnyalata. Ez legalabb humoros, es eredeti.
Dűne-SW egészen más stílus.
Az egyik papírt és fantáziát kíván. A másik pedig popcornt és celluloidot.
A maga nemében mindkettő nagyon jó, de szerintem egy könyv mindig nagyobb élmény, mint egy film.
Fantázia és az intimitás teszi jobbá. Nameg sokáig tart az "élvezet" :)
De ha már itt tartunk akkor az SW-hez sokkal több commercial cucc jött ki, játékok, szerepjáték, modellek kisfigurák stbstb. SZVSZ a marketing miatt az SW világa kidolgozottabb.
A politikai kavarás és kidolgozottság nem követel olyan nagy tehetséget. Hiszen az író döntheti el, hogy mit mond vagy tesz az egyik szereplő és erre mit lép a másik, a miérteket néha ráér később is kitalálni.
A profi az, ha úgy van megírva, hogy látszik a könyvön már az elejétől fogva, hogy valami itt kőkeményen elkezdett felépülni, és előre tudja az író, hogy a szálak hol és miként futnak majd össze, és a magyarázatokat sem adja a szánkba hanem észrevétlenül átadja. Imádom a Dűnét, de ezt az előregondolást nem éreztem minden alkalommal.
SW-nél ilyen kérdés még csak fel sem merül :)))
Efreet: Témaváltok egyet... ma fejeztem be a Harkonnen házat, és lényegesen jobban tetszett, mint az Atreides. Ez jó hír, mert épp most olvasom az Atreides házat (a Harkonnen ház már a polcon várakozik), és nekem ez is tetszik.. :-) jee alias M.D.
Szerintem nem igazán hit kérdése... ez lett leírva, ez lett a történelem. akkoriban még más volt a világ :) (és az elemek nagyrészt megvoltak már FH jegyzeteiben)